hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Én leszek az ajándék a családnak – mondta a hazatartó magyar kamionos

Elindultak Angliából Magyarországra sofőrök a teszt után. Több ezren rekedtek kint, sokaknak kell még várni. A kint élő magyarok segítenek, karácsonykor sem hagyják egyedül a bajba jutottakat.
Belicza Bea Fotók: Elek Krisztián, Nem vagyunk huntalanok - szmo.hu
2020. december 24.

hirdetés

A karanténba került magyaroknak akart segíteni a Londonban élő Wellner József és volt társa még márciusban. Nem is gondolták, hogy ezrével jönnek a követők. Volt segítségkérés és segítség is.

Volt, akinek bevásárlásban, másnak anyagi segítségben, megint másoknak munkakeresésben volt szüksége támogatásra.

Pár hónapra tervezték ezt az akciót, de koronavírus első hulláma után úgy döntöttek, az oldal megmarad, csak más nevet kap.

A Nem vagyunk HUNtalanok oldalon már bárki, aki Angliában él, kérhetett segítséget, ételt, ruhát, bútort vagy épp hivatalos ügyintézési kérdése volt.

Közben Józsi és párja különváltak, de József nem maradt egyedül a feladattal. Hidvégi Ivett csatlakozott hozzá. Ők ketten önkéntesként tudták koordinálni az oldalt. Heti pár segítségkérés érkezett.

Három napja álltak be a francia-brit határnál rekedt magyar kamionosok segítésére. Ez most egész napos munka mindkettőjüknek. Józsi épp a reptérre tart, Ivett otthonról koordinál és elmondja dióhéjban, mit csinálnak. Azt mondja, valahogy karácsony is lesz ma.

hirdetés

„A párom sokat segít. Ő van most a kisfiammal. Kihozzuk a legtöbbet, amit lehet.”

Amikor olvasták a híreket a mutáns vírus miatti határzárról, Józsi azonnal azt mondta, kimegy Manstonba, a reptérre, ahova a kamionok jó részét irányították.

Társaival két személyautónyi élelmiszerrel, vízzel mentek, de ott kiderült, hogy nem mehetnek be, mert egy lezárt területen állnak a kamionok ezrei.

Ivették úgy tudják, a reptéren nagyon rossz a helyzet. Amikor megérkeztek, akkor két vécé volt, azóta már vittek többet.

A trans.info bemutatta a benti szabályokat, abban például az van:

„A járművezetőknek nem szabad főzni sem a kabinban, sem a teherautó mellett; nem készíthetnek fényképet vagy videófelvételt; sőt, még dohányozni sem lehet a járműben – csakis a dohányzásra kijelölt helyeken “

Józsiék végül úgy juttatták be az adományt, hogy megállítottak egy befelé tartó kamiont, abba pakoltak be mindent. Bent pedig már egymást értesítve osztották szét a sofőrök. Ez addig rendben volt, amíg volt befelé menő forgalom. Tegnapra és mára már a kerítés tetején kellett bejuttatni mindent.

Közben motorosok elindították a Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás csoportot. Most a két csapat egymást segítve dolgozik.

Miután a BBC is írt a különböző segítőkről, Ivettéknél is megjelentek mindenféle nemzetiségű felajánlások.

„Nem gondoltuk, hogy ekkora összefogás lesz. Leginkább a magyarokat segítettük, de most már mindenki mindenkinek.”

A kikötőnél álló kamionokhoz sajnos nem tudnak bejutni, de nekik van a legnagyobb esélyük, hogy elindulhatnak haza. A reptéren napokig várni kell, csöppet sem karácsonyi körülmények között.

Józsi és Ivett magyarországi rászorulóknak is szervezett gyűjtést karácsonyra. Kint dolgozó kézművesek, művészek munkáit elárverezték, a bevételt pedig a szegedi Tündérkert és a debreceni Mátrix kapta.

A motorosok által indított csapatról azt írja Pálnik Csaba:

“Úgy indult ez az egész, hogy Őri László és Nyitrai Szabolcs barátommal azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk pár szendvicset meg ásványvizet lejuttatni Dover környékére. Egyszerűbbnek láttam létrehozni ezt a csoportot, mondván, igy nem veszik el semmi infó. Most 1000 ember vesz részt segítségnyújtásban! Elképesztő! Kicsit visszatért a hitem az emberiségben. Ismét büszke vagyok rá, hogy magyarnak születtem! Mindemellett nagyon szeretném, ha akár órákon belül okafogyottá válhatna ez a csoport.”

Folkeston és Ashford között is segítségre várnak az autópályán és környékén ragadtak. Ott például Varjú Szilvia buzdítja a magyarokat, hogy küldjenek pénzt vagy menjenek bevásárolni. Ők csináltak 25 csomagot alapvető élelmiszerekből, vécépapírból, nedves törlőkendőből. Figyelmeztet, hogy ma este hattól nem lesznek nyitva a boltok két napig.

Az úton állva, kényszerparkolóban töltött karácsony sokaknak lesz feledhetetlen. Volt, aki azt írta: "még szilveszterkor is itt leszünk". Időközben, tesztelés után már többen elindulhattak haza. Köztük Szabolcs, aki három éjszakát töltött Doverben egy utcában.

„Feszült volt a helyzet. Én itt egyedül voltam magyar. Ma reggel arra ébredtem, hogy megy az ordibálás, dobálás. Megmondtam az elején, hogy nem adok két napot, itt pokol lesz. Ha nem indítják el a kamionokat, Dover eltűnik. Itt a rendőrök édeskevesek voltak.”

Szabolcs környékén vécézési lehetőség sem volt és segítőkkel sem találkozott.

"Egy angol nő leszaladt egy kis rágcsával, banánnal, innivalóval egyik este, én annyit kaptam ott. De tudom, hogy a magyarok gyűjtöttek és osztogattak, ahol csak tudtak.”

Ő az Eurocargo Berénynek az alkalmazottja. A cég megnézett minden lehetséges utat, de nem tudtak megoldást.

Szabolcs most lelkesen vezet haza. Holnap reggelre ő is otthon lesz és azt ígéri, Angliába nem jön mostanában, az biztos, pedig eddig sokat járt erre. Barátjával együtt hagyták el az országot. Ő azt írta a magyar kamionosokat segítő csapatnak délután:

„Köszönök minden támogatást, jó szót és információt! Már a hajón vagyunk. Így a családunknak mi leszünk az ajándék holnap reggel."

Két kamionos a kerítésnél beszélt közben a benti körülményekről a Minden, ami külföld csatornán:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk