/szempont/koronavirus-diakok-erettsegi-iskolanyitas/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Már unom ezt a kísérletezgetést velünk” – diákokkal beszélgettünk az áprilisi iskolanyitásról

A lapunknak nyilatkozó középiskolások azt mondják, nem szívesen mennek vissza az iskolába, mert nem tartják biztonságosnak. Az érettségizők pedig attól is tartanak, hogy pont a vizsgákra betegednek meg és kerülnek karanténba.

Link másolása

hirdetés

A jelenlegi szabályok szerint április 19-én ismét kinyithatnak az iskolák. A kormány azt tervezi, hogy a pedagógusok erre az időre megkapják az első koronavírus elleni védőoltást. Orbán Viktor szerda este a közmédiának adott exkluzív interjújában azt mondta: szerinte az első oltással már lehet vállalni az oktatást.

Több középiskolás, főként érettségi előtt álló diák ugyanakkor azt mondta a Szeretlek Magyarországnak, hogy ők nem szívesen mennének vissza az iskolába. Részben azért, mert nem tartják biztonságosnak. Az érettségizők ráadásul két héttel a vizsgák előtt ülnének vissza az iskolapadba, így attól is tartanak, mi lesz, ha esetleg ebben az időszakban kapják el a fertőzést, és pont a vizsgák idejére kerülnek karanténba.

Noel is érettségi előtt áll. Ő azt mondja, korábban úgy gondolta, hogy a jelenléti oktatás hiánya jelentős nehézségeket okoz a felkészülésben, most viszont inkább mégsem ülne vissza az iskolapadba.

"Ennek oka, amitől szerintem nagyon sokan tartanak velem együtt, hogy esetleg pont az érettségire kerülünk karanténba.

Márpedig erre van esély, és megmondom őszintén, fogalmam sincs róla, hogy létezik-e forgatókönyv erre az esetre.

Másfelől, én már unom ezt a kísérletezgetést velünk, hogy egyszer megyünk iskolába, akkor mégsem, de végül akkor már menjünk be mégis. Szerintem 2 héttel a vizsgák előtt nem lehet megváltani a világot.

Illetve nekem, és biztosan másoknak is, sikerült már kialakítani egy rendszert, amit követve készülünk és most ezt megint borulna.

hirdetés

Ettől függetlenül természetesen nagyon boldog lennék, ha újra együtt lehetnék az osztálytársaimmal, barátaimmal, mint mikor minden rendben volt, de a számok alapján tisztán látszik, hogy ez nincs így, és én inkább beáldoznám ezt arra, hogy biztosan ott tudjak lenni az érettségin, ami sokunk jövőjét befolyásolja".

Bár Roland még nem az érettségire készül, 17 éves és a nyelvi előkészítő miatt 10. osztályos gimis, de ő sem tartja jó ötletnek, hogy visszamenjenek az iskolába.

"Szerintem azért nem lenne célszerű visszamenni az iskolába, mert a tanév elején is láttuk, hogy nem szerencsés jelenléti oktatásban tanulni, amikor ilyen rossz a járványhelyzet. Attól, hogy a tanárok be vannak oltva, a diákok ugyanúgy egy légtérben vannak.

Jelenleg is több olyan esetről tudok az osztályomon belül, hogy az egész család karanténban van, mivel elkapták a vírust.

Szerintem ahhoz, hogy biztonságosan lehessen jelenléti oktatást folytatni, olyan védelmi intézkedéseket kellene bevezetni, (pl. minden padban csak egy diák ülhet), ami igaz, hogy segítené a vírus terjedésének megakadályozását, de sokkal több problémát okozna, mint az online oktatás".

Flóra végzős gimnazista. Ő is azt mondja, hogy teljesen felesleges a fennmaradó két hétre visszamenni az iskolába,

"Véleményem szerint teljesen felesleges az, hogy visszarendelnek minket az iskolába 2 héttel az érettségi előtt. Másfél évig online oktatásban voltunk, melynek amúgy sincs nagy haszna, hiszen a legtöbben nem tudják rávenni és motiválni magukat a tanulásra. A határidők betartása lehetetlen, főleg, ha az online oktatás 3-4 felületen folyik egyszerre és azt is fejben kell tartani, hogy melyik óra hol van tartva és a tanár hol küldi az anyagot, mert sokszor még ez sem egyezik. Például van aki Discordon tart órát, de Krétában közli a feladatokat, van aki Meeten, és a Facebookon ugyan úgy kiírja a feladatokat a harmadik meg a Moodle felületet használja.

Az elmúlt másfél évben körülbelül semmilyen anyagot nem tudtam elsajátítani, az előbb említett okok miatt. Matekból is le vagyok maradva. Ezt nem lehet 2 hét alatt behozni. Vannak tanárok akik abban a 2 hétben nem tekintettel lesznek ránk, hanem megíratnak mindenből 2-3 dolgozatot, hogy le tudjanak zárni.

Az a két hét úgy gondolom inkább árt, mint segít, hiszen időt vesznek el az utolsó nagy készülési időnkből, a már így is kétségek között lévő érettségi vizsgára".

Anna is nagyon aggódik a közelgő érettségi miatt, azt mondja, már eleve nehéz időszakon vannak túl az online oktatás miatt.

"Természetesen az, hogy nem szabad az iskolában tanulnunk, nem újdonság, hiszen immár 1 éve online tanulunk - illetve vannak, akik tudtak szeptemberben és októberben iskolába járni, de ez nem igaz minden középiskolásra.

Az online készülésnek megvannak a maga nehézségei, és röviden szólva nem, nem lehet így érettségire felkészülni - azonban még mindig jobb, mint az, hogy a saját és a családunk egészsége vesszen kárba ezért. Nem értem az összefüggést aközött, hogy szinte minden nap rekordot dönt hazánkban a vírusban elhunytak száma, ám ennek ellenére mégis úgy néz ki, visszarántanak minket 2 hétre az iskolába.

Véleményem szerint ez az idő meglehetősen csekély, és sok újdonságot nem tanulhatunk.

Maximum matematika-maratont lehetne tartani és hallásutáni feladatokat megoldani idegennyelvekből, mert otthon rendesen hallunk mindent, ám a tanterem visszhangzik és a magnó is rosszabb minőségben játssza le a hanganyagot.

Azonban a többi tantárgyból nincs értelme, hogy élőben gyakoroljuk ennyi időre. Ebben a két hétben már nem tudunk változtatni ezeken.

Ha a nem érettségi tárgyakat is tervezik megtartatni, akkor előre látom, mindannyian fogni fogjuk a fejünket, hiszen ez csupán az egyénenként fontos tárgyakra fordított készülésből elvett idő".

Anna azt is hozzáteszi, abban reménykedik, hogy az érettségi feladatok összeállításánál figyelembe veszik majd a helyzetüket.

"Remélem, a helyzethez mérten készülnek majd el az érettségi feladatok, ha lesz egyáltalán valaki, aki belegondol a végzősök helyzetébe. Csak mert tényleg nehéz így tanulni, hogy az órák felét nem is hallom, mert vagy nagyon halk a Discord, vagy elmegy a net a túlterheltség miatt, ami eleve nem a legjobb minőségű. Remélem, ha valaha is vége lesz a járványnak, akkor sem állnak majd át teljesen az online oktatásra, ugyanis hiába fejlődik a technológia, mindig lesz, amit csak a klasszikus formában, élőben lehet megtanítani".

A végzős lányban rengeteg kérdés kavarog az érettségi kapujában állva, egy ilyen időszak után.

"Lesz érettségim? Ugye görbülni fog az a matek? Elérem a ponthatárt? Lesz hova felvegyenek? Remélem, nem betegszem le az utolsó két hétben...Készüljek az érettségire a bizonyos két hétben vagy maradjak otthon a családom és a magam egészsége védelmében? Mehetek vajon egyetemre, vagy azt is otthonról végzem el?

És ha nem én, ki tanítja meg a kistesómat erre-arra? Tanulás mellett mikor jutna erőm sportra? Jé, már a lépcsőházban is nehezebben megyek fel! Már egy éve nem láttam a barátaimat, túlélem vajon nélkülük?" - zárja Anna.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk