SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Csak egy görög nyaralásra szeretett volna menni Ildikó, négy évtizedes házasság lett belőle

Átvészelt egy hatalmas földrengést, miközben németet tanítva tanult meg görögül, és azt is megtudta, hogy miért etetik sokan a kígyókat. Kőszegi lányból lett egy orvos felesége Cipruson.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2018. július 07.


Link másolása

Ildikó kalandos története a szegedi egyetem búcsú buliján kezdődött. Csak egy görög nyaralásra szeretett volna menni, amelyből egy lassan négy évtizedes házasság lett.

Hogy került Ciprusra, hogyan fogadta párja családja, hogyan tudott beilleszkedni egy nagyon más kultúrába, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie egy akkor még görögül sem tudó magyar lánynak? Ezekről mesélt nekünk az egykori kőszegi tanárnő, aki végül görögöket tanított német nyelvre.

Az orvosi diploma miatt indultak Ciprusra

1990-ben – a rendszerváltás után - egy turista útlevéllel indultam neki az útnak. Nem én döntöttem úgy, hogy Cipruson szeretnék élni. A férjem állami ösztöndíjjal tanult Magyarországon, és annak az árát le kellett dolgoznia Cipruson, vagy ki kellett volna fizetnie. Ő kezdő orvos volt, én kezdő pedagógus, a ’90-es évek Magyarországán nem tudtuk volna ez utóbbit megtenni.

Mikor tudtuk már, hogy költözünk, akkor bementem a kőszegi rendőrségre, hogy megtudjam, mi szükséges ahhoz, hogy Ciprusra utazzunk.

Megkérdezte az ügyintéző, hogy van-e érvényes útlevelem. Mondtam, hogy igen. Rendben – ennyi volt a válasz. Ez ekkor nagy szó volt,

hiszen addig határzárral, fegyveres katonákkal voltunk elválasztva a kapitalista külföldtől. Csak egy példa: mikor 1981-ben látogatóba szerettünk volna menni Ciprusra, a férjemnek – aki Szombathelyen dolgozott a kórházban és Kőszegen lakott – külföldön kellett egy meghívó levelet feladnia, amiben igazolja, hogy ellát engem, amíg Cipruson leszünk. Vagy mikor összeházasodtunk, az Igazságügyi Minisztériumtól kellett engedélyt kérni.

Ezek után érthető, hogy még megérdeklődtem, hogy meddig maradhatok kint, amire az volt – a logikus – válasz, hogy amíg érvényes az útlevelem.

Az eljegyzés, szülőkkel

Hét év volt a terv

A terv az volt, hogy hét évig maradunk, amíg a férjem ledolgozza az ösztöndíját. Én az akkor – igen megértő és engem segítő - iskolaigazgatómtól, Krancz Józseftől kértem hét év fizetés nélküli szabadságot. Ő ezt engedte, azzal a megjegyzéssel, hogy azt ugyan nem tudja megígérni, hogy történelem-németet fogok majd tanítani, de ha visszajövök, biztos lesz munkám. Ez óriási lelki támogatás volt akkor nekem, amikor elindultunk az ismeretlenbe. Soha nem felejtem el neki.

Az első időszak nehézsége a nyelv volt

A kezdet nagyon nehéz volt. Nem tudtam görögül. Korábban a német nyelvtudásommal mindenhol boldogultam, ahol megfordultam: Németországban, Lengyelországban, Romániában, Olaszországban, Ausztriában, Bulgáriában, Jugoszláviában, Törökországban és Görögországban is. A megszokott német kultúrkörből átkerültem egy angol-görög kultúrába, hiszen Ciprus angol gyarmat volt.

Mint a Bazi nagy görög lagzi

Az addigi önálló lakással, élettel rendelkező, szocialista világunkból becsöppentem egy görög családba. Férjem szüleinél laktunk majdnem egy évig. Igaz, hogy nem abban a klasszikus családban.

Évekkel később sokat nevettünk a Bazi nagy görög lagzi című film találó jelenetein, amelyekkel jó pár dologban hasonlókat éltünk meg mi is.

Anyósomék felvilágosultabbak, ezáltal nyitottabbak is voltak azért sok mindenben.

Sokat köszönhetek azoknak a régóta (még 1974 előtt odakerült) Cipruson élő vegyes házaspároknak is, akik mikor meghallották, hogy jött egy újabb magyar feleség, akkor felkerestek, meghallgattak, lelkileg is támogattak. Azóta is emlegetjük. De nem csak velem voltak ilyenek. Igaz, kevés volt akkor itt a magyar, de mindenki tudott mindenkiről. Később összebarátkoztunk. Mikor a gyerekek kicsik voltak, együtt jártunk piknikezni a hegyekbe, vagy a tengerpartra, mindenki kiönthette a szívét, és a politikai nézőpontok ellenére is összetartottunk. És ez a barátság azóta is tart.

A rokonság is szeretettel fogadott, bár nyelvi nehézségeink voltak.

Egy kedves rokonom egyszer megtette, hogy megfogta az éppen Németországból nyaralásra hazaérkezett rokont, együtt lementünk a tengerpartra egy kávézóba, és a „tolmács” segítségével próbált beszélni velem a problémáimról,

igyekezett vigasztalni és tanácsokat adni – és marasztalni.

A legmeglepőbb: a síró ismeretlenhez is odamennek

Még 1981-ben, amikor csak látogatóban voltunk Cipruson, összevesztünk a férjemmel. Én elmentem sétálni, de sírtam az úton. Egyszer csak odajött hozzám egy idősebb néni, megsimogatott és valamit mondott. A férjem – aki utánam jött – lefordította: „Ne sírj, hamarosan visszatérsz a hazádba és minden rendbe jön”. Azt hitte, hogy a libanoni háború elől menekülő arab vagyok. Mehettem volna én bömbölve bárhol Európában, biztos, hogy senki nem kérdezi meg, hogy mi a baj…

A legnehezebb: otthagyni szeretett szüleimet, barátainkat és a munkámat

Nekem talán az volt a legnehezebb, hogy ott kellett hagynom a szüleimet, akiknek a nagylányuk már évek óta Németországban élt, és így teljesen egyedül maradtak. A barátainkat, akikkel szerettünk együtt lenni, és egy ígéretesen induló pályát (Győr-Sopron megye német nemzetiségi iskolák és óvodák szakfelügyelője, majd Kőszeg egyik legjobb iskolájának történelem-német tanára) voltam.

Szóval, a hazámat. Az addigi – teljes, szép – életemet, és elfogadni, hogy háztartásbelivé válok.

De féltem a háborútól is, hiszen nem volt annyira távoli 1974. Az itteni magyarok átélték ennek minden borzalmát. Azt, hogy ez mennyire benne van a mai emberek életében is, arra akkor jöttem rá, mikor a párom a második randinknál egyszer csak azt mondtam nekem: „hát tudod, a háborúban…” Akkor ledöbbentem, átcikázott az agyamon: „Atya úr Isten, hány éves a mellettem ülő, jóképű orvostanhallgató?” Hiszen hallottunk híreket a ciprusi görög-török háborúról, de ki gondolta volna, hogy a barátom megjárta ezt a poklot… Hiszen mi itt Európában a háború szó hallatán a 2. világháborúra asszociálunk.

Marios az irodájában, a falán a szegedi diploma

A legnehezebb azonban mégis a nagylányunknak, Melinának volt, aki Magyarországon befejezte az 1. osztályt, majd Cipruson elkezdte a 2.-at úgy, hogy a nyáron még görögül is meg kellett tanulnia, végül sikeresen, nagyon szép eredménnyel zárta az évet. Ákos, a fiúnk akkor 2 éves volt, nem sokat érzékelt a dolgokból.

Melina

Csak akkor lehetett mosni, ha a szomszédnak szóltak

És nehéz volt az is, hogy feladtuk az önálló életünket, összeköltöztem a férjem szüleivel. De ott volt a remény, mert tudtunk venni egy épülőfélben lévő lakást, amibe – akkor úgy reméltük – pár hónap múlva beköltözhetünk. De a cég csődbe ment, a lakás majdnem elúszott. Szerencsénkre a házban sok fiatal értelmiségi vásárolt lakást, ügyvéd, tanár is volt köztük, és összedugtuk a fejünket, hogy megmentsük a házat. Végül mi fejeztük be az építkezést. Itt találkoztam először a csőd fogalmával testközelből – addig csak politikai gazdaságtan órán került szóba.

Végül beköltöztünk.

A 3. emeleti lakásba a vizet lentről hordtuk fel úgy, hogy nem volt korlát, nem volt áram, és persze lift sem. Hónapokig úgy mostunk, hogy szóltam a szomszédnak, hogy ő ne mosson,

mert az áram csak egy vezetéken jött a 4 szintes házba. De a nehézségek összekovácsoltak minket. Hosszú éveken át igen jó szomszédok lettünk, össze is jártunk.

Ákossal gulyásleves főzés közben

A tanítványok tanították görögül

Én a tanítványaimtól tanultam meg görögül. Igazából fizetnem kellett volna érte nekik. A férjem, Marios megunta, hogy morgok, hogy nincs munkám, ezért kirakott egy cetlit a kórházban, hogy német nyelvoktatást vállalok. Az első tanítványom nagyon boldog volt, hogy csak németül beszélünk az órán, de két hónap után feladta. Aztán jöttek mások és én otthon tanítottam a németet nekik. Később egy főiskolán és szállodákban is vállaltam már oktatást.

A gyerekek otthon az esőben szaladgáltak örömükben

Cipruson nyáron nagyon meleg van. Ugyanakkor minden 3. nap elzárták a vizet. És bár minden ház tetején van víztartály, nehezen viseltem, hogy a csapból nem folyt víz. Mikor a gyerekekkel nyáron hazamentünk, és esett az eső, akkor ők kint rohangáltak örömükben, hogy nyáron esik, zöld a fű és jókat lehet benne bukfencezni.

Fura, hogy nincs négy évszak, hiányzik az ősz és a tél. Az ősz gyönyörű a hegyekben, a Kaledónia vízesés és a hozzá vezető túraútvonal nagy élmény.

Ciprusról mindenkinek csak a napfény, a tenger jut az eszébe. De azért télen a 2000 méteres Troodoson mindig van hó.

Oda szoktunk felmenni a gyerekekkel szánkózni, a fiúnk ott tanult meg síelni. Nagy élmény volt, mikor például egy narancsszüret után felmentünk szánkózni. A tél itt 10-15 fokot jelent, a 28 év alatt 2-3 alkalommal havazott. A gyerekek nem mentek iskolába, helyette irány a domb, lehetett hógolyózni, hóembert építeni.

Az egész család szereti a tengert (az ittenit is és a magyart is). Amíg a gyerekek kicsik voltak, sokat mentünk velük télen-nyáron tengert nézni. A háborgót, a naplementést, a fürdésre csábítót, a selymeset vagy kagylókat, kavicsokat szedni. Örök szerelem marad… A gyerekek szeretnek búvárkodni is, Ákos pedig imád a hegyekben, sziklás oldalon biciklizni.

A nyári esték is varázslatosak. Mindenki kint ül a verandán, vacsorázik, beszélget, és valahol szól a zene.

Az itt élők extrovertáltak, nem úgy, mint mi, magyarok. A fiatalok bárokba, kávézókba, vendéglőkbe járnak, és a tengerparton nagy az éjszakai élet.

Butus is szeret kirándulni Troodosra

Sokan etetik a kígyókat

Meglepett, hogy néha kígyók keresztezték az utunkat, még séta közben is. Szerencsére nem mérges kígyók voltak - habár vannak ilyenek is szép számmal - ráadásul a 2-2,5 méteres kígyókat sokan etetik, mert azok megfogják a rágcsálókat.

Egy szörnyű földrengés után új lakás meglepetéssel

A lakásunkat egy szörnyű 6,6-os földregés után szerettük volna eladni. Borzasztó élmény volt a 3. emeleten – miközben a konyhában tanítottam – átélni.

Bár itt a házakat földrengés-biztosra építik, az épület kilengett, a tárgyak lepotyogtak. Aznap éjjel rokonoknál aludtunk

egy földszintes házban. Másnap mikor visszamentünk, a szomszédok már lapátolták ki a jeget, vizet, ami bezúdult a lakásunkba. Akkor indultunk el – sajnálva a jó szomszédokat - házat keresni. Jó időbe telt, mire rátaláltunk arra, amiben most is élünk.

Érdekes történet volt ez is: A szomszéd vitt el megmutatni egy házat, ami nekem nem tetszett. De ahogy keresgéltünk a környéken, megláttam egy kertes házat, a garázskapun egy telefonszámmal. A férjem azonnal mondta, hogy ez nem a MI pénztárcánknak való, de én meg gondoltam magamban, hogy azért meg kéne kérdezni. Felhívtam őket, de megijedtem, mert valaki angolul beszélt. Majd kaptunk egy újabb számot, ahol majd görögül beszélnek velünk. Elkezdtem beszélni, mire

a vonal másik végén egy kedves női hang üdvözölt görögül és Ildi néninek szólított. Mint kiderült, egy orosz lány volt, aki még a főiskolán volt a tanítványom, és megismerte a hangomat.

Mondta, hogy alkudjunk bátran, mert a szülei hajlandóak sokat engedni az árból, mert vissza akarnak menni Moszkvába. Így aztán sikerült alaposan lealkudni az árat és beköltöztünk a két szintes, kertes házunkba.

Az első pillanattól napelemek biztosítják a meleg vizet, egy olyan szigeten, ahol az év 360 napján süt a nap. Ez nem csoda, mint ahogy az sem, hogy egy éve már az áramtermelésre is használjuk a napenergiát, és ezzel bátrabban működtetjük a légkondit is, ami a nyári nagy melegben és párában jól jön.

A tömegközlekedés csak pár éve indult be Cipruson, addig mindenki saját autóval járt. Ezért nem ritka, hogy egy családban akár 3-4 autó is van.

A nagy felfutás után jöttek a gazdasági nehézségek

Mikor kiköltöztünk, az nagyon tetszett, hogy volt egy általános jólét. Aztán gyors fejlődésnek indult az ország, egyre több vendégmunkás is érkezett, akik az építkezésen és a turizmusban dolgoztak. (Eddigi életünk állandó építkezések között zajlott: utakat, járdákat csináltak, csatornáztak, középületek készültek.) Az építőipar felfutott, a hitelekhez könnyű volt hozzájutni. Egyszer azonban kidurrant a nagy lufi. 2010 után olyan krízis volt, hogy pl. 2013-ban volt olyan bank, ahol a 100 ezer euró feletti pénzt elvették a tulajdonosától, hogy ne menjen csődbe a többi bank.

Nagyon nehéz időszak volt ez sok családnak. Minden bezárt, leálltak az építkezések, kevesebb munka volt, több lett a munkanélküli, és voltak családok, akik csődbe mentek.

Az állami alkalmazottak fizetésének is több mint harmadát elvették. De aztán megint talpra állt a gazdaság és ma már újra felmenőben van.

A családok ma is összetartanak, még sok a nagy család, a menyünk révén a miénk is),de a fiatalok már itt is másként, sokkal szabadabban élnek. A nők munkát is vállalnak és kevesebb a gyerek is, pedig az édesanyáknak csak 16 hét szülési szabadság jár. Nagyon sok segítséget kapnak viszont a nagyszülőktől minden téren.

Háttérben a paphosi vár és hatalmas hullámzás

A következő részben Ildikó elmeséli, hogy milyenek a hétköznapok Cipruson, mit szeretnek enni, milyen az egészségügy és az oktatás, hogy éli meg a kétlakiságot ő, és hogyan boldogulnak a gyerekei, akik egy vegyes családban nőttek fel.

A fotókat Ildikó jóváhagyásával közöljük

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
„Oda készülök, ahol nem kell szégyenkeznem, mikor kimondom, hogy magyar vagyok”
Olyan fiatalokkal beszélgettünk, akik április 3-án este úgy döntöttek, nincs értelme tovább a hazájukban maradniuk.

Link másolása

Április 3., vasárnap este, egy hatodik kerületi szavazatszámláló bizottság. Majdnem éjfélig nem tudtam ránézni a telefonomra sem, így hozzám csak viszonylag későn ért el az újabb kétharmad, a Holdról is látható győzelem híre. A választás végeredményével, a győztesek, illetve vesztesek beszédeivel foglalkozó cikkek posztjai között már meg-megláttam néhány külföldön élő ismerősöm egymásra kísértetiesen hasonló bejegyzéseit is a hírfolyamban.

„Ha tervezed, hogy ideköltöznél, érdekel a munka- és albérletkeresés, vagy akár az egészségügyi rendszer, akkor keress bátran!”

Nem sokat kellett várnom, hogy szembejöjjön egy csoport, ami még aznap este alakult, és szerdára már közel ötezer tagja volt. Olyan fiatalok gyűjtőhelye lett, akik az eredményt látva végre döntésre szánták el magukat. Nagyjából itt értettem meg, hogy a két fröccs közötti „én tutira szedem a cuccom, ha megint nyernek” és az egymásra licitáló „akkor áprilisban megyünk külföldre” szólamok 2022-ben valóságalapot kaptak. Most ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a liberális gondolkodású huszon- és harmincéves korosztálynál tényleg betelt a pohár.

Velük beszélgetve olyan mintákat láttam kirajzolódni, amiket a százalékok és hibahatárok mellett egyik kutatóintézet sem fogalmazott meg a választásokat megelőző hetek és hónapok felméréseiben.

Tudták, hogy nem sikerül, de remélték

A legtöbben egyetértenek abban, hogy nem láttak esélyt az ellenzéki összefogás győzelmére. Ennek ellenére kétségbeesést, dühöt vagy éppen puszta szomorúságot éreznek, mert végre volt egy politikai ellenoldal, ami reményt adott, végül mégis csalódást okozott.

„Az volt az első gondolatom, hogy ezt biztosan csak álmodom. Hogy ez egy rémálom, és másnap, ha felkelek, nem lesz igaz. Nem történhet meg. Közben teljes megsemmisülést éreztem még, kiszállt az erőm, még dühöngeni se tudtam.”

Volt, aki a kormánypárt által gondosan kialakított választási rendszert – például az átrajzolt szavazókörleteket – hibáztatja az újabb kétharmados győzelemért.

„Csalódott voltam, mérges nem, mert tudtam, hogy egy olyan játékot hoztak létre, amit csak ők nyerhetnek meg.”

De olyan is akadt, aki valójában nem is a Fideszt hibáztatja: „Csalódottságot éreztem és elkeseredést azért, mert az embereknek jó az a rendszer, ami ma van Magyarországon, és mert támogatják azt a kormányt, ami kirekesztő, ellenségképek kovácsolásán alapuló politikát folytat.”

Folytatódik az, ami eddig

További ellenségkép-keresés és -gyártás, a genderpropaganda kiszélesedése, mélyszegénységben élő rétegek további lesüllyedése, gátlástalanul gazdagodó oligarchák, totálisan elszálló élelmiszerárak és folyamatos forintgyengülés, ami újabb lendületet vett azzal, hogy az EU megindította a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen. Egyszóval: a megkérdezettek arra számítanak, hogy Magyarországon minden folyik majd tovább az eddigi mederben, csak még explicitebb módon, korlátok nélkül.

„Szerintem ezzel az alig 3 millió szavazattal, aminek szerintem minimum a harmada »szabályos csalás«, felhatalmazva érzik magukat bármire. És a fasisztoid Mi Hazánkkal karöltve a legsötétebb világ fog beköszönteni. Nincs ellenerő, nincs fék, semmi nem maradt.”

Néhányan elsősorban a gazdasági vonatkozásoktól tartanak, így már konkrét lépéseket is tettek. „A forint rohamos gyengülésére számítok, minden megtakarításomat euróba, dollárba, aranyba és kriptovalutába fektettem.”

„Folytatódni fog, ami eddig is volt: ellenségkeresés, olyan beruházások megvalósítása, amelyek növelik a GDP-t, de hosszú távú hatásuk nincs.”

De még többen illetik kritikával a kormány emberi életekre – pontosabban inkább egyes embercsoportokra – szociálisan ható politikáját, legyen szó kirekesztésről vagy egész egyszerűen a közhangulatról.

„Végül kimarja a gyűlöletük a zsákot, nem fogják tudni uralni ezt, amit elindítottak, és ebből az országból semmi európai nem marad majd.”

„A fővárosiak hangulata pocsék, nincsenek kilátások és úgy egyáltalán normális jövőkép, amiért érdemes lenne itt folytatni.”

„Ha jó lenne itthon a hangulat, nem zavarna a gazdasági különbség a nyugati országokhoz képest.”

„Arra számítok, hogy végleg kivéreztetnek bizonyos csoportokat. Ameddig lehet, megtartják az »ellenségképeket«, hogy legyen mivel irányítani a megvezetett szavazóikat. Komoly válság jön minden szinten, de nem ők lesznek a vesztesei.”

Többen szóba hozták a félsikernek elkönyvelt népszavazást is, amiről ők teljesen másként gondolkodnak.

„A népszavazás érvénytelensége a kétharmad miatt nem lesz valós... Kap egy minimális változtatást és elfogadják, hiába ment az örömködés, hogy nem lett érvényes.”

És ha már gyermekvédelmi törvény, a beszélgetések során egészen új fénytörésbe került ennek a fogalma.

„Élvezkednek, hogy megállították a gender lobbit és megvédték a gyerekeket? Nos, én rendszeresen látogatok és támogatok gyermekotthonokat. A Fidesz a közelükbe se megy. 680 Ft-ból éheznek naponta a gyerekek. Több mint 20.000 gyermek! És ez így is marad. Gratulálok a nagy magyar hazafiaknak!”

A gondolat már megvolt, most csak megerősödött

A megkérdezettek között egyetértés volt abban is, hogy április 3-án nem először fogalmazódott meg bennük a költözés gondolata.

„Ezelőtt is voltak hasonló gondolataim, ez a választás csak megkongatta bennem a vészharangot, és előrébb hozta a külföldi terveimet.”

„Eddig is voltak hasonló gondolataim, de bíztam a csodában. Hittem az összefogásban, ebben a rengeteg civil erőben, hittem a sztrájkban, abban, hogy az emberekben maradt még együttérzés.”

Van, akinél pedig azért telt be most a pohár, mert a kormány így még négy évig tudja folytatni a családtámogató politikát – amivel alapvetően nincs gond, azzal viszont van, hogy így egyes rétegeket teljesen kizárnak a támogatások köréből.

„Nekem azzal van gondom, hogy minden egyes támogatási forma azokra lett kitalálva, akik családosak, gyerekesek. Az egyedülállók nem kaptak semmit. Akár a lakásvásárlás, akár a felújítás csak önerővel biztosítható.”

Lesz, ami hiányzik majd, de túl nagy a késztetés

A legtöbben természetesen a családjukat és a barátaikat említik, hiszen mindenkinek van itthon egy kialakított, jól bejáratott élete, amit a költözéssel teljesen felrúgnak.

„Szeretem a lakótelepet ahol felnőttem, és a Balatont is.”

„Sok minden fog hiányozni, én nem akartam elmenni innen. Magyar vagyok, és sokat tettem ezért az országért, például a munkámmal, tanár voltam.”

Van, akinek egészen konkrét terve van: nyár végén indul Berlinbe. Van olyan is, aki már csak a szakképzés végét várja, és azonnal összepakol, de olyan is akad, aki egyelőre csak annyit tud, hogy digitális nomádként utazgatna. És hogy hová? A válaszok eltérnek.

„Oda, ahol nem kell szégyenkeznem, mikor kimondom, hogy magyar vagyok. Ez pedig csak az EU-n kívül lehet.”

„Olyan környezetben szeretnék élni és dolgozni, ahol barátságosak az emberek és nem a politika által beárnyékolt mélydepresszióban tengetik a mindennapjaikat. Már interjúzom is cégekhez, középvezetőként a magyar fizetésemhez képest jelentősen kedvezőbb ajánlatokért.”

„Leginkább most csak utazgatni akarok kötetlenül és töltődni. Megmerítkezni olyan kultúrákban, országokban, ahol nem az van, amit itt, mert kezdem azt hinni, hogy ilyen a világ. Pedig nagyon nem ilyen. Szóval most barangolás, aztán talán letelepedem valahol, ami szimpatikussá válik.”

Van, akik még kivár

Olyanhoz is volt szerencsém, aki úgy érzi, hogy nem jött még el az ideje, hogy dobbantson. Jobban mondva: nem az ő ideje jött el, hogy menjen, bármit is mutatnak a számok.

„Felnőtt életem folyamatosan jelen lévő kérdése, hogy nem kéne-e továbbállni. Több barátom meg is tette, és az elmúlt tíz évben én is egyre fojtogatóbbnak érzem itthon a levegőt. Most pedig még mindig küzdök a fájdalmas kijózanodással, amit a vasárnap okozott. Miért én menjek? Nem nekem kéne.”

Még mindig bőven vannak ugyanis olyanok, akik őszintén szeretik Magyarországot, annak ellenére, hogy a nemzetet, annak jelképeit, magát a magyarságot és az összes nemzeti érzést most kisajátította magának egy szélsőséges politikai csoport. És ezek az emberek annak ellenére is rendes magyarnak tartják magukat, hogy nem úgy „rendes magyarok”, ahogyan azt a mostani rendszer megköveteli – mert olyanok nem akarnak lenni soha.

„Családot szeretnénk, gyereket tervezünk, akit itt akarunk felnevelni. Azt szeretném, hogy megismerjen mindent, ami az én személyiségemhez hozzátett, hogy megmutathassam neki, hogy hol nőttem, hol nőttünk fel, mit jelentenek nekünk a pesti utcák, a budai hegyek, a balatoni nyáresték. Mérhetetlenül feldühít, hogy nekem kell azon gondolkodnom, itt maradhatok-e. Itt van a múltam, itt van a családom, mindig is itt terveztem a jövőt. Magyar vagyok, aki ragaszkodni fog az otthonához, amíg csak teheti.”

Kérdés persze, hogy meddig tart ki az eltökéltség, és hogy hogyan fogja ezt befolyásolni a következő négy év.

„Félek, hogy egyszer már végleg túl sok lesz, hogy egyszer én is úgy döntök, tovább kell állni. És ha eljön ez a nap, azzal a keserű érzéssel teszem majd ezt, hogy igazából én vagyok az, akinek maradnia kéne, nem pedig ők. De szívből remélem, hogy végül fordítva alakul.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SZEMPONT
A Rovatból
„Nem érzem, hogy nekem ezentúl foglalkoznom kéne a szülőországom politikájával”
Külföldön élő magyarokat kérdeztünk a választási eredményről. A Fidesz győzelmének mértéke még azt is meglepte, aki eleve nem adott esélyt az ellenzéknek, akik pedig reménykedtek a kormányváltásban, most végleg csalódtak.

Link másolása

A vasárnapi választáson a Fidesz zsinórban negyedik alkalommal szerzett kétharmados többséget. Ez legkevésbé a Nyugaton élő magyarokon múlt, akik egy felmérés szerint 78-11 arányban az ellenzéki összefogást támogatták.

Már aki megtehette, hiszen az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkezőkkel szemben ők nem szavazhattak levélben, csak a külképviseleteken. Ehhez pedig sokszor hosszú órákat kellett utazniuk, amit nem mindenki tudott bevállalni.

Két héttel ezelőtt arról kérdeztünk külföldön élő magyarokat, milyenek a várakozásaik a választás kimenetelével kapcsolatban, és elképzelhetőnek tartják-e, hogy kormányváltás esetén hazaköltöznek. Most, az eredmény fényében arra voltunk kíváncsiak, mennyire csalódottak, és egyáltalán tervezik-e még követni a hazai közélet történéseit ezek után.

Zsolt 2016-ban költözött Spanyolországba a családjával. Azt mondja, arra nem számítottak, hogy a 6 pártból álló ellenzék nyerni fog, de azért abban titkon bíztak, hogy erősen változni fog a jelenlegi parlament összetétele.

„Bármennyire is nehéz, el kell fogadnunk az eredményt. A választás szerintünk demokratikusan zajlott, az odavezető út viszont messze nem volt az” – fogalmaz. Ami az esetleges hazaköltözésüket illeti, elmondása szerint ez nem függ össze a magyarországi politikai helyzettel.

„Soha ne mondd, hogy soha. Mi nem a politika miatt döntöttünk a költözés mellett, de azt hozzá kell tennem, hogy a jelenlegi helyzetben a hazatérés lenne az utolsó döntésünk. Nem gondolnám, hogy a lányunknak a magyar iskolarendszerben vagy a magyar társadalom jelenlegi, szerintünk szélsőséges rendszerében kellene felnőnie.”

Zsolt azt is megfogadta a választási eredmény után, hogy megpróbálja magát megóvni a magyarországi politikai eseményektől. Mint mondja, szeretne tőle teljesen elszakadni és többet nem foglalkozni vele, mert a jelenlegi berendezkedésben nem látja esélyét a közeljövőbeli pozitív változásoknak.

„Azt gondolom, hogy a 4 év múlva következő választásokkor, ha egyáltalán még lesznek, rám már nem lehet számítani. De ki tudja, hogy mit hoz a jövő...”

Luca Hollandiában tanul egyetemistaként. A szavazáshoz a tőle 3 órányira lévő Hágába kellett utaznia, és végül akarata ellenére egész napos program lett belőle. Amikor odaértek, hatalmas sor fogadta őket, szélben és a hidegben kellett állniuk bő másfél órát. Ekkor jött a hír, hogy probléma van a vonatokkal: először azt mondták, hogy csak 5-től indulnak, később már azt, hogy 8-tól, végül pedig kiderült, hogy hétfő reggelig az egész országban nem fognak járni a vonatok.

Mivel neki és barátainak is vizsgái voltak napokon belül, semmiképp nem akartak ott aludni, így végül a taxizás mellett döntöttek. Most abban reménykednek, hogy a vasúttársaság kompenzálja majd őket.

„Nehéz nap volt, ugyanakkor élmény is, több emberrel összebarátkoztam. A várakozás alatti beszélgetések szerintem reményt adtak mindenkinek. Mindenki változást akart, mindannyian, akik kiköltöztünk, részben azért tettük, mert nem vagyunk az ország állapotával megelégedve. És amikor láttuk, mennyien jöttek el, azt gondoltuk, hogy talán most lesz az az év, amikor veszít a Fidesz”

– meséli Luca. Amikor meglátta az eredményt, először nem is hitte el. Mint mondja, csalódott és mérges, úgy érzi egyre és egyre kevesebb a remény.

Arra a kérdésre, szerepel-e tervei között a hazaköltözés, így felel: „Nem tudom még. Talán élnék otthon, de nem hiszem, főleg a mostani helyzet fényében, hogy tartósan ott szeretnék lakni.” Azon is sok múlik szerinte, hová viszi majd a munkája. Mivel nemzetközi és európai jogot tanul angol nyelven, előfordulhat, hogy Magyarországon nehezebben tudna elhelyezkedni.

A csalódást keltő eredmény ellenére továbbra is követi majd a hazai közélet történéseit, mivel nem szeretne olyan ember lenni, aki teljesen megfeledkezik az otthonáról. Szerencsésnek tartja magát, hogy el tudott költözni, de mint fogalmaz: attól még, hogy nincs rá közvetlen hatással az ország állapota, még érdekelheti, hiszen az otthon élő családtagjait és barátait annál inkább érinti.

Miklós, aki néhány hónapja költözött az angliai Guildfordba, április 3-a előtt még bizakodott: előző cikkünkben azt mondta, ha sikerülne egy számára megfelelő jövőképet megteremteni Magyarországon, akár még azt is megfontolná, hogy hazaköltözik. Ezek a reményei azonban most szertefoszlottak.

„Sokkolt a választás eredménye, így már nem látok reális esélyt arra, hogy visszaköltözzek, hiszen az elmúlt 12 évben okozott károkat nem akarom megfizetni, ahogy az ezután következőket sem. Nem érzem, hogy nekem ezentúl foglalkoznom kéne a szülőországom politikájával”

– mondja, hozzátéve: ő mindent megtett azért, hogy legyen jövőkép. Élt a szavazati jogával, de úgy érzi, az idejével játszanak, és most lett volna a váltásnak az ideje.

„Ha kiszámolom, nem éri meg visszaköltöznöm, mert egy olyan rendszerben nem alapítok családot, ahol évekig kell várni a változásra. Nekem így eldőlt, látogatóba megyek csak Magyarországra” – összegez.

A Skóciában élő Gergő eleve szkeptikusabban állt a kérdéshez: mint mondja, nem igazán lepte meg a Fidesz újabb kétharmados győzelme, bár azért reménykedett benne, hogy nem így lesz. Hazaköltözni eddig sem igazán terveztek, nem csak politikai okai vannak annak, hogy ott élnek, de így az a csekély esély is lecsökkent nagyjából nullára.

„Sajnos idén nem tudtunk szavazni, de legközelebb mindenképpen megtesszük, ha tudjuk. Mindketten magyarnak valljuk magunkat, még ha nem is élünk otthon, és elkeserítőnek tartjuk, hogy a fiatalok inkább kijönnek külföldre, annyira kilátástalan a helyzet otthon” – jegyzi meg, vele élő párja nevében is beszélve.

Szerinte az egész helyzetet az alábbi Széchenyi-idézet foglalja össze legjobban:

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba...”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEMPONT
A Rovatból
Beégtek a retinámba a képek, amiket nem mutathatok meg! – fotósunk Bucsában járt
A tömegsír szélén állva nehéz elképzelni, hogy valaki kétségbe vonja, mindez megtörtént. A környező kisvárosokban is csak halottak és romok maradtak az oroszok után. Figyelem, megrázó képek következnek!

Link másolása

Több, mint negyven napja vagyok Ukrajnában. Láttam, ahogy életüket féltve elhagyták az országot anyák gyermekeikkel. Láttam, ahogy búcsúztak a férfiaktól, akiknek maradniuk kellett harcolni. Láttam, ahogy nőtt az országot elhagyók tömege, mert egyre több helyen pusztított a háború, mert az otthonukat szétbombázták. Láttam a világ minden részéről származó diákokat, akik pincékből menekültek el, soha életükben nem tapasztalt félelemmel. Láttam, hogy búcsúztak az anyák, sorstársak a meghalt katonáktól. Láttam, ahogy lányok is tanulták a fegyverkezelést, hogy megvédjék a hazájukat. Láttam, ahogy az önkéntesek minden erejükkel azon dolgoztak, hogy a harcolóknak és a menekülőknek is meglegyen mindenük, amit csak adhattak. Aztán láttam, ahogy fogyott az erő, amikor a napi 14 órás munka, az állandó készenlét felőrölte őket. Láttam, ahogy Odessában homokzsákokkal óvták a műemlékeiket, és Mikolajivban láttam az első, épp egy órával korábban felrobbantott épületet.

Mindezzel mögöttem léptem be a háború legkegyetlenebb helyszínére, a Kijev körüli kisvárosokba, ahonnan a fővárost akarták megtámadni az oroszok, de egy hónap után kivonultak.

Bucsán 300-an feküdtek előttem a tömegsírban csütörtökön, a templomkertben.

Ez csak egy becsült szám, akkor még el sem kezdték a holttestek kiemelését, csak tegnap láttak neki. Az eddig megvizsgált áldozatokról azt mondták, egyenként ölték meg őket.

Nem tudni, hányan fekszenek itt és hogyan haltak meg.

A 82 éves Halina sírva mesélte, hogy családja négy tagja örökké viselni fogja a háború nyomait. A kétgyerekes fia Irpinben élt. Amikor az oroszok folyamatosan lőttek és bombáztak, féltek a pincében maradni. A feleségével és két huszonéves fiával próbáltak kimenekülni, de épp mellettük csapódott egy rakéta egy gáztartályba. Mindannyian megégtek.

"Mindenki túlélte, de sebek borítják őket. A fiam fél arca leolvadt" – mondta zokogva.

Egy óvodában volt az orosz főhadiszállás. A közelben lévő emeletes házak tövében sorakoztak a tankok. Így próbálták védeni magukat a Molotov koktéloktól, mert ha a civilek azzal támadtak volna, azt kockáztatják, hogy a saját házaik is lángra kapnak.

Találtunk házakat, ahol az oroszok laktak. Voltak itt pufajkák, sapkák, katonai jelvények, és ejtőernyős zászlók.

A helyiek azt mondják, az oroszok kifosztották őket, rettentő sok alkoholt és ételt gyűjtöttek össze, és tivornyáztak. Ukrajnában korábban nem lehetett alkoholt venni, a folyamatos készültségben a katonáknak és a civileknek is megtiltották, hogy igyanak. De pár napja enyhítettek e szabályon, Kijevben 11-től délután 4-ig már lehet italt venni. Az oroszok az otthon őrzött alkoholt is megtalálták.

Ahol a tankok álltak, látni, ahogy kidobáltak mindent a lakásokból. Hirtelen tűntek el a városból, mindent otthagytak maguk után.

Nincs bejárat - figyelmeztetnek az oroszok a birtokba vett háznál
A házak, ahol a tankok álltak és minden, amit a házakból kidobáltak az oroszok
A parancsnok szobájában. Felirat: Senki más, csak mi
Az orosz "bulinegyed"
Ukrán katonáké, de oroszok ittak belőle
Gyutacs és tanklövedék az óvoda udvarán

Egy szétbombázott épület előtt teát készített magának egy néni. Kiabált, nem akart senkivel sem beszélni. Értettük. Torokszorító volt a semmi közepén.

Haragudott az egész világra, mert tönkretették az életét, az oroszok elvittek mindent, másfél hónapja retteg, nincs semmije, és nem tudja, mikor lesz vége.

Egy önkéntes megmutatta egy kertben eltemetett férfi sírját. Azt mondta, úgy halt meg, hogy az oroszok kihívták, majd egyszerűen lelőtték.

A felesége temette el. Az asszony elkezdte a saját sírját is ásni mellette.

De a lányával végül sikerült elmenekülnie.

A főhadiszállás, vagyis az óvoda pincéjében körülbelül harmincan éltek, amikor ott voltunk. Lent vannak az ágyak és az udvaron főznek. Egy kisfiú egy tank láncát próbálta feltekerni.

A főhadiszállás, aminek a pincéjében élnek most helyiek

Önkéntesek segítik őket ennivalóval, és jönnek az orvosok is hozzájuk. Nagyon sok az idős ember. A városuk egy romhalmaz.

Bucsában egyik utcájában egyetlen ép ház sem maradt a tankok összecsapása után.

Körülbelül fél kilométeren át csak kiégett harckocsik, üzemanyagszálltók állnak.

Dimitravkában is volt ilyen csata.

Ott a fenyves erdőben maradtak kiégett tankok és benne megcsonkított, szétégett testek.

Nehéz ilyen képekkel szembesülve arra reagálni, hogy hamis fotókat, videókat hoztak volna nyilvánosságra.

Irpinyben is hatalmas puszítás volt.

A hidat majdnem egy hónapja robbantották fel. Lécekből készítettek egy átmenetit a menekülőknek.

Borogyankában is szétlőtték a főutat, gyakorlatilag minden elégett a kis patikától a bevásárlóközpontig. Az emeletes épület kirobbantott közepe alatt is sok áldozat lehet. Az ukrán elnök is azt mondta, hogy

itt a legborzasztóbb a helyzet, Bucsanál és Irpinnél is nagyobb károkat okoztak az oroszok.
A romok alatt sok lehet az áldozat
A rendőrkapitányság
Az orosz egységcsomag
Éhes macskák a romok között

Mindenhol sok a kóbor, rettegő, éhező állat. Az oroszok katonai egységcsomagját bontottuk fel és adtuk nekik, májkrémet, csirkét, bacont, füstölt halat. Volt kutya, amelyik nem mert kimerészkedni a pincéből.

Sok képet megmutatni sem lehet, de amit láttunk, az beégett a retinámba. Kegyetlen halálok sora nem feledhető.

Azt mondják itt, hogy az önkéntes katonák, a nemzeti gárda nem volt aktív napközben, de éjjel sikeresen támadták az oroszokat. Ez az egyik ok, hogy sok katonát vesztettek a támadók. Irpinben a nemzetközi légió is rengeteget segített. De sokan még mindig attól rettegnek, hogy az oroszok visszatérnek, és Fehéroroszországon keresztül újra megpróbálkoznak Kijev elfoglalásával.

Én pár napig még maradok Kijev környékén, aztán megyek le délre, Mikolajev környékére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEMPONT
A Rovatból
„El fogom mondani a gyerekeimnek, hogy volt a 20-as évek elején pár hónap, amikor egy Ember eljutott a politika élvonalába”
„A politikusoknak erősen alulfunkcionál a lelkiismeretük, és az empátiájuk. Te kivétel voltál, méghozzá a Nagy Döntőben. Tisztelet neked. És köszönet a reményért” – írta szerzőnk Márki-Zay Péterről. Vélemény.

Link másolása

Szia Péter!

Igen, teljesen indokolatlan ez a megszólítás, hiszen nem vagyunk barátok. Nem is ismerjük egymást, és ha valaha találkoznánk, akkor se így köszönnék neked, hanem jó napottal.

De így szeretném hangsúlyozni, hogy most semmiféleképpen nem újságíróként írok egy politikusról, politikusnak. Hanem csak az én nagyon személyes, hozzád köthető megéléseimet szeretném összefoglalni. Csak úgy. Se szakérteni, se elemezni, se értékelni nem szeretném a már ex-miniszterelnök-jelöltséged vagy a teljesítményed. Csak a nagy bukás médiavisszhangjában ezer meg ezer szempontból feldolgozták már a választást. De egy szempont eddig nem merült fel.

Lehet, hogy azért nem, mert egyedül engem érint. Szóval most egyetlen részletet ragadnék ki: azt, hogy bennem milyen érzést váltott ki a felbukkanásod a nagy magyar politikai „ingyencirkuszban”.

Ha majd a gyerekeim vagy unokáim töri érettségi előtt erről az időszakról tanulnak, és kérdeznek, el fogom mondani, hogy volt a 20-as évek elején pár hónap, amikor egy Ember eljutott az országos politika élvonalába. Tehetünk hozzá ízlés szerint mindenféle jelzőt: alkalmas? alkalmatlan? okos? naiv? Most ebbe nem akarok belemenni, legyen ez a történészek dolga. De te nem voltál egy szokásos politikai szereplő. Igaz értelemben Ember maradtál a porondon.

Közepes mélységű pszichológiai tanulámányaim és olvasmányaim során találkoztam azzal a törvényszerűséggel, hogy minél magasabbra jut valaki, annál valószínűbb, hogy vastag az arcán a bőr. Ennyi felelősséget, nyomást mint a politika nem lehet extrém mértékben vastag bőr nélkül elviselni. Ha az „extrém vastag bőr” személyiségvonást egy pszichológussal szeretném elemeztetni, elég könnyen felmerülhet egy-egy személyiségzavar definíciója.

Vagyis politikusok gyakran az antiszociális személyiségzavarra jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek. Például erősen alulfunkcionál a lelkiismeretük, és az empátiájuk. De nárcisztikus vagy épp megalomán skizofrénia fele billenő személyiségvonások is sokat segítenek, hogy elviseljen az ember annyi ármányt, támadást, ami a politikában azért előfordul. Akinek meg hiányzik ez a fajta belülről jövő bőrvastagság, az kokainnal pótolhatja.

Igazából teljesen érthető az, hogy politikai szereplők közt az átlagnépességnél gyakrabban fordulnak elő azok a tulajdonságok, amik beilleszthetőek a fenti kórképekbe. Akikből ez hiányzik, azoknak az empátiája és lelkiismerete egy idő után nagyon nehezen viseli a mindennapos igénybevételt. És kiszállnak, vagy elakadnak.

Sajnos ezzel nem csak az elmélet szintjén szembesültem. A végzettségem miatt a környezetemben sokan indultak politikai pályán, de azok, akikről tudtam, hogy az adott szavuk jelent is valamit, elég korán kihullottak, vagy megakadtak. Még ha ők bírták is volna a nyomást, a nagy öregek nem engedték feljebb őket. Mert akik a kis stiklikre nemet mondanak, azokról tudható, hogy nem lehetne velük a nagy és mocskos politikai alkuk során együttműködni. Talán vannak néhányan, akik találtak egy surranópályát, és pozícióba jutottak, de ők meg általában útközben törtek meg. Vagy nem igazán jutottak tovább egy bizonyos pont után. Ha van kivétel, akkor tisztelet neki.

Te kivétel voltál, méghozzá a Nagy Döntőben. Tisztelet neked. És köszönet a reményért.

Az elmúlt hónapjaidról az jut eszembe amikor a fiam először aludta át az éjszakát. Utána még hónapokig nem produkált hasonlót. De akkor már ott volt a remény: megtörténhet. Képes rá. Nem kell 5 éves koráig várnom, hogy elég érett legyen hozzá az idegrendszere.

Az egyetlen különbség, hogy a gyerek esetén tudtam, hogy ez meg fog történni egyszer. Míg a politikusok kapcsán meggyőződésem volt, hogy aki eljut a Nagy Döntőig, az nem tud Ember maradni. Nem is vártam tőlük sokat. Nekem már az is elég volt, hogy szavazzak valakire, hogy elhittem, hogy neki is érdeke, hogy nekünk jó legyen.

Na de rád visszatérve: adtál nekem valamit, ami nekem sokat jelent. Láttam, hogy nem csak a dicső reformkorban történhetett meg, hogy egy egyenes ember kapjon főszerepet a nagypolitikában. És eddig nem találtam okot arra, hogy arra gyanakodjak: talán csak megjátszod magad. Sőt elég komoly lejárató rutinnal rendelkező profik se tudtak rólad előásni olyat, ami ezt kétségbe vonná.

Persze előfordulhat, hogy te vagy minden idők legagyafúrtabb köpönyegforgatója. Akkor majd kinevetem a mostani naiv önmagam. De a reményért akkor is hálás leszek, ha csalfa. Ám egyelőre minden abba az irányba mutat, hogy egyetlen tulajdonságodat senkinek se sikerült kétségbe vonnia: Ember tudtál maradni.

Ezzel együtt sajnos neked most nem sikerült elérni, amit szerettél volna. Hogy miért? Az most ebben a relációban nem számít. De talán nem csak bennem csillant fel annak lehetősége, hogy van ebben a játékban keresnivalója az emberségnek. Talán egy-két csillogó szemű ifjú titánban is most felébredt valami. És megpróbálja áttörni az politika pszichológiai törvényszerűségeit. Talán az egyiküknek majd sikerül az, ami most neked nem. Talán azért, mert ügyesebben csinálja, talán azért, mert nem lejt ennyire a pálya, talán azért, mert több vagy jobb támogatást kap. Vagy csak jobb lesz a csillagegyüttállás.

Ami viszont biztos: elindítottál valamit. Lehet, hogy csak bennem. Talán másokban is. Ez a valami egy új politikai kultúra reménye. És remény nélkül nincs változás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk