/szempont/gyerek-neveloszulo-feszek-gyermekvedo-egyesulet/?pg=2
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„A gyerek 24 órás feladat, a teljes életet megváltoztatja” – sok gyerek vár nevelőszülőre az országban

Belicza Bea - szmo.hu
2020. június 26.

hirdetés

A nevelőszülő mindenben tökéletes?

A tréning második része az a tudásanyag, ami kell a feladathoz.

“Jog, pedagógia, egészségügyi információk, minden tankönyv nélkül. Arról beszélnek, mik a nehézségek és mik a megoldások”

– mondja az egyesület igazgatója. Szerinte a nevelőszülőség sokszor egyéni fejlődést is hoz:

“Gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik magukról azt mondják, félénkek, nem szeretnek mások előtt beszélni, és ritkán emelnek szót a saját érdekeikért. Aztán nevelőszülőként felbátorodnak, mert a gyermek érdekeiért kell kiállniuk, és harcos amazonokká válnak, ami aztán a saját életükben is kamatozó változás lesz.”

Fotó: Bulla Bea

Az igazgató úgy látja,

a társadalom azt várja a nevelőszülőktől, hogy legyenek jó pszichológusok, pedagógusok, és mindent magas fokon. Ez nem könnyű, erre senki nem képes egyedül,

a Fészek egyesület csapatokban próbál segíteni a problémák megoldásában, és van, hogy csak egy kis szabadság, nyaralás szervezésében.

A nevelőszülő elvileg nem veheti örökbe a gyereket. Ottília szerint az lenne a jó megoldás, ha egyénileg értékelnék az eseteket. Ő ezek után nem kapna anyagi támogatást, úgy vállalná a gyereket.

“Szerintem támogatni kell azt a nevelőszülőt, aki végleges megoldást ajánl, ő tudja, hogy a gyerek épp nem tökéletes, nem az álom kategória és szereti, a családjának tartja."

A gyermekvédő egyesület elnöke, Csipák Péterné és férje az ország első hivatásos nevelőszülői között voltak. Majdnem negyven év tapasztalatuk van. Már azt sem tudja, mennyi gyereket nevelt, azt mondja: 150-ig számolta.

“Nincs nála lehetetlen, csodát tud csinálni a gyerekekből. Sokan végeztek egyetemet, miután ő maga is 58 évesen állt neki a főiskolának. Fontos, hogy jó példát mutassanak a nevelőszülők.” – mondja az igazgató, abban bízva, hogy sok ilyen jelentkezik majd a felkészítésekre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk