hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Kizsigerelik a gyerekeket, vagy normális a napi 8-9 tanóra egy középiskolában?

Ha téged most arra kérnének, ücsörögj naponta különböző oktatásokon 9 órán keresztül úgy, hogy az anyagot is tudnod kell, vajon bírnád? Vélemény.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2018. szeptember 11.

hirdetés

A gyermekem idén kezdte a középiskolát, egy úgynevezett szakgimnáziumban, amely szakmát is ad a kezébe, valamint érettségit is.

Az első hét az úgynevezett gólyahét volt, ismerkedtek a kilencedikesek egymással, a tanárokkal, az iskolával. Elképesztő örömmel érkezett haza minden egyes napon a gyermek, mesélt, tele volt élménnyel, bennem pedig kavargott a büszkeség és a vele együtt örülés mámorító érzése.

Aztán a tanév második hetében már belecsaptak a lecsóba, megkaptuk az órarend egy részét, indul az igazi tanulási időszak.

Egy picit szeretnék elkanyarodni itt, és arról mesélni, hogy a saját munkahelyemen minden hétfő az úgynevezett értekezleti nap. Ilyenkor három-négy órán keresztül ülünk egy hamar beszuszogott, zárt teremben úgy 15-en, és hallgatunk egy előadót, aki a munkánkkal kapcsolatos aktualitásokat ismerteti. Ez zömmel annyira izgalmas, hogy az első háromnegyed órát követően bámulunk rá először a bejárati ajtó feletti órára és képedünk el, hogy vajon megállt-e az óra, vagy tényleg visszafelé vánszorog.

Felnőttek lévén nem kell engedélyt kérni, ha kis- vagy nagy dolgunk volna, ki lehet menni vécére, lehet értekezlet közben inni, akár enni is egy-egy kekszet, senki nem néz ránk csúnyán, ahogyan akkor sem, ha otthon hagytuk a tollunkat. Olyankor a mellettünk ücsörgő kolléga ad egy tollat kölcsönbe. Szóval laza ez a téma, amolyan felnőttes.

hirdetés

Szokott lenni egy kávészünet is, amikor két korttyal megiszunk egy bögre kávét és mindig, kivétel nélkül mindig arról beszélgetünk, mennyire el lehet fáradni pláne hét elején egy ilyen értekezlettől.

Csak mondom: felnőtt, dolgozó nő vagyok, aki egy-egy négyórás értekezletet követően képes volna két napig aludni.

És ezen a ponton, mint önmagát mélyen szégyenlő, felnőtt, dolgozó nő, megkövetem a saját, 15 éves gyerekemet. Akinek a hétfői napon hét órája van, a keddi napon hét órája van és – még nem kaptuk meg a pontos órarendet, így nem tudom, melyik napon pontosan – a hét hátralévő napjai közül lesz, amelyen nyolc órája van és lesz, amelyen kilenc órája van.

Nyolc-kilenc darab 45 perces óra, amin – a testnevelést leszámítva – ücsörögnie kell egy beszuszogott tanteremben húsz másik gyerkőccel egyetemben, és tanulnia a szaktárgyak mellett az idegen nyelveket, a történelmet, a matematikát, az irodalmat. Naponta hét-nyolc-kilenc tanóra, amit követően ziláltan, éhesen, kiguvadt szemekkel érkezik haza a gyerek délután fél négy és fél hat között.

Táskája megrakodva házi feladatokkal. Írásbeli matekból, verstanulás irodalomból, szavak tanulása angolból és németből, 8-10 oldalas anyag megtanulása tankönyvből.

Ez a hét-nyolc-kilenc óra még akkor is sok, ha nincs házi feladat, ha nem adnak fel tanulnivalót, ha nincs kötelező olvasmány.

De van.

Van házi, van tanulnivaló, vannak munkafüzetek, esszék, fogalmazások és neten megoldható vagy beadandó házi dolgozatok.

A gyerek az idei tanévtől már nem sportol, mert nem tud menni az edzésekre az iskolai tanulmányok miatt.

Miközben tudom, hogy költői kérdéseket teszek fel, az azért nagyon izgat, mégis ki és miből gondolja, hogy ez a természetes?

E sorok szerzője közgazdasági és külkereskedelmi szakközépiskolába járt, egy héten egyszer volt hét óránk (nulladik órával megoldva). Soha nem volt nyolc, soha nem volt kilenc óránk. Mi is tanultunk két nyelvet, mi is tanultunk szaktárgyakat, de tudom, emlékszem, a hét órás napok végtelenül megterhelőek voltak.

Volt rá példa, hogy egy-egy osztálytárs kiájult a padból.

És mondhatod, hogy ha mi is túléltük, túlélik ők is. Sőt, mondhatod, hogy ha mi kibírtuk a hét órát, akkor ők kibírják a nyolcat meg a kilencet, de mielőtt ezeket a véleményeket a cikk alatt hozzászólás formájában le óhajtod írni, gondold végig, ha téged most arra kérnének, ücsörögj naponta különböző oktatásokon 9 órán keresztül úgy, hogy az anyagot is tudnod kell, vajon bírnád?

Őszinte vagyok, én nem.

És a kérdésem változatlan: normális a 8-9 tanóra egy középiskolában?

Nyitókép: Pexels.com


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk