hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

EMMA Egyesület: „A nők, akik ma átlépik a szülészetek kapuit, félnek”

A női közösség szerint „a rendszer, amelyben az elvárható gondosságot csak a csúszópénz garantálja, tetőtől talpig revízióra szorul”.
Címkép: illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2021. január 08.

hirdetés

Mint, ahogy azt megírtuk kedden a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a Facebookon tudatta, hogy mivel különösen fontosnak tartják a hálapénz kivezetését, megszüntetik a fogadott orvosok és szülésznők rendszerét addig, amíg azt tiszta viszonyok között nem lehet alkalmazni.

Bejegyzésükben hangsúlyozták, hogy ez nem a szülészeti klinika, a debreceni Klinikai Központ vagy a Debreceni Egyetem vezetésének utasítása, hanem a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kollektívájának egyöntetű döntése.

Az EMMA Egyesület most közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy a szülészeti ellátásban kiemelt jelentőségű a nők folytonosságra való igénye.

"Jelenleg Magyarországon a leggyakrabban ezt az igényt a fogadott orvos ködös, a legalitás szürke zónájában létező intézménye elégíti ki. Az ebben a szürke zónában való rutinszerű mozgás azonban nem valódi válasz a felmerülő igényre, sőt: méltatlan helyzetbe hozza az anyákat és a szakszemélyzetet egyaránt"

- írják a közleményben.

hirdetés

Az EMMA Egyesület szerint a fogadott orvos, mint a szülészeti hálapénz egyik megtestesülési formája rengeteg szinten gátja a rendszer fejlődésének és az egységes szülészeti protokollok kidolgozásának, a szülészet régóta várt reformjainak.

"A jelenség felszámolása ezek miatt az okok miatt halaszthatatlan és kiemelt fontosságú lépés"- fogalmaznak.

"A nők, akik ma átlépik a szülészetek kapuit, félnek. Félnek a méltatlan bánásmódtól, félnek a magánytól, az egyedülléttől, az ellátás nem megfelelő minőségétől. A félelmeik a szülészeti erőszak gyakoriságának fényében szemlélve megközelítőleg sem alaptalanok, és a fogadott orvos intézményét is más megvilágításba helyezik. A rendszer ugyanis, amelyben az erőszaktól való védelemért akkor is fizetünk, ha cserébe nincs garanciánk semmire, nem alkalmas arra, hogy világra érkezésükkor fogadja a gyermekeinket. A rendszer, amelyben az elvárható gondosságot csak a csúszópénz garantálja, tetőtől talpig revízióra szorul."

A rendszeren tehát szerintük is változtatni kell, de azt is biztosítani szükséges, hogy aki szeretne választhasson magának orvost. Erre a problémára lehet megoldás a Magyar Orvosi Kamara javaslata, miszerint az orvos, a kórház és a kismama szerződésben állapodna meg a többletszolgáltatás részleteiről.

„A szerződés önmagában semmilyen előnnyel nem járhat, csak a személyes közreműködésért és az eltérő körülményekért fizet a kismama”

– mondta Lénárd Rita a MOK alelnöke egy korábbi kerekasztalbeszélgetésen.

Az EMMA Egyesület tagjai mindenesetre bíznak benne, hogy a jogalkotók kiemelt figyelmet szánnak majd a kismamák és a szakemberek véleményének.

"Bízunk abban is, hogy hamarosan törvényes lehetőség nyílik arra, hogy a kismamák a saját preferenciáik alapján, biztonságos keretek között dönthessenek arról, hogy ki fogja kísérni a szülésüket. Bízunk abban, hogy 2021 első napjaiban valami teljesen új indul el. Bízunk benne, hogy végre értünk, anyákért történik majd mindez"
-zárja közleményét az egyesület.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk