hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Nem így képzeltem a karácsonyt Angliában, de lenyűgözött”

Bő három nap után kiszabadult az angliai fogságból Zimányi András, aki ott rekedt a kamionosok között karácsonykor. Csak a két ünnep után ér haza. Neki nagy a fájdalomtűrése. A taxisblokádra emlékeztette az elmúlt néhány nap.
Belicza Bea, Fotó: Krisztián Elek - szmo.hu
2020. december 26.

hirdetés

A karácsonykor Angliában rekedt kamionosok között volt az a férfi, aki 2018-ban hosszában úszta át a Balatont. Csak mert szerelmes a tóba. Kitalálta, és rengeteget dolgozott érte, hogy sikerüljön.

„Én nem vagyok úszó, sportoló, nem is az eredmény a fontos. 4 nap alatt sikerült a 80 kilométer, 3 év munka van benne”

- emlékezett vissza a pilisvörösvári Zimányi András Manstonban, az egykori repülőtéren, ahol három napja áll kamionjával.

Elmesélte, hogy akkor a vízben fázott, úgy érezte, ezen változtatnia kell. Hetek alatt megbarátkozott a jeges vízzel, hirtelen ötlettől vezérelve átúszta a Balatont Tihany és Szántód között, télen.

„7 fokos volt akkor a víz. Bejött egy átkozott melegfront, bosszantott, mert úgy edzettem, hogy 5 fokosban is ment volna” – mondja nevetve.

Dombóvári Tamás  A téli Balaton átúszás, Fotó: Dombóvári Tamás

A téli Balaton-átúszást vonzóvá tette, többen jelentkeztek nála, hogy ők is szeretnék ezt megcsinálni. Elárult pár titkot, és megszervezte az első ilyet februárban. Két váltócsapattal és 7 egyéni úszóval sikerült az első átúszás.

hirdetés
„Amatőrként csináltam. Azt tudtam megmutatni, hogy őrületes dolgok is mehetnek, ha hiszünk benne! Megmutattam többször.”

A kihívásoktól tehát ő nem ijed meg, azoktól, amit ő akar, attól nem. A mutáns vírus miatti határzárat egyáltalán nem akarta, nem örült, de viselte.

Kedd délben irányították az egykori manstoni repülőtérre. Pénteken délután beszélgettünk, akkor azt mondta, lehet, hogy a szilvesztert is ott tölti. Egy posztjában is azt írta, „lesz még egy-két pocsék éjszakánk.”angliaban rekedt kamionosok

A 8-10 ezer kint rekedt kamion az autópályán több tíz kilométeren, Ashfordban és Doverben állt. Nem tudta megbecsülni, mennyi lehetett a reptéren:

„Elöl is, hátul is, balra is és jobbra is csak kamion. Egyik végét sem látom.”

Azt hitte, itt minden szervezett lesz. Amikor beterelték és beállították őket, úgy tűnt, alaposan kitalálták a rendszert.

„Egy napig én álltam egy helyben, közben mindkét oldalon volt elmozdulás. Többnyire önhatalmúlag álltak arrébb. Senki nem volt, aki irányított vagy tájékoztatott volna. Senki nem szólított meg minket, nem volt víz, ennivaló vagy fertőtlenítő osztás. Csak a tesztelő katona jött ma.”

Igen, megvan az eredménye, negatív. Megkapta a papírt is róla, 3 napig érvényes. Azt viszont nem tudja, hogy addig elhagyhatja-e a szigetet. Teszt még van, mert 3 volt a csomagjában, amit kapott. Eredetileg egyedül is megcsinálhatta volna, de mire átnézte volna, hogyan működik, a katona ott volt és segített.Manstoni reptér

András az alapvető szükségletek miatt dühös. Azt mondja,

kedden még tiszták voltak a hordozható vécék, de aztán volt, amiben nem volt víz, volt, amit takarítottak, de - ahogy mondja – volt olyan is, ahol vissza kellett csukni az ajtót, olyan állapotban volt. Fürdeni napok óta nem tudnak. Mosakodó vízhez sem jutottak.

Hosszabb útra mindig próbálnak készülni a kamionosok, ő 40 literrel indult: „Két húszliteres kaniszterrel jöttem én is, az egyiket még óvatosan használom, ki tudja, meddig kell.”

A kint élő magyarok két nagyobb csoportja szervezte elsősorban az ételes, italos ellátást. Ahogy arról korábban írtunk, az sem volt könnyű, mert a reptérre nem engedték be őket.

Egy idő után elindult az ételek kerítés fölötti beadása. András is beállt a kerítéshez, amikor a kenyere és vize is vészesen fogyott. Ő angoloktól kapta a segítséget. Tudta, hogy a magyarok is folyamatosan osztanak és küzdenek, hogy mindenkihez jusson adomány.

Őt nagyon meghatotta ez a fajta támogatás, sokan látták erről szóló videóját.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk