/szempont/hogyan-lett-magyar-lany-brusszelben-egy-nemzetkozi-ifjusagi-szervezet-elnoke/
NULL
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Hogyan lett egy magyar lány Brüsszelben egy nemzetközi ifjúsági szervezet elnöke?

Réka az AEGEE / Európai Hallgatók Fórumánál dolgozik évek óta, és vallja, hogy az önkéntes munka sokkal többet adott neki, mintha egy “rendes” állásba ment volna.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. június 29.

hirdetés

Réka önkéntesként dolgozik már évek óta. Több országban is járt, az utóbbi időszakban Brüsszelben az AEGEE / Európai Hallgatók Fórumának elnökségében segítette az európai fiatalokat.

Mit jelent az önkéntesség, milyen feladatokat látott el, hogy élt Brüsszelben, mi okozott nehézséget és mi volt a legmeglepőbb? Hogy boldogul egy magyar lány egy sok országot átölelő nemzetközi szervezetben? A kihívásokról, élményekről mesélt nekünk Réka, akit a szervezet elnökének is megválasztottak.

Egy egyetemi tanulmányúttal kezdődött

2012 nyarán fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék külföldi tapasztalatokat is szerezni, és kipróbálni magam. Az évek során éltem Finnországban, Németországban és az utóbbi két évben Brüsszelben dolgoztam egy nemzetközi ifjúsági szervezet, az AEGEE / Európai Hallgatók Fórumának elnökségében.

Egy egyetemi tanulmányúttal jutottam el először Brüsszelbe. Emlékszem az Európai Parlament látogatói centrumára, a csillogó intézményekre, a szép parkokra és a különleges belga sorházakra…akkor úgy éreztem tetszik ez a város, szeretnék itt élni egy nap.

hirdetés

Az Európai Hallgatók Fóruma Európai egyik legnagyobb ifjúsági szervezete

Az AEGEE / Európai Hallgatók Fóruma Európai egyik legnagyobb ifjúsági szervezete, ahol - 40 ország 150 városából - tematikus projektekkel, nemzetközi cserékkel és rendezvényekkel közelebb hozzuk egymáshoz Európa fiataljait. A szervezet központi irodája Brüsszelben van, ahol egy 7-10 fős nemzetközi csapat együtt él és dolgozik a szervezet fejlesztésén és végzi az adminisztrációs feladatokat.

A brüsszeli munkám körülményeit a szervezetben való aktív részvétel biztosította. Hét éves tagságom során dolgoztam nagyobb nemzetközi rendezvények szervezésén, voltam project manager, lehetőségem nyílt a szervezet külső kapcsolatainak ápolására és az ifjúsági szférában való részvételre.

A nemzetközi igazgatóság megválasztott tagjaként Projektigazgató Alelnök voltam egy évig, majd a szervezet Elnöke lettem a 2016-2017-es évre.

Önkéntes munka, de a szervezet biztosítja a megélhetést

Mivel a szervezet hivatalosan önkéntesekből áll, így a nemzetközi igazgatóság is önkéntesként szerepel a belga törvények előtt. A lakhatásunkhoz, biztosításunkhoz és általános tevékenységünkhöz szükséges papírmunkát a szervezet biztosította, és a lakhatási költségeinket is a szervezet fedezte.

Egy határok nélküli Európa megteremtésén dolgozunk

Minden itthon töltött időszak során megpróbáltam egyszerűen és érthetően elmagyarázni - bárkinek aki kérdezte - mit is csinálok “kint”. A családom és közeli rokonok támogattak és örömmel nyugtázták a lelkesedést és a talpraesettségem is.

A kollégáim nemzetközi közegből származnak, egy kis egymást segítő családként funkcionálunk a szervezeten belül. Azon is sokat nevetünk, hogy milyen nehéz is elmagyarázni az ismerőseinknek, családunknak, nem-AEGEEs barátainknak, hogy valójában mit is csinálunk. Egy határok nélküli Európa megteremtésén dolgozunk.

A legnehezebb, a legkönnyebb, a legmeglepőbb

A legnehezebb: fejest ugrani egy nemzetközi versenyszférába. Ahol az ifjúságpolitika minden ágazatát képviselő egyének és szervezetek között próbára teszik a képességeidet.

Megtanulod, hogyan érvényesítsd a saját szervezeted érdekeit, hogyan építsd és használd a külső kapcsolataidat, hogyan viselkedj különböző helyzetekben.

Az elején nehéz volt, de idővel egyre jobban élveztem a kihívásokat.

A legkönnyebb: a brüsszeli lakhatás, a saját bevásárlástól és közlekedéstől kezdve az együttlakásig. Mindez nem okozott túl nagy nehézséget. Ehhez az egyetemen töltött kollégiumi évek is hozzájárultak, már megszoktam, hogyan kell minden hivatalos és nem-hivatalos ügyet intézni magam körül.

A legmeglepőbb: Brüsszel egy sokarcú város. Meglepő, hogy néha a legalapvetőbb szolgáltatások nem elérhetőek (mint a hellyel-közzel lezárt metrómegállók, amik megbénítják a város egy részét), vagy hogy a város és az ország közigazgatása a többnyelvűség és a többszintű döntéshozatal miatt híresen bonyolult. A “bonyolult” nem a legjobb szó rá, sokan fájdalmas élményként jellemzik pl. a munkaügyi regisztrációs folyamatot. Másfelől a város nevezetességei, sokszínű történelme, a szép parkok és kültéri helyek, és a különféle kultúrák együttélése pozitív példaként is szolgál.

A hétköznapok

Az “AEGEE ház” egy öt szintes tipikus belga sorház egyik épülete, ahol 7-10 ember együtt él, és az alsó szinten van az iroda. A ház régi stílusú, magas beltérrel és csillárokkal, egy nagy kerttel és mivel ilyen sokan élnek ott, így megtelik rengeteg élettel.

Én elég munkamániás vagyok, úgyhogy nem sok szabadidőt hagytam magamnak. De ha kikapcsolódásra vágytunk, egyszerűen elérhető volt a belváros, vagy egy esti séta a közeli parkban. A közelben volt szupermarket és konditerem is, csakúgy mint a metrómegálló. Érdemes észben tartani, hogy nyugati árkategóriás országról beszélünk, így éttermi vacsorák helyett

otthoni együtt-főzős estéink voltak,

és biztos nem mentünk minden héten moziba 15 eurós jeggyel.

Ha valaki elkötelezett a munka-szabadidő óráinak egészséges betartásban, akkor a város rengeteg szabadidős tevékenységet ajánl. Én ebben nem jeleskedtem munkamániásként, így a brüsszeli szabadidős tevékenységek széles skáláját nem sikerült teljesen felfedezni. Viszont szívesen emlékszem azokra az estékre amikor egy jó belga sör és egy beszélgetés elég volt a kikapcsolódásra.

Az enni-innivaló attól függ, hogy kinek milyen anyagi lehetőségei vannak, ráadásul a nemzetközi közegben a kulturális különbségek is jól megfigyelhetőek voltak.

Én és a “keletiek” sok hagymával főzünk, a holland szobatársam mindig szendvicset evett ebédre, és a spanyol-olasz barátaink mindig este 10-kor láttak neki sok húst enni, “mediterrán idő” szerint.

A ruházkodás szintén személyes igények és stílus kérdése. Néhány jobb darabot ki lehet fogni a belvárosi bevásárló utcán, vagy az online vásárlás is népszerű. A ruházkodást illetően én megpróbáltam inkább itthon bevásárolni.

Az ügyintézés terén, a francia nyelv előnyt jelent. Van angol nyelvű ügyintéző is, de ha akad ismerős, aki tud franciául, érdemes vele együtt menni.

Egészségügyi dolgok terén az EU-s kártyával egyszerű ellátást lehet kapni, ez a legalapvetőbb kezeléseket jelenti, de a legtöbb munkahely külön biztosítást is ajánl és járulékot fizet az alkalmazottak után.

A hétköznapi élet költségei attól függően, hogy valaki mennyire akar “élni”, 300 és 1000 EUR között is mozoghatnak havonta. Én elég sokat utaztam, így havi átlag 15-20 napot töltöttem Brüsszelben.

Tudni kell, hogy mindenki felelős magáért

Mivel 2012 óta külföldi kalandokban veszek részt, a kinti élet lépéseivel tisztában voltam amire Brüsszelbe kerültem.

A legfontosabb, hogy fejben tisztában legyünk azzal, hogy felelősek vagyunk saját magunkért, mind a mindennapi megélhetés, mind a hivatalos adminisztrációs kérdések terén.

Egy érdekes adalék amit én is sokszor fejben tartottam: nemzetközi közegben sokszor ismerhetnek úgy, hogy te vagy “a Magyar lány”. A viselkedéseddel az országodról alkotott képet is formálhatod, hiszen mindannyian hajlamosak vagyunk sztereotípiákba bocsátkozni amikor más országokról van szó. Sokszor csinálok vicces sztereotip képet főleg a nyugat-kelet közötti különbségekről annak érdekében, hogy a külföldi ismerőseim jobban megértsék a magyarokat és többet tanuljanak Európa ezen részéről.

Brüsszel rendívül sokszínű

Őszintén szólva, nem sok kapcsolatom volt a helyiekkel. A szervezet adott egy közeget amiben éltünk és dolgoztunk. Brüsszelben az ifjúsági szféra és az intézményrendszer képviselői adták a közeget. Visszagondolva, a város annyi embert fogad be annyi felől, és annyi különböző háttérrel, hogy őszintén szólva, a városban nem volt egyszerű belga lakókkal találkozni. A vidéket vonattal átszelve azonban rengeteg csendes vidéki házat láttam, mintha egy másik világ lenne.

Az angollal is jól el lehet boldogulni

A brüsszeli életben egyszerűen feltaláltam magam. A város hozzászokott, hogy sok külföldi él és dolgozik ott, és a szolgáltatások is ehhez igazodnak. Voltak pillanatok, amikor szerettem volna franciául is beszélni, de az idő többségében az angollal jól el lehetett boldogulni.

Ugyanakkor, ha Brüsszelbe készül bárki, mindenképpen érdemes egy minimális francia nyelvtudással rendelkezni. Bár az ország hivatalosan holland-francia (egyes részeken német) anyanyelvű, a Brüsszel és környékén életben lévő közigazgatási rendszer francia nyelvű és ez minden hivatalos dokumentum érvényességét is jelenti. Az EU-s intézményrendszer hivatalos nyelve az angol, így számomra nem jelentett nehézséget a munkám során a francia nyelv hiánya, de a mindennapi interakciók során okozott néhány vicces pillanatot.

Hatalmas tapasztalatot jelent a külföldi tevékenység

2012-es tervemhez képest ugyanazzal a céllal élek manapság is: a nemzetközi tapasztalatok egy új világot tárnak fel előttünk. Rengeteg tapasztalatot és élményt jelentett nekem a külföldi, főleg a Brüsszelben töltött 2,5 év. Úgy érzem Brüsszel felkészített bármilyen későbbi munkahelyre.

A nemzetközi tapasztalatok, az ifjúsági szférában való aktív részvétel, a fiatalok érdekképviselete, a pénzügyi támogatási forrásokban való jártasság, az EU-s intézményi rendszer emberközelibb ismerete, mind hasznos tapasztalatként szolgál és fog szolgálni, amennyiben Brüsszelbe kerülök későbbi munkalehetőségek során.

A következő lépés még alakul

Jelenleg még nem dőlt el, hogy külföldön vagy itthon akarok-e munkát vállalni. Több opció is lehetséges számomra, Brüsszel, Törökország, Olaszország vagy Németország között. Egy nagyobb részem azonban szeretne Budapestre költözni, ami még mindig megadja a nemzetközi közeg lehetőségét, viszont a családomhoz is közelebb lehetek. A következő hónapokban eldől, hogy melyik opció lesz legjárhatóbb út a számomra.

Az apró dolgok hiányoztak Magyarországról

Bár az Európai Parlamentben találkoztam néhány magyar képviselővel, de főleg munkakapcsolat terén. Nem kerestem fel más magyarokat akik külföldön élnek, csak ha a munkám során kapcsolatba kerültem velük. Tavaly, elnökként, az igazgatótanács egy másik tagja is magyar volt – Hajdu Tekla volt Hálózati Igazgató -, így volt magyar közegem az AEGEE házban is.

Haza elég ritkán látogattam, volt, hogy nyolc hónapig nem voltam itthon. A karácsonyi szünet környékén mindig megpróbáltam hetekig itthon lenni, hogy többet lehessek a családommal. Most pedig 2-3 hónapja itthon élek, ami kellemes feltöltődést jelent sok év külföldi élet után.

A kinti élet közben hiányzott, hogy a hétköznapi élet során minden szituációban megértethessem magam. Az apró dolgok, mint amikor a boltban tájékoztatást kérünk, vagy az utcán segíthetünk valakinek, vagy amikor olyan közegben vagy ahol jobban megérted az emberek gondolkodását és kulturális szokásait. Azt kell, hogy mondjam hogy a külföldi lét sokat segített abban, hogy nagyobb hazaszeretettel forduljak Magyarország felé. Igaz a mondás, hogy csak egy otthon létezik.

A fotókat Réka hozzájárulásával közöljük.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

hirdetés

Mint írja,

„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: