SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Lassan hétmillióan olvasták: hogyan veszítette el a józan paraszti eszét fél Amerika

Hat ok, ami miatt Donald Trump győzött. Szenzációs listát írt David Wong, a John meghal a végén című könyv szerzője.

Link másolása

Három mozifilmen keresztül fogom elmagyarázni a Donald Trump-jelenséget. Meg néhány üzenetváltással.

Van ez az általános egyetértésnek örvendő klisé, hogy a kalandfilmek a jó és a rossz harcáról szólnak. A jófiúk egyszerű, vidéki srácok…film1

… míg a rosszak dekadens seggfejek, akik városokban élnek és nevetségesen öltözködnek:film2

A Csillagok háborújában Luke például tanyasi gyerek…film3

… a rosszak pedig egy csilivili űrállomáson élnek:film4

A Rettenthetetlenben a főszereplő egyszerű földműves…film5

… Seggfej herceg egy luxuskastélyban él, és díszes, jampecos ruhákban bájolog…film6

A téma többfajta köntösben is felmerülhet: primitív a fejlett ellen, durva a törékeny ellen, a férfias a nőies ellen, a szegény a gazdag ellen, ártatlan a dekadens ellen, a hagyományos a furcsa ellen. De mind egyet jelent: a népies az urbánus ellen. Nyilván nem ezek miatt a filmek miatt feszül ellentét a kettő között. A filmek felhasználták ezt a mintát, hiszen az ellentét már megvolt.

Minket, vidékieket arra programoztak, hogy gyűlöljük a fennhéjázó elitet. Trump ennek egyenes következménye.

6. Nem a vörös államok harca ez a kékek ellen – a vidék harcolt a várossaltrump1

Trump megyében születtem és nőttem fel. A családom Trump. Ha nem költöztem volna el onnan és kaptam volna meg ezt a röhejes melót, rá szavaznék. Ebben biztos vagyok.

A politizálók vörös és kék államokról beszélnek (ahol a vörös egyenlő a republikánus/konzervatívval, a kék pedig a demokrata/haladóval), de megfeledkeznek magukról az államokról. Ha érteni akarod a Trump-jelenséget, vedd elő ezt a részletes térképet. Így szavazott a nemzet megyéről megyére a 2012-es választásokon – a vörös itt is a republikánusok színe.terkep

Szent sarkantyú, ez úgy fest, mintha Obama kék pártja valami peremre szorult politikai klikk lenne, amelyiknek a húsz százalékért is meg kell küzdenie. Azonban a kék részek a legsűrűbben lakottak – a nagyvárosok. A bal felső oldalon van a Seattle/Tacoma rész, alatta San Francisco, majd Los Angeles. A kékség a péniszalakú Michigan-tó körül Minneapolist, Milwaukee-t és Chicagót jelenti. Északkeleten ott van nyilván New York és Boston, a kékség lenyúlik Philadelphiáig, ami aztán kék szalagként köti össze a déli városokat, Charlotte-ot és Atlantát.

Kék szigetek a vörös óceánban. A városok a föld kevesebb mint négy százalékát foglalják el, viszont a népesség 62 százaléka és a popkultúra 99 százaléka városokhoz köthető. A mozifilmek, a színházi előadások, a dalok, a hírek mind-mind ezeken a kék szigeteken születnek.

Ha a vörös részen laksz, hát, az kurva nagy szopás.

Nos, én egy kék államban, Illinois-ban éltem, de Illinois nem kék. Csak Chicago kék. Én egy pici városból származom a vérvörös részről.terkep2

Amikor gyerek voltam, Chicagóba menni olyan érzés volt, mint Katnissnek megjelenni a fővárosban. Vagy ahogyan a Futuristic Violence And Fancy Suits című nevetséges könyvemben Zoey ellátogat egy jövőbeli városba: „Nagyon furcsák.”

És az egész világ körülöttük forog.

Minden tévéműsor Los Angelesben vagy New Yorkban játszódik, vagy néha Chicagóban és Baltimore-ban. Amikor rólunk csinálnak műsort, az mindig nevetséges: vagy ártatlan, naiv cukiságként mutatnak be bennünket (pl. a Városfejlesztési osztály és a Newhart), vagy mocskos, gyilkos mutánsokként (pl. A törvény nevében, vagy még előtte a Gyilkos túra). Százmérföldnyire is érződött az arrogancia bűze.film_1

„Csak az számít, ami a városban történik!”, mondogatják a koktélpartikon, bájosan megfeledkezve arról, honnan származik az étel, amit megesznek. Hahó, emlékeztek, mi történt, amikor a Katrina hurrikán elérte New Orleans-t? Milyen fura, hogy egy nagy, többszáz mérföldön átsöprő hurrikán csak és kizárólag egyetlen várost pusztított el, minden mást elkerült. Ha követed a híreket (a belőle készült mozifilmeket, tévéfilmeket), aligha hallasz arról, hogy Mississippi államot teljesen letarolta a forgószél, 238 ember meghalt, és 125 milliárd dolláros kár keletkezett.fold

De hát az meg kit érdekel, ugye? Milyen hírértéke lehet néhány fogatlan csavargó összelapult lakókocsijának? New Orleans kulturális értéke fontos. Az számít.

Ezeknek a háttérbe szorult, szenvedő embereknek Donald Trump olyan, mint az elit ablakát beverő tégla. Na seggfejek, most már figyeltek?

5. A városi ember rohadtul egy másik bolygón élember

„De hát nem a rasszizmusról szól ez az egész? Trump támogatói mind rasszisták! Nem azért utálják a városokat, mert a városokban élnek a barna bőrűek?”

Nézd, ennek a cikknek a kommentszekciójában igazi nácik is megjelennek majd. Nem a „hívjuk őket nácinak a vita kedvéért” nácik, hanem az „India Jones ellen is fellépő, az avatarjukon horogkeresztet viselő” nácik. Léteznek ilyenek ugyanis.

Amit viszont személyes tapasztalatból mondhatok, az az, hogy ifjúkorom rasszizmusa mindig egy fokkal visszafogottabb volt. Sohasem láttam, hogy egy családtagom, barátom vagy osztálytársam valaha durván bánt volna a városunkban lakó feketékkel. Velük dolgoztunk, együtt videójátékoztunk, és integettünk egymásnak az utcán. Többmillió kommentban viszont azt hallottam, hogy ha „rossz környékre” tévedek, kiráncigálnak az autómból, megerőszakolnak és élve elégetnek. Visszagondolva a múltra, azt hiszem, az volt a közmegegyezés, hogy a helyi közösségekkel semmi gond... ha úgy viselkednek, mint mi.baj

Ha akkoriban kérdeztél volna, azt mondtam volna, hogy nem a barnabőrű emberektől félek, csak attól a törzsüktől, amelyik Chicagóban él – tudod, a fura szlengben beszélő, fura zenét hallgató, furán öltözködő csávóktól, kokós vademberektől, akik mindenkit megölnek, aki a szemük elé kerül. A városlakók egyik bizarr csoportját alkották, legalábbis messziről nézve: voltak tehát a hiperagresszív vadak és a frivol fehér elit. „Nagyon furcsák.” A popkultúra is megerősített ebben a hitemben:nn

Még csak nem is puszta érzékelésről volt szó – a statisztikák is megerősítettek abban, hogy párhuzamos világban élünk. A vidéki emberek kétszer olyan sokan birtokolnak fegyvert, mint a városiak, és jóval korábban házasodnak. A városi „kékek” gyorsabban beszélnek és gyorsabban járnak. Több drogot, viszont kevesebb alkoholt fogyasztanak. Kevésbé valószínű, hogy földet birtokolnának, de annak is kevesebb a valószínűsége, hogy evangélikusok lennének.hit

A kisvárosokban gyakran felmerül, hogy „Nem egyezik az értékrendünk.”, mire a progresszív szelleműek röhögni kezdenek. „Milyen értékrend? A homofóbia meg az analfabetizmus?”

Nem. Hanem minden.

4. Minden trend a városokban kezdődik – de nem mind jóvaros

A nagyvárosok a jövőben élnek. Még emlékszem a pillanatra, amikor a kisvárosunkban megnyílt az első kínai étterem, és húsz évvel később az első kávézó. A (természetesen Los Angelesben játszódó) mozifilmekben már évtizedekkel korábban láttunk ilyeneket. Néztem a nyolcvanas évek remekeit, és gúnyosan utánoztam a Lány a völgyből című filmben felbukkanó sztereotípiákat – hallod, például a kaliforniai csajokat, hallod, akik minden második szó közé beszúrták, hogy „hallod”. Húsz évvel később én is ugyanezt csinálom minden Cracked podcastban. A rák Los Angelesben kezdődött, aztán átterjedt egész Amerikára.

Nos, akkoriban az volt az észrevétel, hogy a városi népek mind ateisták lesznek, és a templom helyett biszexuális orgiákra járnak. Az pedig nem más – legalábbis nekünk azt tanították -, mint maga az Apokalipszis. Nem csak a spirituális következmények miatt (ami elég komor), de a kultúraromboló hatása miatt is. Cáfolatot el sem tudtam képzelni. Ott és akkor a templom jelentett mindent. Ha nekem nem hiszel, hallgasd meg a szakértőt: ITT.

A kisebb közösségekben, a templom a nagyobb társasági események színtere, az egyetlen hely. A templomokban van lehetőség tanácsadásra, a szegények segélyezésére, és a vidéki élet egyhangúságát megszakító társasági tevékenységekre – még ha csak kórusról vagy karácsonyi előadásról is van szó.

A templomban szereztél barátokat, szedtél fel csajokat, ismerkedtél munkaügyben, kaptál támogatást. A szegényeknek ételt és ruhát adtak, a házaspároknak tanácsokat, a függők itt próbáltak meg leszokni. Most viszont ijesztően gyorsan fogynak a keresztények mindenhol, az istentelenség kórja a Lány a völgyben-nel együtt terjedt. És a Fox News szerint mi lesz a következménye annak, ha ezek a dekadens, ateista, erkölcstelen, sznob városlakók elfordítják a fejüket istentől?

Káosz.BALTIMORE, MD - APRIL 27: Protestors on Reisterstown Road near Mowdamin Mall, April 27, 2015 in Baltimore, Maryland. The funeral service for Freddie Gray, who died last week while in Baltimore Police custody, was held on Monday morning. (Drew Angerer/Getty Images)

A társadalom szövete elszakadt, mondják, ahogy ez megjósolható volt. Amit a vidéki amerikaiak a tévében látnak, az a holnapjuk.

Jönnek a vadak.

A feketék lázadnak, a muzulmánok robbantgatnak, a melegek terjesztik az AIDS-et, a mexikói kartellek gyerekeket fejeznek le, az ateisták pedig karácsonyfákat kopasztanak. Eközben a liberális Lena Dunhamek egymilliós albérletükben bort kortyolgatnak, és azt mondagatják, hogy „Az igazi problémát a fehér keresztények jelentik.” A terror áldozatai leszakadt végtagjaik mellett sikoltoznak, válaszként az elit azon siránkozik, hogy a férfiak miért nem használhatják a női mosdót és hogy milyen kegyetlenség csirkéket ketrecben tartani.wc

Őrület. Olyan mélyen dugták a fejüket a seggükbe, hogy azt sem tudják, merre az arra. Alapvető, nyilvánvaló, évezredeken keresztül megkérdőjelezhetetlen igazságokat kiröhögnek és leszólnak – például, hogy a munka jobb, mint a kormányzaton való élősködés, hogy a gyereknek jobb, ha együtt él mindkét szülőjével, hogy a béke jobb, mint a lázadás, hogy a szigorú erkölcsi szabályok jobbak, mint a dévaj hedonizmus, hogy az emberek jobban megbecsülik, ha megdolgoznak valamiért, mint ha ingyen a kezükbe nyomnák, hogy sokkal jobb nem felrobbanni egy bombatámadásban, mint életünket veszíteni egyben.

Vagy ahogy nálunk mondják: Ha a lábamra hugyozol, ne mondd, hogy az eső esik.

Az alap, amire Amerika épült – család, hit és kemény munka – idejét múlttá és beszűkült gondolkodásúvá degradálódott. Az elefántcsont toronyban lakó, beképzelt elit csak röhögött, miközben ezt az alapot szétrúgdosták, majd tízezer szavas agymenésekben ecsetelték, hogy az összeomlásért az építők a felelősek.

3. A vidéket szarrá aláztákvidek

Ne küldözgessél nekem üzeneteket, hogy amit itt felsorolok, az gáz. Tudom, hogy gáz. Vagyis, úgy gondolom, hogy gáz, mert most már egy kék megyében lakom és a kék iparnak dolgozom. Tudom, hogy Azok A Régi Szép Napok rabszolgatartásra és szegregációra épültek, és tudom, hogy az emberiség egész csoportjainak csak púp volt a hátán a vallás. Tudom, hogy a „hagyományos családmodell” nők millióit zárta a konyhába és rossz házasságba. Tudom, hogy a melegek rettegtek, és a magzatelhajtásokat a hátsó traktusban végezték.

Tudom, hogy a változások előremutatóak voltak.

Probáld meg ezt beadni a Trump megyékben élőknek.kert

A szart is kipréselik belőlük. Tudom, ott voltam. Elhagyod a városhatárt, és bazd meg, megduplázódik a fiatalkorúak között az öngyilkosságok száma. A válság agyoncsapta a vidéki közösségeket, de a gyógyírt mind a városoknak tartották fenn. Az új munkahelyek száma vidéken szinte lenullázódott.

Ugyanis a vidéki munkahelyek általában egy nagyobb helyi cég köré rendeződtek, legyen az egy gyár vagy bánya, stb. Amikor az befuccsol, a városkának is vége. Ahol én felnőttem, egy olajfinomító tette be a kaput nekünk is. Az iskola teteje beázott, ha esett az eső. A nagyvárosok az ipari termelés hiányát szolgáltatásokkal tudják pótolni – a kisvárosok erre alkalmatlanok. Ahhoz a gazdasági modellhez kell egy minimum népsűrűség.

Ha nem egy ilyen kisvárosban élsz, elképzelni sem tudod a reménytelenséget. A lehetséges karrierek többsége megkívánja a nagyvárosba költözést, csakhogy minden nagyváros körül ott egy százméter magas fal, amire az van írva: „Költségek”. Mondjuk okos gyerek vagy, megkeresel nyolc dollárt óránkémnt a Walgreen’s-ben, és többre vágysz. Rendben, költözz be egy hetven négyzetméteres lakásba 1200-ért, és fizess duplán a rezsiért, az élelmiszerekért és a bébiszitterért. Hacsak nem akarsz beköltözni „arra a környékre” (már ha szeretnéd, hogy felgyújtsanak).

Egy nagyvárosban zenekart alapíthatsz, színész lehetsz, vagy orvosi egyetemre járhatsz. Lehetnek álmaid. Egy kisvárosban nem biztos, hogy van színpad a country bárokon és a templomon kívül. Orvosból is van kettő – ha el akarsz helyezkedni, meg kell várnod, míg az egyik nyugdíjba nem megy. Megnézed az apróhirdetéseket: minden állás gyorséttermekbe vagy hipermarketekbe szól. A „városközpont” néhány anyukából és pár ideiglenes, a Walmart által le nem fedett kis üzletből áll, a külváros meg a „lakókocsipark”. Néhány városrész egészen poszt-apokaliptikusnak tűnik.

Én mondom, a reménytelenség élve emészti fel az embert.

Ha panaszkodni merészelsz, biztosan akad valaki a liberális elitből, aki előkapja az iPadjét és begépel valami marhaságot arról, milyen rasszista vagy, és a fehér kiváltságaidról papol. De már erre is jön azonnal a komment: „Éljél csak gettóban kisebbségként!” Pontosan. Ők a csóró közösségek esdeklését arra használják, hogy elhessegessék a fehérek segítségkérését. Eközben a vidéki fehérek öngyilkossági és túladagolási rátája az egekben van. Basszus, a politikusok legalább úgy csinálnak, mintha a nagyvárosi lakosság sorsa érdekelné őket.

2. Akinek nincs hangja, az erőszakhoz fordulleng

Minden világok legrosszabbika jött el: a szegénység pusztít, az együttérzés elpusztult. „A feketék rendőrautókat égetnek, és a liberális elit szerint ez nem az ő hibájuk, mert szegények. A fiamat börtönbe vetik egy kis zacskó meth miatt, és ugyanezek az emberek, kiröhögik, mert hiányos a fogsora.” Mindenki beléd törli a lábát, te vagy a társadalom utolsó, még biztonságos, de röhejes céltáblája.gy

Nem örülnek ennek. Olyan emberek leszármazottairól van szó, akik mindig büszkék voltak arra, hogy gondoskodni tudnak magukról. Ahonnan én jövök, nem vagy igazi férfi, ha nem tudsz kocsit szerelni, befoltozni egy lyukas tetőt, vadászni, és megvédeni a családodat egy betolakodótól. A függés szégyenteljes, főleg a kormánytól való függés. Saját magad nyírod a füvet, ha csöpög a csap, megszereled, a fűteni való fát a saját teherautódon furikázod. (Az enyém egy 1994-es Ford Ranger volt. A jelenlegi tulajdonosa szerint még mindig használható állapotban van!)

Nem olyanok, mint azok a hipszterek az icipici lakásukban, vagy „azok” ott a perem lakótelepein, akik a főbérlőre várnak, ha valami tönkremegy, annak biztos tudatában, hogy ha valami végképp tönkremegy, elcuccolnak. Amikor valami nem a tied, akkor az másvalaki problémája. „Nyilván adót sem fizetnek! Úgy tekintenek Amerikára, mint az albérletükre, amit aztán lelaknak!”

A Trump feliratokkal az udvarukban pózoló vidékiek azt állítják, hogy az életük lassú haldoklás, te meg somolyogsz, hogy persze, ez alatt azt értik, hogy a feketék és a melegek végre egyenlő jogokat élveznek, fúj, de utálatos. Én meg azt mondom, azért állítják, hogy az életük lassú haldoklás, mert az életük lassú haldoklás. Nem a képzeletük játszik velük. A jövőről szóló filmek egyikében sem látsz hagyományos családokat, vadászokat és szénbányákat. Na jó, Az éhezők viadalában igen, de az az apokalipszisről szólt.aa

Tehát igen, arra a csávóra szavaznak, aki azt ígéri, minden olyan lesz, mint volt, a csávóra, aki végre felriasztja a kék szigeteket. Az ablaküveget betörő téglára szavaztak.

A kétségbeesés szülte a szavazatukat.

1. A seggfejek válnak hősségyoz

„De hát Trump egy rakás szar!”, mondjátok. „Inzultál mindenkit, tárgyiasítja a nőket, és ott csal, ahol csak lehet! Még csak nem is a nép fia, hanem egy gusztustalan, arrogáns milliárdos!”

Várjál csak, kiről beszélsz? Donald Trumpról vagy erről a csávóról?

Soha senki hasonló iránt nem éreztél szimpátiát? Valaki iránt, aki annyira hatalmas, hogy az ellenségeidet ott üti, ahol éri? Valaki iránt, aki sorra gyártja a rossz vicceket, és csak annyira szúr el mindent, hogy még eladható maradjon számodra? Mint mondjuk House doktor vagy Walter White. Vagy a sokmillió rebellis nyomozó bármelyike, aki megszeg minden szabályt, de legalább elvégzi a melót? Vagy csak azért tudja elvégezni a melót, mert magasról tesz a szabályokra?

„De hát azok mind a képzelet szülte teremtmények!” Oké, és mi van azokkal a balra hajló milliomos beszélgetőshow műsorvezetőkkel? Szerinted azok elegánsan vitatkoznak? Nézz egy kis Chris Christie-t és számold a másodperceket az első dagadtozásig! Vagy guglizd ki David Letterman szexbotrányait! De az rendben van, mert ők a mi oldalunkon állnak, és mindenki szeretné, ha játszana egy seggfej is a csapatban: úgy vethetők be, mint a szögekkel kivert baseball ütők az ellenség ellen. Trump pontosan ilyen. Az elit dühös nyüszítése bombaként landol az ellenség erődjének falán. Minél hangosabb, annál jobb.

Néhány már dühösek is vagytok, a gyomrotok mélyén viszolyogtok attól, hogy megbocsássatok ezeknek az embereknek, ne adj isten meg is értsétek őket. De hát ezek nem is emberek, ugye. Csak tudatlan, bosszúálló, bunkó, káromkodó, köpködő szubhumánok hordája.

Juj, remélem, nem. Mert Hálaadáskor magamhoz ölelek néhányat közülük. És amikor ezt teszem, eszembe fog jutni, hogy ha nem költöztem volna el, most én is a kerítés másik oldalán állnék, és undok kommentekkel látnám el a cikket, amit a párhuzamos világban élő énem arról írt, hogyan válaszolható meg a társadalom öt legégetőbb kérdése.

Jó érzés lenézni embereket, kigúnyolni őket, leírni őket azzal, hogy szánalmasak. Ugyanakkor akár meg is próbálhatnád megérteni őket, mert ők akkor is ott lesznek, amikor Trump a feledés homályába vész.

Forrás: cracked.com

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
„Oda készülök, ahol nem kell szégyenkeznem, mikor kimondom, hogy magyar vagyok”
Olyan fiatalokkal beszélgettünk, akik április 3-án este úgy döntöttek, nincs értelme tovább a hazájukban maradniuk.

Link másolása

Április 3., vasárnap este, egy hatodik kerületi szavazatszámláló bizottság. Majdnem éjfélig nem tudtam ránézni a telefonomra sem, így hozzám csak viszonylag későn ért el az újabb kétharmad, a Holdról is látható győzelem híre. A választás végeredményével, a győztesek, illetve vesztesek beszédeivel foglalkozó cikkek posztjai között már meg-megláttam néhány külföldön élő ismerősöm egymásra kísértetiesen hasonló bejegyzéseit is a hírfolyamban.

„Ha tervezed, hogy ideköltöznél, érdekel a munka- és albérletkeresés, vagy akár az egészségügyi rendszer, akkor keress bátran!”

Nem sokat kellett várnom, hogy szembejöjjön egy csoport, ami még aznap este alakult, és szerdára már közel ötezer tagja volt. Olyan fiatalok gyűjtőhelye lett, akik az eredményt látva végre döntésre szánták el magukat. Nagyjából itt értettem meg, hogy a két fröccs közötti „én tutira szedem a cuccom, ha megint nyernek” és az egymásra licitáló „akkor áprilisban megyünk külföldre” szólamok 2022-ben valóságalapot kaptak. Most ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a liberális gondolkodású huszon- és harmincéves korosztálynál tényleg betelt a pohár.

Velük beszélgetve olyan mintákat láttam kirajzolódni, amiket a százalékok és hibahatárok mellett egyik kutatóintézet sem fogalmazott meg a választásokat megelőző hetek és hónapok felméréseiben.

Tudták, hogy nem sikerül, de remélték

A legtöbben egyetértenek abban, hogy nem láttak esélyt az ellenzéki összefogás győzelmére. Ennek ellenére kétségbeesést, dühöt vagy éppen puszta szomorúságot éreznek, mert végre volt egy politikai ellenoldal, ami reményt adott, végül mégis csalódást okozott.

„Az volt az első gondolatom, hogy ezt biztosan csak álmodom. Hogy ez egy rémálom, és másnap, ha felkelek, nem lesz igaz. Nem történhet meg. Közben teljes megsemmisülést éreztem még, kiszállt az erőm, még dühöngeni se tudtam.”

Volt, aki a kormánypárt által gondosan kialakított választási rendszert – például az átrajzolt szavazókörleteket – hibáztatja az újabb kétharmados győzelemért.

„Csalódott voltam, mérges nem, mert tudtam, hogy egy olyan játékot hoztak létre, amit csak ők nyerhetnek meg.”

De olyan is akadt, aki valójában nem is a Fideszt hibáztatja: „Csalódottságot éreztem és elkeseredést azért, mert az embereknek jó az a rendszer, ami ma van Magyarországon, és mert támogatják azt a kormányt, ami kirekesztő, ellenségképek kovácsolásán alapuló politikát folytat.”

Folytatódik az, ami eddig

További ellenségkép-keresés és -gyártás, a genderpropaganda kiszélesedése, mélyszegénységben élő rétegek további lesüllyedése, gátlástalanul gazdagodó oligarchák, totálisan elszálló élelmiszerárak és folyamatos forintgyengülés, ami újabb lendületet vett azzal, hogy az EU megindította a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen. Egyszóval: a megkérdezettek arra számítanak, hogy Magyarországon minden folyik majd tovább az eddigi mederben, csak még explicitebb módon, korlátok nélkül.

„Szerintem ezzel az alig 3 millió szavazattal, aminek szerintem minimum a harmada »szabályos csalás«, felhatalmazva érzik magukat bármire. És a fasisztoid Mi Hazánkkal karöltve a legsötétebb világ fog beköszönteni. Nincs ellenerő, nincs fék, semmi nem maradt.”

Néhányan elsősorban a gazdasági vonatkozásoktól tartanak, így már konkrét lépéseket is tettek. „A forint rohamos gyengülésére számítok, minden megtakarításomat euróba, dollárba, aranyba és kriptovalutába fektettem.”

„Folytatódni fog, ami eddig is volt: ellenségkeresés, olyan beruházások megvalósítása, amelyek növelik a GDP-t, de hosszú távú hatásuk nincs.”

De még többen illetik kritikával a kormány emberi életekre – pontosabban inkább egyes embercsoportokra – szociálisan ható politikáját, legyen szó kirekesztésről vagy egész egyszerűen a közhangulatról.

„Végül kimarja a gyűlöletük a zsákot, nem fogják tudni uralni ezt, amit elindítottak, és ebből az országból semmi európai nem marad majd.”

„A fővárosiak hangulata pocsék, nincsenek kilátások és úgy egyáltalán normális jövőkép, amiért érdemes lenne itt folytatni.”

„Ha jó lenne itthon a hangulat, nem zavarna a gazdasági különbség a nyugati országokhoz képest.”

„Arra számítok, hogy végleg kivéreztetnek bizonyos csoportokat. Ameddig lehet, megtartják az »ellenségképeket«, hogy legyen mivel irányítani a megvezetett szavazóikat. Komoly válság jön minden szinten, de nem ők lesznek a vesztesei.”

Többen szóba hozták a félsikernek elkönyvelt népszavazást is, amiről ők teljesen másként gondolkodnak.

„A népszavazás érvénytelensége a kétharmad miatt nem lesz valós... Kap egy minimális változtatást és elfogadják, hiába ment az örömködés, hogy nem lett érvényes.”

És ha már gyermekvédelmi törvény, a beszélgetések során egészen új fénytörésbe került ennek a fogalma.

„Élvezkednek, hogy megállították a gender lobbit és megvédték a gyerekeket? Nos, én rendszeresen látogatok és támogatok gyermekotthonokat. A Fidesz a közelükbe se megy. 680 Ft-ból éheznek naponta a gyerekek. Több mint 20.000 gyermek! És ez így is marad. Gratulálok a nagy magyar hazafiaknak!”

A gondolat már megvolt, most csak megerősödött

A megkérdezettek között egyetértés volt abban is, hogy április 3-án nem először fogalmazódott meg bennük a költözés gondolata.

„Ezelőtt is voltak hasonló gondolataim, ez a választás csak megkongatta bennem a vészharangot, és előrébb hozta a külföldi terveimet.”

„Eddig is voltak hasonló gondolataim, de bíztam a csodában. Hittem az összefogásban, ebben a rengeteg civil erőben, hittem a sztrájkban, abban, hogy az emberekben maradt még együttérzés.”

Van, akinél pedig azért telt be most a pohár, mert a kormány így még négy évig tudja folytatni a családtámogató politikát – amivel alapvetően nincs gond, azzal viszont van, hogy így egyes rétegeket teljesen kizárnak a támogatások köréből.

„Nekem azzal van gondom, hogy minden egyes támogatási forma azokra lett kitalálva, akik családosak, gyerekesek. Az egyedülállók nem kaptak semmit. Akár a lakásvásárlás, akár a felújítás csak önerővel biztosítható.”

Lesz, ami hiányzik majd, de túl nagy a késztetés

A legtöbben természetesen a családjukat és a barátaikat említik, hiszen mindenkinek van itthon egy kialakított, jól bejáratott élete, amit a költözéssel teljesen felrúgnak.

„Szeretem a lakótelepet ahol felnőttem, és a Balatont is.”

„Sok minden fog hiányozni, én nem akartam elmenni innen. Magyar vagyok, és sokat tettem ezért az országért, például a munkámmal, tanár voltam.”

Van, akinek egészen konkrét terve van: nyár végén indul Berlinbe. Van olyan is, aki már csak a szakképzés végét várja, és azonnal összepakol, de olyan is akad, aki egyelőre csak annyit tud, hogy digitális nomádként utazgatna. És hogy hová? A válaszok eltérnek.

„Oda, ahol nem kell szégyenkeznem, mikor kimondom, hogy magyar vagyok. Ez pedig csak az EU-n kívül lehet.”

„Olyan környezetben szeretnék élni és dolgozni, ahol barátságosak az emberek és nem a politika által beárnyékolt mélydepresszióban tengetik a mindennapjaikat. Már interjúzom is cégekhez, középvezetőként a magyar fizetésemhez képest jelentősen kedvezőbb ajánlatokért.”

„Leginkább most csak utazgatni akarok kötetlenül és töltődni. Megmerítkezni olyan kultúrákban, országokban, ahol nem az van, amit itt, mert kezdem azt hinni, hogy ilyen a világ. Pedig nagyon nem ilyen. Szóval most barangolás, aztán talán letelepedem valahol, ami szimpatikussá válik.”

Van, akik még kivár

Olyanhoz is volt szerencsém, aki úgy érzi, hogy nem jött még el az ideje, hogy dobbantson. Jobban mondva: nem az ő ideje jött el, hogy menjen, bármit is mutatnak a számok.

„Felnőtt életem folyamatosan jelen lévő kérdése, hogy nem kéne-e továbbállni. Több barátom meg is tette, és az elmúlt tíz évben én is egyre fojtogatóbbnak érzem itthon a levegőt. Most pedig még mindig küzdök a fájdalmas kijózanodással, amit a vasárnap okozott. Miért én menjek? Nem nekem kéne.”

Még mindig bőven vannak ugyanis olyanok, akik őszintén szeretik Magyarországot, annak ellenére, hogy a nemzetet, annak jelképeit, magát a magyarságot és az összes nemzeti érzést most kisajátította magának egy szélsőséges politikai csoport. És ezek az emberek annak ellenére is rendes magyarnak tartják magukat, hogy nem úgy „rendes magyarok”, ahogyan azt a mostani rendszer megköveteli – mert olyanok nem akarnak lenni soha.

„Családot szeretnénk, gyereket tervezünk, akit itt akarunk felnevelni. Azt szeretném, hogy megismerjen mindent, ami az én személyiségemhez hozzátett, hogy megmutathassam neki, hogy hol nőttem, hol nőttünk fel, mit jelentenek nekünk a pesti utcák, a budai hegyek, a balatoni nyáresték. Mérhetetlenül feldühít, hogy nekem kell azon gondolkodnom, itt maradhatok-e. Itt van a múltam, itt van a családom, mindig is itt terveztem a jövőt. Magyar vagyok, aki ragaszkodni fog az otthonához, amíg csak teheti.”

Kérdés persze, hogy meddig tart ki az eltökéltség, és hogy hogyan fogja ezt befolyásolni a következő négy év.

„Félek, hogy egyszer már végleg túl sok lesz, hogy egyszer én is úgy döntök, tovább kell állni. És ha eljön ez a nap, azzal a keserű érzéssel teszem majd ezt, hogy igazából én vagyok az, akinek maradnia kéne, nem pedig ők. De szívből remélem, hogy végül fordítva alakul.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
„Nem érzem, hogy nekem ezentúl foglalkoznom kéne a szülőországom politikájával”
Külföldön élő magyarokat kérdeztünk a választási eredményről. A Fidesz győzelmének mértéke még azt is meglepte, aki eleve nem adott esélyt az ellenzéknek, akik pedig reménykedtek a kormányváltásban, most végleg csalódtak.

Link másolása

A vasárnapi választáson a Fidesz zsinórban negyedik alkalommal szerzett kétharmados többséget. Ez legkevésbé a Nyugaton élő magyarokon múlt, akik egy felmérés szerint 78-11 arányban az ellenzéki összefogást támogatták.

Már aki megtehette, hiszen az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkezőkkel szemben ők nem szavazhattak levélben, csak a külképviseleteken. Ehhez pedig sokszor hosszú órákat kellett utazniuk, amit nem mindenki tudott bevállalni.

Két héttel ezelőtt arról kérdeztünk külföldön élő magyarokat, milyenek a várakozásaik a választás kimenetelével kapcsolatban, és elképzelhetőnek tartják-e, hogy kormányváltás esetén hazaköltöznek. Most, az eredmény fényében arra voltunk kíváncsiak, mennyire csalódottak, és egyáltalán tervezik-e még követni a hazai közélet történéseit ezek után.

Zsolt 2016-ban költözött Spanyolországba a családjával. Azt mondja, arra nem számítottak, hogy a 6 pártból álló ellenzék nyerni fog, de azért abban titkon bíztak, hogy erősen változni fog a jelenlegi parlament összetétele.

„Bármennyire is nehéz, el kell fogadnunk az eredményt. A választás szerintünk demokratikusan zajlott, az odavezető út viszont messze nem volt az” – fogalmaz. Ami az esetleges hazaköltözésüket illeti, elmondása szerint ez nem függ össze a magyarországi politikai helyzettel.

„Soha ne mondd, hogy soha. Mi nem a politika miatt döntöttünk a költözés mellett, de azt hozzá kell tennem, hogy a jelenlegi helyzetben a hazatérés lenne az utolsó döntésünk. Nem gondolnám, hogy a lányunknak a magyar iskolarendszerben vagy a magyar társadalom jelenlegi, szerintünk szélsőséges rendszerében kellene felnőnie.”

Zsolt azt is megfogadta a választási eredmény után, hogy megpróbálja magát megóvni a magyarországi politikai eseményektől. Mint mondja, szeretne tőle teljesen elszakadni és többet nem foglalkozni vele, mert a jelenlegi berendezkedésben nem látja esélyét a közeljövőbeli pozitív változásoknak.

„Azt gondolom, hogy a 4 év múlva következő választásokkor, ha egyáltalán még lesznek, rám már nem lehet számítani. De ki tudja, hogy mit hoz a jövő...”

Luca Hollandiában tanul egyetemistaként. A szavazáshoz a tőle 3 órányira lévő Hágába kellett utaznia, és végül akarata ellenére egész napos program lett belőle. Amikor odaértek, hatalmas sor fogadta őket, szélben és a hidegben kellett állniuk bő másfél órát. Ekkor jött a hír, hogy probléma van a vonatokkal: először azt mondták, hogy csak 5-től indulnak, később már azt, hogy 8-tól, végül pedig kiderült, hogy hétfő reggelig az egész országban nem fognak járni a vonatok.

Mivel neki és barátainak is vizsgái voltak napokon belül, semmiképp nem akartak ott aludni, így végül a taxizás mellett döntöttek. Most abban reménykednek, hogy a vasúttársaság kompenzálja majd őket.

„Nehéz nap volt, ugyanakkor élmény is, több emberrel összebarátkoztam. A várakozás alatti beszélgetések szerintem reményt adtak mindenkinek. Mindenki változást akart, mindannyian, akik kiköltöztünk, részben azért tettük, mert nem vagyunk az ország állapotával megelégedve. És amikor láttuk, mennyien jöttek el, azt gondoltuk, hogy talán most lesz az az év, amikor veszít a Fidesz”

– meséli Luca. Amikor meglátta az eredményt, először nem is hitte el. Mint mondja, csalódott és mérges, úgy érzi egyre és egyre kevesebb a remény.

Arra a kérdésre, szerepel-e tervei között a hazaköltözés, így felel: „Nem tudom még. Talán élnék otthon, de nem hiszem, főleg a mostani helyzet fényében, hogy tartósan ott szeretnék lakni.” Azon is sok múlik szerinte, hová viszi majd a munkája. Mivel nemzetközi és európai jogot tanul angol nyelven, előfordulhat, hogy Magyarországon nehezebben tudna elhelyezkedni.

A csalódást keltő eredmény ellenére továbbra is követi majd a hazai közélet történéseit, mivel nem szeretne olyan ember lenni, aki teljesen megfeledkezik az otthonáról. Szerencsésnek tartja magát, hogy el tudott költözni, de mint fogalmaz: attól még, hogy nincs rá közvetlen hatással az ország állapota, még érdekelheti, hiszen az otthon élő családtagjait és barátait annál inkább érinti.

Miklós, aki néhány hónapja költözött az angliai Guildfordba, április 3-a előtt még bizakodott: előző cikkünkben azt mondta, ha sikerülne egy számára megfelelő jövőképet megteremteni Magyarországon, akár még azt is megfontolná, hogy hazaköltözik. Ezek a reményei azonban most szertefoszlottak.

„Sokkolt a választás eredménye, így már nem látok reális esélyt arra, hogy visszaköltözzek, hiszen az elmúlt 12 évben okozott károkat nem akarom megfizetni, ahogy az ezután következőket sem. Nem érzem, hogy nekem ezentúl foglalkoznom kéne a szülőországom politikájával”

– mondja, hozzátéve: ő mindent megtett azért, hogy legyen jövőkép. Élt a szavazati jogával, de úgy érzi, az idejével játszanak, és most lett volna a váltásnak az ideje.

„Ha kiszámolom, nem éri meg visszaköltöznöm, mert egy olyan rendszerben nem alapítok családot, ahol évekig kell várni a változásra. Nekem így eldőlt, látogatóba megyek csak Magyarországra” – összegez.

A Skóciában élő Gergő eleve szkeptikusabban állt a kérdéshez: mint mondja, nem igazán lepte meg a Fidesz újabb kétharmados győzelme, bár azért reménykedett benne, hogy nem így lesz. Hazaköltözni eddig sem igazán terveztek, nem csak politikai okai vannak annak, hogy ott élnek, de így az a csekély esély is lecsökkent nagyjából nullára.

„Sajnos idén nem tudtunk szavazni, de legközelebb mindenképpen megtesszük, ha tudjuk. Mindketten magyarnak valljuk magunkat, még ha nem is élünk otthon, és elkeserítőnek tartjuk, hogy a fiatalok inkább kijönnek külföldre, annyira kilátástalan a helyzet otthon” – jegyzi meg, vele élő párja nevében is beszélve.

Szerinte az egész helyzetet az alábbi Széchenyi-idézet foglalja össze legjobban:

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba...”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Beégtek a retinámba a képek, amiket nem mutathatok meg! – fotósunk Bucsában járt
A tömegsír szélén állva nehéz elképzelni, hogy valaki kétségbe vonja, mindez megtörtént. A környező kisvárosokban is csak halottak és romok maradtak az oroszok után. Figyelem, megrázó képek következnek!

Link másolása

Több, mint negyven napja vagyok Ukrajnában. Láttam, ahogy életüket féltve elhagyták az országot anyák gyermekeikkel. Láttam, ahogy búcsúztak a férfiaktól, akiknek maradniuk kellett harcolni. Láttam, ahogy nőtt az országot elhagyók tömege, mert egyre több helyen pusztított a háború, mert az otthonukat szétbombázták. Láttam a világ minden részéről származó diákokat, akik pincékből menekültek el, soha életükben nem tapasztalt félelemmel. Láttam, hogy búcsúztak az anyák, sorstársak a meghalt katonáktól. Láttam, ahogy lányok is tanulták a fegyverkezelést, hogy megvédjék a hazájukat. Láttam, ahogy az önkéntesek minden erejükkel azon dolgoztak, hogy a harcolóknak és a menekülőknek is meglegyen mindenük, amit csak adhattak. Aztán láttam, ahogy fogyott az erő, amikor a napi 14 órás munka, az állandó készenlét felőrölte őket. Láttam, ahogy Odessában homokzsákokkal óvták a műemlékeiket, és Mikolajivban láttam az első, épp egy órával korábban felrobbantott épületet.

Mindezzel mögöttem léptem be a háború legkegyetlenebb helyszínére, a Kijev körüli kisvárosokba, ahonnan a fővárost akarták megtámadni az oroszok, de egy hónap után kivonultak.

Bucsán 300-an feküdtek előttem a tömegsírban csütörtökön, a templomkertben.

Ez csak egy becsült szám, akkor még el sem kezdték a holttestek kiemelését, csak tegnap láttak neki. Az eddig megvizsgált áldozatokról azt mondták, egyenként ölték meg őket.

Nem tudni, hányan fekszenek itt és hogyan haltak meg.

A 82 éves Halina sírva mesélte, hogy családja négy tagja örökké viselni fogja a háború nyomait. A kétgyerekes fia Irpinben élt. Amikor az oroszok folyamatosan lőttek és bombáztak, féltek a pincében maradni. A feleségével és két huszonéves fiával próbáltak kimenekülni, de épp mellettük csapódott egy rakéta egy gáztartályba. Mindannyian megégtek.

"Mindenki túlélte, de sebek borítják őket. A fiam fél arca leolvadt" – mondta zokogva.

Egy óvodában volt az orosz főhadiszállás. A közelben lévő emeletes házak tövében sorakoztak a tankok. Így próbálták védeni magukat a Molotov koktéloktól, mert ha a civilek azzal támadtak volna, azt kockáztatják, hogy a saját házaik is lángra kapnak.

Találtunk házakat, ahol az oroszok laktak. Voltak itt pufajkák, sapkák, katonai jelvények, és ejtőernyős zászlók.

A helyiek azt mondják, az oroszok kifosztották őket, rettentő sok alkoholt és ételt gyűjtöttek össze, és tivornyáztak. Ukrajnában korábban nem lehetett alkoholt venni, a folyamatos készültségben a katonáknak és a civileknek is megtiltották, hogy igyanak. De pár napja enyhítettek e szabályon, Kijevben 11-től délután 4-ig már lehet italt venni. Az oroszok az otthon őrzött alkoholt is megtalálták.

Ahol a tankok álltak, látni, ahogy kidobáltak mindent a lakásokból. Hirtelen tűntek el a városból, mindent otthagytak maguk után.

Nincs bejárat - figyelmeztetnek az oroszok a birtokba vett háznál
A házak, ahol a tankok álltak és minden, amit a házakból kidobáltak az oroszok
A parancsnok szobájában. Felirat: Senki más, csak mi
Az orosz "bulinegyed"
Ukrán katonáké, de oroszok ittak belőle
Gyutacs és tanklövedék az óvoda udvarán

Egy szétbombázott épület előtt teát készített magának egy néni. Kiabált, nem akart senkivel sem beszélni. Értettük. Torokszorító volt a semmi közepén.

Haragudott az egész világra, mert tönkretették az életét, az oroszok elvittek mindent, másfél hónapja retteg, nincs semmije, és nem tudja, mikor lesz vége.

Egy önkéntes megmutatta egy kertben eltemetett férfi sírját. Azt mondta, úgy halt meg, hogy az oroszok kihívták, majd egyszerűen lelőtték.

A felesége temette el. Az asszony elkezdte a saját sírját is ásni mellette.

De a lányával végül sikerült elmenekülnie.

A főhadiszállás, vagyis az óvoda pincéjében körülbelül harmincan éltek, amikor ott voltunk. Lent vannak az ágyak és az udvaron főznek. Egy kisfiú egy tank láncát próbálta feltekerni.

A főhadiszállás, aminek a pincéjében élnek most helyiek

Önkéntesek segítik őket ennivalóval, és jönnek az orvosok is hozzájuk. Nagyon sok az idős ember. A városuk egy romhalmaz.

Bucsában egyik utcájában egyetlen ép ház sem maradt a tankok összecsapása után.

Körülbelül fél kilométeren át csak kiégett harckocsik, üzemanyagszálltók állnak.

Dimitravkában is volt ilyen csata.

Ott a fenyves erdőben maradtak kiégett tankok és benne megcsonkított, szétégett testek.

Nehéz ilyen képekkel szembesülve arra reagálni, hogy hamis fotókat, videókat hoztak volna nyilvánosságra.

Irpinyben is hatalmas puszítás volt.

A hidat majdnem egy hónapja robbantották fel. Lécekből készítettek egy átmenetit a menekülőknek.

Borogyankában is szétlőtték a főutat, gyakorlatilag minden elégett a kis patikától a bevásárlóközpontig. Az emeletes épület kirobbantott közepe alatt is sok áldozat lehet. Az ukrán elnök is azt mondta, hogy

itt a legborzasztóbb a helyzet, Bucsanál és Irpinnél is nagyobb károkat okoztak az oroszok.
A romok alatt sok lehet az áldozat
A rendőrkapitányság
Az orosz egységcsomag
Éhes macskák a romok között

Mindenhol sok a kóbor, rettegő, éhező állat. Az oroszok katonai egységcsomagját bontottuk fel és adtuk nekik, májkrémet, csirkét, bacont, füstölt halat. Volt kutya, amelyik nem mert kimerészkedni a pincéből.

Sok képet megmutatni sem lehet, de amit láttunk, az beégett a retinámba. Kegyetlen halálok sora nem feledhető.

Azt mondják itt, hogy az önkéntes katonák, a nemzeti gárda nem volt aktív napközben, de éjjel sikeresen támadták az oroszokat. Ez az egyik ok, hogy sok katonát vesztettek a támadók. Irpinben a nemzetközi légió is rengeteget segített. De sokan még mindig attól rettegnek, hogy az oroszok visszatérnek, és Fehéroroszországon keresztül újra megpróbálkoznak Kijev elfoglalásával.

Én pár napig még maradok Kijev környékén, aztán megyek le délre, Mikolajev környékére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
„El fogom mondani a gyerekeimnek, hogy volt a 20-as évek elején pár hónap, amikor egy Ember eljutott a politika élvonalába”
„A politikusoknak erősen alulfunkcionál a lelkiismeretük, és az empátiájuk. Te kivétel voltál, méghozzá a Nagy Döntőben. Tisztelet neked. És köszönet a reményért” – írta szerzőnk Márki-Zay Péterről. Vélemény.

Link másolása

Szia Péter!

Igen, teljesen indokolatlan ez a megszólítás, hiszen nem vagyunk barátok. Nem is ismerjük egymást, és ha valaha találkoznánk, akkor se így köszönnék neked, hanem jó napottal.

De így szeretném hangsúlyozni, hogy most semmiféleképpen nem újságíróként írok egy politikusról, politikusnak. Hanem csak az én nagyon személyes, hozzád köthető megéléseimet szeretném összefoglalni. Csak úgy. Se szakérteni, se elemezni, se értékelni nem szeretném a már ex-miniszterelnök-jelöltséged vagy a teljesítményed. Csak a nagy bukás médiavisszhangjában ezer meg ezer szempontból feldolgozták már a választást. De egy szempont eddig nem merült fel.

Lehet, hogy azért nem, mert egyedül engem érint. Szóval most egyetlen részletet ragadnék ki: azt, hogy bennem milyen érzést váltott ki a felbukkanásod a nagy magyar politikai „ingyencirkuszban”.

Ha majd a gyerekeim vagy unokáim töri érettségi előtt erről az időszakról tanulnak, és kérdeznek, el fogom mondani, hogy volt a 20-as évek elején pár hónap, amikor egy Ember eljutott az országos politika élvonalába. Tehetünk hozzá ízlés szerint mindenféle jelzőt: alkalmas? alkalmatlan? okos? naiv? Most ebbe nem akarok belemenni, legyen ez a történészek dolga. De te nem voltál egy szokásos politikai szereplő. Igaz értelemben Ember maradtál a porondon.

Közepes mélységű pszichológiai tanulámányaim és olvasmányaim során találkoztam azzal a törvényszerűséggel, hogy minél magasabbra jut valaki, annál valószínűbb, hogy vastag az arcán a bőr. Ennyi felelősséget, nyomást mint a politika nem lehet extrém mértékben vastag bőr nélkül elviselni. Ha az „extrém vastag bőr” személyiségvonást egy pszichológussal szeretném elemeztetni, elég könnyen felmerülhet egy-egy személyiségzavar definíciója.

Vagyis politikusok gyakran az antiszociális személyiségzavarra jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek. Például erősen alulfunkcionál a lelkiismeretük, és az empátiájuk. De nárcisztikus vagy épp megalomán skizofrénia fele billenő személyiségvonások is sokat segítenek, hogy elviseljen az ember annyi ármányt, támadást, ami a politikában azért előfordul. Akinek meg hiányzik ez a fajta belülről jövő bőrvastagság, az kokainnal pótolhatja.

Igazából teljesen érthető az, hogy politikai szereplők közt az átlagnépességnél gyakrabban fordulnak elő azok a tulajdonságok, amik beilleszthetőek a fenti kórképekbe. Akikből ez hiányzik, azoknak az empátiája és lelkiismerete egy idő után nagyon nehezen viseli a mindennapos igénybevételt. És kiszállnak, vagy elakadnak.

Sajnos ezzel nem csak az elmélet szintjén szembesültem. A végzettségem miatt a környezetemben sokan indultak politikai pályán, de azok, akikről tudtam, hogy az adott szavuk jelent is valamit, elég korán kihullottak, vagy megakadtak. Még ha ők bírták is volna a nyomást, a nagy öregek nem engedték feljebb őket. Mert akik a kis stiklikre nemet mondanak, azokról tudható, hogy nem lehetne velük a nagy és mocskos politikai alkuk során együttműködni. Talán vannak néhányan, akik találtak egy surranópályát, és pozícióba jutottak, de ők meg általában útközben törtek meg. Vagy nem igazán jutottak tovább egy bizonyos pont után. Ha van kivétel, akkor tisztelet neki.

Te kivétel voltál, méghozzá a Nagy Döntőben. Tisztelet neked. És köszönet a reményért.

Az elmúlt hónapjaidról az jut eszembe amikor a fiam először aludta át az éjszakát. Utána még hónapokig nem produkált hasonlót. De akkor már ott volt a remény: megtörténhet. Képes rá. Nem kell 5 éves koráig várnom, hogy elég érett legyen hozzá az idegrendszere.

Az egyetlen különbség, hogy a gyerek esetén tudtam, hogy ez meg fog történni egyszer. Míg a politikusok kapcsán meggyőződésem volt, hogy aki eljut a Nagy Döntőig, az nem tud Ember maradni. Nem is vártam tőlük sokat. Nekem már az is elég volt, hogy szavazzak valakire, hogy elhittem, hogy neki is érdeke, hogy nekünk jó legyen.

Na de rád visszatérve: adtál nekem valamit, ami nekem sokat jelent. Láttam, hogy nem csak a dicső reformkorban történhetett meg, hogy egy egyenes ember kapjon főszerepet a nagypolitikában. És eddig nem találtam okot arra, hogy arra gyanakodjak: talán csak megjátszod magad. Sőt elég komoly lejárató rutinnal rendelkező profik se tudtak rólad előásni olyat, ami ezt kétségbe vonná.

Persze előfordulhat, hogy te vagy minden idők legagyafúrtabb köpönyegforgatója. Akkor majd kinevetem a mostani naiv önmagam. De a reményért akkor is hálás leszek, ha csalfa. Ám egyelőre minden abba az irányba mutat, hogy egyetlen tulajdonságodat senkinek se sikerült kétségbe vonnia: Ember tudtál maradni.

Ezzel együtt sajnos neked most nem sikerült elérni, amit szerettél volna. Hogy miért? Az most ebben a relációban nem számít. De talán nem csak bennem csillant fel annak lehetősége, hogy van ebben a játékban keresnivalója az emberségnek. Talán egy-két csillogó szemű ifjú titánban is most felébredt valami. És megpróbálja áttörni az politika pszichológiai törvényszerűségeit. Talán az egyiküknek majd sikerül az, ami most neked nem. Talán azért, mert ügyesebben csinálja, talán azért, mert nem lejt ennyire a pálya, talán azért, mert több vagy jobb támogatást kap. Vagy csak jobb lesz a csillagegyüttállás.

Ami viszont biztos: elindítottál valamit. Lehet, hogy csak bennem. Talán másokban is. Ez a valami egy új politikai kultúra reménye. És remény nélkül nincs változás.


Link másolása
KÖVESS MINKET: