hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Egy erős vélemény: ilyen a mai oktatás diákszemmel

Itt a másik oldal, ezt gondolják a tanulók: egy diák olvasónk küldte el nekünk a saját és osztálytársai gondolatait arról, mi megy az iskolákban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. május 10.

hirdetés

Olvasónk küldte el nekünk azt a cikket, amelyet a közoktatás helyzetéről írt ő és néhány osztálytársa. Ahogyan írja, miközben a tanárok és diákok érdekeiért megy a sztrájk, valójában senki nem foglalkozik azzal, hogy a diákok mit szeretnének. Ezen szeretnének változtatni, hogy a diákok is helyt kapjanak a sajtóban, arról is essen szó, mi az, amit ők szeretnének, ami nekik jó lenne.

"Nem is tudom hol kezdjem.

Valószínűleg ma Magyarországon mindenki tisztában van a közoktatás problémáival, vagy legalábbis azzal, hogy vannak. Hiszen az interneten tucatnyi cikket olvashatunk róluk nap mint nap, hallhatjuk a hírekben vagy a tanárainktól (esetleg diákjainktól).

Ezzel szemben, mióta ez az egész "lázadás" elkezdődött, mióta besokalltak az emberek egyetlen cikket nem olvastam a diákok szempontjából írottan.

hirdetés

Ez egy kicsit rosszul adja ki magát, hiszen elvileg a tanárokért ÉS a diákokért sztrájkolunk majdnem heti rendszerességgel. Éppen ezért gondoltuk úgy néhány osztálytársammal, hogy ezt nem hagyjuk szó nélkül.

jbks

Valótlan az egész helyzet.

Hogy is tüntethetnénk valami ellen amiről nincs elegendő információnk? Hogyan tüntethetnénk valami ellen, ha nem tudjuk mi az igazi probléma? Pontosan mi ellen is tüntetünk? Ezen Ti elgondolkoztatok már?

Elég a rizsából!

Hetek óta gyűjtjük a dolgokat, amik ellen IS sztrájkolni kéne, nem csak azért, hogy kevesebb órát legyenek iskolában a diákok és a tanárok. De ha már így belelendültünk, kezdjük itt a beszámolót, az alapoknál.

Az eleve rosszul felépített alapoknál.

Milyen dolog az, hogy 16-18 éves gyerekek heti 35 órát kell, hogy bent üljenek az iskolában?

Aztán otthon természetesen tanulni kell, minden órára készülni, nem is keveset hiszen a tananyag olyan sok. De ami a legfájóbb az az, hogy amíg elvileg az érettségire és az "életre" készítenek fel minket, addig olyan dolgokat kell a tanároknak belénk erőltetni, aminek soha nem fogjuk hasznát venni és az alapműveltség tág fogalmába se tartozik bele. Ergo nincs az érettségiben. Rosszul hangzik. De vegyünk egy példát:

Valaki aki idén májusban érettségizik és mérnökire vagy orvosira szeretne bekerülni, miközben a legjobbat próbálja meg kihozni magából, április végén még azon kell aggódnia, hogy menni fog-e a verselemzés a magyar érettségiben?!

Vagy aki jövőre érettségizik és bölcsészetre menne, annak miért kell még a 11. végén biológiából meg fizikából szenvednie a négyesért?! Ettől vajon ők műveltebbek és életrevalóbbak lesznek vagy csak arra jó, hogy az amúgy is zsúfolt napjaikat még idegtépőbbé tegye?

Erre is szeretnénk választ kapni. Hihetetlen.

A diákok szempontját képviselve, csak azt tudjuk mondani, hogy

olyan érzés mintha direkt szeretnének kiszúrni velünk.

Persze iskola mellett még a házimunkából is vegyük ki a részünk, sportoljunk, legyen szociális életünk és aludjunk napi nyolc órát. Hát csodát tenni azért mi sem tudunk... Minden nap azt hallgatjuk, hogy az érettségi előtti kemény időszakot (ami éveket takar) ki kell bírnunk. Igen, lehet, hogy ki kéne bírnunk. De mi nem kibírni szeretnénk, hanem jól érezni magunkat. Most vagyunk fiatalok, és igen, terhelhetőek is vagyunk, de ez miért jelenti azt, hogy akkor mindent el kell venni tőlünk ami amúgy is múlandó???

Leszünk még mi is felnőttek, legálabb napi 8 órát fogunk dolgozni, de amíg még gyerekek vagyunk, addig miért kell olyan elfoglaltnak lennünk, mint egy felnőttnek (ha nem jobban)? Hangsúlyoznám, hogy értelmetlenül.

Arról még nem is beszélve, hogy az iskolában a számítógépek, projektorok csak néha-néha működőképesek, ami megint csak megnehezíti a középiskolás életet.

suli

Az ingyen tankönyveseknek versenyezniük kell, mert a könyvek elfogynak, a plafon az iskolában leszakad (ami egy éve nem lett megcsináltatva), és három osztálynak van együtt testnevelés órája, mert egyszerűen nincs elég tornaterem.

Ez tökéletes példája a meggondolatlanságnak, "vágjunk bele abba, amihez nincs kapacitásunk, legfeljebb ők szívják meg, nem mi". De igazából nem csak a rendszerben van a probléma, hanem az emberek rosszindulatában, ami sokszor viszont visszavezethető az alapokra. Mindenki feszült, túlzottan konzervatív, és az iskola nyomásának hatására ez erősen befolyásolja a tanárok és a diákok kapcsolatát.

suli4

Igyekszünk a lehető legszebben kifejezni magunkat. De most hadd magyarázzuk meg pontosan miből is van elege a diákoknak, a saját iskolánk példáival.

Elsősorban azt kell tudni, hogy nálunk nem úgy működik a suli, hogyha a mosdóba kell mennie valakinek, akkor kimehet. Szó szerint. Óráról a tanárok nagy része nyilván nem enged ki minket, de ez már megszokott. Az újabb, idén kialakult "trend" azt diktálja, hogy órák alatt és a szünetekben is bezárják a mosdókat, azzal a magyarázattal, hogy így nem mennek dohányozni a vécébe a fiatalok.

Ezt mégis hogy gondolták? Ez lenne a megoldás? Tudjuk, hogy tiltja a házirend, nyilván, de ezt valahogy máshogy kéne megoldani.

"
Ugyanis elég igazságtalan, hogy amikor késünk óráról mert csak három emelettel fentebb volt nyitva a mosdó, akkor is mi vagyunk leszúrva, jó esetben. Rossz esetben pedig nem engednek be az órára.

Tudjuk, hogy ez már parlamenti téma lenne, de miért volna olyan nehéz legalább egy szünetben kiengedni a 18 év feletti diákokat dohányozni? Mint nagyon sok másik európai országban, ahol kicsit liberálisabb és diákbarátabb a gondolkodás. Tőlük kéne példát vennünk! Hisz nem véletlen fejlettebbek és mondhatni, sikeresebbek, mint mi. Ezzel nem az országunkat szeretnénk becsmérelni, csak tények elé állítjuk az embereket. Vagy legalábbis megpróbáljuk...

Persze azt is hallgatjuk, hogy a Diák Önkormányzattal tárgyaljunk erről. Mintha már nem lettek volna a DÖK-képviselők annyiszor visszautasítva az ötleteikkel, pedig a diákok csak rajtuk keresztül tudnak kommunikálni a vezetőséggel.

suli2

Bár hozzá kell tenni, hogy ez nem az első eset, hogy az iskolánkból hiányzik a diákok felé folytatott kommunikáció.

Biztos sokan emlékeztek arra a bizonyos tüntetésre, amikor egy szerdai napon, nyolc órakor ki kellett vonulni egy órára az iskola elé. Az internet is tele volt már aznap cikkekkel, ahol az iskolánkat egy egészen kreatív, de találó szövegkörnyezetben emlegették;

"az iskola, ahol tiltakozni sem lehet".

Igen. Itt sem az volt a probléma, hogy be lettünk zárva, hanem az, hogy semmit sem mondtak nekünk. Az egész tüntetésről nem tudtunk. Ültünk az ebédlőben, tanárok sehol, ki nem mehettünk. Annyit mondtak nekünk, hogy az maga a sztrájk, hogy ők nem tartanak órát, csak este tudtuk meg, hogy igazából ki kellett volna vonulnunk az iskola elé. Egyszerűen csak fájó, hogy ennyire gyereknek néznek minket és azt se hagyják, hogy a saját jövőnkért harcoljunk. Mindegy, elengedtük, nem volt belőle botrány.

Következőnek egy régebbi sztorit szeretnénk kiemelni:

Egy nyolcadikosoknak tartott nyílt napon történt, hogy egy fiatalabb apuka és fia a lehető legnagyobb békében várakozott a folyosón, éppen szünet volt, ismerkedtek az iskolával, amikor a következő történt:

Egy "jó indulatú" tanárnő hátulról odament és egy mozdulattal leverte az apuka fejéről a sapkát, azt gondolva, hogy egy diák. A szülő felháborodottsága teljesen érthető volt. Mit lehet erre mondani? Kellemetlen. Miért ne lehetne sapkát vagy kapucnit hordani? Érthetetlen. Mi lenne ha elfogadnánk egymást úgy, ahogy vagyunk és ne fognánk fel mindent bunkóságnak? Túl nagy kérés. Ha egy kamasz úgy fejezi ki magát, hogy felveszi a kapucniját, ezzel jelezve, hogy ma mindenki hagyja békén, mert nincs jó napja, miért kéne bárkinek is ebbe beleszólni? Logikátlan.

A másik eset, ami szerintünk kicsapja a biztosítékot az konkrétan a múlt héten történt:

X tanárnő éppen az egyik diákjával beszélgetett a folyosó egyik felén, amikor Y tanárnő a folyosó lehető legmesszebbi, másik feléről odakiabált a fiúnak, azt parancsolva, hogy a sapkát azonnal vegye le a fejéről. Annyival nem tisztelte meg a tanulót és a tanárát, hogy odamegy. Erre a jelenségre egy szó illik; katasztrófa. Mi is emberek vagyunk, nem állatok, nem rabszolgák és nem robotok. Mi lenne ha nem csak nekünk kéne tisztelni a tanárokat, hanem egy minimálisan ők is tisztelnének minket? Hiszen minden fajta kapcsolat,

a tanár-diák kapcsolat is kétoldalú.

Ha ebből a kapcsolatból egyoldalú lesz, abból már valami egészen új dolog jön létre; diktatúra.

Természetesen tisztelnünk kell a tanárokat, hiszen ők már valamit letettek az asztalra, de azért ne essünk át a ló túloldalára. Ne hagyjuk eddig fajulni a helyzetet. Azt is értjük, hogy nem muszáj ebbe az iskolába járni - ahogy ezt heti rendszerességgel az orrunkra kötik-, de emberek, nem muszáj ebben az iskolában tanítani sem.

diak3

A másik példa erre pedig szintén a múlt héten történt. Az iskolában elvileg tilos telefont tölteni, de ha egy évben egyszer vészhelyzet van, nem jelenthet olyan nagy problémát ha egy tanuló felteszi tíz percre tölteni a telefonját. Szünet volt amikor a tanárnőnk bejött pakolni a terembe, észre se vette, hogy egyik osztálytársam töltötte az ajtó mellett a telefonját. A tanárnő egy kollégája bejött a terembe és egy szó nélkül elvitte a telefont magával. Az osztálytársam mikor észrevette, hogy eltűnt a telefonja kiborult. Érthetően. Nyilván ilyenkor arra gondol az ember, hogy valaki ellopta. Ki gondolta volna, hogy egy tanár képes egy szó nélkül elvinni? Milyen dolog ez? Ekkor mondta az ajtónál ülő osztálytársunk, hogy ki vitte el. Teljesen ledöbbentünk, még a tanárnő is, aki kezdte volna az óra tartását. Tanítás után pedig elmentünk az igazgatóságra a telefonért, ahol még mi lettünk leszúrva. Muszáj volt annyit hozzátennem, hogy reméljük legközelebb szól a tanárnő, ha elvisz valamit. Mire azt a választ kaptam, hogy nem. Mert mi mivel járulunk hozzá az iskola áramszámlájának befizetéséhez? Na, ezen a ponton kiakadtam. Nem akartam balhét, úgyhogy ennyivel lezártuk, de valami azóta a fejemben van, amit nagyon szerettem volna megmondani a tanárnőnek; igen, hozzájárulunk, mégpedig úgy, hogy a szüleink nem kevés adót fizetnek és abból tartják fenn az iskolát, és azt se hiszem, hogy a tanárnő maga valamilyen formában hozzájárul az iskola áramszámlájához. De mindegy is, megtörtént, elmúlt.

Van, hogy ennek pedig pont a másik véglete érvényesül, ez az amikor a tanár (úgy látszik) túl emberséges és az sincsen értékelve, sőt... Ezért igazából valamilyen szinten érthető, hogy néhányan közülük nem találják az arany középutat. Erre is van egy tökéletes példánk. Az egyik tanárunk elmondta nekünk, hogy hogyan lett visszautasítva a vezetőség által. Köztudott, hogy a fakultációk nem minden évben indulnak el a diákok szükségletei szerint. A jövő évi faktválasztás pedig éppen most zajlik. Ami történt az felháborító. Az évfolyamon összesen három ember jelentkezett kémia fakultációra, ennek elindításához pedig minimum tíz jelentkezőre lenne szükség, ergo nem fog elindulni. A tanárnő nem szívesen nézte volna végig, hogy a gyerekek akik eddig orvosira vagy gyógyszerészetire készültek teljesen elveszettek lettek, jogosan, hiszen így az ehhez szükséges kémia érettségi számukra elérhetetlenné vált. Ezért döntött úgy, hogy felajánlja segítségét. Mégpedig azt, hogy

a kötelező munkaidején kívül, fizetés nélkül megtartotta volna a faktot annak a három diáknak, csak azért, hogy le tudjanak érettségizni. Visszautasították.

De persze megoldást a problémára azóta sem talált a vezetőség. Az iskolának kéne hálásnak lennie, amiért a tanárnő képes saját erejéből, saját idejéből elvenni a tanulók kedvéért. Valószínűleg abban sokan egyet értük, hogy ez nagyon becsülendő és nemes gesztus volt.

"
Az ilyen embereket hívják úgy, hogy TANÁR. Nem a pénz a céljuk, hanem az oktatás.

Ez kéne, hogy a mai tanárideál legyen. Nos, ez minden amit el szerettünk volna mondani. Reméljük felnyitottunk vele néhány szemet, reméljük a legjobbakat és bízunk a változásban."

A cikk a Civilhetes.hu-n jelent meg először.

A fotók illusztrációk, forrás: Pixabay.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

Mint írja,

hirdetés
„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: