/szempont/engedjenek-kerem-dolgozni-tudunk-biztonsagosan-vendeget-fogadni/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Engedjenek kérem dolgozni, tudunk biztonságosan vendéget fogadni”

A vidéki szállásadók fél év kényszerszabadság után szeretnék, ha mielőbb kinyithatnának a megfelelő szabályokkal. Ez ezrek megélhetését és a vendégházak megmentését jelentené. Aláírásgyűjtéssel remélnek gyors változást.
hirdetés

Fodor Zoltánnak Bakonybélben van 3 apartmanos vendégháza. A járvány miatti novemberi korlátozások bevezetése óta – sok magyarországi magánszálláshely kiadóval egyetemben - bevétele ebből nincs és azt sem tudják, mikorra várható, hogy újra indulhatna az élet, akár biztonsági korlátokkal.

Fodor Zoltán a Szeretlek Magyarországnak elmondta, hogy a szállásadók az elmúlt hónapokban töretlenül bizakodtak és türelmesen vártak arra, hogy a járványgörbe átforduljon a csúcson és újra kinyithassák vendégházaikat, így amikor hallották, hogy hamarosan nyithatnak a teraszok, abban reménykedtek, hogy ők is nyithatnak, de semmi biztatót nem hallottak eddig erről.

Magánszálláshely kiadók egy csoportja aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a fél éve kialakult tarthatatlan helyzetre.

„A főként vidéki magánszálláshelyeken maximum 8 szoba vagy apartman lehet, sőt sokan csak egy-két szobával dolgoznak. Mivel a szabályok szerint tíz fős társasággal jelenleg is lehet tartani családi vagy baráti összejövetelt, itt is ezt a szabályt kellene használni, vagyis

egy helyen egyszerre maximum 5 szobát lehetne kiadni nem több, mint tíz főnek.”

– javasolja Fodor Zoltán, hozzátéve, hogy mindezt természetesen minden egyéb járványügyi intézkedés betartása mellett tennék.

hirdetés

Petíciójukban azt írják, hogy ma sajnos a nagy szállodákkal egy kalap alá veszik a kis vendégházakat, de a munkahelymentő intézkedések,

- a bértámogatás és járulékmentesség - a vendégház üzemeltetőknek nem jelent segítséget,

mivel ők jellemzően egyéni vállalkozóként vagy adószámos magánszemélyként működnek.

„Több ezer kisvállalkozó és a szálláskiadó magánszemélyek és családja

több mint fél éve kényszerszabadságon van és semmilyen állami támogatást nem tud igénybe venni”

– mondja a szállásadó.

Fodor Zoltán szeretne eloszlatni egy támogatással kapcsolatos tévhitet is:

„A korlátozások bevezetése óta több ízben próbáltuk megkeresni a Magyar Turisztikai Ügynökséget a kieső bevételek miatti támogatási lehetőségek miatt, de sajnos rendre azt a választ kaptuk, hogy a vidéki magánszállásadói kör 2020-ban részesült a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési támogatásban. Ezt a pénzt viszont nem minden szállásadó kapta meg és csak felújításra és eszközbeszerzésre volt fordítható, a napi megélhetési gondokra nem nyújt megoldást.”

Fodor Zoltán szerint már az ingatlanhirdetésekben is látszik, hogy baj van,

egyre több vendégházat kínálnak eladásra:

„Így próbálnak életben maradni a fél éve bevétel nélkül élők, de ha eladják és felélik azt, amiből korábban éltek, akkor még bizonytalanabbá válik a jövőjük.”

Fontos ünnepek, érdemi bevételek maradtak el, lemondták a karácsonyi, szilveszteri, húsvéti foglalásokat és a legutóbbi hírek szerint a pünkösd is veszélybe került.

Petíciójukban így foglalták össze mit szeretnének a magánszállásadók:

-    részleges kártalanítást 2020 novemberétől nyitásig. Ez nem pótolja a kiesett bevételeket, de segít fedezni a kiadások és a rezsiköltség egy részét.

-      a KATA és a magánszemélyek átalányadójának a lezárt hónapokra eső részének elengedését

-      a kis magánszállások és a sok vendéget fogadó nagyobb szállodák elkülönített kezelését, mert előbbiben sokkal könnyebb a távolságtartás és a fertőtlenítés

-  azonnali nyitást akár korlátokkal (max. 5 szoba vagy apartman / vendégház, max. 10 fő / szálláshely)

Fodor Zoltán és társai szerint ezek a kérések időszerűek, reálisak, racionálisak, nem jelentenek veszélyt a járvány elleni védekezésben. Ugyanakkor nagyon sokat

segítenének nemcsak a szállásadók megélhetésében, hanem a vendégeknek is, akik hónapok óta otthonukba zárva éltek és végre kimozdulhatnának biztonságosan.

Remélik, hogy minél több emberhez eljut a petíciójuk és sokan aláírják azt, ami nyomatékot tudna adni kéréseiknek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk