hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Magyarországon a legbiztosabb a korona-teszt? – nézzük, hogy vizsgálnak máshol a világban!

Romániában, Portugáliában és Paraguayban kérték, hogy ne egyenek, igyanak a teszt előtt. A legtöbb helyen nem kértek ilyesmit. Körbenéztünk a világban, hol, hogyan mennek a tesztek. Nagyon változatos ismerőseink tapasztalata.
Belicza Bea; fotó: Mufid Majnun / Unsplash - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Anyukám vacsorától ebédig nem ehetett a kórházban, mert tesztre várt

Még az első hullámban lett koronás az édesanyám. Budapesti kórházban volt hat hétig. Sok tesztje volt a végén, ami ahhoz kellett, hogy visszamehessen az idős otthonba. Nagyon nehéz időszak volt. Igyekeztem minden nap többször beszélni vele. Mindig tudtam, mikor tesztelik, sokszor tartottam benne a lelket, hogy semmi baj, jönnek mindjárt a tesztelők és utána ehet is. Azóta nem fér a fejembe, miért nem ehettek a teszt előtt. Megesett, hogy késve, délelőtt 10 körül tesztelték, de a reggelit már nem pótolták, tehát este hattól másnap egyig nem ehetett, ihatott semmit a 90 éves anyukám. Magától inni sem tudott, annyira le volt gyengülve. Nagyon büszke vagyok rá, hogy túlélte. A slusszpoén, hogy mostanában már rendszeresen tesztelik a Pesti út lakóit és már senki nem kéri, hogy ne egyenek előtte.

Azóta sok történetet látok arról, hogy a mentős tesztelők napokkal az igénylés leadás után tudnak elmenni a beteghez. Sokan írják, hogy előtte telefonon értesítenek, csakhogy sokszor nem úgy jön ki a helyzet, ahogy az irodában kiszámolták. Van, hogy korábban érkezik a mentő, épp akkor, amikor valaki épp eszik és volt olyan is, aki azért morgolódott, mert a gyereke egész nap nem ehetett, várva a mentőre.

Amikor azt kérdeztem az érintettektől, mennyi ideig nem lehet enni, inni, mindenki másra emlékezett. A legtöbben két órát emlegettek, de volt 3, 4, 5 és 6 óra, az egyik magán fül-orr gégészet pedig 8-12 órát kért.

A Synlabnál is például az a szabály, hogy a mintavételt megelőző legalább 4-5 órában:

hirdetés

Ne egyen!

Ne igyon semmit (vizet sem)!

Ne dohányozzon!

Ne mosson fogat! Ne öblítsen szájat (vízzel sem)!

Ne használjon semmilyen szájfrissítőt – cukorkát, rágógumit!

Ne használjon semmilyen orrspray-t vagy orrcseppet!

A fenti szabályok be nem tartása miatt a mintába a PCR reakciót gátló anyag kerülhet, amitől értékelhetetlen lesz a vizsgálat eredménye – áll a tájékoztató végén a válasz, miért van erre szükség.

Az egyelőre ritkán használt, törököblögetős tesztnél a hivatalos leírásban az áll, hogy ne igyon tíz perccel előtte és ne egyen fél órával előtte.

A Covid-teszteket is végző Affidea járóbeteg szakellátás orvos igazgatója így magyarázta a szabályokat:

„A teszt akkor sikeres, ha elegendő hámsejt kerül a pálcára. Ha ivással, evéssel, dohányzással „lemossuk” a garat faláról, akkor kevésbé lesz sikeres a mintavétel. Valóban véd a hányástól is, de nemcsak a mintavevőt, hanem magát a pácienst is, hiszen félrenyelheti, és komoly probléma lehet belőle.

Abban biztos vagyok, hogy ezek a tények nem teszt és nem brand függőek. Egyszerűen az orr/garat mintavételnél ezeket kellene betartani.” – mondta Dr. Menyhárt Orsolya.

Pedig Magyarországon kívül alig kérték, hogy ne együnk, igyunk tesz előtt. Nézzük a tapasztalatokat Angliából, Ausztriából, Romániából, Hollandiából és Bulgáriából. Egy kicsit mindenhol más, vannak jó példák, amit érdemes lenne átvenni.

Anglia: ehetek, ihatok, én csinálom és nem kell fizetnicovid-teszt

Nyáron nekem is kellett tesztet csináltatom Angliában, hogy Magyarországra utazhassak.

Házi tesztet kértem online. Nagyon meglepett, hogy nem kell hozzá ápoló, másnap jött a kis csomag, minden felcimkézve, előkészítve, tökéletes ábrás segítség, bárhol meg lehet nézni a neten is a hivatalos anyagokat.

Ezekben a tájékoztatókban azonban sehol nem kérték, hogy ne egyek, igyak, mossak fogat.

Igyekeztem mindennél előbb megcsinálni a tesztet, de nem emlékszem, vártam-e a fogmosással. Az angol tájékoztatóban azt kérik, hogy a pálca párnás vége ne érintse a nyelvem, arcom, semmi egyebet.

Elég komoly feszültség volt, hogy a nyelvem ne éljen önálló életet, de sikerült az érintése nélkül mintát venni. Részletesebben a cikkben:

Az eredményt másfél nap múlva megkaptam.

Volt egy másik otthoni tesztem novemberben, akkor pozitív is voltam.

Anglia: kocsival, ingyen, szuper biztonságban

Sóstai Kata Magyarországra utazás előtt ment tesztelni South Yorkshire megyében, először júniusban. Online adta le a kérvényt, hogy egyéb indok miatt van szüksége tesztre. Autós megoldást választott. Az adatok és a rendszám megadása után megkapta a 13 kilométeren belüli helyeket és időpontokat. Két órán belül mehetett is.

„Egy parkoló volt a tesztállomás: nem volt szabad lehúzni az ablakot. Előre megírt táblákkal mutatták, hova lehet parkolni. Ott egy talpig védőruhás segítő feltartott papírján az állt, hogy 10 centire húzzam le az ablakot, be fog adni egy kis csomagot. Ha nem voltam még teszten, akkor ott fog az autó mellett állni és ellenőrizni, hogy mindent jól csinálok.”

A csomagban volt gumikesztyű, zsebkendő, mintavételes pálca és az azt tároló kémcső, nedvesség elszívó párnácska, egy biztonsági záras tasak a személyes azonosítóval és egy nagyon alapos, rajzokkal kiegészített használati útmutató.

Garatból és orrból is ugyanazzal a pálcával kellett mintát venni, majd betenni a képcsőbe, azt a tasakba.

„Gurulhattam tovább a gyűjtőpontig. Ott kódbeolvasás volt felhúzott ablaknál, majd egy teleszkópos eszközzel benyúltak a zacskómért, amít hűtőtáskába tettek.

Az egész procedúra nem volt több 5 percnél, ingyenes volt és még aznap késő este megkaptam az eredményemet.”

Kata másodszorra nem mert nagyon matatni a szájában, nehogy öklendezzen, így viszont nem volt elég a minta, de kapott új időpontot másnapra. Az a teszt már sikeres volt.

Katát sem kérték nem enni, inni a teszt előtt.

Az autós teszteknek is vannak változatai. Ebben a videóban például az egészségügyi dolgozó veszi a mintát és két külön pálcával.

Ausztria: gyors, fájdalommentes, ingyenes

A Bécsben élő Bátky Zoltán érezte, hogy nincs jól, ezért háziorvoshoz ment. Többször volt náthás a közelmúltban, így nem gondolt a koronára. A tünetei alapján hazaküldték, hogy kérjen tesztet. Délelőtt 11-kor töltötte ki az online kérelmet. A korona tüneteire kérdeztek rá és néhány igen válasz alapján, küldték is a tesztelőt.

„11:29-kor, tehát igen, 29 perc múlva csengettek. Ott volt egy ember, aki a folyosón öltözött védőfelszerelésbe. Gurgulázó teszt volt. Esélyesen az újabb, kanadai fejlesztés lehetett. Nem olyan pontos, de ha pozitívat mutat, akkor az biztos. Az egyértelmű tüneteket mutató betegeknél szokták használni. A kis tesztcsomagban hat nyelven volt kis képecskékkel ellátott használati utasítás, és a tesztelő is perfekt angolt nyomott a német mellett. Öblögetés, kis szívószálon a tesztcsőbe visszafújás, lezárás, ezt ragasztócsíkkal rögzített zacskóba bezárás, személyi igazolvány csekkolás, viszontlátásra, 2 perc volt az egész.” – összegzi Zoltán a gyors a tesztet.

Elmondása szerint nem tiltották az evést, ivást sem, a pozitívat így is, úgy is kimutatja ez a típus.

Másnap megjött emailben, hogy pozitív, rá egy napra elküldték postán is és küldtek egy részletes leírást arról, karantén alatt mit szabad, mit nem, és hol lehet érdeklődni, ha romlik az állapot.

Zoltán két hétig volt beteg. Félt is, mert van több betegsége, amelyek veszélyeztetik őt.

"Az első héten durva láz jött és tetőtől talpig izomfájdalom, valamint képtelen voltam enni és meg se maradt bennem, amit legyűrtem. Szóval napi pár kanál mézen éltem. A második héten a láz visszább ment, viszont jött helyette durva tüdőgyulladás, ordító, trutyis köhögéssel, szünet nélkül. Nagyon a határán voltam annak többször is, hogy hívom a mentőt, de végül elmúlt, de persze maradt utána még 1-2 hétnyi erős fáradékonyság és levertség."

Zoltán második hete volt beteg, amikor a menyasszonya is megfertőződött, de neki enyhébb tünetei voltak és gyorsabb volt a gyógyulása.

Az ő tesztelésénél már nem voltak olyan szupergyorsak, 5 óra múlva volt vizsgálata ugyanúgy, mint Zoltánnál. Ő is másnap kapott emailt, hogy pozitív, aztán postán ugyanez.

Mindkettőjüket fel is hívták, kikkel találkoztak, hova utaztak a közelmúltban.

Megkérdezték azt is, hogy járnak-e esetleg anonim alkoholisták találkozóira vagy valamilyen vallási összejövetelre, ez ugyanis a járvány terjedése szempontjából fontos lehet.

"A betegség nagyon szar volt, de az itteni ügyintézés csillagos ötös." – értékelte Zoltán a bécsi tapasztalatait.

Románia: magáncégnél, gyorsan, evés nélkül, magyarországi áron

István partnere október végén, feltehetően kórházban fertőződött meg Bukarestben. Négy nappal később panaszkodott, hogy nagyon fáradt és fáj a feje.

„Másnap már nekem is fájt, de én mint gyógyszereket szedő HIV pozitív, nem tulajdonítottam jelentőséget ennek. Lehet, hogy csak megfáztunk, plusz azt modta az orvosom, hogy az erős HIV gyógyszerek valószinűleg védhetnek minket, mert a szervezetünk fel van készítve folyamatosan virusfertőzés ellen.” – mondta el István.

Ötödik napon mindketten belázasodtak, elkezdődött a száraz köhögés, maradt a fejfájás, fáradákonyság, nehéz légzés. Aztán elment a szaglásuk teljesen, az ízérzékelésük is részlegesen, Istvánnak a füle is csengett és hasmenés is lett. Ekkor hívták az orvost, aki telefonon diktálta milyen szteroidos gyulladáscsökkentőt kell szedniük.

Felhívtak egy magánrendelőt, hogy mielőbb szeretnének egy PCR tesztet. Az ára 300 Ron volt, ugyanaz, mint Magyarországon. Délutánra volt is időpont, az orrból és garatból vettek mintát.

Őket kérték, hogy ne egyenek, igyanak és mossanak fogat 4 órával a teszt előtt. 

Másnap a rendelő honlapján meg tudták nézni az eredményüket.

„Állami helyeken sok papírmunkaval jár kint minden, mert külföldiek vagyunk, így egyszerűbb volt.”

Amikor már mindketten jobban voltak, csináltattak egy újabb tesztet, de Istvánnak még pozitív volt. Orvoshoz sem jutott el, megvizsgáltatni magát, nincs-e kezeletlen tüdőgyulladása, mivel csak az mehet orvoshoz, aki kórházi ellátásra szorul.

4 hét után még mindketten izzadtak éjjel, légszomjuk volt a maszk alatt még egy bevásárlásnál is és mindketten többet aludtak. Ötödik héten fizikai megterhelésre rendhagyó légszomj és indokolatlanul magas pulzusszám alakult ki és csak 50%-ban érezték a szagokat, illatokat.

„A karantén nehéz volt, de mások védelme miatt muszáj volt türelmesen várni, amíg letelik a 14 nap.” – mondta István.

Hollandia: egyszerű, gyors, ingyen

Wagner Kriszti augusztusban ment tesztelni Hollandiában, amikor kiderült hogy olyan gépen utazott vissza Magyarországról, ahol volt koronás utas.

„Amikor megkaptuk az üzenetet a repülőtársaságtól, fájó torokkal ébredtünk a barátommal. Egy telefonhívás, egy időpontegyeztetés másnapra és elvégezték a tesztet. Szabadtéri bázisok, parkolók vannak, ahol leveszik a mintát orrból és szájból. Másnap telefonon közlik az eredményt és mindez tök ingyen. Ha vannak tüneteid, vagy a környezetedben valaki fertőzött, tesztelnek.” – magyarázta Kriszti, hogy működik ez Hollandiában.

A barátom most volt pár napja megint és egy az egyben ugyanez volt az eljárás.

Náluk egyik esetben sem kérték, hogy ne egyenek, igyanak előtte.

Bulgária: olcsó családi csomag gyorsan

Michaela Kodova szeptember elején csináltatott PCR-tesztet a szüleivel együtt Bulgáriában. Az utazáshoz volt szüksége a negatív eredményre. Egy államilag elismert, jó hírű magánlaborban voltak.

„Reggel 7-re mentünk, adminisztració, sorszám és gyors mintavétel. Kaptunk egy névre szóló vonalkódot, amivel délután egytől megnézhettük az eredményt a klinika oldalán, háromkor pedig az angol nyelvű papírokat is átvehettük.” – meséli Michaela.

Ő nem emlékszik, hogy kérték volna tőlük, hogy ne egyenek, igyanak előtte, Michaela már túl volt egy kávén.

Elmondása szerint ez egy úgynevezett családi csomag volt, ami 3-5 fő részére 60 euró. Egyénenként 47,5 eurót kértek és ha bármelyikük pozitív lett volna, akkor annak ki kellett volna fizetnia a normál árat.

Cikkünket holnap folytatjuk a svájci, svéd, norvég, luxemburgi, görög tapasztalatokkal és rekorderünkkel, aki különleges országokban is járt, 31 teszten van túl. 


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk