/szempont/lattuk-mi-tortenik-ereztuk-a-konnygazt-igy-tortent-trump-botranyos-fotozkodasa-a-bibliaval/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Láttuk, mi történik, éreztük a könnygázt” – így történt Trump botrányos fotózkodása a Bibliával

A New York Times percről percre rekonstruálta a tömegoszlatást, amit azért hajtottak végre, hogy Trump a Bibliával pózolhasson, amit Ivanka 1540 dolláros MaxMara táskájából húzott elő.

Link másolása

hirdetés

Donald Trump elnökségének történetírói alighanem kiemelt helyen emlékeznek majd meg erről a hétfőről - írja a New York Times, amely hosszú, részletes cikket írt a történtekről. Ehhez rengeteg szemtanúval beszéltek.

A lap szerint a hétfő esti gesztussal Donald Trump valószínűleg eltökéltségét akarta mindenki tudtára adni. Szüksége volt rá, mivel az előző hét végén a Fehér Ház előtt zajló tüntetések elől kénytelen volt bunkerébe visszavonulni.

Hétfőn reggel láthatóan idegesen állt a tv-kamerák kereszttűzében, amikor megérkezett az Ovális Irodába, mintha attól tartana, hogy azt gondolják róla: megfutamodott. Ezért igyekezett tettre késznek látszani.

A délelőttöt a biztonsági tanácsadóival töltötte, hogy megvitassák: miként teremtsenek ismét rendet a fővárosban. Felmerült a hadsereg bevetése is, amit azonban William Barr igazságügy-miniszter és Mark Milley vezérkari főnök ellenzett. Trump és Pence ezután konferenciabeszélgetést folytattak az államok kormányzóival. Az elnök „gyengének és bolondnak” nevezte és felszólította őket, hogy „kerekedjenek felül” a tüntetőkön.

Barr volt felelős az összehangolt washingtoni védelmi feladatokért, amelybe minden létező hatóságot bevontak a titkosszolgálattól a bevándorlási hivatalig, a határőrségtől a parkőrségekig és a börtönigazgatóságig. Az igazságügy-miniszter a hétvégi tapasztalatokból kiindulva elhatározta, hogy a Fehér Ház körüli körkörös védelmet kijjebb tolja. Délben riadókészültségbe helyezték a belbiztonsági iroda washingtoni ügynökeit és az FBI is küldött egy elit túszmentő egységet.

hirdetés

Közben lassan újra gyülekeztek a demonstrálók is a Lafayette Square északi oldalán. Délután 4 óra körül megérkezett a közeli Szent János templomba Gini Gerbasi tiszteletes-asszony, aki ivóvízrekeszeket hozott. Az egyházközség további 20 lelkésze csatlakozott hozzá a templom udvarán és szendvicseket osztogattak. Ugyanott egy, a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalomhoz közeli csoport tagjai szappanos vízzel töltöttek meg palackokat, arra az esetre, ha a rendőrök könnygázt vetnének be.

Gerbasi szerint, bár voltak feszült pillanatok, a tüntetés összességében békésen folyt.

Trump ekkor rukkolt elő a templomi séta tervével. Az esti fotózkodás ötlete egyes kormánytisztviselők szerint lányától, Ivankától származott, mások szerint viszont az elnök fejéből pattant ki.

A titkosszolgálat helyettes vezetőjét, Anthony Ornatót bízták meg a látogatás előkészítésével. A New York Times-nak az elnök környezetéből többen azt mondták, fogalmuk sem volt arról, hogy Trump mit csinál majd a templomban.

Az mindenesetre hamar kiderült, hogy az igazságügy-miniszter utasítása ellenére nem bővítették ki a Fehér Ház körüli biztonsági zónát. Így ott, ahol az elnök a templomhoz akart vonulni, továbbra is tüntetés zajlott.

Márpedig ahhoz, hogy az elnök gyalog átmehessen a Szent János templomba, a tömeget szét kellett oszlatni. Ebből pedig olyan erőszakos cselekmények robbantak ki, amilyeneket nem láttak a Fehér Ház körül évtizedek óta.

17:07-kor érkeztek meg a Nemzeti Gárda egységei a Fehér Házhoz, majd hamarosan a titkosszolgálat két mesterlövésze jelent meg a Nyugati Szárny háztetőjén.

18 óra után a Fehér Házi újságírókat összehívták a Rózsakertbe egy elnöki sajtótájékoztatóra. Miközben Trump a kamerák előtt magát „a törvény és a rend elnökének” és minden békés tüntető szövetségesének” nevezte, alig egy sarokkal odébb elkezdődött a békés tüntetők kiszorítása.

Bár a hatóságok később azt mondták, hogy a tiltakozókat háromszor is felszólították a távozásra, de ezt sem az érintettek, sem pedig a helyszínen tartózkodó újságírók nem hallották.

Valamilyen vegyi anyagot, valószínűleg könnygázt is bevetettek, és villanógránátokat is kilőttek a tüntetőkre, miközben a rendőrök nyomultak előre.

„Az emberek a földre vetették magukat a robbanások hangjára. Láttuk, mi történik, éreztük a könnygázt, és az emberek rohanni kezdtek hozzánk" – idézte fel az eseményeket Gerbasi. "18:30-kor rendőrsorfal állt fel a Szent János templom udvarán, szó szerint kilökdösve onnan az embereket.”

Lapozz a videóért:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk