/szempont/nem-orban-hagyja-meghalni-az-embereket-a-korhazakban-hanem-mi-magunk/?pg=2
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nem Orbán hagyja meghalni az embereket a kórházakban, hanem mi magunk

hirdetés

Rendben, mondja erre Orbán, akkor kiszámoltam: ha a magyar társadalom bevállal évente napi 170 halottat influenzaszezonban, akkor addig, míg nincs kétszer-háromszor ennyi, nem kell izgulni, simán működni fog ez is. Csakhogy.

Míg a sima influenza nem omlasztja össze a magyar egészségügyet (mert azok halnak bele, akik amúgy is meghalnának - gondoljuk), és a heti 40 ezer orvoshoz forduló ember jó eséllyel megáll a háziorvosnál, addig most a Covid-19 be fogja, mert az az apró különbség van, hogy az influenzával jóval kevesebben kerülnek kórházba, mert nem teszi tönkre a tüdőt, és nem erősíti fel annyi embernél az (esetleg nem is ismert) alapbetegségét. Ez a vírus meg ilyen. Egyszer csak nem kapsz levegőt - és az elég ijesztő tud lenni.

De ezzel Orbán nem fog törődni, az ő szeme előtt az lebeg, hogy nekünk mi a véleményünk. Őt nem fogja érdekelni, ha 250-300 vagy 1000 ember hal meg naponta, ha minket sem érdekel. Szegény Szőcs Géza se gondolta volna, hogy az ő barátja(?) egy félmondatra tartja érdemesnek, mondjuk szemben Sorossal, akiről hosszan értekezik utána.

A probléma nem a Covid, félreértés ne essék, az "csak" egy esemény, ami újabb szög a magyar egészségügy koporsójában, bár lehet, hogy az utolsó. A probléma ennél sokkal súlyosabb, és az egész társadalmat érinti. Az, hogy milyen az egészségügyünk (és az egészségünk) csak rajtunk múlik. Ha nekünk így is jó, akkor ilyen lesz. Ha meghalni megyünk be a kórházba, és nem gyógyulni, akkor a kórházak átalakulnak egy kollektív eutanáziát nyújtó intézménnyé, mert ezt igényeljük.

Orbán és az emberei számokban, közvéleményben és tologatható sakkbábukban gondolkodnak. Mérnek, számolnak, és rakosgatnak ide-oda a meglévőből. Egészen addig, amíg a meglévő elfogy. Vagy amíg a türelem. Kérdés, melyik előbb. Nem mindegy.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk