/sztarvilag/az-elso-nagymester-akit-legyoztem-a-lift-falaba-verte-a-fejet-tobbszor-megalaztak-inzultaltak-a-polgar-lanyokat-ferfi-ellenfeleik/?pg=2
hirdetés

SZTÁRVILÁG

„Az első nagymester, akit legyőztem, a lift falába verte a fejét” – többször megalázták, inzultálták a Polgár lányokat férfi ellenfeleik

fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. november 26.

hirdetés

A Polgár-lányokat a szüleik otthon tanították, napi hat-nyolc órában sakkozni. Édesapjuk, Polgár László és édesanyjuk, Polgár Klára rengeteg támadás ellenére is magántanulóként tanította lányait.

Polgár László több mint fél századdal ezelőtt fejébe vette: bebizonyítja, hogy a nevelés hatására bárkiből lehet zseni. A kísérlet szemlátomást sikerült neki, mindhárom lányt a világ sakktörténetének legnagyobbjai között tartják számon.

„Tizenhárom éves koromban lettem híres a gyilkos nézésemről. Akkoriban hirtelen nagyot ugrottam a világranglistán. Azért terjedt el ez rólam, mert mosolygós vagyok amúgy, de a játszma alatt egyáltalán nem mosolyogtam. A sakkban pókerarccal játszunk és az egyetlen, ami kifejezi az érzelmeket, a szem. Az én szememben ezt látták, amikor erősen koncentráltam a játszmára.”

Judit, legfiatalabb lányként két nővérét, Zsuzsát és Zsófiát követte a sakk nemzetközi porondjára. „Én úgy jöttem a sakkvilágba, hogy a nővéreim már sakkoztak. Zsuzsi már tizennégy éves volt és tulajdonképpen ő taposta ki az utat nekünk.”

„Ő borzalmasan sok megjegyzést kapott, de még azt sem mondhatom, hogy ezek a negatív megjegyzések feltétlenül rosszindulatból születtek. Egyszerűen abból a megszokásból eredtek, hogy ha gyengének minősítettek egy játékot, bevett szokás volt azt mondani rá: ez női sakk. Engem bosszant ez a megkülönböztetés, márpedig létezik, nemcsak a sakkban, hanem általában is.”

Azt mondja, ő a szüleinek és a személyiségének köszönhetően inkább motiválónak tartotta a férfiak rosszindulatú megjegyzéseit.

„Amikor Kaszparovtól 1988-ban megkérdezték, fog-e ellenem játszani, azt mondta, hogy ez majdnem lehetetlen, mert a nők nem tudnak ilyen magas szinten helytállni. Azt gondoltam, és gondolom ma is, hogy ezt nem rosszindulatból mondta, hanem azért, mert egyfelől tényleg kevés volt a sakkozónő, s még kevesebb köztük a jó. De a másik ok az, hogy ő olyan közegben nőtt fel a Szovjetunióban, ahol mindenki ezt gondolta. Így ő is" - fogalmazott Judit.

Tény, hogy a sakkban nagyon kevés nő jutott a csúcsra. Majdnem az összes nagymester férfi, és Judit a mai napig az egyetlen nő, aki bekerült a legjobb tíz játékos közé. A sakk világában közismert tény, hogy a női versenyek díjazása a mai napig jócskán elmarad a férfiak díjaitól.

A férfiak dominanciája nemcsak a sakkra jellemző, hanem a természettudományokra, így a matematikára is, pedig biológiai különbségek ezt nem indokolják. Judit hisz abban, hogy a nevelésnek ebben is óriási szerepe van. Aktívan tesz is azért, hogy a nők és férfiak közötti megkülönböztetés a sakkban és más területeken egyaránt visszaszoruljon. Egyebek között az ENSZ Nők az Egyenjogúságért programjának nagyköveteként, amely megbízatása 2030-ig szól.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk