hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Hogy néz ki a koronavírus-tesztelés Romániában, Portugáliában vagy Paraguayban?

Körbenéztünk a világban, hol mennyire térnek el a magyarországi protokolltól – nagyon változatosak a tapasztalatok. Cikksorozatunk második része.
Belicza Bea; fotó: Mufid Majnun - szmo.hu
2020. december 13.

hirdetés

Alapvetően azt kutattuk, miért kérik Magyarországon, hogy több (mindenhol más számú) órán át ne együnk és igyunk a tesztek előtt.

Kaptunk ugyan választ, de a világban körülnézve úgy tűnik, a teszt működik koplalás nélkül is, ráadásul sok más érdekességet is lehet találni, ahogy másfelé vizsgálják, ki a beteg. Tegnap bemutattunk angliai, ausztriai, romániai, holland, bulgáriai tapasztalatokat.  

Luxemburg: Az állam hív tesztre ingyen

Fodor Réka szerint Luxemburgban a tavaszi hullámban kezdték el a tömeges tesztelést.

hirdetés

Az állam levelet küld, meghív egy covid-tesztre.

Nem kötelező, de szerintem ez hasznos. A levélben van egy kód, egy weboldalon regisztrálnod kell vele. Te választod ki, hova, mikor érkezel. Ahol én voltam, az egy P+R parkoló. A kocsiból se kell kiszállnod. Olyan, mint az autós Meki. 5 perc alatt végzel is. Csak a torokból vettek mintát. Másnap megkapod az SMS-t az eredményről” – meséli, milyen gördülékeny a helyzet az ő otthonában.

A nyaralásból visszatérőknek is ajánlottak újra tesztelési lehetőséget, ingyen.

„Ugyanazon a weboldalon kattintottál arra, hogy külföldön voltál és szeretnél tesztet. Küldtek kódot és mehettél ugyanoda.”

Harmadszorra Réka kislánya lett lázas és köhögött.

„Telefonáltam a háziorvosunknak és kértem COVID tesztelésre beutalót.

Ez 49 euró, de utólag az állam 100%-ban visszatéríti.

Itt úgy működik az egészségügyi ellátás, hogy fizetsz az orvosnál, és a számlát beadod a társadalombiztosítási társaságnak. Pár hét múlva bizonyos %-ot visszafizetnek, van, hogy a teljeset”- magyarázza.

Van olyan tesztelő, ahova kell időpont és van olyan is, ahova bármikor lehet menni kocsival vagy épp gyalog is. 

Utóbbiba mentek autóval.

„Először kapsz egy kódos papírt és amíg a kocsiban vársz, mobil segitségével kitöltesz egy adatlapot. Vagyis mire a tesztelő sátorhoz érsz, az adataid már a rendszerben vannak. Ott megkérdeztek, hogy orrból vagy torokból vegyenek. Más barátaimat nem kérdezték, orrból vették. Másnap megkaptuk az eredményt sms-ben, szerencsére negatív volt” – mondta Réka, aki szerint behívót a tesztekre most is küldenek.

Soha nem kérték őket, hogy ne egyenek, igyanak a teszt előtt.

Réka szerint most jelentették be, hogy az oltás is ingyenes lesz. Meghívóval megy majd az is, először az egészségügyi és szociális dolgozóknak, köztük a konyhásnak is. Második körben a veszélyeztettetek és az idősek kerülnek sorra és természetesen nem lesz kötelező senkinek.

Svájc: Mindent kipróbáltak, de a magyar szabályokat nem akarták gyerekkel 

Egy Svájcban élő magyar családnak többféle tesztje is volt. Májusban kezdtek egy antitest-teszttel:

„Még márciusban, a lezárás elején enyhe hőemelkedésünk volt 2-3 hétig. Május eleje táján már ellaposodott annyira az első hullám, hogy elkezdték reklámozni a teszteket, így mi saját szakállra, puszta kíváncsiságból próbáltuk megnézni, átestünk-e rajta”- meséli a feleség.

Kiderült, hogy a férjnek pozitív lett az IgG-tesztje, a feleségének negatív – ahogy az orvos mondta - nem kapott eleget a vírusból ahhoz, hogy immunreakció alakuljon ki.

80 CHF/fő volt az ár, vagyis 26 ezer forint körül.

Júniusban PCR-tesztet csináltattak, mert Magyarországra akartak utazni. Nagyon hirtelen kellett intézni mindent, így egy olyan rendelőt találtak, ahol minden nap nyitva vannak és a bejelentkezés napján megcsinálták a tesztet.

Az akkor 8 hónapos gyereküknek nem ajánlotta a tesztet  a gyerekorvos, a rendelőben viszont megcsinálták csak szájból, a szülők szerint észre sem vette.

„A felnőtt rendelőben várnunk kellett jó két órát, de a mintavétel már gyorsan zajlott. Az eredmény 24 órán belül megérkezett, viszont csak németül adták ki, némi magyarázat után ráírták kézzel angolul a kulcsszavakat, mert a magyar hatóságok csak angol nyelven fogadják el.”

Végül nem mertek elindulni, mert másnapra belázasodtak és nem akarták az otthoni, idős családtagjainkat veszélyeztetni.

A férj végül járt a háziorvosnál is a hőemelkedés miatt, a doktor javaslatára megcsinálták a tesztet helyben, de nem kérték el az árát, mert nem utazáshoz készült, hanem az orvos kérte.

Akkor mentek végül Magyarországra, amikor épp nem kellettek a tesztek.

Június végén már jóval drágább volt a teszt, PCR-tesztekért 180 CHF (6o ezer forint) körüli árat kértek.

Novemberben antigén-tesztet ( gyorstesztet) csináltatott a feleség. Egy idős házaspárral akartak egyeztetni és a feleség megfázásos tünetek miatt jobban látta megvizsgáltatni magát.

„Mostanra egész komoly tesztkapacitás épült ki az országban. Online időpontfoglalás aznapra, 12:30 körüli kértem, 14:40-re hívtak.

Masszív rendezvénysátorban, távolságtartással, maszkban, kézfertőtlenítés lépten-nyomon, gyors ügyintézés. Az asszisztens végigkérdezte a kötelező kérdéseket, a tüneteimet, úgy ítélte meg, hogy gyorsteszt elég. Tíz perc múlva levették a mintát, 15-20 percet olvasgattam a corona-lounge-ban, ahogy ők hívták. Az egymástól 2-3 méterre lévő székeken mindenki maszkban ült, felülről pedig nyomták ránk a levegőt a sátorban. Aztán megkaptam a negatív eredményt és mehettem haza.”

„Számlát utólag küldtek, ez ugyancsak  80 CHF volt. Ha a munkáltatóm kötelezett volna, vagy kontaktkutatás során tesztelnek, akkor fizetné az állam” – mondta a feleség.

A PCR-teszt is majdnem ugyanígy zajlott volna, csak mintavétel után mehetett volna haza és e-mailben kapta volna az eredményt 24-48 órán belül.

A házaspár tervezett Magyarországra utazni szeptemberben is, ahhoz kérdezték az otthoni szabályokat, és ott 8-12 órát kértek, hogy ne egyenek és ez az akkor egyéves gyerekre is vonatkozott volna, amit kizártnak tartottak, hacsak nem közvetlenül ébredés után mentek volna tesztre.

Svédország: Gyors, fájdalommentes és ingyenes

A Vaxjöbeben élő Kalocsai Valéria nyáron utazott Magyarországra. Ehhez egy gyorstesztet csináltatott magánúton 800 koronáért, 28 ezer forintért.

Másfél hónapja aztán nem érezte magát jól, azért jelentkezett állami tesztre.

„A házi orvosi rendelő hátsó bejáratához kellett menni, jött egy védőruhás dolgozó és ő adta át a tesztelő csomagot. Benne volt a pontos leírás, rajz, hogyan kell csinálni. A kocsiban beleköptem egy kémcsőbe és egy pálcával levettem az orromból a mintát, aztán odaadtam a segítőnek”- meséli Valéria, milyen egyszerű volt a folyamat.

Elmondta, hogy figyelmeztették, ne felfelé nyomja a pálcát, hanem csak szemből. Szerinte így semmi fájdalom nem volt.

1-2 nap alatt megkapta az eredményt, nem volt fertőzött.

Svédországban, ha valakinek tünetei vannak, telefonál és kap egy idöpontot a tesztelésre. Várják kint, be sem kell menni a rendelőbe.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk