/szempont/szingliado-gyermektelenseg-gyermektelensegiado-csaladiadokedvezmeny/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Szeretnéd, ha megadóztatnák a "gyermektelen szinglihordát"? Akkor van egy "nagyszerű" hírem!

Mióta divat büntetni bárkit is a magánéletéért, a privát ügyeiért? Vélemény.
hirdetés

Mielőtt a tárgyra térek, elmondanám: amikor még nem volt gyermekem, akkor néhány munkahelyemen többet kellett hajtanom, mint a családos kollégáknak. Az egyik helyen például a gazdasági ügyintéző délután 3 után már elérhetetlen volt, függetlenül attól, hogy van-e vele valami sürgős aláíratni való, mert "neki menni kell minden nap a gyerekért az óvodába". Tudomásul vettem, nem háborogtam, megértettem, hogy neki más a beosztása, mert ott a gyerek, akiről gondoskoskodnia kell.

Egy másik munkahelyen azért is mondtam fel, mert át kellett vennem a szülési szabadságra ment kolléganőm helyét, a termelési osztály vezetését, és az is a feladataim közé tartozott, hogy a határidőket és plusz munkákat tapossam ki a gyár dolgozóiból. Akkor tört el bennem valami végleg, amikor egy plusz megrendelés miatt negyedszerre akarták berángatni az egyik üzem dolgozóit teljes hétvégére, vasárnapra is, pedig sok volt köztük a kisgyermekes édesanya, és nekem kellett ezt a nagyszerű hírt közölnöm az üzemvezetővel. Nem sokkal később azonnali hatállyal felmondtam, mert a gyomrom nem bírta, hogy milyen szemét módon kellene viselkednem a családosokkal.

A harmadik eset már viszont elég rosszul esett. Az egyik kétgyermekes munkatársamnak kb. 7,5-8 óra volt a munkaideje, és négykor minden nap hazamehetett, nekem minden nap 10-11-12 óra, és időnként rám lőcsölték az ő feladatait is, mondván, hogy ő már hazament. Ugyanannyi fizetést kaptunk, és a főnökeim állandóan túlóráztattak, mert hogy nekem nincsen gyerekem, de semmilyen módon nem kompenzáltak, sem prémiummal, sem túlórapénzzel, sem szabadnappal, hanem amikor 3 nap szabit kértem, felháborodva oktattak ki a munkamorálról. A kolléganőmet nem utáltam, nem az ő hibája volt, a főnökeimet viszont sikerült megutálnom, és felmondtam.

Nos, akkor térjünk a lényegre: a gyermektelenek különadójára.

Újra és újra terítékre kerül ez a gyermektelenségi adó: az, hogy több adót fizessenek vagy másképpen adózzanak azok, akiknek nincsen gyermekük, vagy "csak egy" gyermekük van. (Az is rendszeresen a közbeszéd tárgya, hogy mennyi gyerek számít gyereknek, és mi a család fogalma.)

hirdetés

A jegybankelnök idén tavasszal több konferencián is úgynevezett "demográfiai csapdáról" beszélt a megoldandó feladatok között. A választás után pedig több lap is azt vizionálta, hogy amikor az újraválasztott kormányfő a család szerepéről, illetve a demográfiai problémákról beszélt, akkor

valójában arról beszélt-hogy, megadóztatják-e a gyermekteleneket.

Pár éve nagy port vert fel az az ötlet, hogy Magyarországon a népességfogyás megállításának érdekében például a 30 év feletti gyermektelenek fizessenek plusz adót (de olyan hajmeresztő ötlet is felmerült, hogy tiltsák meg az egy éves kor alatti gyermekek bölcsődébe adását). Sőt, már 2010-ben előállat valaki egy ilyen ötlettel. Sőt! Már 2006-ban megjelent a szinglihorda kifejezés, naná, hogy pejoratív értelemben.

Most különböző fórumokon és Facebook-csoportokban láttam különféle kirohanásokat hozzászólásokban a témában.

Olyanokat például, amelyek szerint "ezek a mai nők és puhány férfiak" ha "nem képesek egészséges gyerekeket nemzeni" és "szép, egészséges családokat alkotni", fizessenek különadót.

"Költözzenek ezek Kínába! Ott pont az a jó, ha nincs is gyerek, vagy csak egy van!"

"Igenis adjon kompenzációt az, akinek nincsen gyereke! Jó, lenne, ha még jobban támogatnák a családokat."

Mondd meg őszintén, hogyan ezek a kommentelők tették: szeretnéd, ha a gyermektelen egyedülállók és a gyermektelen párok, illetve a tudatosan gyermektelen emberek több adót fizetnének? Szeretnéd, ha az ő különadójukkal támogatnák a családosokat? Azt akarod, hogy valamilyen módon büntessék azokat, akik szánt szándékkal nem akarnak gyereket? Akik nem hajlandók szülni - egyelőre vagy soha?

Akkor van egy nagyszerű hírem! A gyermektelenek már így is többet adóznak!

Hiszen nekik nem jár családi adókedvezmény, míg nekünk, gyermekes családoknak igen.

És most figyelj: mintegy 130 ezer család semmiféle adót vagy járulékot nem fizet Magyarországon, mert a jövedelmi szintjük és a gyermekek számából ez következik.

Ezt nem én mondom, ezt tavaly egy politikus nyilatkozta.

Szóval nyitott kapukat döngetsz, a gyermektelenek már most is többet adóznak. És hidd el, elég sokat dolgoznak ők is.

Nekem, ahányszor meghallom a gyermektelenek adóját, összeszorul a gyomrom. Hol igazságos ez? És akinek nem lehet gyermeke? Akinek meghalt a gyermeke? Aki vagy ötször elvetélt és nem mer újra teherbe esni? Akinek nem lesz már gyermeke, mert az összes férfi csak hitegette a családalapítással és egyebekkel? (Ismerek ilyet is.) És akkor az apácákat is megadóztatnák? És a hívő, Krisztusban újonnanszületett, a gyülekezetnek és a közösségnek élő, ott szolgálatot teljesítő egyedülálló férfiakat és nőket? Meg azokat, akik valamilyen öröklött betegség vagy mentális probléma miatt nem vállalnak gyereket? Meg egyáltalán, mióta divat büntetni bárkit is a magánéletéért, a privát ügyeiért?

Az az ötlet pedig, hogy a gyermektelenek kompenzálják a gyermekeseket, szintén nonszensz. Az államosítások idejét idézik. Úgy könnyű volt adni, hogy közben mástól vették el, amije volt, egy tollvonással.

Gondolkodjunk már.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk