hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Mindenre kész polgármestere rázná fel az 59 lakosú, magába zárkózott zsákfalut, ahol még bolt sincs

Kolat Irént négy éve választották meg a Baranya megyei Bürüs élére. A faluban azóta meg sem áll a fejlődés, szerinte mégis csak kevesen értékelik a munkáját. De ő nem adja fel.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. november 02.

hirdetés

Bő két és fél óra autózás után érkezünk meg Bürüsre, az utolsó kis bekötőúton már szinte több a kátyú, mint az aszfalt. Igaz, épp munkagépek dolgoznak rajta, szóval látszik a fény az alagút végén, de egyelőre erősen próbára teszi a kerekek strapabíróságát.

Alsó utca és Felső utca – ennyiből áll a falu, lehetetlen eltévedni. Se bolt, se iskola, templom ugyan van, de az is zárva. Ritkán kerít így hatalmába az „isten háta mögött” érzés. Adódik a kérdés: hogy kerülünk ide?

Néhány hete mi számoltunk be elsőként az Adjkirály adománygyűjtő oldalon megjelent felhívásról, amelyben a Szigetvártól 13 kilométerre délre fekvő kistelepülés számára kért támogatást egy helyi lakos.

Cikkünk nyomán több másik portál is hírt adott a drámainak és szívszorítónak titulált kezdeményezésről, mondván a falu „annyira lecsúszott, hogy adományok nélkül nem tudnak tovább működni.”

Elmentünk, hogy megnézzük, mi igaz ebből a valóságban, de nem pont azt találtuk, amire előzetesen számítottunk.

hirdetés

„Olyan itt az élet, mint a langyos víz”

Az rögtön érkezés után szembeötlött, mennyire kihalt minden. Csak néhány közmunkás mozgolódott az árokparton, és a falugondnok járt körbe időnként, rajtuk kívül egy lelket sem lehetett látni.

Igaz, eleve nincs sok lakos, hivatalosan 87 ember él itt, de a valós szám még ennél is több mint két tucattal kevesebb. És ők is csak elvétve jönnek ki a házaikból.

„Gyerekkoromban még egészen más képet mutatott a falu: a házak többségénél volt állattenyésztés és növénytermesztés, az emberek művelték a kiskertjeiket és kölcsönösen segítettek a másiknak. Ma inkább csak gyanakodva figyelik egymást”

– festi le a helyzetet a polgármester, Kolat Irén.

Fotók: Mervai Márk

Kolat Irén

Édesanyja volt idevalósi, nagybátyja most is itt lakik, ő maga viszont Pécsett él, de majdnem mindennap átjár. Mint mondja, szüksége is van arra a nagyjából háromnegyed órás autóútra, hogy átálljon fejben, hiszen más itt a tempó mint egy városban

„Azt látom, hogy olyan itt az élet, mint a langyos víz. Se hideg, se meleg, de a többségnek pont megfelel így. Ha ebbe hirtelen elkezdünk beleönteni egy nagy adag forró vizet, nyilván sokan felszisszennek. Nekem viszont igen is ez volt a szándékom.”

Június óta dolgozik főállású polgármesterként, előtte rendőrségi alkalmazott volt, emellett vezette a falut másodállásban. Három és fél év után került annyira egyenesbe a költségvetés, hogy ki tudta gazdálkodni a saját fizetését.

Nagy szükség is volt rá, hiszen ez a munka teljes embert kíván: folyamatosan figyeli a pályázatokat, igyekszik minden lehetőségre lecsapni, hogy forrásokat szerezzen. Legutóbb egy traktorhoz sikerült jutniuk két környékbeli faluval közösen. „A kulcs az összefogás – mondja. – Ha annyifelé húzunk, ahányan vagyunk, soha nem lesz fejlődés.”

„Egy ekkora település élén úgy kell gondolkodnom, mintha a saját kis vállalkozásomat vezetném”

– árulja el filozófiáját. Egyébként 19 éves korában alapított egy céget, ami máig működik, szóval tudja, miről beszél.

A képviselőtestület vele együtt háromtagú, de egyikük külföldön dolgozik, általában évente egyszer látják. Ez pont arra elég, hogy a szabályok szerint ne veszítse el a mandátumát – csak ő tudná megmondani, mi értelme ennek így, mégse mond le. Így lényegében minden testületi döntést ketten hoznak az alpolgármesterrel.

A templomot csak a kedvünkért nyitották ki, egyébként évente egyszer, a Kelt Tészta Fesztivál napján tartanak itt istentiszteletet

Fesztivál, dísztó, hűtőkamra a semmiből

Irén elképesztő vehemenciával látott munkához egyből megválasztása után. Kezdettől fogva kész vízió volt a fejében: szerinte a turizmus az egyetlen út a vidéki kilátástalanságból való kitörésre, ezért szinte minden fejlesztést ennek rendelt alá.

A főtéren, a templom mellett építtetett egy látványtavat, a partján padokkal, nem messze tőle szalonnasütő hellyel. Felhúztak egy hűtőkamrát is, ahol a helyben megtermelt élelmiszert lehetne tárolni – ez egyelőre majdhogynem üresen árválkodik.

„Nem azt mondom, hogy ezért a lakók a felelősek – árnyalja a képet a polgármester. – Ők csak próbálnak alkalmazkodni a körülményekhez, amibe belekerültek. Például sokkal többe kerül egy csirkét felnevelni, mint feldolgozva megvenni a boltban, és azt elkészíteni. Kertet is hasonló okból nem művelnek, ráadásul sokan betegek, még ha akarnak, se tudnának.

A fiatalok szinte teljesen elszivárogtak, Irén egy gyors fejszámolással név szerint fel tudja sorolni őket: a 14 év alattiak mindössze heten vannak.

Ők a szomszéd településre járnak általános iskolába, a középiskolások pedig Pécsre és Szigetvárra, de kollégistaként: valószínűleg már nem költöznek vissza, hiszen megtapasztalták, milyen a városi lét. Vagy ha mégis, sosem fogják annyira otthon érezni magukat, mint előtte.

A házakat szinte lehetetlen eladni, miután idős tulajdonosaik meghalnak: 4-5 millió forint a maximum ár, amit bárki hajlandó kifizetni értük, de ahhoz is nagy szerencse kell. Pedig ezért az összegért itt olyan házat lehetne kapni, ami Pécsett négyszer-ötször ennyit érne.

A számos elhagyott ház egyike – mintha megállt volna az idő

„Mivel Bürüs zsákfalu, ide tényleg csak az jön, akinek ez a célállomása” – magyarázza a polgármester. Ezért is találta ki a Kelt Tészta Fesztivált, amit szeptember közepén már negyedjére rendeztek meg, és nem kevesebb, mint 600 látogatót vonzott.

Az ötletet az adta, hogy az országban egyedül ezen a környéken sütnek sós túrós batyut. Ide mindenki elhozhatja a saját süteményét (ami akár édes is lehet), a legjobbakat zsűri díjazza. Mellé nyílt tűzi babfőző verseny és gyerekprogramok is társulnak. A fő fellépő tavaly Beleznay Endre, idén Gergely Róbert volt – mindketten Irén régi ismerősei, örömmel vállalták a felkérést.

„A cél az, hogy minél több embernek megmutassuk magunkat, és ha megtetszik nekik a csend, vagy a szarvasbőgés, amiben nálunk részük lehet, itt tudjuk tartani őket néhány éjszakára”

– fejti ki. Ehhez persze szükség van egy vendégházra, ami az aktuális nagy terve. Ha összejön, egy csapásra munkahelyeket is teremtene, hiszen ott fogadni kell az embereket, mosni, főzni, takarítani rájuk.

Nagyon félresiklott az Adjkirály-felhívás

„Ez egy fekete fejezet a falu életében” – meséli Irén arról a bizonyos kezdeményezésről, ami miatt országszerte felfigyeltek rájuk.

Mint mondja, elképesztő negatív felhangja volt az egész ügynek, napokig mindenki erről beszélt helyben, nem titkolt felháborodással. Elharapóztak az indulatok, a fő bűnbak pedig az a fiatal nő lett, aki az egészet jó szándékkal elindította.

Beszéltünk vele is: Klaudia sajnálja, hogy a média ennyire rossz irányba vitte az ötletét, de így is bízik benne, hogy a végső kicsengés pozitív lesz. Ilyen hozadék is volt már, az Age of Hope nevű szervezet jelentkezett be náluk, hogy segítenének.

„Van szegénység, felesleges tagadni – mondja a polgármester. De az, hogy az egész falu lecsúszott, nagyon meredek túlzás: például szó sincs arról, hogy ne tudnánk befizetni a számlákat. Ha bárki idejön, a saját szemével is meggyőződhet róla, hogy a nehéz körülmények ellenére tényleg épül-szépül Bürüs.”

A dísztó

A többségnek túl gyors a tempó

Fejlődés ide vagy oda, a fentebb említett langyos víz-effektus Irén szerint hamar megmutatkozott a faluban – egyszerűen túl gyors volt nekik a tempó.

A fesztivál mellett más kulturális programokat is a szívügyének tekint: 2014 óta minden évben kétszer mennek színházba, egyszer moziba, illetve kirándulni is. A bürüsiek túlnyomó része se külföldön, se az ország távolabbi pontján nem járt még, de aki akart, az elmúlt években már Szabadkára és a Balatonhoz is eljuthatott.

Az ingyenes lehetőség minden helyi lakos számára adott, mégis alig élnek vele, legtöbbször simán beférnek a 9 személyes falubuszba.

Irén nem tagadja, kicsit rosszul esik neki, hogy míg a szomszéd falvakban már-már irigységgel néznek rájuk, mondván „Bürüsnek van fesztiválja, járnak színházba, voltak a Balatonnál”, itt leginkább csak értetlenséget hall vissza: „Minek ez, mi értelme van?”

Ugyanakkor belátja azt is: „Igen, néha sok vagyok, amit érthetően nehezen fogadnak. Nem vette ki jól magát, hogy egyre csak döntöttem rájuk az újdonságokat. Hatalmas elánnal álltam neki, és továbbra is rengeteg ötletem van, most viszont már próbálom kicsit visszafogni magam.”

Csoportképek a szervezett kirándulásokról

De nem adja fel tervét, hogy felrázza a lakosságot:

„A tó és a szalonnasütőhely sem öncélú dolog volt, a megélhetésüket szeretném elősegíteni vele. Ezt vállaltam, amikor megválasztottak, és azóta is ezt tartom.”

Ha pedig látják, hogy működik, szerinte akár a saját portájukon is kialakíthatnak majd egy szobát kiadásra, így önálló bevételre is szert tehetnek. Mindez persze egyelőre a jövő zenéje.

Irénnek mindenesetre feltett szándéka, hogy jövő ősszel ismét ringbe száll a polgármesterségért, és ha újabb öt évre bizalmat szavaznak neki, hasonló szellemiségben folytatja a munkáját.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

Mint írja,

hirdetés
„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: