/szempont/megszakad-erte-a-szivem-olyan-maganyos-a-szulok-is-azt-akarjak-hogy-vegyek-elore-a-pedagogusokat-az-oltasi-sorrendben/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Megszakad érte a szívem, olyan magányos” – a szülők is azt akarják, hogy vegyék előre a pedagógusokat az oltási sorrendben

Óvodás, kisiskolás és középiskolás gyerekek szüleit kérdeztük arról, hogy a kormánnyal, vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével értenek egyet a tanárok oltásával és a húsvét utáni nyitással kapcsolatban.

Link másolása

hirdetés

A kislányom 6 éves, nagycsoportos óvodás. Elvileg. Gyakorlatilag azonban itthon sógyurmázik, fest, bábozik vagy énekel, egyedül. Jobb napokon az unokatesójával, vagy egy barátnőjével, akik szintén óvodások, de mi vigyázunk rájuk, mert a szüleik dolgoznak.

Én szerencsés vagyok, mert a főnökeim itt a Szeretlek Magyarországnál szintén szülők, úgyhogy nem kellett nekik sokáig magyaráznom, miért nem fogok tudni rendesen dolgozni, amíg a gyerek az óvoda helyett itthon van velem. Sok szülő azonban nincs ilyen jó helyzetben.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hónapok óta mantrázza a kormánynak, hogy vegyék előre a tanárokat és az óvónőket az oltási sorrendben. Akkor biztonságban tudnának tanítani, meg lehetne nyitni az összes oktatási intézményt, és minden gyerek a helyén: a padban vagy a játszószobában lehetne. De a kérésük a kezdetek óta csak süket fülekre talál.

„Úgy tűnik, bármelyikünk fordul a kormányhoz, akár mi, akár a másik szakszervezet, akár a pedagógus kar vagy a civilek,

mindenki ugyanazt a választ kapja, hogy a pedagógusok is be lesznek oltva életkoruk és egészségügyi állapotuk szerint ugyanakkor, amikor mindenki más”
– fogalmaz Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének alelnöke.

hirdetés

Brigitta fia egy Hajdú-Bihar megyei kisváros gimnáziumába jár, tizedik osztályos. Az asszony azt mondja, rossz nézni, ahogy a kamasz gyereke napról-napra egyre zárkózottabb.

„Megszakad érte a szívem, olyan magányos. Nagyon hiányoznak neki az osztálytársai, a tanárai, az iskola.

Az online tanulásban a fizika és a kémia okoz számára a legnagyobb nehézséget. Ezekben ráadásul én már nem tudok neki segíteni, az apja pedig egész nap dolgozik, késő este ér haza” – meséli az édesanya, aki szerint a legjobb és leggyorsabb megoldás az lenne, amit a szakszervezet is javasol.

„Látom, hogy a fiam tanárainak is nehéz az online tanítás, sokszor semmi interakció nincs.

Ha viszont húsvét után megnyitnak az iskolák, akkor a tanárok éppúgy veszélynek lesznek kitéve, mint a köztisztviselők, a bírók vagy a rendőrök, akik naponta több tucat emberrel találkoznak.”

A szakszervezet eddig ötven pedagógusról tud, akik bizonyítottan a járvány miatt vesztették életüket az elmúlt hónapokban. Ez persze nem hivatalos adat, mert azt ugye, hiába kérik, mondja az alelnök.

„Még március elején kértünk információt arról, hogy hány pedagógus betegedett meg. A tankerületi központoktól és a szakképzési centrumoktól egyen választ kaptunk: meghosszabbítják a válaszadás idejét, a veszélyhelyzetre hivatkozva, 45 nappal.

Ez egy olyan arrogáns kommunikáció, amivel a hivatalos szervek operálnak, hogy az már tényleg bicskanyitogató.”

Az alelnök szerint a PDSZ rengeteg segélykérő levelet kap kétségbeesett pedagógusoktól, akik semmiképp sem akarnak bemenni az iskolába húsvét után, mert félnek.

„Ha nincs központi megoldás, akkor az emberek ki fogják magukat íratni, kiveszik a szabadságot, tehát valahogy meg fogják próbálni megoldani a törvényes keretek között, hogy ne kelljen bemenniük az iskolába.

Szerintem ez már csak azért is rosszabb lesz, mert akkor azok az órák nem is lesznek megtartva. Még online sem” – jegyzi meg Komjáthy Anna alelnök.

Okszánának egy első osztályos kisfia és egy óvodás kislánya van otthon úgy, hogy közben a szülők egész nap home-office-ban dolgoznak. Azt mondja, ez nagyon nehéz, már-már őríjtő a bezártság. Még úgy is, hogy a fia tanárai naponta legalább öt órát tartanak meg online.

„Sokkal több a házifeladat, ami mind ránk, szülőkre hárul. Egy elsős esetében ez azért is speciális, mert most tanulnak írni, olvasni, számolni, tehát végig ott kell ülnöm mellette.

De közben az ovis kislányom meg szeretne a játszótérre menni, hiszen ő is egész nap el kellett, hogy foglalja magát, amíg a testvérének órái voltak, mi meg dolgoztunk.”

A családanya azt mondja: ő mindenképp bevinné a gyerekeket, ha kinyitnának az iskolák és az óvodák.

„A fiam egyik tanítónője már megkapta az első oltást, ő elég idős. A másik viszont fiatal, ő még sokára kerülne sorra. Jó lenne, ha ő is megkaphatná a vakcinát és biztonságban lenne. De ez az online oktatás nekünk szülőknek nagyon nehéz. Mi egyébként a magunk részéről nem félünk annyira a vírustól, ha túl kell esnünk rajta, hát essünk. 32 éves vagyok és egészséges,

de megértem a tanárokat és látom, hogy ők nagyon félnek. Ezért kellene őket előre venni”

– magyarázza az asszony.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint is félnek a tanárok. Ez egy olyan szakma, ahol a legtöbben 50 év felettiek. Ők a saját egészségüket féltik, a fiatalabbak pedig a szüleikét, akiknek könnyen hazavihetik a vírust, mondja a szervezet alelnöke.

„Indítottunk egy kérdőívet a tanárok között, hogy ők mit gondolnak a nyitásról. Néhány nap múlva lesz eredménye és akkor kialakítjuk a pontos álláspontunkat, amellyel ismét a kormányhoz és Kásler miniszter úrhoz fordulunk majd”
– fogalmaz a vezető.

Az EMMI miniszterét mi is kerestük az oktatási intézmények húsvét utáni nyitásával és a tanárok oltásával kapcsolatban. A kérdéseinkre, a miniszterelnökség sajtóosztályától a következő választ kaptuk: "az eddigi több mint 1,6 millió beoltott személy között, életkoruknál vagy betegségüknél fogva, sok pedagógus is megkaphatta már az oltást, de

továbbra is a regisztrált idősek beoltása a legsürgetőbb, mert számukra a vírusfertőzés végzetes lehet. Az ő esetükben a védőoltás életet menthet.
Az eddigiek mellett, bármely más szakmacsoport célzott oltásáról az Operatív Törzs hozhat döntést."

A PDSZ kérdőíve azonban gyorsan terjed és egy másik szervezet már petíciót is indított az ügyben, amit eddig több mint tízezren írtak alá.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk