/sztarvilag/sebestyen-balazs-tibi-atya-vadaszok-vita/
hirdetés

Egyre nagyobb balhé kerekedik Balázs vadászokat sértő beszólásából: már Tibi atya is beszállt

Eléggé elfajult már a vita, amit Sebestyén Balázs robbantott ki bő egy hete. A műsorvezető élő adásban ment neki a vadászoknak, miután megtudta, hogy a Bükkben lelőttek egy védett farkast.
hirdetés

A történet onnan indult, hogy egy kifejlett európai szürke hímfarkas tetemére bukkant a Bükki Nemzeti Park munkatársa október 8-án Nagyvisnyó külterületén. Egyértelműen azonosítható lőtt seb volt rajta, és azt is megállapították, hogy valószínűleg pár évvel ezelőtt született a Bükkben. Mivel a farkas fokozottan védett faj és elpusztítása bűncselekmény, természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt tettek feljelentést a nyomozhatóságnál.

Sebestyén Balázsék ezután a Rádió1 reggeli adásában beszélgettek az esetről, de miután kiderült, hogy a farkassal egy vadász végezhetett, Balázs nagyon bepipult. A műsorvezető keményen kiosztotta a vadászokat: fegyverben, erőszakban hívő, kisebbségi komplexusos, alkoholistáknak nevezte őket, mire a vadászok felháborodtak és óriási vita lett az ügyből. A vadászok mellett pedig több híres ember is kiállt, akik szintén szoktak vadászni.

Az ügynek pedig még most sincs vége, ugyanis egyre több híresség áll mindkét oldalra, így egyre nagyobb vita kerekedik belőle.

Néhány napja Tibi atya ment neki Balázsnak, amikor a fiktív pap blogján megjelent egy cikk "Nem, Balázs, a vadászat egyáltalán nem rossz dolog, az ostobaság a rossz!" címen. Tibi atya azt írja, hogy a műsorvezető szerint "a vadászat nemcsak hogy szükségtelen, de egyenesen a legaljasabb emberi minőséget feltételezi."

A cikkben ezután arról ír, hogy szerinte Balázs "megtestesít mindent, ami miatt a modern férfi az evolúció zsákutcájában reked." Majd kifejti, hogy Balázs azon műsorvezetők közé tartozik, aki mindig képes meglátni, mire gerjed a tömeg. A vadászokkal való vitáját pedig a "prolihergelés örök adujának" nevezte.

hirdetés

"Miért lenne kevésbé humánus egy állat fél percig sem tartó szenvedése, mint a vágóhidak hosszas halálsorai egy nyomorúságos, ipartelepen felnevelt élet után? Miért van az, hogy ha az állatok legyilkolása személytelen és lágerszerű, az rendben van, ha viszont személyes és szenvedélyes, az kegyetlen gyilkosság? Több esélye volna az állatnak a vágóhídon egy kampóra láncolva, mint a saját természetes életközegében? Mennyivel könnyebb utálni egy vadászt, mint elismerni, hogy az élet halállal jár együtt, a puszta létünknek pedig ára van? Mennyivel könnyebb kibontani a hormonkezelt csirkemellet a hipermarketek csomagolásaiból, mint megnyúzni egy frissen lőtt állatot, és elkészíteni a sokkal egészségesebb húsát? Mennyivel nehezebb olyan, huszonegyedik században is fenntartható hússzerzési eljárást folytatni, ahol az állat egy puskalövésnyit szenved, szemben egy egész élelmiszeripari élet nyomorúságával? Mennyivel nehezebb nem rákényszeríteni az állatra az emberi gondolkodást, és úgy végezni vele, ahogy a természet követeli?" - olvasható Tibi atya posztjában.

Sebestyén Balázs persze nem hagyta szó nélkül Tibi atya állításait. A műsorvezető egy Facebook-posztban reagált a leírtakra.

"Úgy látszik, hogy a gyakori alkoholfogyasztás még az olyan fénylő intellektusú férfiak elméjét is megzavarja, mint amilyen te vagy. Mikor állítottam én, hogy a vadgazdálkodás szükségtelen hülyeség?"

- kezdi Balázs, majd leszögezi, hogy a műsorban is és azóta is többször hangsúlyozta: érti és elfogadja, milyen jelentőséggel bír a vadászat a természet egyensúlya és épségének megőrzése szempontjából. Ugyanakkor ismét kifejtette, hogy nem minden ember ezért ragad puskát és öl állatot.

"De az valahogy továbbra sem tudja elkerülni a figyelmemet, hogy minden ilyen igazi erdőjáró vadász-Matulára jut öt izzadó, nagyon tehetős és félig alkoholista (a két jelző tetszés szerint variálható) középkorú puskás férfi, aki élvezetét leli abban, hogy tökéletesen ártatlan állatokat öl. Tudom, és értem, hogy szükség van rájuk. Baromi sok pénzt fizetnek a vadásztársaságnak, akik ebből a pénzből vesznek gyógyszert, ápolják az erdőt és táplálják télen az állatokat. És hát persze ezért a pénzért el is néznek nekik ezt-azt. Egy kis mellélövés, órákig menekülő, vérző tüdejű szenvedő vad, láblövéses, sántikáló vad, védett farkas leölése, mértéktelen ivászat, tivornyázás, sörétszemekkel megszórt hajtók, egymás hébe-hóba agyonlövése igazán nem számítanak. Ha egyszer dől a pénz" - erősíti meg Balázs ismét az álláspontját.

"Kettőnk közül kinek van nagyobb felelőssége az ilyen típusú magyar vadászok rossz megítélésében? Nekünk, akik viszolygunk tőlük (tudjuk, nem tehetnek róla, vérükben van a vadászat), vagy neked, akinek az áldásával kerül abba a vérbe akár egy százalék alkohol is?"

- teszi fel a kérdést a műsorvezető, majd arra kéri Tibi atyát, hogyha már róla ír, akkor legalább hallgassa meg a korábbi megszólalását, mert számára így a poszt csupán néphergelő lájkvadászatnak tűnt.

A kommentszekció persze mind a két poszt alatt pörög, az emberek is saját belátásuk szerint állnak Tibi atya, vagy a műsorvezető oldalára. Úgy tűnik, hogy tényleg nehezen fog véget érni a Sebestyén Balázs által indított vita.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk