/szempont/csak-egy-kis-rakod-volt-hogyan-ne-szoljunk-be-daganatos-betegeknek/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Csak egy kis rákod volt” – hogyan ne szóljunk be daganatos betegeknek

A kiragadott mondat nem kitalált, egy ismeretlen szerző küldte privát üzenetben az Instagramon Barbinak, aki nyíltan felvállalta betegségét és folyamatosan posztol gyógyulási folyamatáról.
Ganzler Orsolya - szmo.hu
2020. szeptember 21.

hirdetés

"Csak egy kis mellrákod volt." Ezt amolyan aláírás nélküli üzenetben küldte valaki az Instagramon Barbinak. Volt még tovább is, hogy például Barbi igazán elmehetne fogfehérítésre. De a központi gondolat mégis ez a megállapítás: hogy mersz te itt posztolgatni és úgy viselkedni, mint egy influencer, hát neked csak egy kis rákod van!

A címzett Barbi, 29 éves fiatal lány. Sőt, már fiatalasszony, hiszen idén nyáron férjhez ment szerelméhez. Se a pandémiás helyzet, se a kemoterápiás kezelések nem akadályozhatták meg ebben. Merthogy Barbi épp mellrákkal küzd, talán lassan mondhatunk múlt időt is, mert a kezeléseket letudta, utolsó szükséges lépésként egy műtét várt még rá. Barbi úgy gondolta a betegsége diagnosztizálása után, hogy nem hagyja magát legyűrni, erős lesz, sőt, a saját küzdelmével másoknak is erőt ad.

Ezért is kezdett külön Instagram profilon beszámolni a fejleményekről, gondolatairól, tapasztalatairól. Mondhatni a dolog bevált, 23 ezer követőnél tart Barbi profilja, ami most éppen az „Élet dió után” nevet viseli. (Kezdetben „Dióval az élet” névre hallgatott – dióként a mellében lévő daganatot emlegeti.) Ezzel a nyilvános profillal nem akart mást, mint egy virtuális naplót elénk tárni, és a saját példájával is ráirányítani a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy törődjünk az egészségünkkel, járjunk el szűrésekre, tartsunk önvizsgálatot, mert a rák nem válogatós fajta, 29 éveseket is elkap, ha úgy tartja kedve. Már csak tudom, magam épp 28 voltam, amikor szembetaláltam magam a nyirokrákkal.

hirdetés

A feladóról kevesebbet tudunk. Arckép és kiposztolt tartalom nélküli profil. Hogy nő-e vagy férfi, fiatal vagy idősebb, nem lehet tudni – bár ha ennyire foglalkoztatja a kérdés, hogy ki hogyan válhat influencerré, akkor talán mégis a fiatalabb korosztályból való.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk