hirdetés

SZTÁRVILÁG

Lewis Hamilton elmesélte, hogy őt is zaklatták bőrszíne miatt

Elmondta, ő is szeretne kiállni a Black Lives Matter kampány mellett, az esélyegyenlőségért és a rasszizmus ellen.
Fotó: Lewis Hamilton/Facebook - szmo.hu
2020. június 21.

hirdetés

Nagy-Britannia történelmének legsikeresebb Forma 1-es pilótája, Lewis Hamilton elmondta a The Sunnak, hogy gokartosként megdobálták, és a karrierje kezdetén sok sértés érte a bőrszíne miatt. A 35 éves, hatszoros világbajnok F1-es versenyző szerint a brit társadalomban egy rejtett előítélet van, és a legtöbb ember hallgat erről.

Hamilton megosztotta a rasszizmussal kapcsolatos tapasztalatait, miután a Black Lives Matter mozgalom útjára indult és tüntetéseket eredményezett szerte a világon.

„Mikor George Floyd halálát láttam a médiában, valószínűleg sok más emberrel együtt szerte a világon, frusztrált lettem, mély fájdalmat és szenvedést éreztem.”

- mondta el a pilóta.

Hamilton felhívta rá a figyelmet, hogy ha az ember nem szólal fel a témában, akkor az előítéletek továbbra is életben maradnak. A George Floyddal történtek pedig felszínre hozták az ő elnyomott emlékeit is.

hirdetés

„Versenypályafutásom során is küzdöttem a rasszizmussal: kezdve azzal, hogy gyerekkoromban, amikor még gokártoztam, megdobáltak. 2007-ben az egyik első Forma 1-es versenyemen a szurkolóim feketére festették az arcukat”

„Még a média is megkülönböztet, más kérdéseket tesznek fel nekem, mint a versenytársaimnak. Közvetlenül és közvetetten is azzal vádolnak, hogy nem vagyok elég brit, elég alázatos, és nem szeretem eléggé a közönséget” - mesélte. Apja tanácsával lépdelt előre a ranglétrán, miszerint neki kétszer keményebben kell dolgoznia a célja eléréséért.

„Csak amikor a sisakom viseltem, akkor éreztem magam szabadnak.”

- tette hozzá.

Hamilton valószínűleg oda fogja magát tenni két hét múlva, mikor Ausztriában a versenypályára lép, hogy megmutassa kiáll a Black Lives Matter kezdeményezés mellett. Továbbá azt is elmondta, hogy fel szeretne állítani egy bizottságot a motorsportok sokszínűségének védelmében. Fontosnak tartja a befektetést az oktatásba is: "Az oktatás az egyetlen út az esélyegyenlőséghez” - vallja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk