hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Innentől kezdve csak akkor oltunk, ha a vakcina a hűtőnkben van” – káoszra panaszkodnak a háziorvosok

Vasárnap este levelet kapott a rendelő, hogy másnap délben oltás, 10-ig küldjék a betegek nevét. Mire leszerveztek mindent, jött az újabb levél, hogy mégsem.
Belicza Bea, Címlapkép: MTI/Bús Csaba - szmo.hu
2021. február 09.

hirdetés

Az asszisztensek már többször panaszkodtak, hogy a covid-járvány idején folyamatosan munkaidőn kívül, munkaszüneti napokon küldik a hivatali leveleket a háziorvosi rendelőkbe. Rengetegszer változtatják a szabályokat, amit elolvasni is nehéz, nemhogy alkalmazni. A normál háziorvosi rendelés mellett nagyon sok extramunkát adott a tesztek szervezése, plusz dokumentációk vannak és most itt az oltás is.

Legutóbb vasárnap 17 órakor közölték az egyik rendelővel, hogy hétfőn 10-ig adják le a betegek névsorát az aznap 12 órára várható oltáshoz.

Sokan így is egyeztettek az idősekkel, majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

hétfőn dél körül megírta, hogy mégsem lesz oltás.

„Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr!

"Hivatkozással a tegnapi napon megküldött megkeresésünkre tájékoztatom, hogy a 2021. február 08.-ra megjelölt oltási napra a korlátozott számú oltóanyag mennyiségére való tekintettel, sajnos az Ön által megjelölt páciensek nem kerültek beosztásra, illetve további oltásra történő jelöléseket a mai napon nem áll módunkba fogadni."

Ezek után újra fel kellett hívniuk az oltásra várókat, hogy bocsánat, de nincsen oltás mégsem.

hirdetés

A Szeretlek Magyarországnak nyilatkozó asszisztens azt mondja, ez felháborító.

„Így nem lehet idős emberekkel bánni. Ráadásul ilyenkor minket szidnak első körben, pedig mi ugyanúgy áldozatok vagyunk, mi is csak feleslegesen dolgoztunk megint.”

Egy másik asszisztens azt mondta, a főnökének még sms-t is küldtek, hogy megmaradt oltás, ezért feltétlenül adják le a listát reggel. Amikor megtette, jött a válasz, hogy sajnálják, nincs elég. Erre a fővárosi háziorvos azt mondta:

„Innentől kezdve csak akkor oltunk, ha a vakcina a hűtőnkben van.”

Hasonlóan reagált egy másik, dunántúli háziorvos. Ő már a múlt héten történtek után azt mondta:

„Megfogadtam, hogy ezentúl addig semmit nem csinálok, amíg nincs a kezemben az ampulla.”

Január 29-én, pénteken késő délután kaptak egy üzenetet a NEAK-tól, hogy a nekik készült listából válasszák ki, melyik hat ember megy oltóközpontba Pfeizer-vakcináért, és melyik tizet oltják majd a rendelőben Modernával.

„A 10 plusz 6 főtől tilos eltérni, mert 1-1 ampullából ennyi embert kell beoltani. Tehát ha csak 9 betegem van, nem kap senki oltást vagy estleg összefoghatok egy másik körzettel” – magyarázta.

A választ hétfő délután 5-ig kérték. Tehát egy napjuk sem volt leszervezni mindent, hacsak nem nézte valaki a hétvégén az üzenetet és szánta rá a szabadidejét.

Nem volt egyszerű megtalálni a rendelőkhöz tartozó listát sem.

„A beteglistát az e-jelentés nevű internetes rendszeren, “Változásjelentés” címszóval találtuk meg, hosszas bogarászás után. Arról, hogy itt, ilyen címszó alatt kell keresni, a Facebookról értesültünk.”
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk