/szempont/terasznyitas-vendeglatosok-helyzete-budapest-videk/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Ha az első hónapban az eredeti forgalmunk 10-20 százalékára visszajövünk, az már valami” – vendéglátósok a terasznyitásról

Budapesti és vidéki éttermek vezetői meséltek lapunknak arról, hogyan vészelték át az elmúlt „kőkemény” fél évet, és mire számítanak most.

Link másolása

hirdetés

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy 3,5 millió beoltottnál jöhet az újranyitás következő lépcsőfoka. Orbán Viktor múlt héten a Facebook-oldalán egy videóban beszélt arról, hogy ha elérjük ezt a számot, kinyithatnak az éttermek teraszai is. A kormányfő akkor azt mondta, valószínűleg a hét közepén, szerdán-csütörtökön lehet meg a 3,5 millió beoltott.

Cikkünk írásakor a legfrissebb információ az, amit Gulyás Gergely nemrég, a csütörtöki kormányinfón bejelentett. Eszerint holnap érhetjük el a 3,5 milliós határt, így szombaton nyithatnak a teraszok.

Több vendéglátóhelyet is megkerestünk, hogy megtudjuk, hogyan érintette őket az elmúlt időszak, mi a véleményük a teraszok nyitásáról. Egyáltalán tudnak-e nyitni? Ha igen, milyen intézkedésekkel, hogyan készülnek a következő időszakra, és forgalom szempontjából mire számítanak?

A többség örül a nyitásnak, azonban vannak olyan éttermek is, amelyek nem tudják kihasználni a lehetőséget.

hirdetés
"Nekünk kicsi a teraszunk, max. 24 fő, ami távolságtartással annyi sem. Inkább a kiszállításnál maradunk, az biztosabb. Annyi emberünk nincs, hogy mindkettő mehessen. A felszolgálók futárkodnak"

- mondja Bánfi István, a hódmezővásárhelyi Kispiac étterem vezetője.

A szombathelyi Deck Bistro & Bar szerencsére tud nyitni. Lapunknak azt mondták, természetesen örülnek a részleges nyitás lehetőségének, és már javában zajlanak az előkészületek.

"Mindent megteszünk - úgy humán erőforrás, mint biztonság tekintetében -, hogy a nyitás zökkenőmentes legyen. Ahogy azt tavaly májusban is tettük, az étterem teljes területén takarítunk, fertőtlenítünk, felkészítve az egységet a biztonságos újraindításra. Véleményünk szerint a megfelelő szabályozások betartásával biztonságosan tudunk majd működni. Távolságtartás, maszkviselés, fertőtlenítés"

- fogalmaznak. Válaszukban azt is hozzátették: sajnos nagyon sok idő telt el november 11. óta, és az időjárás sem kedvez az elkövetkezendő napokban, de reményteli bizakodással várják az első napot, amikor ismét vendégeket fogadhatnak.

Azt mondják, a járványhelyzet és a hozzá kapcsolódó biztonsági intézkedések következtében az éttermüknek is át kellett állni egy tőlük teljesen szokatlan üzemeltetésre."Kidolgoztuk azt a stratégiát, amellyel az általunk készített ételeket a minőség megtartása mellett a legbiztonságosabban és környezetbarát módon tudjuk eljuttatni kiszállítással illetve elvitel lehetőségével vendégeink számára. Az átvétel során saját szakképzett felszolgáló kollégáinkkal találkozhattak a vendégek, mintha csak az asztalunknál ültek volna".

Miklós Kálmán, a gyulai Bols Cafe tulajdonosa azt mondja, ők is egy teljesen más rendszerre álltak át az elmúlt hónapokban, az étlapjuk tulajdonképpen nem működött, csak délben ajánlottak három menüebédet.

"Kőkemény fél év volt"

- fogalmazott Miklós Kálmán, aki azt is elmondta, szerencsére állami támogatással és saját erőből sikerült átvészelniük az elmúlt időszakot.

"Mi igénybe vettük az állami támogatást, meg is kaptuk, és kilenc emberrel, csökkentett munkabérrel, csökkentett munkaidő-beosztásokkal, de átvészeltük az elmúlt időszakot saját tartalékból és az állami segítségből. Ki tudtunk fizetni mindent, mivel saját üzletről van szó, nem kellett bérleti díjat fizetnünk"

- mondja a Bols Cafe tulajdonosa.

Ők is várják már a teraszok nyitását, de Miklós Kálmán arról is beszélt lapunknak, hogy vannak még bizonytalanságok és nehézségek.

"A mi éttermünk Gyula belvárosában található, kb. 40 fős teraszunk van. Ez úgy értendő, hogy ennyi embert tudunk leültetni távolságtartás nélkül. Távolságtartással nagyjából ennek a felét. Azt tudjuk még, hogy a pincéreknek maszkot kell majd hordani, a vendégeknek viszont nem" - mondja az étteremtulajdonos.

Miklós Kálmán azt is elmondta: több nehézséggel is szembe kell nézniük, ilyen például az áremelés.

"Novemberben voltunk utoljára nyitva, és november óta van olyan ár, ami 50 százalékot emelkedett a beszállítóknál is.

A beszerzőink most kezdenek új árakat mondani. A forgalmunk az elmúlt időben az eredeti 5 százalékára csökkent vissza, tehát 95 százalékkal csökkent, ezért árut se nagyon kellett rendelnünk. Így most döbbenettel tapasztaltuk, hogy a beszállítók milyen új árakat mondanak.

Az üdítősök, akik beszállítanak nekünk, 60 forintot emeltek üvegenként. Ez döbbenetes változás számunkra is.

Ugyanaz, mint amit a hírekben is lát mindenki: lehet, hogy 2000 forint lesz a csirkemell.

Nem tudjuk, hogyan kell majd gazdálkodnunk, milyen árakkal tudunk menni, hogy egy család mondjuk ne 15 ezer forintért tudjon megebédelni. De sajnos a bérek, az energiahordozók, a beszerzési költségek...őrület! És egy vállalkozásban még hozzájön a papíráru is a mosdókba például, vagy a felmosószer. Minden 25-30 százalékkal emelkedett"

- sorolja az étterem tulajdonosa, aki hozzáteszi, az a legnehezebb, hogy ez most hirtelen jött, hiszen, ha gördülékenyen mentek volna, akkor fokozatosan hozzá tudtak volna szokni az áremeléshez.

Egyelőre nem tudják, milyen árakkal tudnak majd működni. Miklós Kálmán azt mondja, ők lehet, hogy nem a tradicionális, étlapos ételeket fogják előnyben részesíteni, hanem elképzelhető, hogy napi ajánlatokat terveznek, amiben egy leves és egy főfogás lesz majd egy összegért. Nagyobb tételben elkészíteni az ételeket ugyanis gazdaságosabb.

"Így az emberek, a nyaralók, a turisták egy ilyen menüt 2000-2500 forint körüli áron is meg tudnak enni, míg mondjuk elképzelhető, hogy egy étlapos étel, egy főfogás már 3000 forint körül lesz

- fogalmazott az étterem tulajdonosa, aki szerint "mint most minden a világban, a vendéglátás is vesz egy fordulatot azért, hogy ne az legyen, hogy a vendég iszonyatos pénzeket hagy itt".

Miklós Kálmán azt mondja, mindettől függetlenül pozitívan állnak a nyárhoz, hiszen Gyula fürdőváros, így ha beindul a turizmus, az forgalom szempontjából számukra is nagyon kedvező lesz.

"Ha az első hónapban az eredeti forgalmunk 10-20 százalékára visszajövünk, az már valami. A hétköznapokon az emberek még nem fognak jönni, de ha csak pár kávéval, pár menüvel lesz több, akkor már a régi életünk egy kis darabját visszakaphatjuk.

Nem számítunk most még nagy bummra, inkább majd május végétől. A pünkösd talán az első olyan, amikor az emberek elengedik magukat. De addig, ha egy görbét nézünk, akkor egy nagyon lassan emelkedő görbére számítunk.

Mi is levegőt veszünk addig, visszaszokunk a féléves leállás után a pörgős munkába" - fogalmaz az étterem tulajdonosa.

A budapesti Bereg Embassy Bar & Cafe ügyvezetője, Kovács Attila ugyanakkor azt mondja, nekik a teraszok nyitása az egyetlen esély arra, hogy fennmaradhassanak, ugyanis a járványhelyzet miatt teljesen bezártak.

"Ránk nagyon negatívan hatott a járványhelyzet. Próbálkoztunk kiszállítással és elvitellel is. Felettünk van egy irodaház, azt gondoltuk, hogy az irodistákkal valahogy túléljük, de nem sikerült, mert mindenki home office-ban volt. Három hónap után ezt el kellett engednünk, azóta teljesen bezártunk"

- mondja Kovács Attila, aki arról is mesélt, hogy a munkavállalókat ugyan megtartották, de többen is be tudtak dolgozni máshova, így végül a hat emberből hárman találtak másik állást. Most pedig új embereket toboroznak a nyitásra, és náluk is zajlanak az előkészületek.

"Két hete kőkeményen építjük a kertet a nyitásra, elindult az árubeszerzés, takarítás. Mi nagyon szeretnénk szombaton kinyitni. Ha nem nyitnánk ki, akkor elveszítenénk a helyet és a bérleti jogot, úgyhogy igazából ez egy kényszer és nem választás. Azt gondolom, hogy nem lehetnek olyan szigorú szabályok, amiket ne tudnánk betartani. Kézfertőtlenítő, maszk, és nyilván nem engedünk be több embert, mint ahányat lehet"

- meséli a Bereg Embassy Bar & Cafe ügyvezetője.

Ők arra számítanak, hogy a nyitás után nagy roham várható.

"A külföldi országokat látva arra számítunk, hogy nagy lesz a roham. Ezért a nyitás utáni következő napokban valószínűleg csak foglalással lehet majd hozzánk bejutni"

- zárja Kovács Attila.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk