hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Elveszíthetjük a legfontosabbakat, ha felelőtlenül karácsonyozunk – figyelmeztet a tüdőgyógyász

Varga János szerint másfél, két méteren belül legalább húsz percig egy fertőzött mellett tartózkodva nagy eséllyel megkapható a betegség. A nem tökéletesen védő maszkokban is.
Belicza Bea - szmo.hu
2020. december 23.

hirdetés

„A legemlékezetesebb betegem egy 60-70 év körüli férfi, aki 60 százalékos véroxigénszinttel került a kórházba, amely értéknek 96-100 között kell lennie normál esetben. Tíz nap múlva hazamehetett. Nem jellemző az ilyen rossz állapotból ilyen gyors gyógyulás.” – mondta el Varga János, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Légzésrehabilitációs szekciójának elnöke.

Még a második hullámban is sok meglepetést okoz a vírus, a vártnál gyorsabb vagy épp lassabb gyógyulással.

A főorvos mostanra úgy látja, hogy a cukorbetegek, az elhízottak, a szívbetegek és a COPD-s tüdőbetegek az első számú veszélyeztetettek. Szerinte ezek akár meghatározóbbak lehetnek, mint a kor, ugyanakkor az idősek számára jó hír, hogy nagyrészt akkor van baj, ha van társbetegségük. Persze az idő előrehaladtával arra nagyobb az esély.

A kezelt és jól beállított krónikus betegek kisebb eséllyel kerülnek veszélybe.

„Az immunrendszer nagy szerepet kap, ha a 10. nap körül elindul a citokinvihar. Akkor akár elégtelenséget válthat ki a vesében, májban és a szívizomban gyulladást okozhat. Hosszú intenzív osztályos kezelés miatt az izmok is gyengülnek.”

„A COVID-19 halálozási aránya az influenzához képest jóval magasabb, akár a tízszeresét is elérheti. Az ellátás hadát viselő budapesti kórházak halálozási aránya a nyugat-európaival megegyező – mondta Varga János. Természetesen vidéken is rendben folyik az ellátás”

– tette hozzá.

Mindenki tudja, hogy maszk, kézmosás, távolságtartás és rendszeres szellőztetés a fő fegyverünk a vírus ellen, de a főorvos szerint így is nagyon vigyázni kell:

hirdetés
„Másfél, két méteren belül legalább húsz percig egy fertőzött mellett tartózkodva nagy eséllyel megkapható a betegség. A nem tökéletesen védő maszkokban is. Azonban kiemelendő, hogy aki kisebb koncentrációban kapja a vírust, enyhébb tünetei lehetnek.”

Karácsonykor sokan tervezik, hogy a szabadban vagy otthon, maszkban találkoznak a nagyszülőkkel. Varga János szerint azoknál van a legnagyobb esély, hogy nem fertőznek, akik már túlestek a koronavírus fertőzésen a második hullámban. Ugyanakkor óvatosságra int:

„Nagyon észnél kell lenni, hogy ne ismétlődjön a szeptemberben kezdődött új hullám.”

Varga János szerint figyelni kell, hogy kórházba kerüljön, akinek kell.

Mentőt kell hívni, ha hat napnál hosszabban van 38 fok feletti láz, 90 alatt van az oxigéntelítettsége a szervezetnek (szaturáció), középsúlyos nehézlégzés, lilás bőrszíneződés (oxigénhiányra utalhat), romló mellkasi fájdalom, vérköpéses köhögés, zavartság vagy ismeretlen eredetű, súlyos immunkárosodás esetén.

„Becsüljük meg a tüdőnket! Az nemcsak a légzésért felel, a szívet és az anyagcserét is befolyásolja. Nem mindegy, milyen állapotban lesz a vírusfertőzés után. A világban volt már olyan is, akit csak transzplantációval tudtak megmenteni.”
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk