/szempont/szuletesi-nem-torvenymodositas-transznemu-no-interju/?pg=2
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Félek, aggódom, kiszolgáltatottnak és üldözöttnek érzem magam” – egy transznemű magyar nő a törvénymódosításról

hirdetés

Dóri informatikus, elmesélte, hogy több olyan ügyfele volt, aki a tranzíció (nem- és névváltoztatás) után megszakította vele az üzleti kapcsolatot.

"Nem véletlen, hogy a transzneműek körében magas a munkanélküliség. Azt is több kutatás alátámasztja, hogy a transzneműek körében kiemelkedően magas a depressziótól és szorongástól szenvedők száma. Egy 2014-es magyarországi vizsgálat szerint 54%-a komolyan foglalkozott az öngyilkosság gondolatával, és 44% meg is kísérelte azt, többségük többször is"

– mondta, hozzátéve, gyakori a transz emberek elleni atrocitás, bántalmazás is. Dóri azt mondta, többször kacérkodott már a gondolattal, hogy külföldre költözik, de a szűkös anyagi lehetőségek miatt nem lépett. Sokan vannak ezzel így.

Az egészségüggyel kapcsolatban is lesújtóak a tapasztalatai. Ez sem egyedi, a Transvanilla Transznemű Egyesület 2014-es kutatása ezt támasztja alá. Akkor 147-en válaszolták azt, hogy előfordult már, hogy ugyan szükséges lett volna felkeresniük a házi orvosukat, ám nem tették, 49-en ezt azzal indokolták, hogy féltek, nemi identitásuk vagy nemi kifejezésük miatt hátrány éri őket. A kutatásban részt vevők közül néhányan beszámoltak tapasztalatukról is.

"Fogorvosi rendelőben, eltérő név és megjelenés miatt alaposabban megnéztek, látványosan röhögtek. Az egészségügyi szolgáltatást minimalizálták esetemben, nem voltak készségesek és kompromisszum készek a problémámat illetően. Tréfát űztek belőlem, hogy “uram...! Hihi elnézést asszonyom"

– írta valaki. Dóri azt mondta, a magán egészségügyi ellátásban kevésbé jellemző, hogy megjegyzéseket tennének, azonban sokan nem engedhetik meg maguknak a magánorvost.

"A közegészségügyben el lehet lavírozni, ha az ember titokban tartja. De ez nem olyasvalami, ami miatt szégyenkeznem kellene

– jegyezte meg. Dóri bízik benne, hogy a jogvédő szervezetek nyomására a köztársasági elnök nem fogja aláírni a törvényt, vagy ha mégis, az ügy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé kerül.

"A láthatóság növekedésének és a közvélemény tájékozottságának növeléséhez hozzájárult ez a gonosz törvénymódosítás. A salátatörvény megszavazása mozgósította a transz közösséget is, a sajtó elkezdett foglalkozni a bennünket érintő kérdésekkel, az, hogy beszélünk arról, hogy létezünk, hogy ilyen van, hogy valaki nem tud azonosulni a születésekor bejegyzett nemével, segít. Hozzájárul, hogy ez ne legyen tabu téma. A transzneműség megosztó téma, de minél többet beszélünk róla, annál inkább lesz elfogadott

– jegyezte meg. Hozzátette, nem mindegyik transz ember folyamodik a neme jogi elismeréséhez és az egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásainak igénybevételéhez, az államnak ugyanakkor kötelessége lenne ezeket a lehetőségeket széles körben biztosítani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk