/szempont/tul-sokat-sir-a-kistesom-most-mar-vigyuk-vissza-a-korhazba/
NULL
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Túl sokat sír a kistesóm, most már vigyük vissza a kórházba!

Mennyire gyakori jelenség a testvérféltékenység? Egyáltalán, mi a jobb: ha egyke a gyerek, vagy ha van testvére? Gyermekpszichológust kérdeztünk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. május 02.

hirdetés

Ma már egyre több házaspár dönt úgy, hogy csak egy gyereket vállal. Felgyorsult életvitel mellett könnyebbnek tűnik eggyel, pénzügyileg is jobban megéri, minden figyelmet neki tudnak szentelni, és még lehetne sorolni az okokat, amikkel a szülők magyarázzák ezt a döntést.

Közben ott vannak a több gyerekesek, ahol az egyik már kezdi az óvodát, a másik csak most kezd járni, örök zsivaj, konfliktusok a gyerekek között stb.

Melyik a jobb? Melyik élethelyzetnek milyen hatásai lehetnek a későbbiekben? A gyerekkori szocializációban mennyire hagy nyomot, ha van testvér, mennyire ha nincs? Deliága Éva gyermekpszichológussal beszélgettünk ezekről.

kids-1235091_960_720

hirdetés

- "Elég az egy gyerek! Az neki is és nekünk is jobb!" Na de hogy éli -e ezt meg valójában a gyerek?

- Az egyke nagyon sokat mozog felnőttek között. Természetes lesz neki, hogy a figyelmet a felnőttektől kapja, ha játszani szeretne, automatikusan a felnőttet vonja be. Ő egy ilyen mini emberkeként belenő ebbe a felnőtt világba, azt is mondhatnánk, hogy kicsit koravének lesznek - mondja Deliága Éva, gyermekpszichológus.

Nagyon jól alakul a szókincsük, jól fejezik ki magukat, gondolkodásuk is érettebb, mivel ha a szülő megy valahová, kénytelen vinni a gyerekét is magával, és ilyenkor ott van az az egy szem gyerek, akinek nincs társasága, ezáltal belecsöppen azokba a dolgokba, amikkel a felnőttek foglalkoznak. Emiatt a gyerek nonstop nyúzza a szülőt és összenő velük, ezért ezerrel programokat kell csinálni neki, hasonló korúakkal, unokatesókkal.

baby-20607_960_720

- Mi történik, ha emiatt hátrány éri őket a kortársaik között? Talán kívülállónak, furcsának találhatják őket a többiek az érettebb viselkedésük miatt?

- Vannak olyan gyerekek, akiknek veleszületett képességük, hogy a verbális készségük átlagon felüli, nem kell ahhoz feltétlenül egykének lenni, és felnőttek között nevelkedni. Szóval szinte biztos, hogy lesznek az osztálytársai között is olyanok, akik hozzá hasonlóak. A másik pedig, hogy én azt látom, a gyerekek nagyon jól alkalmazkodnak, és próbálnak idomulni, amikor például vele egykorúakkal van, nem fog lexikonból vett szavakkal dobálózni.

- Mi a helyzet ezekkel az előítéletekkel: önzők, maguknak valók, zavarja őket a sok ember és így tovább? Pedig ha körbe nézünk magunk körül, ezek bárkire igazak lehetnek, nem kell egykének lenni ehhez.

- Én nem önzőségnek nevezném ezt, hanem inkább tapasztalatlanságnak. Valaki, akinek szokatlan az az élethelyzet, hogy korlátozottak a javak és azokat be kell osztani, vagy mondjuk várni kell, az nincs ezekhez hozzászokva. Sosem volt arra rászorulva, hogy ezeket megtanulja, nem tapasztalta meg, hogy osztozni kell valamin. Neki ezek a helyzetek szokatlanok.

stress-419085_960_720

- "Egyke vagyok. Világéletemben éreztem a testvér hiányát, sokszor éreztem magam magányosnak indokolatlanul, ezt is ennek tudtam be" mondják többen a megkérdezettek közül. Nagyon vágynak egy testvérre?

- Nincsen összehasonlítási alapjuk, csak egy idealizált kép, hogy milyen jó lenne, ha volna testvérük, főleg ha azonos nemű, és lehetne vele játszani, megcsináljuk majd egymás haját stb. De ez nyilván csak egy illúzió, mert az csak nagyon kiváltságos esetekben fordul elő, hogy ennyire jól kijöjjenek, és ennyire egymás társai tudjanak lenni.

Ez olyan inkább, mint mikor egy kisgyerek vágyik egy kutyára, mert milyen jó lesz, majd lovagol a hátán, együtt nőnek fel, stb.

Ez átszínezett valóság, de érthető, mert van egy nagyon mély gyökere, ami arról szól, hogy ő egyedül érzi magát, tudja, hogy ő nem felnőtt, mégis felnőttekkel van körülvéve.

De ahhoz, hogy tudjon a saját szintjéhez kapcsolódni, ahhoz kellene egy hasonló korú gyerkőc. Nyilván sokat tehetnek azért a szülők, hogy biztosítsák ezt a társaságot, például iskola mellett beszervezni játszó pajtásokat, és ezzel tompítani az egykéket érintő negatív hatásokat."

12742348_1571697296453747_5593528000409922586_nDeliága Éva

- Szóval azt képzeli az egyke, hogy milyen szuper helyzet, ha van testvér. Pedig tudjuk, ez nem feltétlenül van így.

- Ha valakinek nagyon szenzitív korszakában jön a tesó, például dackorszakban, amikor autonómiára törekszik a gyerek, mert már egy csomó dologra képes a szülő nélkül, ezt valahogy megborítja a kistestvér születése.

Tehát jónak gondolnánk, mert kicsi a korkülönbség, mégis azt szoktam látni, hogy ha ő pont ekkor kerül óvodába, akkor szokott lenni egy úgynevezett regresszió, azaz visszaesik egy már meghaladott szintre a gyermek, és előjön minden újra. Elkezd újra bepisilni, kisgyerekes módon beszélni, nem hajlandó elmenni az oviba, olyan érzése lesz, mintha őt kitaszították volna a kis fészkéből, mondván:

"
anya miért maradhat otthon a kicsivel, neki pedig miért kell oviba mennie?

Általában minden ovi rosszul jön ki ebből.

gyerek

- Mi történik, ha felüti fejét a testvérféltékenység?

- A testvérféltékenység egy természetes jelenség. Nem az a cél, hogy ne legyen, és nem az az anyuka lehet magára büszke, aki elmondja, hogy nincs egyáltalán féltékenység a gyerekek között. Én minden normálisan funkcionáló családban azt látom, hogy ott van a testvérféltékenység.

Ez többféle időpontban szokott megjelenni: az egyik, amikor születik a baba, és ekkor szoktak jönni, a

"
na jó, most már vigyük haza, túl sokat sír, vigyük vissza a kórházba

típusú megjegyzések. Nehezen tudja megszokni a nagytesó, hogy most már ez mindig így lesz, és valahogy minden megváltozik.

Vannak, akiknél ez ekkor még nem jelenik meg, csak később. Abban a pillanatban, hogy a gyerek mozgásra már képes, és elkezdi összerombolni a legót, meg elvenni a játékokat, mindent a szájába vesz, nem lehet kitiltani a szobákból, de ő még persze nem tud társasozni, meg elrágcsálja a kártyákat. Az egy nagyon nehéz időszak tud lenni, és a helyzet kiéleződik, mert a nagy már okos, tudja, hogy mit szabad, mit nem szabad, a kicsi pedig ilyenkor nagyon tudja őt zavarni."

Mit tehet a szülő?A szülőknek fontos szerepük van abban, hogy ezt a testvérféltékenységet jól kezeljék. Először is nem szabad megijedni tőle, ez természetes jelenség, természetes érzelmi folyamat.

Tényleg okozhat a kistesó idegesítő dolgokat a nagynak, ami miatt ő feszült, és nagyon fontos, hogy mindezt kifejezhesse. Elsősorban a verbális kifejezés, arra oda kell figyelni, hogy a kistesót nehogy verje, fellökje, stb., ezt nyilván tiltani kell.

Ha épít valamit, azt tegyék magas helyre, hogy ne bánthassa a pici. Legyen joga ezekhez, és a szülő is nyitott fülekkel hallgassa meg. Ne mondjon olyanokat például, hogy „szeretned kell", vagy "hogy mondhatsz olyat, hogy a kicsi idegesítő, hiszen a testvéred, hát milyen kisgyerek vagy te, hogy lehet ilyet mondani a testvéredre”.

Ezzel csak bűntudatot keltünk a gyerekben. Nagyon fontos, hogy a szülőben legyen annyi empátia, hogy belássa, azért nem egy leányálom a nagytesó szerepében lenni.

sisters-1102036_960_720

Funkcionális egykének nevezzük azt a gyereket, akinél több, mint 7 év korkülönbség van közte és testvére(i) között. Ő egyedül képviseli generációját, és túl nagy a szakadék közte és a nagyok közt, ahhoz, hogy együtt nőjenek fel. Vannak is testvérei meg nem is.

Hogyan látja ezt a szituációt egy szakember?

- Én csak olyan családokkal találkoztam, ahol ennek nagyon pozitív volt a kimenetele. Itt a nagytesó inkább gondoskodó, nem pedig testvér szerepet tölt be. Olyan mintha a kicsi egyke lenne.

Nagyon sok múlik a családi háttéren. Ha alapvetően egy harmonikus családról van szó, kiegyensúlyozottak az emberi kapcsolatok, meleg a családi légkör akkor minden esélyük meg van arra a gyerekeknek, hogy jó kapcsolatuk legyen, és tartsák a kapcsolatot felnőtt korban is. Lehet, hogy nem olyan kapcsolatban lesz a kicsi a nagytesókkal, mint ők egymással, vagy mint ő a saját korosztályával, de mint modell, akkor is jelen lehet a tesó."

hairdresser-659139_960_720

Persze nagyon fontos ebben az esetben, hogy a nagyobbra ne terheljük rá a gondoskodás túl nagy részét, nem várhatjuk el tőle, hogy hirtelen bébiszitterré lépjen elő.

Ahogy egy ilyen helyzetben lévő megkérdezett megjegyezte: nem neki szülték a picit, hanem maguknak. Álljanak a szülők így hozzá, és ne várják el az idősebbtől, hogy arra áldozza fel a szabadideje nagy részét, hogy a kicsit pesztrálja.

- EGYKE VS. TESTVÉREK. Akkor végül is melyik jobb a gyereknek?

- Ha választanom kell, és mivel van kiindulási alapom - nekem is van testvérem, és az én gyerekeimnek is vannak testvérei -, ha egy család teheti, és van rá lehetősége, és úgy alakul az életük, mindenképpen bátorítanék arra mindenkit, hogy legyen több gyerkőc egy családban.

sibling-1023000_960_720

Akárhogy is alakulnak a dolgok, akármilyen nehéz - és igen van testvérféltékenység és ez megjelenhet -, én azt gondolom, hogy nagyon, nagyon klassz dolog, ha valakinek van testvére. A jövőben az rengeteget számít, hogy az az ember potenciálisan az a valaki lehet, aki a legközelebb áll hozzá, még akkor is, ha nem olyan szoros kapcsolatban vannak, mint a legjobb barátjával.

De annak óriási a hozadéka, hogy rajtuk kívül senki se tudja olyan pontosan, hogy ők mit éltek át, honnan jöttek, ha utalnak valamire, pl. "amikor a nagypapa kertjében, stb.". Ennek óriási az ereje, hogy csak ők tudják, hogy miről van szó. Ez egy nagyon fontos összekötő kapocs."

Neked mi a tapasztalatod erről? Van testvéred, vagy egykeként nőttél fel? Írd meg kommentben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

hirdetés

Mint írja,

„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: