hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Külföldön tanulnál tovább, de tipped sincs, hogyan vágj bele? Egy magyar srác segít

Kiss József Péter alig múlt 26 éves, de már 5 országban élt, tanult és dolgozott. Bárkinek szívesen ad tanácsot, aki a nyomába lépne.
Láng Dávid; fotók: Kiss J. Péter - szmo.hu
2018. március 28.

hirdetés

Ha te is gondolkoztál már azon, hogy egy másik országban is kipróbáld magad akár diákként, akár dolgozóként, alighanem tudod, milyen nehéz megszervezni és lepapírozni egy ilyen kaland minden részletét.

Rengeteg buktató jöhet közbe, lépten-nyomon átverések és lehúzások leselkednek a jóhiszemű próbálkozókra. Ez járt Kiss J. Péter fejében is, amikor elhatározta: saját tapasztalatait átadva nyújt segítséget a hozzá fordulóknak.

Egyetemi Világutazó néven létrehozott Facebook-oldalán sorra gyűlnek a pozitív értékelések: van aki azt írja, senki mástól nem kapott olyan használható infókat, mint tőle, más pedig egyenesen egy két lábon járó diákmobilitási reklámként hivatkozik rá.

Na de hogy indult ez az egész?

Péter legnagyobb álma az volt, hogy repülőpilóta legyen, de úgy alakult az élete, hogy erre végül nem volt lehetősége. Azonban továbbra is vágyott rá, hogy minél inkább megismerje a világot. A BGF Nemzetközi Gazdálkodás angol nyelvű képzésére jelentkezett, mivel ennek leírásában szerepelt, hogy amennyiben az első két évben minden tárgyat teljesít, a harmadik évet Hollandiában töltheti.

hirdetés

2013. augusztus végén érkezett meg egy barátjával Breda városába, előre megbeszélt munka és szállás nélkül. Ez vakmerőségnek tűnhet, de mint mondja, utóbbival különösen vigyázni kell: nagyon sokan átverésre játszanak, előleget kérnek, aztán felszívódnak a pénzzel, vagy ha nem, a szobának a valóságban köze sincs a hirdetés fotóihoz.

egyvil1

Breda

egyvil2egyvil3

Több okból is fontos volt, hogy munkát szerezzen. A szó klasszikus értelmében nem kapott ösztöndíjat, ha viszont legalább 56 órát ledolgozott egy hónapban – ami bőven kényelmesnek mondható –, a holland államtól havi 500 eurós támogatás járt neki, ami a munkáért járó nagyjából 10 eurós órabérrel együtt már elég volt a költségei fedezésére.

Az iskola ott sokkal gyakorlatorientáltabb a magyarnál, több nagy céggel együttműködnek. A szakmai gyakorlatra is számos lehetősége adódott, egy félévet a világon szinte bárhol eltölthetett. Ő végül Milánót választotta, ezalatt kellett megírnia a szakdolgozatát is, de szerencsére csak egyet a két diplomájához

Szakmai gyakorlat Olaszországban, mesterképzés a finneknél

Milánóban 4-500 euró körül fizetett a szakmai gyakorlata, és ide már Erasmus+ ösztöndíjat is igényelhetett a BGF-en keresztül kötelező szakmai gyakorlat címén.

Sőt, a holland állami támogatást is megkapta, mivel az itteni munkaviszonyával is teljesíthette az elvárt havi 56 munkaórát.

Összes bevétele így havi 1500 euró körül alakult, amiből kényelmesen ki tudott jönni, sőt még félre is rakott belőle.

egyvil4

A Comói tónál

egyvil5

Milánói dóm

Fél év után tért vissza Hollandiába, ekkor már csak a szakdolgozati védés választotta el a diplomától. Ezzel kapcsolatban az eltérő szempontrendszer volt a legmeglepőbb számára: ugyanarra a szakdolgozatra a BGF-en 97 százalékot kapott, a holland egyetemen viszont épphogy csak megfelelt.

A védést követően még két hónapot dolgozott egy helyi pizzériában, ahol a külföldi időszaka legszürreálisabb sztoriját élte át:

egyik este éppen ő is dolgozott – az alsó szinten öltözött át –, mikor 23 óra tájban betört a Domino's-ba a főnökéhez szegezett pisztollyal két fegyveres, akik minden pénzt elkértek, aztán elfutottak.

Betörés többször is előfordult, ezután viszont már kb. 20 ezer euró értékben kamerákat, rejtett rendőrhívó gombot és retinaazonosítót is felszereltek. Az eset bekerült a holland tv-be.

Ezután hazatért Magyarországra. Mesterképzésnek szintén az angol nyelvű Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás szakot választotta, ezúttal a Corvinuson.

Itt is volt egy double degree lehetőség, vagyis külföldi részképzés révén a végén két diplomához is juthatott. Ez a CEMS MIM keretében valósult meg, ami egy 30 ország 30 egyetemének részvételével zajló nemzetközi program.

A mozaikszó feloldása a Community of European Management Schools – Master's in International Management, de ma már kiterjedt világszintre: több kontinens országaiból a legjobbra értékelt intézmények fogadják a diákokat. Tandíj nincs, bekerülési követelmények viszont annál inkább. Utóbbi érthető is, mert a Financial Times ranglistáján a CEMS már több mint egy évtized óta benne van a top 10-ben a világ legjobb Masters in Management képzései között.

Mivel Péter diplomaátlaga a holland pontozási rendszer miatt nem lett elég fényes, ennek ellensúlyozásaként minden mást ki kellett maxolnia: három idegennyelvből vizsgázott le, önkénteskedett, diákszervezetekben dolgozott, aztán a motivációs levél és az interjú után végül sikeresen felvették a CEMS-re.

Pályázatában az első helyre Londont írta az erős pénzügyi vonal miatt, mögé pedig skandináv országokat, mivel Hollandiában sok innen származó emberrel találkozott, és megtetszett neki a mentalitásuk. Végül Finnország lett a befutó, itt folytatta tanulmányait két budapesti félévet követően, 2017 januárjában.

Jó előre fölkészítették, hogy a napot nem sokat fogja látni, és rettentően hideg lesz. Így is történt: amikor megérkezett, mínusz 18 fokot mutatott a hőmérő.

egyvil6

"Háttérben a házunk! Mint az 4 hónapra rá kiderült, ez egy műfüves focipálya..."

egyvil7egyvil8

A mindennapok során az volt a legszokatlanabb számára, hogy az emberek rettentően zárkózottak.

Még Magyarországon is össze lehet időnként mosolyogni egy-egy ismeretlennel, ott viszont úgy tapasztalta, hogy szinte senki nem viszonzott egy ilyen gesztust.

Szerencsére az egyetemen sokkal szociálisabb és nyitottabb volt a légkör. Sok kirándulást szerveztek, fel lehetett menni például Lappföldre, a Mikulás hazájába, ahol egy szaunával felszerelt faházat béreltek ki egy hétvégére. A CEMS-esek egy nyitott, sokszínű csapatot alkottak, nemzetközi vacsorát, illetve élvezetes találkozókat szerveztek, például a finn Majálison – a Vappun – is közösen ünnepeltek a szabadban.

A félévnek része volt egy 4 hónapos, 15 kreditet érő üzleti projekt is, tanácsadóként egy nagy cégnél. Ez mindkét fél számára hasznosnak bizonyult, mivel ők gyakorlati tapasztalatokat szereztek, a cég pedig rengeteget spórolt, hiszen piaci áron csak sokkal drágábban kaphatott volna hasonló szolgáltatást.

Ami az éjszakai életet illeti: Helsinki nagyon drága, ezért sokan járnak át szórakozni a vízen könnyedén megközelíthető Tallinnba (Észtország fővárosa), vagy Stockholmba. Mindkét helyre indulnak direkt partijáratnak szánt kompok, amelyeken már az út is bulival telik.

egyvil9

Komp Észtországba

egyvil14

Finn utcakép

Bali: igazi kultúrsokk

A Finnországban töltött félév után Péter úgy döntött, Európában már elég tapasztalatot szerzett, ezért a kötelező szakmai gyakorlatát inkább egy másik kontinensen végzi el. Összesen 25 helyre jelentkezett, többek között szingapúri és indonéziai cégekhez is.

Július közepén érkezett meg Balira, nagyjából három hete volt arra, hogy beilleszkedjen, mielőtt elkezdett dolgozni.

Bár előre utánajárt a helyi sajátosságoknak – például annak, milyen módszerrel húzzák le rendszeresen a taxisok a turistákat –, valamint eddigi tapasztalataival felvértezve is arra gondolt, nem lesz túl nagy problémája az akklimatizációval, így is teljes kultúrsokk volt számára az első pár nap.

Ilyen volt például a közlekedés:

Ez pedig a helyi vallás:

Nagyon gazdag a helyi kultúra, külön egyéves ösztöndíjak vannak a szigetre azért, hogy festészetet, szobrászatot, vagy zenét tanuljanak az eziránt érdeklődő külföldiek. A természet, a tengerpartok pedig brosúrába illőek.

A vallás is különleges: a lakosság 90 százaléka hindu, szemben a muszlim többségű Indonéziával. A hinduizmus balinéz változatát gyakorlók rendszeresen felajánlásokat tesznek az isteneknek: reggelente kávét, cigit, sütit és hasonlókat tesznek le a házuk előtt a földre. Annyi érdekességet látott Balin, hogy alig győzte összegyűjteni.

Munkahelye egy marketingügynökség, illetve webfejlesztő cég volt. Az IT csapat itt kizárólag helyiekből állt, a marketing és sales részlegen pedig fele-fele arányban alkalmaztak helyieket és külföldieket.

Extra izgalom is érte: már éppen beilleszkedett, amikor jött a hír, hogy kitörni készül az Agung vulkán, amire előtte 59 éve nem volt példa.

„Azt se felejtették el megemlíteni, hogy az előző alkalommal ezrek haltak meg a kilövellő láva és hamu következtében. Mondom, ez izgi lesz...”

– meséli. Ráadásul már meg volt beszélve, hogy édesanyja és unokabátyja meglátogatják, és nekik is megmutatja a szigetet. A lovinai könnyűbuvárkodás lett talán a legemlékezetesebb élményük.

Hamar elkezdett hamufelhőt lövellni a vulkán, bár az óriás kitörés egyelőre váratott magára, de minden este úgy feküdtek le aludni, hogy voltaképpen bármikor sor kerülhet rá.

Timelapse-videó a november végi kitörésről:

Lovinai könnyűbúvárkodás:

Szerencséjére ő valamivel messzebb, nagyjából 60 kilométerre lakott a hegytől, mivel a kráter 10-20 kilométeres körzetén belül mindenkit kitelepítettek – ezek az emberek hónapokon át nem térhettek vissza lakóhelyükre, és közben végig benne volt a levegőben, hogy mindenüket elveszítik.

A kitörésre végül egy héttel a hazaindulása előtt került sor, családtagjai még pont ezelőtt elutaztak, közvetlenül ezután viszont lezárták a sziget egyetlen nemzetközi repülőterét.

Bár az ő járatát is törölték, végül nemhogy később, még korábban is sikerült elhagynia Balit: éppen az indulásának napján indult újra a forgalom, és az eredeti időpontnál 4 órával hamarabb indult egy gép, amire felfért.

Egyetemi Világutazó: ingyenes tanácsadás bárkinek

Mivel Hollandiában mindent nulláról kellett kezdenie és leginkább csak magára számíthatott, már akkor gondolt rá, de jó lenne valaki, aki segít neki a mindennapi ügyintézésben és beilleszkedésben. Most, további 3 országgal később úgy döntött, ő szeretne lenni az a bizonyos valaki mások számára, akit annak idején megálmodott.

„Magyarországon a legtöbb embert a pénz tartja vissza, nekik szeretném megmutatni a saját példámon keresztül, hogy igenis ki lehet jönni pluszban is egy ilyen külföldi tartózkodásból: én mindenhol félre tudtam tenni több százezer, vagy akár 1 millió forintot is”

– oszlat el egy közkeletű tévedést.

egyvil12

Életképek Baliról

egyvil11egyvil13

Facebook-oldalán, amely jelenleg bő 2500 követővel rendelkezik, bárki üzenhet neki. Van, aki csak annyit ír, hogy nagyon ki szeretne menni, de belekezdeni se tud, másoknak viszont már vannak specifikus terveik, csak a megvalósításban szorulnak segítségre.

„Olaszországban például elég drága az egyetem, ráadásul még a magyarhoz képest is sokkal elmélet-orientáltabbak a képzések. Ezek mind olyan dolgok, amiket nem árt előre tudni, mielőtt valaki rászánja magát a kiköltözésre” – említ egy tipikus példát, amiben segíteni tud, megmutatva az érem két oldalát.

Mire jó egyáltalán ennyi diploma és külföldön töltött idő?

Péter fő célja sosem az volt, hogy ennyi papírt (4 diplomát) szerezzen, inkább az, hogy szüleit anyagilag egyáltalán nem terhelve, diákévei végeztével elmondhassa magáról, hogy mindent megtett, azért hogy a munkaerő-piacon a lehető legtöbb ajtó nyitva maradjon előtte, úgy, hogy ráadásul fiatal felnőtt éveit adósság helyett jó alappal kezdhesse.

Máig úgy gondolja, hogy erre a legjobb megoldást a külföld jelentette: "Úgy érzem, kulcsfontosságú manapság a sok külföldi tapasztalat – tanulmányok és munkahelyek –, kapcsolatok, részvétel esetversenyeken, diákszervezeti tagság, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Az meg csak hab a tortán, hogy jól tanulni nagyon is megéri, mert akkor egyszerre több ösztöndíjat is be lehet zsebelni szemeszterenként, aminek a havi összértéke több, mint kétszerese is lehet a havi magyar friss diplomás kezdőfizetésnek – ennek igazolására élő példa lettem."

Sokan mondják, hogy manapság a felesleges egyetem és a semmit nem érő diplomák helyett az élet iskoláját kell járni, dolgozni, vállalkozni, amivel ő azért nem ért egyet, mert egyetem mellett sokkal jobb lehet a "fizetésed", mint ha dolgozol. Illetve ha szemfüles vagy, akkor az egyetem nem hogy lekorlátoz, hanem a lehetőségek tárházát nyújtja, hisz akár miért ne dolgozz, vállalkozz és éld álmaid életét már az egyetem alatt?

"A nap végén – és ez az egyik legfontosabb – úgyis azt veszed majd észre, hogy életed legizgalasabb önismereti kalandja volt mindez" – mondja.

Gimnáziumokba is szívesen megy, hogy végzős diákoknak beszéljen tapasztalatairól, illetve első- és másodéves egyetemista közönség előtt is többször tartott már beszámolót, hiszen őket érintik leginkább a külföldi ösztöndíjak.

Az egészből egyelőre semmi bevétele nincs, csak útiköltségre tart igényt a vidéki meghívások esetén. Illetve mindenkit arra kér, ha neki köszönhetően oldódott meg a problémája, írjon egy pozitív visszajelzést a Facebookra. Teljes tanulmányi és szakmai hátterét itt lehet megnézni.

„Úgy vagyok vele, hogy az élet valahol majd csak viszonozza, amit most adok másoknak”

– foglalja össze filozófiáját.

(Péter bemutatkozó brosúrája IDE KATTINTVA érhető el.)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

Mint írja,

hirdetés
„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: