hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Senki nem gondolta, hogy a vírus közöttünk van” – mondja az orvosnő, aki első európai covidos beteget azonosította

„Beleborzadok, ha arra gondolok, hogy az első beteget szájmaszk nélkül vizsgáltam meg, azóta viszont le sem vettem többé” - mondta Annalisa Malara, a codognoi kórház aneszteziológusa.
MTI - szmo.hu
2021. február 07.

hirdetés

Tavaly február 20-án azonosította az első európai Covid-19 beteget a lombardiai Codogno kórházában Annalisa Malara aneszteziológus, aki az akkor történtekről és a "mindenki életét felborító" koronavírus-járvány utóbbi egy évéről számolt be az MTI-nek.

Annalisa Malara kijelentette: soha nem fogja elfelejteni, ami a tizenötezer lakosú Codogno kórházában azon a februári reggelen történt.

"Súlyos állapotban intenzív osztályra került egy életerős 38 éves férfi, akinek kezdeti tüdőgyulladása harminchat óra leforgása alatt kétoldalúvá vált. Egyértelmű volt, hogy vírussal állunk szemben, mégsem gondoltunk azonnal az új koronavírusra"

- idézte fel Malara orvosnő. Elmondta, a beteget lélegeztetőgépre kapcsolták. A beteg felesége elmondta, hogy férje három héttel korábban egy Kínából visszatérő kollégával vacsorázott.

"Nem teszteltük rögtön, mivel az akkor érvényes protokoll szerint csak a közép-kínai Hupej tartományból érkezőket kellett tesztelni, vagy azokat, akik fertőzött személlyel voltak kapcsolatban. Nem volt elég információnk, nem tudtunk a tünetmentes vagy kevés tünettel bíró közvetítők veszélyéről" - mondta Annalisa Malara.

Az aneszteziológus mégis elvégezte a tesztet, így azonosította az első beteget Európának azon a részén, ahol senki sem várta. Codognóban meghúztuk az európai vészharangot, jelezve, hogy a betegség megérkezett - fogalmazott.

hirdetés

"Senki nem gondolta, hogy a vírus közöttünk van.

Beleborzadok, ha arra gondolok, hogy az első beteget szájmaszk nélkül vizsgáltam meg, azóta viszont le sem vettem többé"

- tette hozzá. Megjegyezte, az első betegnél még azt sem tudták hirtelen, hogy milyen gyógyszerrel kezeljék. A beteget elszigetelték, a kórházat lezárták, az összes pácienst és egészségügyi dolgozót elkezdték tesztelni.

"Késő volt, a betegek száma óráról órára emelkedett az északolasz kórházakban" - emlékezett.

Codogno polgármestere február 21-én elrendelte a város üzleteinek, éttermeinek, iskoláinak lezárását. Február 22-én Codognót és a térség további tíz városát karantén alá helyezték.

Az első beteg azóta már jól ismert, neve Mattia Maestri volt, akinek várandós felesége és több családtagja is megbetegedett, édesapja meghalt a járványban. A férfi három hetet töltött intenzív osztályon. Nem szívesen nyilatkozik, de Malara doktornővel azóta is tartja a kapcsolatot.

Az orvosnő felidézte, hogy a járvány első hónapjaiban csak akkor nem dolgozott, amikor evett és aludt. Amikor néha hazament, a lábtörlőn talált élelmiszercsomagot, a szomszédok tették oda, mert tudták, nincsen ideje bevásárolni sem.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk