hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Orwellnek igaza volt” - tömegtüntetések a rendőri erőszak ellen Franciaországban

Pont akkor hoztak törvényt a rendőrök fotózásának tilalmáról, mikor egy rendőri túlkapásra egy kamerafelvétel miatt derült fény.
Szadai Levente - Fotók: Czékmán Bendegúz - szmo.hu
2020. december 16.

hirdetés

Franciaországban a járványhelyzet ellenére harmadik hete vonulnak ezrek az utcákra az ország nagyvárosaiban, hogy tiltakozzanak a rendőri brutalitás, valamint egy, az alsóház által elfogadott törvényjavaslat ellen, amely kritikusai szerint jelentősen megnehezítené a rendőri túlkapások feltárását.

Az alsóházi képviselők által megszavazott törvénymódosítás értelmében akár egy év börtönbüntetéssel és 45 ezer eurós bírsággal sújthatnák azokat, akik “károkozási szándékkal” tesznek közzé fényképeket vagy videofelvételeket a rendőrség tagjairól.

A törvénymódosítás nagy visszhangot váltott ki a francia nyilvánosságban: támogatói szerint azért van szükség a jogszabályra, mert sokan a rendőrök megfenyegetésére és megfélemlítésére használták a felvételeket, kritikusai pedig úgy látják, az egyre növekvő, sokszor rasszista indíttatású rendőri túlkapások feltárásának a megnehezítése a célja a törvénnyel Macron kormányzó pártjának.

Nem segített a módosítás társadalmi elfogadottságán, hogy két nappal később nyilvánosságra került, rendőrök bántalmaztak egy fekete férfit, mert nem volt rajta maszk.

A férfi, aki egyébként zenei producerként dolgozik, maszk nélkül sétált az utcán, mikor meglátott egy közeli rendőrautót, és a bírság elkerülése miatt besietett a közeli stúdiójába. A rendőrök követni kezdték, utána mentek az épületbe is, ahol rátámadtak a férfira. A férfi elmondása szerint közben többször is “koszos n*ggernek” nevezték és gumibottal ütötték.

hirdetés

Az eset pont arra világított rá, hogy milyen fontos a nyilvánosság a rendőri túlkapások feltárásában.

Egyrészt ugyanis a rendőrök akkor hagyták csak abba a férfi bántalmazását, amikor észrevették, hogy valaki elkezdett videózni az ablakból. Másrészt a történtek után kiderült, hogy volt egy kamera az épületen belül is, amely rögzítette az incidenst. A rendőrök a videó előkerüléséig azt mondták, az intézkedésre azért került sor, mert a férfi ellenállt a letartóztatásnak és rájuk támadt.

Habár az ügy hatására Jean Castex miniszterelnök bejelentette, hogy felülvizsgálják a törvényt, mégis már harmadik hete vonulnak az utcára tömegek az újságíró-szervezetek, jogvédő csoportok, szakszervezetek, sárgamellényesek és környezetvédelmi aktivisták felhívására.

Az eset után az ország több nagyvárosában zajló tüntetéseken a belügyminisztérium szerint 133 ezren, a szervezők szerint 500 ezren vettek részt.

A tiltakozások a következő hetekben is folytatódtak, múlt szombaton 150 embert tartóztatott le a rendőrség.

Lapunk megkeresésére a több, mint 700 ezer tagot számláló Confédération Générale du Travail (CGT) szakszervezet beszélt a törvényről és a széles társadalmi tiltakozásról.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk