hirdetés

SZTÁRVILÁG

Kiszivárgott egy dokumentumfilm a brit királyi családról, amit évtizedekkel ezelőtt letiltottak

II. Erzsébet királynő állítólag személyesen kezdeményezte röviddel a bemutató után a család életéről szóló film betiltását a BBC-nél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 30.

hirdetés

Titokzatos módon felkerült a YouTube-ra a brit királyi családról még 1969-ben készült dokumentumfilm, írja a CNN. A 'Royal Family' (magyarul: Királyi család) című, 1969-ben készült filmet II. Erzsébet királynő röviddel a bemutató után betiltatta, mivel szerinte a 110 perces alkotásból túlságosan intim részletek derülnek ki a Buckingham-palota lakóiról.

A Királyi családot már a bemutató idején is 30 millión nézték meg a BBC-n – ezzel a mai napig az egyik legnézettebb brit tévéműsornak számít –, világszerte pedig 350 millióan voltak kíváncsiak a filmre.

Népszerűségének oka az, hogy betekintést engedett a királyi fenségek korábban soha nem látott hétköznapjaiba. Később azonban állítólag éppen a család kérésére a dokumentumfilmet levették a műsorról, és évtizedekig hét lakat alatt őrizték a kópiákat a televízió archívumában.

A közelmúltban azonban rejtélyes módon felbukkant a több mint 50 éves film a YouTube-on. A Királyi családot röviddel a feltöltés után a szerzői jogok megsértése miatt eltávolították, de azóta több helyen is újra megjelent.

Többek között itt lehet megnézni, amíg a jogtulajdonos BBC az eltávolítást nem kezdeményezi:

A filmben olyan kínos pillanatok is előfordulnak, amikor az uralkodó az amerikai nagykövetet egy gorillához hasonlítja. Láthatjuk a királyi családot ebéd közben, de azt is, ahogy a királynő egy édességboltban az erszényében kotorászva keres pénzt, hogy csokoládét vegyen András hercegnek.

hirdetés

A BBC nem kommentálta a videó újbóli felbukkanásának hírét. A CNN megkeresésére azonban nem tagadták, hogy a film feltöltése után szerzői jogi követeléssel fordultak a YouTube-hoz, mely végül a betiltott dokumentumfilm eltávolításához vezetett.

A brit királyi család hétköznapjairól a Netflix készített a közelmúltban nagysikerű sorozatot. A korona negyedik évada hónapok óta a streaming-szolgáltató legnézettebb műsorai közé tartozik Magyarországon is:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk