/szempont/vallalom-hogy-nem-vagyok-hos-csak-egy-anya-mondja-egy-atvezenylestol-felo-nover/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Vállalom, hogy nem vagyok hős, csak egy anya” – mondja egy átvezényléstől félő nővér

Vannak, akik úgy érzik, választásra kényszerítik őket a családjuk és a hivatásuk között. Egyikük már eldöntötte, inkább felmond, de nem hagyja ott szívbeteg gyermekét.
hirdetés

Keveset tud a nyilvánosság az átvezénylésekről, az egészségügyi dolgozók sem kapnak konkrét információkat, így csak találgatnak sokszor. Ezúttal egy fővárosi és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei nővér osztotta meg velünk a véleményét, akik egyelőre az eredeti munkahelyükön dolgoznak, de tartanak attól, mi vár rájuk.

„Nekünk nem szabad a helyzetről beszélni, egymás közt sem az osztályon, mert megtiltották ezt is, mindenféle posztolást, tilos a pánikkeltés. Annyit mondtak, korlátozás nélkül bárki vezényelhető a segédápolótól az orvosig. Ez volt az összes információ” - mondja egyikük.

Azt meséli, ismerőse, egy orvos délután tudta meg, hogy holnaptól máshol dolgozik, reggel jön érte egy autó. Szerinte egyáltalán nem volt indokolt a kirendelése, igaz, akkor még kevesebb beteg volt. Nem is mondták, mennyi ideig kell maradnia.

Mi alapján döntenek és ki?

hirdetés

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egészségügyi dolgozóknak összeírt tájékoztatója szerint annak az intézménynek a vezetője keresi meg a megyei kormányhivatalt, amelyiknek szüksége van plusz dolgozóra. Ezután a hivatal dönt, honnan kell valakit küldeni.

Az átvezénylés miatti félelem ellenségeskedést szül, mondja az általunk megkérdezett nővérek egyike.

„A főnővér jelöl ki. Egymásra és rá is haragszunk. Miért én, miért nem ő? Ha most meg is úsztam, nem tudhatom, mikor következem.”

Ő úgy tudja, sokan kérték már a visszahelyezésüket eredeti munkahelyükre, erre azonban egy hónapig esélyük sincs, mert csak kéthavonta lehet ilyen kérelmet benyújtani. Szerinte az a kérdés, lesz-e kire cserélni az embereket az egyre több beteg mellett.

Mi vár arra, aki nemet mond?

Az ápolók nem igazán tudják, mi történik, ha visszautasítják az átvezénylést, mindenféle szóbeszédek terjednek köztük.

„Azt mondják, ha nem mész önként, visznek. 2 év börtön. Nem tudjuk, igaz-e, de senki nem meri bevállalni. Semmit nem tudunk igazából. Mivel megtagadtad a parancsot, dezertőr lettél. Utána ki foglalkoztat?”

Az egészségügyi válsághelyzet kezeléséről szóló kormányrendeletben semmilyen utalás nincs börtönbüntetésre. A Társaság a Szabadságjogokért tájékoztatója szerint első körben fegyelmi felelősségre vonással, végső soron elbocsátással járhat, ha nem vállalja valaki a kirendelést.

A válság súlyosbodásakor ugyanakkor a Magyar Orvosi Kamara szerint ideiglenes polgári védelmi szolgálatra is kötelezhetik az egészségügyi dolgozókat, és ebben az esetben már bűncselekmény lenne a parancsmegtagadás, de ilyen döntés sem tavasszal, sem most nem született.

A kormányrendelet szerint nem rendelhető ki a dolgozó terhesen, ha 3 év alatti gyereket nevel, ha egyedül nevel 16 évnél kisebb gyereket, ha tartósan beteg hozzátartóját ápolja vagy 50%-os egészségkárosodása van.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei nővér úgy látja, ő nem esik egyik kategóriába sem, emiatt most a visszavonuláson gondolkodik.

„Sokáig terveztem, hogy ha átvezényelnek, táppénz lesz. Eddig a munkaalkalmasságin mindig harcoltam, hogy dolgozhassak betegen is, mert imádtam minden percét. Egy éve még szembe köptem volna magam ezért a lépésért, de ma már nem. Vállalom, hogy nem vagyok hős, csak egy anya, aki nem hagyhatja el szívbeteg gyerekét munka miatt sem.”

A család vagy a hivatás? Azt mondja, most arra kényszerítik, hogy válasszon.

„A szívem vérzik. Sírva járok be minden műszakba, sírok a buszon hazafelé. Egészségügyis vér folyik az ereimben. Szeretnek a betegek, név szerint várnak, keresnek, mikor megyek munkába. Eddig szerettek a feletteseim, de most én vagyok  a lázító, mert azt szajkózom, nem hagyom szétszakítani a családomat.”

Külön problémát jelenthet, hogy a kormányrendelet nem tesz kivételt azokkal a családokkal, ahol az apa és az anya is egészségügyi dolgozó.

Amennyiben 3 évesnél idősebb gyerekeik vannak, ők is minden további nélkül kirendelhetőek. És gond lehet ott is, ahol egy pár már válófélben van, de ezt még nem papírozták le, így az egészségügyben dolgozó szülőt nem védik a jogszabályok.

Aki megfertőződik, fizetése alig több, mint a felét kapja

A pénz miatt is sokan aggódnak.

„Védőruhával is hazaviheted a covidot a sok beteg mellől. Akkor mi van? 60% táppénz, mert hát bizonyítsd be, hogy ott kaptad el. A család karanténban, gyerek nem mehet suliba. Extra bérpótlék amúgy se mindenhol jár, hisz a régi munkahelyed nem covid ellátóhely és ők adják az alapbéred. Anyagilag több munkáért kevesebbet keresel, mint az ott eredetileg dolgozó kollégák.”

Noha senki sem tud semmit, várják, hogy mi lesz a november eleji fizetésben.

Egyikük azt mondja, Miskolcról, Kiskunhalasról biztató híreket kaptak az átvezényelt kollégáktól. Segítik őket a helyi ápolók. Egy másik ismerősnek is voltak pozitív tapasztalatai: jó volt a hely, szeretettel várták, tanították, és tudta előre hogy 2 hét lesz.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei nővér szerint többen önként jelentkeztek, inkább most szeretnének menni, mint decemberben. Ő maga azonban már döntött: felmond a hónap közepén.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk