HÍREK

Európai minimálbért, igazságosabb adókat és a korrupció visszaszorítását ígéri az ellenzék

Keddi, online sajtótájékoztatójukon a kiemelt kormányzati beruházások felülvizsgálatáról is beszéltek.
MTI - szmo.hu
2021. december 28.


Link másolása

Az szja-rendszer átalakítása, az európai minimálbér bevezetése, a vállalkozók esélyegyenlőségének megteremtése és a korrupció visszaszorítása is szerepel az ellenzék azon gazdasági elképzelései között, amelyeket a Momentum, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd politikusai ismertettek keddi, online sajtótájékoztatójukon.

Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, hogy kormányváltás esetén az új kabinet nem emelhet adókulcsokat, de az szja rendszerét igazságosabbá kell tenni. Jelenleg ugyanis az EU-s országok között Magyarországon a legmagasabb a minimálbér adóterhelése – indokolta az elképzelést.

A gazdaság felszabadításának az a kulcsa, hogy az állami pénzek, a fejlesztési források, az EU-s pénzek az értékteremtést szolgálják – jelentette ki a politikus. Hozzátette, ehhez integrált fejlesztési terveket hoznak létre a helyi közösségekkel és visszacsatolják a gazdaság vérkeringésébe a leszakadó régiókat.

Az a cél, hogy minden magyar felnőtt választhasson a munkalehetőségek közül

– szögezte le.

Egy kérdésre azt felelte, hogy alapvetően az adójóváírások rendszerének visszahozásával igyekszenek majd csökkenteni az alacsonyabb jövedelmek adóját, de konkrétumokat egyelőre nem mondott. Egy újabb, az úgynevezett zöldadókra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hisz abban, hogy a károkozóknak meg kell fizetniük tettük társadalmi költségét, ezért folyamatosan napirend fogják tartani a kérdést.

Varju László, a DK alelnöke úgy fogalmazott: „Orbán Magyarországán a tisztességes munkának nincs becsülete”. A fideszes kevesek már meggazdagodtak, a tisztességes sokak próbálnak túlélni – tette hozzá. Nem meglepő, hogy a kormány a választás előtt elkezd ígérgetni és a minimálbér emeléséről beszélni, de „mindez csak ragtapasz egy nyílt törésre” - mondta a képviselő.

Valódi változás csak akkor lesz, ha leváltják a jelenlegi kabinetet és kiharcolják a minden uniós tagállamra és kormányra kötelező érvénnyel bíró európai minimálbért

– szögezte le a költségvetési bizottság elnöke.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, hogy „Orbán Viktor és csapata” több, mint tíz éven keresztül azzal versenyzett a világpiacon, hogy a magyar bérszínvonal meglehetősen alacsony. A képviselő kijelentette, hogy a magyar minimálbért és az átlagos bérszínvonalat is közelíteni kell egy elfogadható európai átlaghoz. „A rendőrök, a tűzoltók és az egészségügyi szakdolgozók számára olyan béremelési programokat kell végrehajtani, ami megállítja az elvándorlásukat” – ismertette elképzelésüket.

Egyenlő versenylehetőségeket kell teremteni minden magyar vállalkozónak, hogy ne a politikai kapcsolatok, hanem a tehetség és a szorgalom döntse el, hogy ki tud labdába rúgni a piacon

– szögezte le.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy Márki-Zay Péter vezetésével megszabadítják a magyar gazdaságot a korrupciótól. Azt ígérte, hogy létrehoznak egy olyan átlátható, tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési rendszert, ami „gyakorlatilag egy közbeszerzési rezsicsökkentésnek is felfogható”, mert sokkal alacsonyabb áron lehet majd megkapni ugyanazt a szolgáltatást vagy terméket.

Bejelentette, ha kormányra kerülnek, akkor eltörlik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvényt és felülvizsgálják azokat a beruházásokat, amelyeket ennek keretében hajtottak végre.

Kijelentette, hogy felszámolják a "trafikmutyit", csatlakoznak az Európai Ügyészséghez és felállítanak egy olyan antikorrupciós szervezetet, ami garanciát nyújt arra, hogy „senki ne tévedhessen meg következmények nélkül”. Végül közölte, hogy elszámoltatják a politikusokat, ezért olyan összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be, ami a vagyonosodási vizsgálatokkal kombinálva megmutatja, hogy a döntéshozóknak mennyivel gyarapodott a vagyona.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a korrupció elleni fellépés során számítanak a független Hadházy Ákos munkájára, de hogy pontosan milyen szerepkörben, az „tulajdonképpen lényegtelen, hiszen mi nem posztokat osztogatunk, hanem munkára jelentkezünk”.

Az euró bevezetésére vonatkozó felvetésre azt felelte, hogy egy reális menetrendet kell felállítani, és ennek a legrövidebb ideje is túlnyúlik egy kormányzati cikluson.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk