hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Döbbenetesen gyorsan oltanak Izraelben, napi százezer ember kapja meg a vakcinát

Tel-Aviv legnagyobb terén egy sátorban oltják az embereket, bejelentkezés nélkül, ingyen. Ilyen sebeséggel márciusban végezhetnek is.
Báthory-Beck Nóra, Címkép: MTI/AP/Oded Balilty - szmo.hu
2021. január 05.

hirdetés

Hatalmasak a különbségek a környező országok oltási sebességében. Magyarország az Európai Unióban is az egyik legutolsó, eddig csak minden kétezredik magyart oltottak be. Ezzel szemben Izrael az élen jár.

A 9 millió lakosú országban eddig 1,2 millió ember kapta meg a vakcinát, eddig az uniós engedéllyel is rendelkező Pfizer és BioNTech oltóanyagából. Tegnap azonban az Izraeli Egészségügyi Minisztérium engedélyezte az amerikai Moderna vakcináját is, amelyből 6 millió adagot meg is rendeltek. A Modernával január elején kezdik meg az oltást.

Alon Cohen, a Tel-Avivban élő fiatal informatikus azt meséli, Izraelben szinte mindenki szeretné a lehető leggyorsabban megkapni az oltást. Az országban egyébként a hivatalos adatok szerint is nagyon magas, több mint 70 százalék az oltási hajlandóság.

„Tegnap óta az 50 év felettiek és azok kaphatják meg az oltást, akiknek papírjuk van róla, hogy olyan betegségük van, ami miatt veszélyeztetettek. Az egészségügyben, az oktatásban, az idősotthonokban és a veszélyes helyeken dolgozók, már mindannyian be vannak oltva.”

A tel-aviviak kétféleképpen juthatnak hozzá a vakcinához. Vagy bejelentkeznek az egészségügyi szolgáltatójukhoz, ahol időpontot kapnak és a rendelőben beoltják őket, vagy elmennek a Rabin térre, ahol az önkormányzat egy hatalmas sátrat állított fel, amelyben több tucat embert oltanak be egyszerre.

„Bárki beállhat a sorba, aki a megadott csoportba tartozik. A szüleim például az egészségügyi szolgáltatójuktól és az önkormányzattól is kaptak értesítést, hogy bármikor mehetnek. A sátornál csak be kell diktálni a személyi igazolvány számát, és már meg is kapják az oltást”
– mondta a tel-avivi fiatal.

fotók:Twitter/Tel-avivi önkormányzat

hirdetés

A vakcina beadása után még 15 percig megfigyelnek mindenkit, aztán pedig fotózkodni is lehet egy nagy papír koronavírussal, vagy fecskendővel.

„Amikor elsétáltam a térre, azt láttam, hogy a legtöbb ember megkönnyebbült mosollyal jön ki a sátorból, ahol a szuri után egy sárga cetlit kapnak, amivel igazolni tudják, hogy ők már védettek.”

A tel-avivi önkormányzat az oltási tájékoztatójában azt írja, hogy szeretnék, ha a város újra biztonságos lenne, és szabadon lehetne étterembe, piacra, moziba, színházba, fesztiválokra járni, ezért mindenkinek azt ajánlják, hogy éljen az ingyenes oltás lehetőségével.

Az országot jelenleg harmadszorra zárták le. Most is kijárási korlátozás van érvényben, az emberek december 27-e óta 1000 méterre hagyhatják el otthonaikat, kivéve, ha oltatni mennek, vagy más orvosi ellátásra, szociális munkát végeznek, tüntetésen vesznek részt, bírósági meghallgatásuk van, a gyerekeiket viszik a külön élő szülőhöz, temetésen, esküvőn vagy körülmetélésen vesznek részt, engedélyezett munkahelyükre mennek, iskolába, óvodába viszik a gyerekeiket, illetve ha egyedül sportolnak.
Izraelben minden üzlet és szórakozóhely zárva van, az éttermek csak kiszállíthatnak, bezárták az állatkerteket, a természetvédelmi parkokat, beszüntették a szépségápolási tevékenységeket, az amatőr beltéri sportolást, de az utazások és az összejövetelek is tilosak. Aki a szabályokat megszegi, 500 sékelt, körülbelül 45 000 forintot kell fizetnie.

„A korlátozások azért nem olyan szigorúak, még ha első látásra annak is tűnnek. Én például a Wix weboldal készítő cégnél dolgozom, a vállalat eddig az engedélyezett, nélkülözhetetlen munkát végző kategóriába tartozott, de a főnökeink így is meghagyták nekünk a választás jogát, hogy csak akkor menjünk be az irodába, ha úgy gondoljuk, hogy ott nyugodtabban tudunk dolgozni, mint otthon” – magyarázta Alon Cohen.

A gyerekek azonban eddig járhattak iskolába és óvodába, de miután a napokban Izraelben is megjelent a mutáns koronavírus, a kormány most újra összeült, és két napon belül döntést ígér arról, hogy újra átállnak-e online oktatásra, illetve szűkítik-e az engedéllyel rendelkező munkahelyek körét.

Az elmúlt 24 órában Izraelben 5199 új esetet regisztráltak, 79 ezer elvégzett tesztből, jelenleg 793-an vannak intenzív osztályon, közülük 203-an lélegeztetőgépen. A járvány kitörése óta összesen 3435-en haltak meg.

A fertőzöttségben azonban országon belül is nagyok a különbségek. Az arabok és ultraortodoxok lakta városokban ismét kiemelkedően gyorsan terjed a járvány. Tegnap például az ultraortodox Beitar Illitben a koronavírus-tesztek 24 százaléka, míg a nem vallásosok lakta Tel-Avivban csak 3 százaléka lett pozitív.

Az egészségügyi miniszter Yuli Edelstein a kormány tegnap esti egyeztetése után azt mondta:

„azért szükséges újra a szigorítás, hogy az ország márciusra ne kerüljön abba a helyzetbe, amiben Olaszország volt múlt év márciusában.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hozzátette: „a rendkívül gyors oltási programnak és a szigorú korlátozásoknak köszönhetően rengeteg életet meg fogunk menteni, és mi leszünk az elsők a világon, ahol visszaáll a gazdaság a rendes kerékvágásba.”

„Azt azért fontos hozzátenni ehhez a nagyon gyors oltási sebességhez, hogy nálunk március végén ismét választások lesznek, tehát a kormánynak nyilván az az érdeke, hogy az emberek elégedettek legyenek velük”
– fejtette ki véleményét az izraeli informatikus.

A fiatal úgy számol, hogyha ezzel a sebességgel oltanak tovább, azaz naponta több mint 100 ezer ember megkapja a vakcinát, akkor ő körülbelül március elején kerülhet sorra.

Ezzel szemben Magyarországon egy hasonló korú fiatal, a legjobb esetben is valószínűleg csak nyár végén juthat hozzá a szabadságot jelentő oltási igazoláshoz. Éppen ezért sok - a diaszpórában élő – izraeli állampolgár is azt tervezi, hogy hazautazik a vakcina miatt. Így van ezzel Noam Dana a Budapesten élő izraeli családapa is.

„Több Magyarországon élő ismerősömmel arra várunk, hogy megszüntessék a beutazás utáni 10 napos karantént, illetve, hogy az oltási program szerint sorra kerüljünk. Amint ez megtörténik, hazarepülök, és beoltatom magam”
– mondta a férfi.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk