hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Orwellnek igaza volt” - tömegtüntetések a rendőri erőszak ellen Franciaországban

Szadai Levente - Fotók: Czékmán Bendegúz - szmo.hu
2020. december 16.

hirdetés

Céline Verzeletti, a CGT vezetőségi tagja szerint a törvény számos ponton intéz támadást a magánélet szentsége, a tájékoztatáshoz való jog és az egyenlőség elve ellen, illetve a büntetések és bűncselekmények alkotmányosan definiált elvei ellen is.

Emellett az önkormányzati rendőrségek (Franciaországban állami mellett önkormányzati rendőrségek is vannak, ezeket sokan kevésbé ellenőrizhetőnek tartanak) több olyan feladatot is megkapnak egy három éves kísérleti projekt keretein belül, amely alapvetően az állam hatáskörébe tartozna.

A törvény következtében kiterjesztették azon vétségek sorát, amiket az önkormányzati rendőrség vizsgálhat (kábítószer-fogyasztás, jogosítvány nélküli vezetés, utcai kereskedelem, rongálás/vandalizmus), valamint az önkormányzati rendőrségek részt vehetnek a tüntetések, kulturális, sport- és rekreációs rendezvények biztosításában is.

“Úgy gondoljuk, az intézkedés nem az állampolgárok védelméhez és a demonstrációk békés jellegének elősegítéséhez járul hozzá, hanem az aktivisták ellehetetlenítéséhez és az olyan rendőrségi gyakorlatok eszkalálódásához, mint a könnygáz használata és a tömegoszlatások” - tette hozzá Verzeletti.

“Szerintünk a jövő biztonsága csak úgy képzelhető el, ha az egész társadalom szolgálatában áll, az azt biztosító közszolgálati szerv kellően el van látva anyagi- és emberi erőforrással és demokratikus úton ellenőrzi a társadalom egésze. Csak így válhat a köztársaság mottójának: a Szabadság - Egyenlőség - Testvériségnek a védelmezőjévé a rendőrség” - hangsúlyozta.

A rendőrség állományában fellelhető rasszizmus régóta téma Franciaországban.

Egy 2019-es jelentés szerint egy tucat, normandiai rendőr egy Whatsapp-csoportban rendszeresen antiszemita, rasszista és nőgyűlölő megjegyzéseket tett. A csoportban a rendőrök “a fehér faj ellenségeiről” és “n*ggerekről” beszéltek, a nőket “k*rvákként” jellemezték, valamint arról írtak, hogy a zsidók “irányítják az országot”.

Nem sokkal később két, egyaránt kb. nyolc-kilencezer fős Facebook-csoportra derült fény, amikben rasszista tartalmakat osztottak meg a rendőrök.

Bár ezek elszigetelt eseteknek is tűnhetnek, friss kutatások és a francia ombudsman is rámutattak, hogy a francia rendőrség kisebbségekkel szembeni fellépése nagyon sok esetben rasszista indíttatású. A fekete és arab származású fiatal férfiak esetében hússzor nagyobb annak az esélye, hogy igazoltatják a rendőrök.

Egy 2018-as interjúban Angela Davis filozófus úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban: “Változatlanul fennálló jelenség a rendőri erőszak, és ami Franciaországban tapasztalható a rendőri erők részéről - a fekete, az arab közösségek elleni támadások - a kolonizáció közvetlen következményei”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk