/szempont/fodor-kata-delhi-covid-koronavirus-india/?utm_source=balsav&utm_medium=web
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Képtelen voltam tovább küzdeni a lázzal, fájdalommal, azt hittem feladja a testem” – Kata Indiában kapta meg a covidot

Orvosa citokinviharra gyanakodott, a Magyarországon tiltott Ivermectint is felírták neki. Azt reméli, a 17 milliós városban hamarosan lesz megoldás az ágy- és oxigénhiányra.

Link másolása

hirdetés

Fodor Kata, a Krisna-tudatú hívők Közösségének kommunikációs referense márciusban utazott Delhibe, életében először, nem nyaralni. Tanulni akart, hosszútávra tervezett, de most úgy tűnik, hamarosan haza kell jönnie.

„Amikor kimentem, alig volt covidos Indiában, Magyarországon viszont tombolt a járvány”

- meséli.

Fel sem merült induláskor, hogy ilyen változás jöhet. A híreket sem követte, a taxistól hallotta majdnem két hete, hogy másnap a legtöbb bolt bezár, érdemes bevásárolni.

Pénteken még online asztrológia órát tartott a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán. Semmi jele nem volt, hogy megbetegedne.

„Szombaton alig bírtam felkelni, elképesztően gyenge voltam, fájt a fejem, és hirtelen jött a 39 fokos láz, amit semmivel nem tudtam lenyomni.”

Olyan rohamosnak érezte az állapota romlását, hogy másnap úgy döntött, kórházba megy, mert nem biztos, hogy két nap múlva bemehetne a saját lábán. Más lehetőség nincs most. Hiába van karantén, ha kórházba, tesztre kell menni, akkor csak a taxi marad.

hirdetés
„Én azt a nyitott kis motoros kocsit (riksát) használom, ami szabadtéri és van egy plexi a sofőr és köztem.”

Tesztre elment egy laboratóriumba, ahol viszont csak az indiaiakat vizsgálták, de tíz percre onnan volt egy neki is megfelelő hely. Egy napon belül megkapta az eredményt.

A kórházban ki volt írva, hogy katasztrófa sújtotta terület, amit maga is megtapasztalt. Covid-betegből voltak legalább százan körülötte, sokan oxigénre kötve, de abból sem volt elég és ágyból sem. Látta, amint újraélesztettek egy férfit és amint 6-7 nővér próbálta átrendezni a terepet, hogy a legsúlyosabbakat tegyék ágyra.

A helyzet nagyon rossz, de szerinte hamarosan találnak megoldást. Szomszédos államok ajánlottak segítséget, hallotta, hogy nyitnak új kórházat és a katonaság is készít a betegeknek helyet.

„Lesz oxigén és ágy is, ha nem két nap, akkor két hét alatt”

– véli Kata.

Neki háromszor kellett kórházba mennie, telefonon nem segítettek. Azt mondták, hogy semmilyen lázcsillapítót nem használhat, csak Paracetamolt. Így is tett, de azzal sem ment 38 fok alá a láza nyolc napig.

Magyarországon csak állatgyógyászatban használt, emberi fogyasztásra tiltott Invermectint is kapott.

„Indiában ez emberi használatra engedélyezett parazitaellenes szer. Ez egy rózsaszín tabletta, 5 napig kell szedni. Nekem egy szemet kellett, de egy vékony ismerősömnek napi kettőt kellett bevennie, de ő is jobban lett. Én kicsit szédültem, sokat aludtam, de pontosan nem tudom, attól volt-e.”

Kapott antibiotikumot és nagyon sok vitamint és ajánlották a gyógynövényes (kakukkfüves, oregánós) inhalálást is. Favipiravirt is szeretett volna, ehhez egy helyi krisnás közösség ajánlott egy patikát. Megkapta a gyógyszert, de óvva intették tőle, mondván sok a mellékhatása.

Katának a hetedik nap volt a legkegyetlenebb.

Ahogy korábbi jegyzetében írja:

„Az elmúlt hetet egy matracon izzadva töltöttem, és akkor azt hittem, hogy feladja a testem.”

Vagyis, nem hitt a gyógyulásban.

„Azt éreztem, hogy képtelen vagyok tovább küzdeni a lázzal, a fájdalommal, étvágyam sem volt, csak inni bírtam. Beszéltem az otthoni orvosommal, aki azt mondta, nem áll jól a széna. A citokinvihar gyanúját érzi.”

A gyötrő nap után váratlanul elkezdődött a javulás. Gyenge, fáradt még és nagyon sokat köhög.

Szülei nem sokkal előtte estek át a fertőzésen, Magyarországon. Apja közvetlenül az első oltás után, anyja a második oltás után kapta meg a betegséget. Értük is aggódni kellett, de már ők is jobban vannak.

Eredetileg egy indiai családnál élt, ott betegedett meg először az édesanya. Gyorsan külön kellett költözni. Az asszony nagyon rosszul volt kétoldali tüdőgyulladással, de kórházi ágyat neki sem találtak, egy hétig tesztelni sem tudták elvinni, otthon feküdt. Az orvos végül adott neki egy listát, milyen gyógyszereket szedjen.

Mostanra úgy tűnik, ő is túléli.

Kata a 17 milliós város egy csendesebb részében él, ott nem látványos a katasztrófahelyzet.

„A mozgó zöldséges dolgozott, a szemétért is jöttek, de a kórházba menet láttam, hogy a piacokon, útszéli árusok asztala le volt takarva. A ruhaboltok és nem élelmiszerüzletek is zárva vannak.”

Ő a telített kórházban, a patika és boltok előtt álló sorokból látja, hogy baj van.

Itt a maszkhasználatot nagyon szigorúan figyelik.

„Ha le van csúszva az orrodról, akkor is rád szól a rendőr. A szabályokat nagyon komolyan nyomja a kormány. Ha felhívsz valakit, előtte minden alkalommal meg kell hallgatnod a figyelmeztetéseket, hogyan kell védekezni.”

Kata szerint nem könnyű gyógyulni a nagy melegben, 42 fokban, szennyezett levegőben. Nem jó az sem, hogy a legtöbb helyen készpénzt használnak, nem lehet telefonnal vagy kártyával fizetni. Ugyanakkor jónak tartja, hogy a patikák mind nyitva vannak este 9-ig, van házhozszállítás is és nem is kell nagy dobozokkal megvenni mindent, ha épp csak két szemre van szükség.

A helyi krisna-közösséget imádja, nagyon sok segítséget kaptak tőlük.

Anyagilag meglepte Delhi, egy albérlet 130 ezer forint, egy mosógépet is 90 ezerért tudott venni.

A betegeknek különösen nehéz, hogy 48 ezer forint egy mentő rendelése több nappal előre, de akkor sem biztos, hogy át tudja venni a beteget egy kórház. A palackos oxigén eleinte 40.000 forintot ért, a legújabb ára 100 ezer.

Delhit nagyon szépnek, izgalmasnak és színesnek látja Kata, de most nem szeretne itt tanulni, itt élni, a sors úgy hozta, hogy érdemes továbblépni. A konzul is azt javasolta, hogy menjen haza mielőbb, mert itt most fél évig nem lesz normális ellátás. Júniusra tervezi a visszatérést Budapestre. India azonban nagyon vonzza, végiggondolja, hogy költözzön-e a jó levegőjű Himalájába vagy Mayapoorba, a nemzetközi krishnás közösségbe.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk