hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

A magyar zenetanár álma Olaszországban valósulhat meg: elindult Milánóban a Ringató

Ági párja után ment Bresciába, ahol azonnal egy önkéntes táborba csöppent, majd a bürokrácia miatt új úton kellett elindulnia. De ma már azt csinálja, amit imád.
Söptei Zsuzsanna, Fotók: Ági, Zoli, Gianni Di Leo - szmo.hu
2018. április 01.

hirdetés

Ági két éve költözött Olaszországba. Párja, Zoli akkor már kint dolgozott. De hiába volt a jó nyelvtudás, a több diploma, a helyi bürokrácia miatt más úton kellett elindulnia. Így most élete egyik nagy álmát valósíthatja meg, beindította Milánóban az idehaza megismert és megszeretett Ringatót.

Miként segít a zenei foglalkozás a kint élő magyar anyukáknak, gyerekeknek? Milyen a hétköznapi élete egy fiatal párnak, akik imádják a kultúrát, a kirándulást, szívesen beszélgetnek a helyiekkel, és van néhány különleges hobbijuk?

Ági mesél a mediterrán életről, a kétlakiságról, a beilleszkedésről és arról, hogy milyen jövőt képzelnek el maguknak.milano_agi (4)milano_agi (5)

A semmibe ugrott, amikor Bresciába költözött

Csaknem két éve költöztem Olaszországba, Bresciába, magánéleti okokból. Zoli, a párom akkor már évek óta kint élt. Úgy gondoltuk, inkább én költözöm hozzá.

hirdetés

Kettőnk beilleszkedése igen különbözően alakult: Zolit egy vállalat „hívta ki”, így neki az álláskereséssel nem volt dolga, de az ügyintézésben is jelentős segítséget kapott a munkahelyétől, illetve a kollégáitól.

Velem más volt a helyzet: én a semmibe ugrottam, bölcsész-tanári és zenész-tanári diplomával a zsebemben.milano_agi (6)milano_agi (7)

A nyelvismeret óriási előny

Zoli alapfokon beszélt olaszul, mikor kiköltözött. Az első fél évben a munkahelyén még főleg az angolt használta, de utána teljesen átállt az olaszra. A hétköznapokban a kezdetektől olaszul kommunikált. Lehetősége sem lett volna nagyon az angollal boldogulni, ugyanis itt - azért meglepő módon - sok diplomás is hadilábon áll az angollal vagy bármilyen más idegen nyelvvel.

Én otthon olasztanárként dolgoztam, így szerencsére a kiköltözésem után legalább ezzel nem kellett megküzdenem.

Sajnos a hétköznapokon túl a nyelvtudásom nem jelentett semmi előnyt: az olasz bürokrácia útvesztőiben ugyanúgy botorkálok, mint azok, akik nem beszélik a nyelvet.milano_agi (3)

Az önkéntesség segített

Amint kiköltöztem, elkezdtem intézni a diplomám honosítását, de a mai napig nem kaptam meg, mi több, hírt se kaptam róla, és az egyetlen ügyintéző, aki ezzel foglalkozik, elérhetetlen. Zolinak csak be kellett mutatnia a mérnöki diplomáját, nekem viszont esélytelen bekerülni az olasz oktatási rendszerbe, pályázatokra jelentkezni honosított diploma nélkül.

A kiköltözésem után rögtön elkezdtem önkéntes munkát keresni. A fejembe vettem, hogy gyerektáborban szeretnék dolgozni.

Még otthon, akárhányszor rápillantottam az önkéntes munkákat összegyűjtő oldalakra, sosem találtam ilyen tábort. Amint kint voltam, gyakorlatilag az első, amit megpillantottam, egy, a Comói-tóhoz közeli hegyekben szervezett gyerektábor volt. Egy héttel a költözés után már robogtam is a vonattal. Nagyon nagy élmény volt, és vicces módon a véletlen csupa zenetanárral vagy kreatív professzorral hozott össze. Ennek köszönhetően elmondhatom, hogy az első tíz napban meg is kaptam életem első ajándékát egy kisgyerektől: egy hajtogatott angyalkát.

Az első évben családi okokból nagyon sokat utaztam haza, gyakorlatilag 2-3 hetente ingáztam. A második év ilyen szempontból már nyugodtabb.milano_zoli (13)

Megvalósuló álom

Mivel álláshoz jutni egyelőre nem tudom, mikor fogok, hozzáfogtam a régóta álmodott „magán zeneiskolám” felépítéséhez. Nem idegen tőlem a helyzet, mert otthon a két suli mellett, ahol dolgoztam – gimi és zeneiskola – volt egy kis olaszos birodalmam, az Olasz Sarok. Saját elképzeléseim szerint taníthattam az olaszt, és nagyon sok baráti kapcsolatom alakult ki a magánoktatásnak köszönhetően.

Itt a magán zeneiskola sokkal nehezebben alakul, mintha otthon vállalkoznék. Nyilván számít, hogy egyszer csak a semmiből felbukkan valaki, kell idő, hogy megismerjenek, bedolgozzam magam.

A zenei kurzusok, melyeket kínálok, mind az anyatejjel magamba szívott kodályi koncepción alapulnak.

Így onnan indulnak, hogy várandós anyukáknak-szülőknek/felnőtteknek kínálok klasszikus zenei alapokat, és egészen a zeneiskolai szintig és a hangszeres oktatásig próbálom eljuttatni a gyerekeket.milano_zoli (5)milano_zoli (19)

Kötődés a magyar kultúrához

Mivel a kulturális kötődéseim nagyon erősek, és sokszor hiányoznak az otthon megszokott irodalmi estek, író-olvasó találkozók, koncertek, sokat gondolkoztam, mi lesz majd a gyerekeinkkel. Vajon ők hogy fognak hozzájutni minél sokszínűbben az olaszon kívül a magyar kultúrához is.

Mit tehetnék, hogy az óhatatlanul kialakuló „kulturális szakadék” minél kisebb legyen köztünk.

Abban mindig is biztos voltam, hogy ha otthon élnék, már kisbaba korukban részt vennék zenei foglalkozásokon. Ki is szemeltem a Gállné Gróh Ilona által megálmodott Ringatót, mert itt a kisgyermekkori zenei nevelés komplex nevelés, ugyanakkor, bár nyilván fejlődnek általa a gyerekek, nem a fejlesztés a célja. Így jutottam el gondolatban odáig, hogy Ringató-foglalkozásvezetőnek jelentkeztem. Többször felmerült már bennem a gondolat korábban is, de budapesti lévén nem lett volna lehetőségem bekerülni, olyan sokan dolgoznak már a fővárosi Ringató-közösségben.milano_zoli (12)milano_zoli (14)

Elindult a milánói Ringató

Most viszont szerencsére Olaszország ezt a vágyamat is valóra váltotta. November óta tartok foglalkozásokat Milánóban. Jelenleg 4-5 anyuka jár vetésforgóban, így mindannyian – az anyukák is, én is – azon munkálkodunk, hogy bővítsük a csapatunkat. Ebben sajnos magunkra vagyunk hagyva, így leginkább a Facebook és a szájhagyomány az, ami a segítségünkre lehet.

Épp a napokban is komoly beszélgetések zajlottak köztünk a Ringatóról, és maguk az anyukák fogalmazták meg az érveket, miért érdemes a Ringatóra járni, és miért szeretnek hétről hétre eljönni.ringato (2)ringato (3)

A Ringató

Ez a zenei nevelési módszer csodásan működik, a tény, hogy zenével vesszük körbe a kisgyermekeket, minden egyes babánál meghozza a gyümölcsét. Egyrészt mindenféle direkt beavatkozás nélkül fejlődnek a kicsik (zenei és értelmi képességük, a figyelmük, a koncentráló-képességük, az érzelmi intelligenciájuk, a beszéd- és mozgásfejlődésük, hogy csak néhányat említsek). Döbbenetes, némelyiknél mennyire feltűnő ilyen rövid idő alatt is, mennyire élénken reagál akár az éneklésre, akár a fuvolaszóra (fuvolista vagyok, így elmaradhatatlan kelléke a foglalkozásoknak a hangszerem).

Az intenzíven - énekkel és az ölbéli játékokkal - eltöltött félóra, mondanom sem kell, milyen mértékben erősíti az anyukák és babáik közti kapcsolatot, és el kell hogy mondjam, magukon az anyukákon is látszik, hogy ebben a félórában nagyon felszabadultak lesznek.

Van, aki úgy fogalmazott a legutóbbi találkozásunk után: „a kislányom akkorákat kacagott, hogy elfeledtette a ’sohavégetnemérő’ anyaműszakot”. Van, akinél „beépített heti program” a Ringató, egyrészt mert látja a babára gyakorolt pozitív hatását, másfelől sok anyuka megfogalmazza az igényét, hogy a gyerekek ne csak tőlük halljanak magyar szót, így nagyon örülnek a lehetőségnek, hogy felszabadult és bensőséges körülmények között ízlelgethetik a gyerekek a magyar nyelv és a zenei anyanyelv szépségeit. Illetve, nyilván maguknak a szülőknek is rengeteget számít ez a nyelvi-kulturális kapaszkodó.

A Ringatónak köszönhetően tehát én hetente találkozom magyarokkal, igyekszem elérni a környékemen (Brescia-Verona-Bergamo-Milano-Varese) élő magyarokat vagy a már kialakult magyar közösségeket, hátha valaki még bekapcsolódna.ringato (1)

Meglepő dolgok a hétköznapokban

Ami a hétköznapokat illeti, Olaszországban van néhány feltűnő dolog, amit könnyű megszokni, de még több év után is - ha kettőnk tapasztalatait nézem - képesek vagyunk meglepődni rajta.

Ilyen például

az általános kiegyensúlyozottság. Talán ez az, ami a leginkább feltűnő, és mi ebben jelöljük az „életszínvonal”-beli különbséget.

Nem feltétlenül mérhető anyagiakban, mert egy átlagos szupermarket pénztárosa is olyan derűvel fordul feléd, amilyet otthon keresve is nehezen találsz: nem szívélyes, nem nyájas, egyszerűen kedves.milano_zoli (10)

Az emberek beszélgetnek egymással.

Számtalanszor előfordult velünk, hogy a város központjába besétálva szóba elegyedtek velünk, volt, hogy ebből többszöri ital/kávérendelés lett, olyan hosszúra nyúlt a csevej.

Él a város.

Nem tudunk olyan pillanatban elmenni otthonról, hogy a parkban ne legyen mindig rengeteg sportoló ember – a gyerekekkel focizó szülőktől kezdve a a fák közt kifeszített kötélen akrobata mutatványokat gyakorló srácokon át a nordic walkingoló nyugdíjasig minden korosztály képviselteti magát.

Ha koncert vagy színházi előadás van, abban biztos lehetsz, hogy tolongani fognak az emberek, de egy szimpla kedd este is rengetegen sétálnak a parkokban, a központban, pénteken pedig nincs ember, aki ne apericenázna (röviditalok vagy koktélok lelkes fogyasztása kísérő falatkákkal) valahol. Itt jegyezném meg, hogy mennyire nem jellemző az olaszokra a lerészegedés. Még a lakodalmaknak is vége van éjfélkor.milano_zoli (15)milano_zoli (18)

A környék adottságai is kedveznek a kirándulásoknak, túrázásoknak.

Mi is megyünk, amikor csak tehetjük, és mindig rengeteg emberrel találkozunk. Az olasz nyugdíjasok mindig szégyenben hagynak minket a fürgeségükkel. Általában is elmondhatjuk, hogy itt a nyugdíjas korosztály sokkal mozgékonyabb és tevékenyebb. Emiatt gyakran elszorul a szívünk, kívánnánk ezt a szüleink korosztályának és afölött is.

Zoli itt is tudja folytatni a kutyás edzéseket (agility), és most már nem kell külföldre utaznia, hogy részt vegyen Imolában a veteránbörzén, vagy megnézze az épp Bresciából startoló MilleMigliát.

Úgy érzem, a kulturális hiányérzeteimet sok forrásból tudom csillapítani: a tőlünk egy órányira fekvő Veronában olyan koncerteket adnak, hogy a Müpa megnyalhatná a tíz ujját.milano_zoli (9)milano_zoli (16)milano_zoli (17)

A könyvtárhasználat mindenki számára ingyenes(!!!),

így ahányszor megyek könyvtárba, mindig tele van gyerekekkel, és nagyon sok gyerekprogramot szerveznek a könyvtárak.

Az oktatás nem igazán korszerű

Mivel gyerekeink még nincsenek, az itteni oktatási rendszerről csak az álláskereső tanár-énem által látottak és az ismerősök beszámolói alapján tudok nyilatkozni. Úgy tűnik, ez az egyik terület, amelyben a két ország sajnos igencsak hasonlít egymásra. A túlbürokratizált rendszer nem igazán tud megújulni, és nem kínál korszerű tanulási lehetőségeket a felnövekvő generációknak. Reméljük, mire érintettek leszünk, ezen a téren lesz valami változás.milano_agi (8)milano_agi (10)

A jövőt a kulturális kettősségben látják

Bár nem mondhatom, hogy ez a majdnem két év elég rálátást biztosított, hogy az élet minden területéről benyomást szerezzek, de abban bízunk, meg tudunk maradni itt.

Magunk miatt néha talán húz haza a szívünk. Zoli sokkal rugalmasabb, de nekem még nagyon hiányoznak a gimis tanítványaim és kollégáim. Próbálom intenzíven ápolni a baráti kapcsolataimat, és rajta tartom az ujjamat az otthoni kulturális élet verőerén. Például a Fesztiválzenekart még itt Olaszországban is követjük. Télen Udinébe utaztunk a hóakadályokon keresztül is, ősszel pedig Vicenzában fogjuk megnézni a legújabb szenzációt: a Fischer Iván rendezte Falstaffot.

De a (leendő) gyerekeink miatt úgy gondoljuk, több lehetőséget adunk nekik, ha ezt a kulturális kettősséget ismerik meg a kezdetektől. Abban reménykedünk, hogy ezzel az életformával a kulturális sokszínűség, a világra való nyitottság, a tolerancia természetes módon épülnek majd be az életükbe.

Az olaszországi Ringató foglalkozásokról bővebben ITT.

A Ringatóról ITT, az olasz életről és kultúráról ITT olvashatsz.milano_zoli (1)milano_zoli (2)milano_zoli (4)milano_zoli (6)milano_zoli (7)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

A kommentek közül íme néhány példa:

hirdetés

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

Mint írja,

hirdetés
„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: