hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Már a minimálbérnek is örülnék” – padlóra küldte a koronavírus az idegenvezetőket

Hat és fél hónap. Ennyi ideje nincs bevétele Györgynek, aki idegenvezetőként dolgozott. Novemberben ugyanis véget ért a szezon, de arra számított, márciusban újraindul minden. A hónap elején még bizakodott, a foglalások jól álltak, aztán két héttel később megindultak a lemondások.
K.U.D./A címlapkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. június 18.

hirdetés

György 2011 óta dolgozik a turizmusban, jó néhány évet külföldön töltött, 5 éven át dolgozott például szezonálisan Norvégiában idegenvezetőként. Tavaly azonban visszaköltözött Magyarországra. Míg Norvégiában azonban bejelentett munkaviszonya volt (igaz, csak szezonális, de mégis csak munkaviszony), itt főállású katás egyéni vállalkozóként állt munkába.

"A bevétel mindig attól függ, hány túra van. Én a rugalmasságot szerettem leginkább, előre beírhattam, mely napokon vállalok túrákat, ha valamelyik idegenvezető lemondta az övét, hívtak, és megkérdezték, be tudok-e ugrani helyette, de nem utasított senki. Annyit dolgoztam, amennyit szerettem volna"

– mondta. György szerette, élvezte a munkát. Öt nyelven beszél, és a Magyarországra érkező külföldi turistákat vezette körbe Budapesten és környékén, leginkább amerikai turistákkal volt dolga, de indiai, német csoporttal is dolgozott.

"Rengeteg emberrel találkoztam, és én ezt élveztem, a pezsgést, a beszélgetéseket, a történeteket, amiket megosztottak velem” – mondta lelkesen. Havonta átlagosan 500 ezer forintot keresett, és ehhez jött még a borravaló.

"Mindenki azzal jön, miért nincs megtakarításom. Volt. Volt megtakarításom, amiből decemberben aztán vettem egy lakást. Minden pénzemet erre fordítottam, nem maradt semmi"

hirdetés

– jegyezte meg.

Magukra maradtak az idegenvezetők

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete szerint Magyarországon mintegy 12 000 fő engedéllyel rendelkező idegenvezető van, akik közül 5000 fő aktívan dolgozik. Közülük nagyjából 3500 fő él kizárólagosan idegenvezetésből, így ők azok, akik a jelenlegi helyzet miatt a legnagyobb bajban vannak - köztük György is.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szervezet által megkérdezettek 59%-a főállású katás egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét - ahogy György is.

Az idegenvezetés alapvetően szezonális munka, általában a tavaszi-nyári, esetenként az őszi időszakban tudnak pénzt keresni és abból élnek a téli hónapokban is, ugyanis decembertől elenyésző mennyiségű a munka. Csakhogy az idei szezon egy az egyben kimarad, miközben katásként a tételes adó mértéke 50 000 vagy 25 000 Ft, attól függően, hogy valaki kisadózóként főállásúnak vagy mellékállásúnak minősül-e. György főállásúnak. Április végén végül szüneteltette a vállalkozását, de így is tartozik 50 ezer forinttal a NAV-nak, azonban kapott fizetési haladékot.

"Sokáig bíztam abban, hogy az idegenvezetők is bekerülnek a kata-mentességi körbe, ám hiába"

– jegyezte meg szomorúan. Miután most minden bizonytalan, és idén egészen biztosan nem várható külföldi csoportok tömege, György úgy döntött, új állás után néz. Április eleje óta szüntelenül küldözgeti az önéletrajzokat, most úgy néz ki, sikerrel jár és júliusban kezdhet egy multinál.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk