hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Éva háromszor fertőződött meg koronavírussal, idén ősszel kétszer is

Azt mondja, az első volt a legrosszabb, annak a szövődményeire a mai napig gyógyszereket szed. Az pedig meglepte, hogy a második fertőzés után milyen gyorsan jött a harmadik.

Link másolása

hirdetés

Éva tavaly március 17-én fertőződött meg először, mindössze két héttel azután, hogy Orbán Viktor bejelentette az első két magyarországi koronavírus-fertőzöttet, kér iráni cserediákot.

Náthás tünetei voltak, nagyon fájt a torka és gennyes mandulagyulladása lett. Az ötödik napon mindkét szemén kötőhártyagyulladás alakult ki. Láz és nagyfokú gyengeség is kínozta, úgy érezte, gyors segítségre van szüksége.

„Bementem az ügyeletre, de nem fogadtak. Mivel felsőlégúti panaszaim voltak, adtak egy telefonszámot. Felhívtam, beszéltem valakivel, aki adott egy újabb számot, ő átirányított másvalakihez. Végül felvettem a kapcsolatot a háziorvosommal. Ő megfázásra ajánlott recept nélküli gyógyszert. Mivel ezek sem hatottak, nagynehezen sikerült a személyes találkozó. Írt fel antibiotikumot. Megpróbált a szemészetre beküldeni, de ott sem fogadtak.”

Az orvos antibiotikumos szemcseppet írtak fel neki.

A nyolcadik napon már nem érzett szagokat, ízeket.

„Kialakult egy alvás apnoem (éjszakai légzéskimaradás) is mindeközben, amit már annyira nem bírtam, hogy bementem sürgősségire, ahol csináltak labort, EKG-t.”

hirdetés

Akkoriban még nem voltak koronavírus-tesztek sem. Azt mondja, a későbbi vizsgálatok már a lezajlott betegséget mutatták csak ki.

„A klinikai tünetek alapján egyértelműen covidos voltam, így is kezelnek a mai napig. Sajnos ebből az állapotból visszamaradt egy vérnyomás problémám és egy inzulinrezisztencia is."

Éva a fertőzés előtt nem sokkal cukorterheléses vizsgálaton is járt, ami egyik értéknél sem mutatott eltérést. A háziorvosa szerint a vérnyomás-gondok és az inzulinrezisztencia tipikus covid utáni szövődmények. Éva most mindkettőre gyógyszert szed.

Idén szeptemberben köhögéssel kezdődött az újabb koronavírus fertőzés.

„Mivel én nagyon ritkán köhögök, tudtam, hogy valami nem oké" - meséli.

Kisebb náthás tünetei voltak, de kíváncsi volt, mi lehetett ez. Újabb ellenanyagtesztet csináltatott. Aszerint újabb covidja volt.

Október 25-én rosszul lett a munkahelyemén. A magas vérnyomása miatt beküldték a sürgősségire.

„Mivel nincs oltásom teszteltek. Pozitív lett. Immáron harmadszor.”

Ez nagyon meglepte, mert nem sokkal előtte, október 9-én csináltatta az előző ellenyagtesztet, ezért biztos volt benne, hogy nem lehet fertőzött.

A kórházban ezt azzal magyarázták, hogy a vírust ugyanúgy elkaphatja, mint az oltottak, csak hozzájuk hasonlóan nem kerül súlyos állapotba.

Évának nincsenek most sincsenek erős tünetei, de azt mondja, lelkileg nagyon megviseli, hogy harmadszor is megfertőződött.

A legmélyebb nyomokat azonban az első fertőzése hagyta benne.

„Tavaly tavasszal én már feladtam. Azóta is pánikbetegséggel küzdök, amiről előtte azt sem tudtam, mit jelent.”

Elmondása szerint pszhiológushoz nem tudott menni, de ahogy elmúltak a covidos bajok, egyre ritkábbak lettek a rohamai.

Bár háromszor elkapta a vírust, egyelőre nem meri beoltatni magát, hiába mondják az orvosok, hogy az oltás kisebb kockázat.

„Nem merem bevállalni, a cukor, a magasvérnyomás, a pajzsmirigy göbök miatt. Leginkább attól tartok, van esetleg olyan betegségem, amiről nem is tudok, és még életveszélyes is lehet" - mondja.

A jelenlegi ajánlások szerint a koronavírus-fertőzöttek a betegség után leghamarabb három hónappal kaphatják meg a védőoltást, így Évának még van ideje dönteni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: