hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Olyan, mintha kihúzták volna a lábam alól a talajt” - szabadon szeretnének orvost választani a szüléshez a debreceni kismamák

Kedden a debreceni szülészeti klinika bejelentette, hogy mostantól senki sem szülhet fogadott orvossal. Felháborodott kismamák mondták el, mi a problémájuk a döntéssel.
Báthory-Beck Nóra, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 06.

hirdetés

Kedden a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a Facebookon tudatta, hogy mivel különösen fontosnak tartják a hálapénz kivezetését, megszüntetik a fogadott orvosok és szülésznők rendszerét addig, amíg azt tiszta viszonyok között nem lehet alkalmazni.

Bejegyzésükben hangsúlyozták, hogy ez nem a szülészeti klinika, a debreceni Klinikai Központ vagy a Debreceni Egyetem vezetésének utasítása, hanem a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kollektívájának egyöntetű döntése.

Azt ígérik, hogy minden változásra azonnal reagálnak a továbbiakban is, és

"amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy természetesen ismét lehetőséget teremtünk a választott orvossal történő szülésre."

Egyúttal minden pácienst biztosítanak arról, hogy ellátásuk a legmagasabb szakmai színvonalon és odafigyeléssel fog történni.

hirdetés

A kismamákat azonban mindez nem nyugtatta meg. Szerdán petíciót indítottak az interneten „Szabad orvosválasztást kérünk a szülészetben!” címmel, amit cikkünk megjelenéséig már több mint kétezren írtak alá.

Több kismamával is beszélgettünk a problémáról.

Úr Nikolett január 24-re várja a kislányát, azt meséli a fogadott orvosa tegnap közölte vele a szomorú hírt, amitől mindketten nagyon rosszul érezték magukat.

Az orvos szerint az új rend bevezetése óta négy általa gondozott kismama is szült, két esetben ugyan ügyeletben volt, de ennek ellenére sem vehetett részt a szüléseken.

„Ez felháborító. Amikor kiderült, hogy babát várunk, nem fért hozzá kétség, hogy fogadott orvosom lesz, aki ismeri a kórtörténetemet, a két másik terhességem részleteit, maximális bizalmunkat élvezi és rá merem bízni a saját és a születendő gyermekem életét. Erre szűk három héttel a kislányom születése előtt hoznak egy ilyen megmagyarázhatatlan döntést, amivel minden jogomat elveszik. Olyan, mintha kihúzták volna a lábam alól a talajt, és az a közhely, hogy jó kezekben leszünk engem nem tud megnyugtatni”

- magyarázta a kismama.

Az asszony az első terhességénél fogadott orvos nélkül szült a debreceni klinikán, és voltak rossz tapasztalatai a terhesgondozás és a szülés alatt is.

Azt mondja, a baba elakadt a szülőcsatornában és jó ideig eltartott, amíg a bába előkerítette az ügyeletes orvost, aki végül segített világra hozni az újszülöttet.

„Ezt leszámítva jó élménnyel gondolok vissza a szülésre, de tudjuk, hogy egy fogadott orvossal azért ez másképp ment volna.”

A család a második terhességnél sem érezte úgy, hogy orvost kellene fogadniuk, de aztán jött a hidegzuhany és meggondolták magukat.

„A várandósság 36. hetében derült ki, hogy két ciszta van a kisfiam agyában, senki sem magyarázta el nekünk, hogy mi az, csak hazaküldtek. Kaptam időpontot NST-re (ezzel a vizsgálattal a magzat szívfrekvenciáját mérik a saját mozgásaira adott válaszként - a szerk.) többször is, de orvossal soha nem találkoztam.

Az utolsó két hétben már mindennap kellett mennem vizsgálatra, de az ügyeletes orvossal nem tudtam beszélni. Aztán miután szóltam, az jött, amit nem kívánok senkinek. Egy orvos szó szerint azt kérdezte, hogy mit akar maga? Minősíthetetlen hangnemben. Majd elmondtam, mit szeretnék tudni, mire közölte, hogy ezzel a problémával majd szülés után foglalkozik a gyerekorvos.”

Aztán Nikolett végül találkozott egy kedves orvossal a klinikán, akit ezúttal is fogadott orvosnak választottak. Mivel a második szülés sem ment simán és császározni kellett, de műtő híján az onkológián, most biztosra akartak menni.

Ugyanúgy, ahogy Gál Leila, aki szintén kapott hideget-meleget a debreceni szülészeten a korábbi két terhessége során.

"Pajzsmirigy alulműködésem van, inzulinrezisztenciám, autoimmun betegségem és terhességi magasvérnyomásom. Túlsúlyos is vagyok, amire az első szülésnél kaptam is megjegyzést az ügyeletvezető orvostól, aki közölte, hogy nem gondolom, hogy ilyen kövéren császározni fognak, annak egy csomó szövődménye lehet, le kellett volna fogynom, mielőtt gyereket vállaltam"

- mesélte a kismama.

Végül Leila fogadott orvosa az első és a második szülésénél is gond nélkül megoldotta a császármetszést, mivel az asszony egy örökletes betegség miatt nem szülhetett természetes úton.

„Az orvosom mindhárom terhességemet végigkísérte, mindent tud rólam és a gyerekeimről, mi benne bízunk. Ráadásul vannak a klinikán olyan orvosok, akikről nagyon rosszakat hallani”

- magyarázta az asszony.

Egy korábbi felmérésből kiderült, hogy Magyarországon a szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt a családok. Az átlag 111 ezer forint. Becslések szerint, az így kifizetett összeg évente körülbelül 7 milliárd forint.

Ezzel együtt a magyar nők 65 százaléka fogadott orvossal szül. Sőt azoknak a száma, akik orvost választanak, ennél is magasabb lehet, mert a válaszadók 20 százaléka arról számolt be, hogy végül nem annál szült, akinél szeretett volna. Fogadott orvos esetén a hálapénzt fizetők aránya 90 százalék.

Az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szabályozza a hálapénz kérdését is.

A törvény értelmében január 1-től büntetendővé válik mind a hálapénz elfogadása, mind annak felajánlása. Az egészségügyi dolgozók legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhatnak el a betegektől, aminek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének 5 százalékát, azaz 8 ezer forintot.

Leila azt mondja: ő szívesen fizetne azért, hogy annál az orvosnál szülhessen, aki terhesként is gondozta. Az előző két szülése után is csak jelképes összeget adtak az orvosnak, először 40, aztán 20 ezer forintot, viszont miután végig a fizetős magánrendelésre járt, úgy érezte, ezzel nem sérti meg.

Az asszony szerint a Magyar Orvosi Kamara javaslata, miszerint az orvos, a kórház és a kismama szerződésben állapodna meg a többletszolgáltatás részleteiről, számára tökéletes megoldás lehetne.

„A szerződés önmagában semmilyen előnnyel nem járhat, csak a személyes közreműködésért és az eltérő körülményekért fizet a kismama”

– mondta Lénárd Rita a MOK alelnöke egy korábbi kerekasztalbeszélgetésen.

A javaslat azonban egyelőre elakadt, legalábbis a debreceni szülészeti klinikán eddig még nem merült fel ez a megoldás. Kerestük az intézményt fenntartó Debreceni Egyetem és az - egészségügyi szakpolitikai kérdésekben illetékes - Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályát is, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre. Amennyiben ezt megteszik, az írást frissítjük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk