/szempont/tenyleg-jo-magyarorszagnak-ha-minel-tobb-hazai-termeket-vasarolunk/?pg=2
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Tényleg jó Magyarországnak, ha minél több hazai terméket vásárolunk?

hirdetés

„Öt éve egyszerű üzenetre váltottunk, a fő csapásirány az volt, hogy »Szívügyünk a magyar termék«. Úgy döntöttünk, első körben ezzel szólítjuk meg a vásárlókat. Márciusban jelent meg »Vedd a hazait! Védd a hazait!« kampány, ez utóbbi már tudatosságra buzdít.

Fontos, hogy megértsék a vásárlók: a hazai termékekkel hazai munkahelyeket támogatnak, hazai munkahelyeket őriznek meg.

A Nébih egy kutatást is végzett arról, hogy mi a legfontosabb a magyar termék vásárlásakor. A válaszok között első helyen állt a hazai munkahelyek védelme, de szerepelt az indokok között a minőség, a környezettudatosság és a magyar szintű biztonság is. A munkahelyek megőrzése felértékelődött, különösen most, a pandémia idején, hiszen az emberek a saját bőrükön tapasztalják ennek jelentőségét.”

Még egy szempontból is fontos lehet a hazai termékek támogatása Benedek Eszter szerint: tavasszal, az első hullám idején, amikor hiány alakult ki bizonyos árucikkekből és üresen maradtak polcok, amikor bizonyos külföldi termékekből nem volt utánpótlás, akkor például tejből vagy húsból a magyar ott volt, ennek pedig az az üzenete, hogy a magyar mindig elérhető és biztonságos.

Benedek Eszter azt is elmondta, hogy a biztonságra nagy hangsúlyt fektetnek, a magyar termék védjegy odaítélését szigorú feltételekhez kötik, jogszabályoknak is meg kell felelni. Nem lehet élelmiszerbiztonsági probléma a termékkel, nem lehet vele kapcsolatban fogyasztókat megtévesztő információ, különben nem kaphatja meg a védjegyet.

A megbízhatóság és a biztonság fontosságát Éder Tamás is hangsúlyozta. A magyar állatorvosi rendszer ugyanis, amely az élelmiszerbiztonsági hatósági rendszer egyik legfontosabb eleme, Magyarországon mindig is szigorú volt. Ez egy erős, a piaci szereplők által tisztelt rendszer, a hatósági állatorvosok folyamatosan jelen vannak az állattenyésztőknél.

„A magyar kultúrában mély tisztelet él az élelmiszer iránt. Vigyázunk rá. Magyarországon az átlagos élelmiszer egyébként is alapvetően jobb minőségűnek, biztonságosabbnak tekinthető, mint több más európai gyártású élelmiszer”

– mondta Éder Tamás.

Arról is beszélt, kapcsolódva a Benedek Eszter által elmondottakhoz, hogy valóban munkahelyteremtő, munkahelymegőrző szerepe van a hazai termék vásárlásának. Példaként a sertésfeldolgozást említette; a vágás, darabolás, húsfeldolgozás egyes folyamatai jellegüknél fogva egyelőre nem automatizálhatók, emberi munka kell hozzájuk, és ez valószínűleg a következő egy évtizedben így is marad. Erre példa az MCS Vágóhíd is.

Mohácson évente több mint 700 főnek adnak munkát. A koronavírus-járvány egyik közvetett gazdasági hatása az, hogy míg korábban, akár egy évvel ezelőtt nehezen lehetett munkaerőt találni, most könnyebb, és talán sikerülhet itthon tartani minél több húsipari szakembert. Ráadásul a mohácsi vágóhíd mögött álló termékpálya a takarmányozást, a takarmány előállító hátteret, a beszállítóknál dolgozókat is beleszámolva több mint 5000 főt lát el munkával.

Ha tehát felteszi valaki azt a kérdést, számít-e a magyar gazdaságnak, hogy hazai termékeket vásárolunk-e, a válasz egyértelmű igen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk