/szempont/shell-titkos-jelentes-klimavaltozas/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, hogy a Shell már 30 évvel ezelőtt tisztában volt a klímaváltozás veszélyeivel

Kellemetlen helyzetbe hozta egy 1988-ban született bizalmas jelentés a világ egyik legnagyobb olajtársaságát.
hirdetés

A jelentést, amelynek címe Az üvegház-hatás (The Greenhouse Effect), a holland De Correspondent című oldalon tette közzé Jelmer Mommers energia- és klímaszakértő újságíró.

A dokumentum figyelmeztet arra, hogy a szén-dioxid-kibocsátással összefüggő klímaváltozást valójában csak az ezredforduló körül lehet tetten érni. Ennek viszont potenciálisan olyan súlyos következményei lehetnek, amelyekről már jóval korábban meg kell hozni a megfelelő politikai döntéseket és az energiaiparnak is át kell értékelnie a saját szerepét.

Amikor ugyanis már érzékelhetőek lesznek a klímaváltozás hatásai, talán túl késő lesz intézkedéseket hozni azok csökkentésére.

E hatások között a jelentés megemlítette a tengerszint jelentős emelkedését, a tengeráramlatok és csapadékmodellek változását, amelyeket az elmúlt 12 ezer év legjelentősebb átalakulásainak nevezett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy e gyors és látványos változások jelentősen befolyásolják az emberi környezetet, az életkörülményeket, az élelmiszer-forrásokat, és ezáltal súlyos társadalmi, gazdasági és politikai következményekkel járhatnak – idézte az Independent.

A jelentés egy olyan tanulmányra hivatkozott, amelyet két évvel korábban végeztek a Shell tudósai.

hirdetés

A dokumentumból az is kiderült, hogy a holland-brit olajóriás már 1981 óta tanulmányozta az üvegház-hatást, és tisztában volt saját tevékenységének következményeivel is.

Ennek ellenére a Shell a 90-es években tagja volt a Global Climate Coalition nevű lobby-csoportnak, amely igyekezett a klímaváltozás veszélyeit elbagatellizálni, arra hivatkozva, hogy a tudományos érvek nem eléggé meggyőzőek. Mi több, 1997-ben ez a csoport ellenezte a kiotói klímamegállapodást.

A dokumentum nyilvánosságra kerülése után a Shell közleményt adott ki, amelyben "elkötelezettségét" hangsúlyozta a környezetvédelem és a párizsi megállapodások mellett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk