hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Fedett nyomozók dolgoznak a hálapénz-kommandóban, megkérdeztük, hogy akarják kiirtani a korrupciót

Dr. Váradi Piroska r. ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési főosztályának vezetője mondta el a Szeretlek Magyarországnak, hogyan buktatják majd le a megvesztegethető orvosokat és egészségügyi dolgozókat.
Báthory-Beck Nóra - szmo.hu
2021. február 09.

hirdetés
Egy nemrég elfogadott törvénymódosítás értelmében a hálapénzt adó 1, az azt elfogadó egészségügyi dolgozó 3 év szabadságvesztéssel is büntethető.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának dolga pedig – többek között – az, hogy ezt megelőzze, megakadályozza vagy felderítse.

A törvény már hatályos, az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatok március 1-től kezdődnek el.

Az intézményesített korrupció végnapjai

A jogszabály szerint, ha valaki kivételes elbánás, vagy más előny érdekében jogtalan előnyhöz vagy pénzhez juttat valakit, az vesztegető, aki pedig elfogadja, szintén bűnös. Ez vonatkozik az egészségügyben dolgozókra is.

„Ennek a bűncselekménynek a felderítésére és megelőzésére alakult meg a Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül egy új szervezeti egység, amely rendkívül sokrétű feladatot lát el.

Bűnmegelőzés, bűnfelderítés és saját eszközeivel, ahogy a nevünkben is benne van, védelmi feladatokat is”

– magyarázza Dr. Váradi Piroska, aki hozzáteszi, a csoport 50 rendőrből áll.

hirdetés

A csapat két legfontosabb feladata a megelőzés és a felderítés.

Megelőzés

„Az egészségügy területén felmérjük a korrupciós kockázatokat, ezeket elemezzük, az elemzésekből pedig látjuk, hogy melyek azok a részterületek, amelyek a korrupciónak jobban kitettek. A megelőzés legszélesebb eszközeivel segítjük az intézményeket abban, hogy ezeket a korrupciós kockázatokat csökkentsék.

Például módszertani ajánlásokat teszünk, képzéseket tartunk, figyelemfelhívó kampányokat szervezünk.

Tehát az intézményeket és az intézmények munkatársait segítjük a korrupció felismerésében és kezelésében”- fogalmaz az ezredes.

Az NVSZ egyik legfontosabb dolga most az, hogy információt adjon az új szabályozásról az egészségügyben dolgozók és az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők számára is.

„A bizonytalanság egyik gyökere mindig az információhiány.

Az elmúlt két napban találkoztunk a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Orvosi Kamara vezetőivel. Egy kifejezetten hasznos, jó hangulatú egyeztetésen vagyunk túl, ami során arról is szó esett, hogy a tájékoztatás, a tudatosítás és a szemléletformálás meghatározó az egészségügyben dolgozók számára a feladatainkról.”

Az orvosi kamara és az NVSZ egy közös kommunikációs kampányon is dolgozik.

„Arról van szó, hogyan ismerek fel egy korrupciós helyzetet, mit teszek akkor, ha ilyen helyzetbe kerülök, mert ez egy pszichés teher. Ezek a szituációk általában váratlanul alakulnak ki. Ráadásul az egészségügy értelemszerűen minden másnál sokkal érzékenyebb terület” – mondja a szakember.

A kampány azonban nem csak az orvosoknak és a nővéreknek szól.

„A másik irány az állampolgárokat szólítja meg. Bennük is azt akarjuk tudatosítani, hogy bár évtizedek óta velünk él ez a gyakorlat, idén januártól még ha megszokásból, hagyományként teszi is valaki, akkor is bűncselekményt követ el.”

A védelmi szolgálat főosztályvezetője szerint egyébként az orvosok abszolút partnerek a hálapénz megszüntetésében.

„Az orvosok és az állampolgárok részéről is van igény arra, hogy ez rendbe legyen téve.

Ez egy közös ügy, egy össztársadalmi probléma, amit a látencia tovább bonyolít, tehát csak közösen tudunk ebben előre jutni” – magyarázza az ezredes. Szerinte az NVSZ-nek a tudatosításban és a szemléletformálásban is fontos szerepe van.

Felderítés és megbízhatósági vizsgálat

„A másik fő feladat a bűnfelderítés, melynek egyik formája, eszköze a megbízhatósági vizsgálatok végzése, bár jobban szeretem azt a megfogalmazást, hogy integritás teszt” – mondja Dr. Váradi Piroska.

A vizsgálatot nem az egészségügyben dolgozókra találták ki, már 10 éve – az NVSZ alapítása óta – használják.

„A teszt során speciálisan képzett munkatársaim egy olyan mesterséges, de a valóságban is létező élethelyzetet teremtenek, amelyben azt tesztelik, hogy az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a megvesztegetési összeget, illetve visszaél-e a munkaköréből fakadó helyzetével”– fejti ki az ezredes. Arról azonban nem árul el részleteket, hogy a gyakorlatban hogyan is néznek majd ki ezek a szituációk.

Az, hogy milyen helyzetek lesznek, hol és mikor fognak a valóságban megtörténni, nem nyilvános információk. Erről nem beszélhetek.”

– fogalmaz Dr. Váradi Piroska, aki hozzáteszi:

„Két dolog szemet szúrt, amióta ezzel foglalkozom. Az egyik, hogyha azt mondjuk: hálapénz, akkor mindenki a pénzre gondol, pedig itt nemcsak pénzről és borítékról van szó, hanem mindenféle jogtalan előnyről. Teniszklubtagság, házépítés, tehát rengeteg más is, a pénzen kívül.

A másik, hogy

mindenki csak a betegeket emlegeti. De nem csak róluk van szó, hozzátartozójuk, rokonuk, bárki lehet vesztegető.”

Így valószínűleg a fedett nyomozóknak sem kell feltétlenül betegnek kiadniuk magukat, bár ehhez is joguk van.

„Például lehetnek a beteg kísérői, vagy egész egyszerűen olyan ügyintéző ismerősök, akik egy várólistán szeretnének előbbre juttatni valakit. Vagy például ki akarják íratni magukat betegszabadságra egy hónapra, némi pénzért”

- sorolja a lehetséges szituációkat a főosztályvezető, aki azt mondja, olyan esettel már ő is találkozott, amikor az orvos 20 ezer forintért bárkit kiírt egy hónap táppénzre.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk