hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Miért akar népszavazást a Momentum a budapesti olimpiáról?

Aláírásgyűjtés indult, hogy népszavazás dönthessen. De kikből áll az ezt szervező Momentum Mozgalom, és mit akarnak?
Láng Dávid - szmo.hu
2017. január 19.

hirdetés

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

Így szól az a népszavazási kérdés, amit a napokban hitelesített a fővárosi választási bizottság. Az aláírásgyűjtés csütörtökön vette kezdetét, 138 ezer támogató szükséges hozzá egy hónap alatt, hogy tényleg szavazhassanak majd a budapestiek róla. A kezdeményezést elindító Momentum Mozgalomról eddig nem sokat lehetett hallani, most azonban néhány nap alatt szinte az egész ország megismerte a nevüket, bőven volt részük pozitív és negatív reakciókban is. Az egyik alapítóval, Hajnal Miklóssal beszélgettünk.

– Számítottatok ekkora médiavisszhangra?

– Bíztunk benne, hiszen ha egy kezdeményezés nagy figyelmet kap, az mindenképp segít benne, hogy minél többekhez eljusson a híre. Nekünk pedig

"
elsődleges célunk, hogy a lehető legtöbb emberrel megismertessük az olimpiarendezés kockázatait. Természetesen ez növeli a rajtunk lévő elvárásokat és nyomást is, de a közösségünk összetart, támogat minket.

Mivel a tagságunk nagy része nem részesült még hasonló médiafigyelemben, számukra ez nyilván egy új helyzet, de igyekszünk jól kezelni és a jövőben is arra fogunk törekedni, hogy minél kiegyensúlyozottabban és mérsékelt reakciókkal jelenjünk meg a sajtóban.

hirdetés

– Kaptatok bőven hideget-meleget is. Fontos számotokra, hogy jót vagy rosszat írnak rólatok, vagy csak az számít, hogy egyáltalán foglalkozzanak veletek?

– Az elsődleges prioritás jelenleg az, hogy átadjuk az üzenetet. Ha bizonyos rétegekhez negatív kritikán keresztül jutunk el, az nem feltétlenül gond, nyitottak vagyunk a vitára. Annak már kevésbé örülünk, ha személyeskedő támadásokat és lejáratásokat indítanak ellenünk, ahogy erre szintén volt példa az elmúlt napokban.nolimpia2

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke előad a szervezet tavaly nyári táborában

– Sok kommentelő szerint liberális budai úrifiúk vagytok, az SZDSZ újabb reinkarnációja. Mit szóltok ehhez?

– Nem vagyunk sem új SZDSZ, sem új Fidesz. Mi a Momentum vagyunk és a saját utunkat járjuk. A tenni akarás és a közös felelősség érzése kovácsolt minket össze, most pedig azért dolgozunk, hogy olyan Magyarországban élhessünk, amit nem az ideológiák húznak szét, hanem a megoldások tartanak össze. Politikai árvák vagyunk a jelenlegi rendszerben. Nincs párt, aki velünk beszélt volna, aki felkarolta volna a fontos ügyeket, akivel közösen tehettünk volna az országért – ezért kell forradalmasítanunk a politikát.

– Életkor terén mekkora a szórás a tagjaitok között?

– Az átlagéletkor 25-26 év körül van, de ugyanúgy akadnak 19-20, ahogy 31-32 évesek is. Nincs semmiféle korlátozás ezen a téren, bárki csatlakozhat, aki egyetért a céljainkkal. Eddig főként az ismeretségi körünkből toboroztunk embereket, de most, hogy a nyilvánosság elé léptünk, az aláírásgyűjtésre jelentkezett aktivisták között már sokkal idősebbek is akadnak.

– Mit mondanátok annak, aki tapasztalatlansággal vádol meg benneteket, mondván ennyi idősen miért foglaltok állást ilyen bonyolult, nagy szaktudást igénylő kérdésben?

– Természetesen legitim kritika, hogy kevés tapasztalatunk van, de az olimpiarendezéssel szembeni érvek nem tapasztalatfüggők, hanem szakmai és érzelmi alapúak. Előttünk még sok-sok évtized áll, a tervezett beruházás pedig alapvetően a jövőről szól. Maga az olimpia 8 év múlva lenne, ezek az évek pedig sorsfordítók lehetnek abból a szempontból, mennyi minden másra lehetne költeni a játékokra szánt pénzt.

"
Mi kijelöltünk 5 területet, amelybe szerintünk sokkal több értelme lenne befektetni. Ezek az egészségügy, az oktatás, a lakhatás, a közlekedés és a megélhetés.

Persze a pénz sem oldana meg egycsapásra mindent, komoly szerkezeti átalakításokra is szükség lenne, de az biztos, hogy ártani biztos nem ártana, ha több anyagi támogatáshoz jutnának ezek a területek.nolimpia3

Hajnal Miklós beszélget a résztvevőkkel a Momentum tavaly nyári táborában

– Nem árthat sokat a megítéléseteknek, hogy egy negatív céllal – nem valami mellett, hanem ellen kampányolva – robbantatok be a köztudatba?

– Ezért sem véletlen, hogy a kampányunk mottója „NEM az olimpiára, IGEN a jövőnkre!”. Úgy gondoljuk, hogy biztos jövőt jelenleg csak a felsorolt 5 területre építve lehet biztosítani Magyarországon, emiatt szeretnénk bemutatni egy alternatív víziót. Fontos, hogy nem ellenezni szeretnénk az olimpiát, különösen nem az eszmeiségét. Inkább a demokratikus döntéshozatal fontossága mellett állunk ki a népszavazással.

Biztos sokan írják majd alá az ívet olyanok is, akik egyébként szeretnének olimpiát Budapesten, de mindezt úgy, hogy amögött ott van az emberek döntése.

2014-ben, a legutóbbi választások idején még nem volt téma ez, emiatt a kormány sincs feljogosítva arra, hogy az emberek megkérdezése nélkül, önhatalmúlag döntsön róla.

– Látszik, hogy ez a téma nagyon erősen megosztja az embereket. Provokálni akartátok a közvéleményt, emiatt választottátok ezt belépőnek, nem mondjuk az egészségügyet, vagy az oktatást?

– A megosztó kérdésekről is beszélni kell. Az olimpiával kapcsolatban eddig gyakorlatilag csak a kormány tájékoztathatta a lakosokat, főleg a budapestieket, ezt azonban rendkívül egyoldalúan tették. Megmutatjuk, hogy van az éremnek másik oldala is. Az egyszerű tiltakozásba már nagyon sokan belefáradtak. Tettekre van szükség, cselekedni kell, és itt tudunk is valamit tenni: el tudjuk érni, hogy olimpiarendezés helyett jobb helyre menjen ez a temérdek pénz, például az egészségügybe és az oktatásba.nolimpia4

– 138 ezer aláírást kellene összegyűjtenetek egy hónap alatt. Mi kell ahhoz, hogy sikerrel járjatok?

– Három módon fogjuk gyűjteni az aláírásokat: egyrészt jelen leszünk a főváros legforgalmasabb pontjain, jól észrevehetően mindenki számára, aki munkába vagy hazafelé tart. Emellett kopogtatni is fogunk, ajtóról ajtóra, házról házra járva. Sőt, a nolimpia.com weboldalra is feltöltjük a gyűjtőívet, hogy bárki kinyomtathassa és aláírathassa barátaival, szomszédaival. Ha szükséges, utána érte is megyünk és elhozzuk.

Persze a 138 ezer aláírás rengeteg, hiszen a budapesti választópolgárok egytizedéről van szó, ezért mindenképp nagy kihívás lesz teljesíteni ilyen rövid idő alatt. De ha ezt nem is érjük el, csak mondjuk néhány tízezret, már az is erős üzenet lesz a kormánynak, hogy igen is van ennyi ember, aki szeretné, hogy meghallgassák a hangját. Az igazi siker pedig az lenne, ha nem lenne 2024-ben Budapesten olimpia, és az erre szánt pénzt inkább az általunk kiemelt területekre költenénk.

– Mi lesz, ha sikerrel jártok és kiírják a népszavazást? Milyen kampánnyal készültök?

– Ez is a már említett „NEM az olimpiára, IGEN a jövőre!” mottó jegyében fog zajlani. A népszavazási kérdést úgy fogalmaztuk meg, hogy mi az igen választ támogatjuk, ebből is következik, hogy nem célunk negatív irányba elvinni a kampányt, hiába tűnhet elsőre annak a kezdeményezés.

"
Arra szeretnénk koncentrálni, hogy minél részletesebben bemutassuk, mennyi hasznosabb dologra lehetne költeni azt a nagyjából 774 milliárd forintot, amit a kormány jelenleg a pályázatra és a rendezésre szán.

Hogy a már meglévő felületeinken – honlap és közösségi oldalak – túl milyen eszközök állnak majd rendelkezésünkre, az leginkább attól függ, mennyi anyagi támogatásra sikerül szert tennünk, illetve hány aktivista fog csatlakozni hozzánk.

A Momentum toborzó kisfilmje:

– A Kétfarkú Kutya Párt már jelezte, gondolkodnak egy plakátkampányon a témában.

– Igen, eljutott hozzánk a híre és örülünk neki, hogy számukra is fontos a kérdés. Arra bátorítjuk őket – ahogy bármelyik másik pártot vagy civil szervezetet is –, hogy gyűjtsenek aláírásokat, kampányoljanak és legyenek kreatívak, ahogy azt már megszokhattuk tőlük.

– Tegyük fel, hogy sikeres lesz a gyűjtés, a szavazás pedig érvényes, és az igenek győznek. Ekkor tényleg vissza fogják vonni a pályázatot?

– A magyar törvények értelmében kötelesek lesznek. Persze ezeknek ellent lehet mondani, mégis, mi úgy gondoljuk, hogy

egy sikeres népszavazás akkora társadalmi erőt jelképezne, amivel szembemenni politikai öngyilkosság volna.

Már eddig is rengeteg pénzt öltek bele a pályázat népszerűsítésébe, tanácsadásokba és más ezzel összefüggő dolgokba, hogy ha továbbra is kiállnának mellette, az tényleg megbocsáthatatlan pazarlás lenne.

– Ti ezt az egészet a szabadidőtökben, puszta elhivatottságból csináljátok?

– Igen, a többség vagy friss diplomás pályakezdő, vagy még tanul. Fizetést senki nem kap a Momentumnál végzett tevékenységéért, teljes mértékben önkéntesként dolgozunk.

Mondj nemet az olimpiára, mondj igent a jövőre!

Nézd meg a térképen, hogy hol és mikor tudsz aláírni: nolimpia.com/irdala

A letölthető aláírásgyűjtő ív elérhető ugyanitt!Posted by NOlimpia - Nem az olimpiára, Igen a jövőnkre on Windsday, Januarrrry 18, 2017

– Azt nyilatkoztátok, a későbbiekben párttá szeretnétek alakulni. A 4K! is megpróbálta ezt korábban, de végül nem jött be nekik és visszaalakultak egyesületté. Nektek miért lenne könnyebb dolgotok?

– Nem hiszem, hogy könnyebb dolgunk lenne, sőt előfordulhat, hogy még nehezebb is lesz. De az, hogy mi a jelenlegi pártokkal szemben nemcsak sajtótájékoztatókat tartottunk és közleményeket írtunk, hanem ténylegesen be is adtuk a kérdést, amit jóvá is hagytak, szerintem komoly fegyvertény. Azt bizonyítja, hogy olyan cselekvőképességgel rendelkezünk, amit a többiek egyelőre nem tudnak felmutatni.

Ha még sikerülne is összegyűjtenünk időben a kellő számú aláírást, az végképp történelmi tett volna – hiszen Budapesten soha nem volt még helyi népszavazás –, így biztosan hatalmas lökést adna a folytatáshoz. De akár sikerül, akár nem, biztosan napirenden fogjuk tartani a kérdést, ameddig a NOB szeptemberben döntést nem hoz arról, ki rendezi a 2024-es olimpiát. Utána pedig más témákat is szeretnénk felkarolni, hiszen bőven akadnak még területek, ahol ehhez hasonló pazarlás zajlik.

Ha ismerőseidnek is ajánlanád a cikket, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk