Imádod a sünpecsenyét? Kínába jártál sült varangyot vagy grillezett tengerimalacot enni? Nos, ennek vége, betiltják az evésüket
A koronavírus miatt Kína átgondolja a vadhúsfogyasztás, illetve- tenyésztés lehetőségeit. A távol-keleti ország vadhúspiacain a legváltozatosabb állatok bukkannak fel, sokak szerint a kínaiak ami él, azt megeszik, ami nem, azzal fűszereznek. Ha ez túlzás is, a kínai gasztronómia nem zárkózik el sok olyan állat fogyasztásától, amire máshol rá se néznek.
A cél most viszont az, hogy elkerüljék, hogy a Covid–19-et okozó SARS-CoV-2-höz hasonló zoonotikus vírusok szabaduljanak el – írja a Green Matters alapján a hvg.hu. Ezek a kórokozók ugyanis az állatokban fejlődnek ki, majd terjedhetnek tovább emberre is.
Kína a felülvizsgálat után most 64 fajt sorol fel, egy részüknek teljesen betiltják a tenyésztését, másokat csak étkezési célra nem szaporíthatnak.
Ezek közt szerepel például a sündisznó, több borzfaj, tengerimalac, nutria, páva, varangyfajok, több kobrafaj és más kígyók, valamint teknősök.
Persze még sok vadállatfaj marad az engedélyezettek között, és a másik ok az aggodalomra, hogy fellendül a feketepiac, és sok az éttermekben köthet ki illegális utakon.
A kínai állam azt ígéri, hogy kárpótolni fogja a süntenyésztőktől kezdve az összes olyan károsultat, akinek a megélhetése is veszélybe kerülhet ezután.
A sündisznó fogyasztása amúgy egyidős az emberiséggel, régészek nyolcezer éves ételmaradványokat is találtak - írja a hvg.hu. A középkorban sok helyen fogyasztották Európában, így Magyarországon is, sőt, háborús időkben még a 20. században is ráfanyalodtak a sünhúsra.
Magyarországon a sün védett állat, ha valaki egzotikumra vágyik, ott van a borz, amely vadászható, és nem tiltja törvény a fogyasztását sem.