hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Mint a gép, úgy dolgoznak a móri mongolok

A magyarokkal ellentétben nem panaszkodnak és táppénzre mennek, hanem dolgoznak, akár a gép. Ezért alkalmaznak szívesen mongolokat móri és más, környékbeli gyárakban.
Szurovecz Illés írása az Abcúgon - szmo.hu
2018. február 28.

hirdetés

Van köztük olyan, aki évtizedek óta itt él, családot is alapított, mások viszont alig pár hete érkeztek, és egy munkásszállón élnek. Odahaza akkora a szegénység, hogy néhányan a gyerekeiket is hátrahagyták, csak pénzt tudjanak küldeni nekik. Amikor épp nem dolgoznak, akkor telefonoznak, főznek vagy zenét hallgatnak, és az álmuk, hogy bejárják egész Európát.

“Mongolok? Persze. Szeretik őket, dolgoznak mint a gép” – mondta egy fiatal móri férfi a dohánybolt előtt, majd rágyújtott egy szál cigire, és a Jobbik tagjaként mutatkozott be. Szerinte nem meglepő, hogy a helyi és környékbeli gyárak szívesen alkalmaznak mongolokat, hiszen a magyarokkal ellentétben ők nem panaszkodnak, hanem csendben végzik a munkájukat.

“Apukám azt mondta, legyen sok barátom, ők majd segítenek. A rokonok inkább legyenek távol, úgyis csak beleszólnak a dolgokba”. Ider Narantsasral a konyhaasztalnál ült, és kicsit tört, de magabiztos magyarsággal beszélt. Volt ideje megtanulni a nyelvet, hiszen tizennyolc évesen hagyta el Ulánbátort, Mongólia fővárosát, hogy szerencsét próbáljon Európában. Ma, húsz évvel később a magyar állampolgárság birtokában, tolmácsként dolgozik egy móri autóipari üzemben, ahol egyre nagyobb szükség van rá, hiszen folyamatosan érkeznek az új mongol munkavállalók, akik legfeljebb oroszul beszélnek.

abc1

Fotók: Hajdú D. András

“Nagyon gyorsan tanulnak. Hétfőn felvétel van, kedden oktatom őket, bemutatom a céget és a munkaköröket, szerdán gyakorlunk, és pénteken már dolgoznak. A magyarok nem szeretnek dolgozni, és keveslik a pénzt”.

hirdetés

Más cégekről is hallani, amelyek szívesen alkalmaznak mongolokat. Valamivel több mint húsz kilométerrel odébb, egy oroszlányi munkásszállón találkoztunk egy fiatal mongol lánnyal, aki több társával együtt Pusztavámon kapott munkát. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól úgy tudjuk, jelenleg több mint 1200 mongol él Magyarországon tartózkodási engedéllyel, amiből évente 4-600-at adnak ki. Néhány éve, amikor a mongol nagykövet Mórra látogatott, nagyjából ötven helyi mongolról beszéltek, azóta jó eséllyel többen lettek.

Ider először egy pomázi szövőgyárban dolgozott, aztán éveket húzott le a józsevárosi piacon, ahol törölközőket árult. “Akkoriban nagyon sok mongol volt a piacon, 18-20 évesek. Reggel fél hattól ötig dolgoztunk, aztán elmentünk szórakozni, akkor így volt”.abc2

Odahaza pénz híján nem sok esélye lett volna továbbtanulni a tízosztályos általános iskola elvégzése után, márpedig a szülei sosem voltak gazdagok. Ők ma is Ulánbátor kertvárosi részében élnek, de a vizet még mindig nem kötötték be a házba, a kútról kell hordaniuk. “Ezzel ők középrétegnek számítanak. Kapnak valamennyi nyugdíjat, de az nem elég, ezért éjszakánként kötényeket, munkásruhákat varrnak, azokat árulják a piacon”.

Fiatalként imádta a magyarországi életet, hamar barátokat szerzett, akikkel együtt fedezték fel a pesti éjszakát.

“Este diszkó, nappal mozi. Minden új filmet megnéztünk a Corvin moziban. Ha elég későn értünk oda, féláron árulták az üresen maradt székeket. Majdnem ingyen jártunk”.

A hazájához képest ez felüdülés volt neki, hiszen Ulánbátorban tombolt a munkanélküliség, és a téli szmogból is elege lett. “A gyerekek maszkot hordanak télen, annyira elviselhetetlen”.

Negyvenévesen sem késő költözni

Alig pár percnyi sétára, egy rozoga kapu mögött áll az a belül szépen felújított albérlet, ahol tizenhárom másik mongol él, ők ugyanott dolgoznak, ahol Ider. “Nemrég ébredtünk, éjszakások voltunk” – fogadott minket ásítozva egy mackóalsós lány, bögrével a kezében. Akikkel találkoztunk, mindannyian idén érkeztek Mórra, ezért még egy szót sem beszélnek magyarul, legfeljebb köszönni tudnak. Jóformán nem is láttak még mást az országból, mint a gyár és az albérlet közti pár kilométeres szakaszt. “Ma még négy új lány érkezik” – mondta Ider, aki segített nekünk szót érteni a többiekkel.abc3

Jórészt mind fiatalok, van köztük tizenkilenc és húszéves is, de Nászá például negyvenéves létére döntött a költözés mellett. Azt mondta, tíz éve álmodozik róla, hogy a háziasszonyi szerepből kilépve végre máshol is kipróbálja magát. Egy hétig sírt, amiért el kellett szakadnia a gyerekeitől, de úgy véli, hogy az apjukkal és a nagyszülőkkel jól ellesznek, később pedig akár ők is Magyarországra jöhetnének, hacsak nem ő költözik haza. Addig is, ahogy a többiek, ő is hazaküldi a keresete egy részét.abcug44

Úgy tűnt, a többieknek sem egyértelmű még, vajon hosszabb távon is maradnának-e, vagy a tartózkodási engedély lejárta után inkább hazamennének.

“Mindannyian a pénz miatt vannak itt. Be akarják járni Európát, és segíteni akarják a családjukat” – foglalta össze Ider.

Munkát egyikük sem talált otthon, pedig van köztük, aki továbbtanult: Zala marketing-menedzsmentet, Une pedig idegenvezetést végzett. “Ha megkapjuk az első fizetést, elmegyünk Budapestre” – lelkendezett egy fiatal mongol lány. Ő annak is örül, hogy Magyarországtól végre nincs olyan irtózatosan messze Franciaország vagy Svédország, ahová szívesen elutazna.abc5

Bár a hétköznapjaik elég egyhangúak, a mongol munkások jól érzik magukat Magyarországon, és egymással is jól kijönnek.“Van egy magyar srác a gyárban, aki adott csokit meg üdítőt. Nekem ő tetszik itt a legjobban” – viccelődött az egyik lány, mire a többiek is hangos nevetésben törtek ki. A helyieket egyelőre nem ismerik, bár egyszer valaki úgy rájuk csodálkozott, hogy még le is fényképezte őket. Ez nem zavarta őket, a párás levegő és a hirtelen időjárásváltozás viszont nem tetszik nekik. “Mongóliában, ha tél van, akkor tél van, itt meg az egyik pillanatban meleg van, aztán hideg” – mondták.abc6

Amikor épp nem dolgoznak vagy alszanak, többnyire a telefonjukon lógnak, vagy összegyűlnek valamelyik szobában és beszélgetnek, zenét hallgatnak. Högi szívesen gitározik, magyar dalokat is szeretne megtanulni, de egyelőre nem járt sok sikerrel. Egy magyar munkatársát kérte, mutasson neki jó zenét, aki erre DJ Szatmári “Most úgy szeress” című dalát tette be a Youtube-ról.abc7abc8

“A mongol számokat jobban szeretem, azok lassúbbak” – mondta Högi, aki unokatestvéréhez, Tuvshuu-hoz hasonlóan a barátnőjét hagyta otthon Mongóliában. Högi fontosnak tartotta, hogy magával hozza Magyarországra a hagyományos ünnepi ruháját is. “Sajnos leöntöttem az elejét, hiába vittem el tisztítóba, nem tudták kimosni”.

Jó lesz az a ló láb nélkül is

“Ha reggelente kiülsz ide, látni a Vértest. Itt nyugodtan cigizhetsz a teraszon, meghívhatod a barátaidat, nem szólnak rád a szomszédok” – mondta Szabó Krisztián, aki 17 éve, biliárdozás közben ismerte meg Idert egy móri kocsmában, három évvel később pedig feleségül is vette. “Jól sikerült a játék, hálistennek!” – nevetett. Krisztián igazi szószátyár, folyton viccelődő típus, ezért nem volt gond, hogy a megismerkedésükkor Ider kevésbé beszélt magyarul. “Beszéltem én helyette, nagyon szeretek beszélgetni”.

Ider a munkája miatt került Mórra: itt kapott szállást, amikor egy bodajki szövőgyárban kezdett dolgozni a kétezres évek elején. Eleinte unatkozott, hiszen Pesthez képest alig tudta mivel elütni a szabadidejét. Ha módja volt rá, el is utazott fővárosi barátaihoz, és már Krisztiánt is magával vitte. Ő vezette be a székesfehérvári születésű fiút a nagyvárosi éjszakai életbe. “Akkoriban hiphop zenét hallgattam, úgyhogy elmentünk egy helyre, ahol hiphop szólt. Megdöbbentő volt”.abcu9

Krisztián hamar beilleszkedett a mongol társaságba, és az sem tántorította el, hogy néhányan figyelmeztették, Ider talán csak a pénze miatt van vele. “Mondom, akkor jóhoz jött, mert pénzem, az aztán nem volt” – nevetett. “Az volt az első sokk, amikor egy mongol ünnepen összegyűltünk egy négyszobás panelben. Jöttek az emberek családostul, ott volt vagy nyolc gyerek, én meg tizennyolc évesen bekerültem a nagyöregek közé. Nagyon tetszett, hogy ennyire elfogadtak, folyton kínálgattak, hogy egyek-igyak. Nem válogattam, megettem mindent”.

Azóta valósággal szerelmes lett a mongol kultúrába. “Tetszik, hogy ennyire fontos nekik a közösség és a barátság”.

Ha bekerül egy mongol társaságba, nagyjából érti, miről van szó, bár beleszólni nehezen tud, ahhoz kell 3-4 mongol vodka. Az apósától még a régi esküvői ruháját is megkapta ajándékba, a hátára pedig egy mongol lovast tetováltatott. “Annyira fájt, hogy mondtam a srácnak, jó lesz az a ló láb nélkül is. De mondta, hogy nincs ló láb nélkül” – nevetett Krisztián, miközben a legkisebb lányával, a négyéves Enkhjinnel viaskodott. Rajta kívül két másik lányuk is született, Anujin nyolc, Minjin pedig tizenkét éves.abc9

Ugyan mindhárman mongol nevet kaptak, a nyelvet nem beszélik, egyedül a nagymamájuktól tanultak valamennyit, aki egyszer nyolc hónapra hozzájuk költözött. A család viszont egyszer sem utazott még Mongóliába, és Ider sem járt odahaza már húsz éve, mert túl drága lenne a fejenként 200 ezer forintos repülőjegy.

Ne felejtsd el, miért mentél ki

Ider azért költözött Magyarországra, mert jobb életre vágyott, mint ami Mongóliában lehetséges lett volna. Hét éve viszont a lakáshitel miatt olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy Krisztián kénytelen volt Németországban munkát vállalni, azóta ingázik: három hetet tölt ott, egy hetet itthon.

“Valamiből fel kellett építeni a házat. Albérletben kezdtünk, aztán, amikor megszületett az első lányom, fateromékhoz költöztünk. Majd jött a második gyerek, és már kicsi lett a háromszobás panel. Végül azt eladtuk, édesapám meg jött velünk, most is velünk lakik” – mondta Krisztián. Mostanra valamelyest rendbe jöttek, már tudják fizetni a részleteiket, de ehhez Krisztiánnak ugyanolyan szállón kell laknia, mint a fiatal mongoloknak Móron. “Tíz szoba van, és hárman vagyunk egy szobában. Tizennégy órát dolgozunk, éjjel 2-3-ig fent vagyunk, aztán alszunk.”

“Egy huszonkét éves kocsival mentem ki, életemben először. Úgy hiányoztak a gyerekek, hogy mondtam is az asszonynak, engem nem érdekel, hazajövök gyalog. Imádom őket, mindhárom apás szülés volt, ott meg hiába magyarok a főnökök és a munkatársaim is, vadidegen a környzet, azt se tudod, kihez szólj” – mondta Krisztián. Azóta is őrzi egy mongol barátja sms-ét, aki azt írta neki: “Ne felejtsd el, miért mentél ki. A családért, és nem másért”.abc10


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

Mint írja,

hirdetés
„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: