/szempont/muanyagmentes-julius-hogy-csinaljam-tapasztalatok/?pg=2
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Belevágtunk a műanyagmentes júliusba – íme az első pár nap tapasztalatai


Link másolása

hirdetés

5. Hajmosás: viszlát, sampon

Nekem extra hosszú hajam van és állandóan úgy érzem, hogy nem találom a megfelelően tisztító és ápoló cuccokat hozzá, de annyira már tájékozódtam, hogy az eddig használt sampon-balzsam kombók habosító kémiai anyagokat és szilikont tartalmaznak, amik egyáltalán nem tesznek jót sem a fejbőrnek, sem a hajnak. Nem is értem, miért várjuk el a hajunktól, hogy gyönyörű és egészséges legyen, amikor olyan vegyi cuccokkal terheljük, amelyeknek még a nevét sem tudjuk kimondani... A szilikon az arckrémekben is megtalálható sokszor, és furcsa réteget képez a bőrön, aminek igazából nem erre lenne szüksége.

Pár hete vettem a vasárnapi piacon egy helyi készítőtől egy samponszappant,

ami szerintem fantasztikus. Mindenféle jótékony olajat tartalmaz, amik ápolják a hajat: például olívaolajat, ricinust, teafa-olajat, de van benne diólevél-kivonat is, ami pedig gombaölő hatású. Ja és az ára sem mellékes: pár száz forintba került - legalább kétszer ennyi, ha drogériában vásárolja az ember. A balzsamozással még vannak problémáim, van, aki lenmagzselét használ rá, én egyelőre olívaolajos pakolást, mosás előtt. Egy biztos: brutálisan, csillogóan tiszta lett a hajam ettől a samponszappantól.

6. Víz a kútról

Bizony, mint régen. Nálunk a csapvíz nem a legjobb minőségű, sajnos már jártunk többször is rosszul vele - pl sárga volt - , ezért kénytelenek voltunk átállni ásványvízre, ami viszont rengeteg petpalackkal jár. Viszont van a településünkben remek artézi kút, ahol egyébként rendszeresen sokan állnak és töltik meg az üvegeiket. A helyiek szerint varázserővel, de legalább gyógyító erővel bír. Itt töltöttük fel a korábban desztillált vizet tartalmazó 5 literes flakonunkat. Nagyon finom, selymes víz, elég hűvös is, mert mélyről, 105 méterből érkezik. Az országban sok helyütt lehet hasonlóan, ingyen jó minőségű ásványvízhez jutni. Ezzel a lépéssel most jelentősen lecsökkentettük a szelektív szemetünk méretét.

7. Felvágott dobozba

Ma reggeli akcióm keretében lelkesen beviharzottam egy helyi húsboltba, hogy szeleteltessek egy kis csirkemell-sonkát a dobozomba, de sajnos nem jártam sikerrel, nincs gépi szeletelőjük, mondták. Átszáguldottam a másikba, akik szintén nem voltak felkészülve arra, hogy nekem szeletelgessenek, ezért kicsit letörten beállítottam a hozzánk közeli kisboltba. Itt Jutka néninek és a gépi szeletelőjének hála kolbásszal és sonkával térhettem haza, közben beugrott, hogy mennyi műanyag, fóliázott szalámicsomagolást vettem meg éveken át.

Mi hiányzik még?

Ha most lenne pelenkás a gyerekem, biztosan mosipelust adnék rá, és tervezem, hogy beruházok mosható betétekre, mert ezek a bőrt is kevésbé irritálják. Szeretnék komposztálni, szerintem már csak hetek és egy itthoni boxmeccs kérdése, mert akkor jelentősen le tudom csökkenteni a konyhai szemetet. A növényi tejeket papírdobozban tudom megvenni, de ennek is van műanyag része, erre nincs alternatívám most. Sőt, mivel tejérzékeny vagyok, a növényi sajtot is lefóliázott műanyag csomagolásban árulják sajnos.

Erről amúgy le tudok mondani, csak néha vágyom a sajt ízére. Tojást a héten nem kellett vennem, de legközelebb már a tartómmal megyek a zöldségeshez. Eddig a vécépapír csomagolása is nagy dilemma volt, de a közeli bevásárlóközpontban van papírdobozos változat, amit szuper dolognak tartok, és biztosan ezt fogom venni. És ha már a papírtörlőknél tartunk: még több konyharuhát szeretnék beszerezni, és textilszalvétákat. A fürdőszobában még sok feladat vár rám: krémek, dezodorok, fogkefék, fogkrém helyettesíthetőek hulladékmentes verzióikkal, ha elfogytak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk