hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Saját zenei fesztiválról álmodik a lány, aki Hollandiába ment tanulni

Shelly már a budapesti felvételin is elcsodálkozott, de ami Hollandiában várt rá, arra nem volt igazán felkészülve. De csak azért is bebizonyította, hogy neki sikerülni fog.
Söptei Zsuzsanna, fotók: Shelly - szmo.hu
2018. március 15.

hirdetés

Shelly már kamaszként tudta, hogy mit szeretne csinálni: az volt az álma, hogy külföldön tanuljon, és ha „nagy” lesz, akkor majd a zenei fesztiválok világában szeretne dolgozni. Ezért döntött úgy, hogy az egyik legjobb holland egyetemet célozza meg.

Már a felvételi is egészen különös volt. Sikerült bejutnia, de a kezdet sokkal nehezebb volt, mint amire számított. Saját magáról is új dolgokat tudott meg. De sikerült talpon maradnia, és hamarosan befejezi a tanulmányait.

Megszerette Hollandiát, Hágát, az ottani életet, megtanult csapatban gondolkodni, két fiúval együtt élni és reálisan gondolni a jövőre.

Milyen nehézségekkel kell szembenézni egy speciális holland egyetemen, mi kell ahhoz, hogy elfogadják őt, és ő is megtalálja a helyét egy új közegben, hogyan lehet úrrá lenni a saját félelmein – mindezekről mesélt nekünk Shelly.Scheveningen, a tengerpart8 (Copy)

Korai döntés

hirdetés

Azok közé az emberek közé tartozom, akik már fiatalon tudják, hogy mit szeretnének majd csinálni. Én már 16 évesen eldöntöttem, hogy Hágában a HotelSchool The Hague egyetemre szeretnék járni. Az volt az álmom, hogy saját zenei fesztiválom legyen. Most már persze, ez az elképzelés szelídült és megelégednék egy állással is egy zenei fesztiválnál.

Ez az egyetem a világon az egyik legjobb

Ahhoz, hogy a kamaszkori álmomat meg tudjam valósítani - úgy gondoltam, és még most is azt gondolom, hogy - a vendéglátásban kell elhelyezkednem. Persze, ez így furán hangzik, hiszen Magyarországon a vendéglátás mást jelent, mint külföldön. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy külföldön fogok egyetem után nézni.

Ekkor már a barátom bátyja Hollandiában élt és elvégezte azt az iskolát, ahova most én járok. Ő mesélt az egyetemről és én egyből beleszerettem. Kisebb kutatás után kiderült, hogy az az iskola nagyon is jó. A tízedik legjobb a világon, és az ötödik legjobb Európában.Scheveningen, a tengerpart (Copy)Scheveningen, a tengerpart2 (Copy)

A felvételi egészen más volt, egy hotelt kellett tervezni

Nagyon más az oktatás ezen az egyetemen, mint akár Magyarországon vagy más holland egyetemen. Ezért a felvételi is teljesen máshogy zajlott és más időben is.

Sokkal inkább azt nézték, hogy az iskolába, a közösségbe való vagy-e, és hogy milyen a személyiséged, kevésbé volt fontos, hogy milyenek a jegyeim. A belépő a nemzetközi nyelvvizsga volt.

Elkérték az éppen aktuális jegyeimet is, bár nem hiszem, hogy nagyon megnézték volna.

A felvételi egy egész napos program volt, ami az elejétől a végéig angolul folyt. Eljöttek Magyarországra és egy hotelben rendezték meg a felvételit. Két csapatra osztottak minket, és egy hotelt kellett terveznünk. Semmilyen más instrukciót nem kaptunk. Csak annyit fűztek hozzá, hogy van fél óránk... Kaptunk, papírt, tollakat és filceket. Ketten bent maradtak megfigyelni minket, és folyamatosan jegyzeteltek. Mind tudtuk, hogy itt az idő, produkálni kell, és attól függően, hogy kit milyen fából faragtak, tette mindenki a dolgát. Nem akartam túlkiabálni senkit, de nem is akartam, hogy elnyomjanak. Ez után volt még három interjú egy tanárral, egy akkori diákkal és egy volt diákkal. Mindenki rettentően kedves és megértő volt.

Meg kell tanulni előbb tájékozódni

Itt Hollandiában rengeteg segítséget kaptam a barátom testvérétől, a bankszámla nyitásától a telefonos társaság kiválasztásáig. Korábban megtettem, hogy ami eszembe jutott probléma, azt azonnal megkérdeztem, ahelyett, hogy utánajártam volna. Ám végül rávezetett, hogy érdemes előbb tájékozódni, szétnézni akár az interneten és csak utána kérdezni.koleszbol (Copy)koleszbol2 (Copy)

Embert próbáló volt az első időszak

Az első időszak borzalmas, nehéz, embert próbáló volt. Nagyon nagy önbizalommal indultam neki az új életemnek, azt gondolván, hogy nekem ez nehézségek nélkül menni fog. Nagyot tévedtem. Bele se gondoltam, hogy mennyi minden fog történni és változni.

A legelső, amiben tévedtem az az angol nyelvtudásom volt.

Úgy gondoltam, hogy nagyon jól beszélek angolul, hisz felvettek és a nyelvvizsgám is sikerült. Egy nagy frászt. Lehet, hogy magyar viszonylatokhoz képest jó volt az angolom, de az iskolámban tanuló diákok szintjéhez képest sehol sem voltam.

Rengeteg olyan szó előjött előadásokon, amiket még életemben nem hallottam vagy láttam leírva, úgyhogy az első jó pár hónapom szótározással telt.

A második, amiben tévedtem az a személyiségem. Mindig is azt hittem, hogy nyitott vagyok, beszédes és könnyen barátkozok. Ez itt az egyetemen nem mutatkozott meg. Visszatekintve, világossá vált, hogy a nyelvi akadályok miatt. Nem tudtam magam kifejezni, elég gyorsan reagálni vagy viccelni. Persze, még így is voltak olyan emberek, akiket ez nem zavart és bátran beszéltek, ahogy tudtak. Soha nem hallottam senkiről, hogy kigúnyolták volna az angol anyanyelvűek.

Az én számomra - akkor még ismeretlen - nyuszi természetem miatt nem mertem beszélni. Emiatt persze nehezen tudtam barátkozni. Nagyon kedvesek voltak a többiek és mindig mindenhova hívtak, de egy idő után nem volt kedvem menni, hisz nem tudtam lépést tartani velük a nyelvi gondok miatt. Ezt addig csináltam, amíg három hónap múlva valami végül bekattant bennem, és eldöntöttem, hogy akkor is beszélni fogok, ha kell, ha nem. Ezután a döntés után már könnyebbében mentek a dolgok. Még mindig féltem, de egy pár mondat után már belejöttem.

Ez nagyon lökött az angol nyelvtudásomon. Aztán nagy lökést adott, amikor Mallorcára mentem gyakorlatra egy ötcsillagos szállodába. Ez életem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Munkanapjaimon folyamatosan angolul beszéltem a munkatársaimmal és a vendégekkel, így kénytelen voltam belerázódni a dolgokba.Mallorca, Port De Soller3 (Copy)Mallorca, Port De Soller5 (Copy)

A csapatmunka fontos

Az első évben kötelezően kollégiumban laktunk, többek között azért is, hogy tanuljunk meg együtt élni és alkalmazkodni, hisz a csapatmunka végig jellemző az évek során.

16-an osztozkodtunk egy konyhán, négyen lányok egy fürdőszobán, és megosztottam a szobámat egy másik lánnyal. A félig német, félig Curacao-i lánnyal nagyon sok jó közös élményem volt. Ő is sokat segített csiszolni a nyelvtudásomat. Kezdetben ugyan előtte sem mertem beszélni, hisz tökéletesen beszél angolul, de aztán egyre jobban megismertem és egyre könnyebb lett vele a kommunikáció is.

Nagyon más az oktatás

Az itteni egyetem egészen más, mint az otthoniak. Rengeteg kommunikációs óránk van, ahol különböző helyzeteket boncolunk és oldunk meg. Ezeket színészekkel játsszuk el és gyakoroljuk ki. Ezek üzleti és személyes problémák is lehetnek.

Az én kampuszomra kb. 1000 diák jár, így nagyjából mindenki ismer mindenkit és a tanárok is tudják már a második vagy harmadik évre, hogy ki kicsoda Az óraink maximum 20 fősek de leginkább tíz, ezért személyes a kapcsolat tanár és diák között.

Mindenkinek van egy mentora, akihez bátran fordulhat a diák, ha valamit nem ért, vagy segítségre van szüksége, akár iskolai, akár személyes ügyekben.

Egy tanév négy blokkból áll, mindegyik blokkban van legalább két tantárgy, és azokból az egyik biztos, hogy csapatmunka. Rengeteg időt kell csapatban töltenünk, ami hihetetlen sok mindekre megtanít. Például, hogy hogyan kell kezelni, motiválni különböző embereket, vagy, hogy te hogy viselkedsz stresszes helyzetben vagy épp egy veszekedés közepette.

Az iskola egyik fő fókuszpontonja az, hogy felkészítsen az életre. Emiatt van nagyon sok gyakorlat benne. A 4 éves képzésből 1 év a szakmai gyakorlat, és a három év alatt 15 hetet az iskolának dolgozunk.

Ez megint csak furán hangozhat otthon. Az iskolának ugyanis van egy hotelje, három étterme és egy kávézója, amit diákok irányítanak. Az első évesek végzik a fizikai munkát, főzést, takarítást, eladást, kiszolgálást, míg a másod évesek végzik a menedzser oldalát, tervezést, rendelést, pénzügyi feladatokat, és az első évesek értékelését, akiket meg is buktathatnak. Persze, mindezt az oktatók is felügyelik.Scheveningen, a tengerpart3 (Copy)Scheveningen, a tengerpart4 (Copy)

Cél: a magyar zenei fesztiválok

A második gyakorlatomat nyáron Hollandiában szeretném megcsinálni, egy itteni zenei fesztiválnál, és közben lehetőségem lenne a holland nyelvet is tanulni. Ha végzek, akkor a magyar zenei fesztiválok világában szeretnék elhelyezkedni. Jó lenne fejleszteni a két ország kapcsolatát is, hisz rengeteg holland látogatja és szereti a magyar fesztiválokat.

Anyagilag megterhelő a diákélet

Anyagilag nagyon megterhelő itt is a diákélet. Bár részmunkaidőben dolgozom, nagykövetségeken pincérkedek, de egyedül nem lennék képes finanszírozni a kinti létet és az iskolát. Háromszor annyiba kerül minden, mint otthon. Nagyon szerencsés vagyok, hogy anyukám támogatja a taníttatásomat és az itteni életem. Nélküle nem tudtam volna érettségi után itt elkezdeni az egyetemet. Rettentő hálás vagyok neki és alig várom, hogy legyen egy rendes munkám és tudjak kompenzálni neki. Ő persze, mindig mondja, hogy nem kell, de engem mindenképpen megnyugtat ez a tudat.Scheveningen, a tengerpart5 (Copy)

Ezzel a tudással sokfelé lehet indulni

Az iskola neve megtéveszthető lehet, hisz magába foglalja a hotel szót. De elvégezve az egyetemet, nem csak a hotel szakmában lehet elhelyezkedni, sőt. A végzett diákok 80 százaléka nem is teszi. Rengetegen kezdenek saját vállalkozásba, már iskola alatt is, éttermet nyitnak, vagy elmennek különböző cégekhez pénzügyi területre, akár a világ más pontjára.

Az iskola ad egy olyan tudást, amivel biztosítja, hogy el fognak tudni helyezkedni a diákjai.

Azért jut idő kikapcsolódásra is

Az iskolánknak van szerződése egy konditeremmel, így a vizsgaidőszak kivételével oda járok, szinte minden nap. Jó időben, szigorúan iskola után, sokszor megyünk ki a tengerparti éttermekbe teázni és élvezni a napsütés. Hága ruhavásárlásra is kitűnő. Hollandiában nem bevásárló központok vannak, hanem bevásárló utcák, mint nálunk a Váci utca. Ez viszont limitalja a vásárlós napok számát, hisz elég gyakran esik az eső.Scheveningen, a tengerpart6 (Copy)Scheveningen, a tengerpart7 (Copy)

Remek a kapcsolat a helyiekkel

A helyiekkel remek a kapcsolatom. Hárman élünk egy lakásban, a barátom és egy holland srác, aki az én egyetememen végzett. Az évek során megismerkedtünk az ő holland barátaival és egy nagyon szoros és jó baráti kötelék alakult ki. Rengeteget járunk egymáshoz vacsorázni, vagy együtt karácsonyozunk. Ők is meglátogattak minket Magyarországon, mikor jöttek a Sziget fesztiválra. Ekkor mi mutattuk meg nekik az országunkat.

Könnyebb a fiúkkal

Hágában élek a magyar barátommal és egy holland sráccal. Egy helyes, teraszos kis lakást bérlünk a tengerpart mellett. Azt gondolná az ember, hogy nehéz lehet két fiúval élni, de miután nem vagyok egy tipikus „csajos” lány, így nagyon jól kijövünk mi hárman. Sokkal nehezebb volt négy lánnyal együtt élni egy éven keresztül. Majdnem minden este együtt főzünk és együtt vacsorázunk, és minden héten vasárnap takarítunk.

A közlekedés itt nagyon jól ki van találva. Egy cég üzemelteti az összes tömegközlekedési eszközt, így egy kártyát kell igényelni és az jó az összes járműre. Ezt az utazó kártyát össze lehet hangolni a bankkártyánkkal és az lehúz annyi pénzt, amennyi szükséges az utazáshoz.hollnad barat (Copy)

Nehezen szervezhető már a kapcsolattartás az otthoni barátokkal

Az elején kevésbé tudtam tartani a kapcsolatot a barátaimmal. Amikor hazamentem, akkor a családommal szerettem volna lenni és későn kezdtem el szervezni találkákat a megmaradt barátaimmal. Középsulis időkből van négy barátom, az egyikük Skóciában tanul, ami nem könnyíti meg a találkozások megszervezést.

Hollandiában kell a holland nyelv

Ha valaki azt tervezi, hogy Hollandiában szeretne élni, annak előbb vagy utóbb meg kell tanulnia hollandul.

Mindenki beszél angolul, de segíti a beilleszkedést, ha az ember beszéli az adott ország nyelvét.

Ezt igaznak gondolom az összes országra. Úgy gondolom, hogy ha valaki tényleg szeretne dolgozni és mindent belead a keresésbe, akkor annak meg lesz a gyümölcse. Lehet, hogy nem a legmagasabb pozícióban fog kezdeni, de értékelni fogják a munkaadói az erőfeszítéseit és lesz lehetősége a fejlődésre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

Mint írja,

hirdetés
„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: