hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Bősze Ádám: Én ilyen vagyok, ha ezt szeretitek, megtartotok, ha nem szerettek, akkor meg kirúgtok

Bősze Ádám őszintén mesélt arról, mit jelent számára a Prima Primissima-jelölés, miért eteti a trollokat, és hogy él meg manapság egy kotta-antikvárium.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. október 18.

hirdetés

– Egy interjúban volt egy elsikkadt félmondat, amibe én belekapaszkodnék: azt mondta, az édesapja hozta be Magyarországra a Traubisodát. Hogy történt ez?

– Hozzá kell tenni, hogy nagyon kicsi voltam, amikor ez történt, első kézből származó információim nincsenek, csak a családi legendáriumból tudom. Édesapám volt a Badacsonyi Állami Gazdaság főmérnöke, és őt bízták meg azzal, hogy ennek az osztrák üdítőitalnak a gyártását Magyarországra hozza. Épp nem olyan rég, augusztusban találkoztam édesapám egy volt kolléganőjével, megkérdeztem, igaz-e a történet, és megerősítette, hogy igen.

– Ön igazi rejtői alak. Fiatalként aluljáróban aludt, és miután nem vették fel a színművészetire, szerzetesnek állt. Más ennyire már írói életművet építene. A színészet és a szerzetesség nem feltétlenül az a két szakma, amit az ember összekapcsolna.

– Alapvetően nyugtalan természet vagyok, bármennyire is nyugodt embernek tűnök. Ideig-óráig tudok csak valamit kitartóan, nagy intenzitással csinálni. Ez persze az életem minden szegmensében megjelenik.

Viszont mindig azt csináltam, amit szerettem, tehát ebből a szempontból nagyon szerencsés ember vagyok. Ha valahol nem éreztem jól magam, akkor onnan előbb-utóbb eljöttem.

hirdetés

Színész is akartam lenni, aztán szerzetes is akartam lenni. A színészetről nagyon hamar lemondtam, és később a szerzetességről is. Vonzott a gitárművészi pálya is, de hiába gyakoroltam egy éven keresztül napi nyolc órát, rájöttem arra, hogy nem vagyok elég tehetséges. Későn kezdtem, a hallásom sem elég jó.

– A Zeneakadémiára azért csak bejutott.

– Zenetudományi szakra. Nem tudom, hogy a többi szakon mi van, de nálunk nem az volt a döntő, hogy ki milyen virtuóz szolfézsból. Persze azért nem ártott, ha jól hall valaki, de szükség volt a jó zenei ízlésre és a történelmi érdeklődésre is. Sajnos a zongoratudásom sem volt tökéletes. Hozzáteszem, hogy öt év Zeneakadémia után ugyanazokkal a darabokkal záróvizsgáztam, amikkel felvételiztem. De ez már inkább a tanárom számlájára írandó.

– Laikusként az ember azt gondolná, hogy a Zeneakadémián minden szakon nagyon kell tudni zenélni.

– Hogyne. Én nagyon féltem is tőle, azt hittem, hogy már az épületbe is csak azok mehetnek be, akiknek zeneakadémiai diplomájuk van.

– A szerzetesek életéről két szélsőséges sztereotípia él. Az egyik, hogy korbáccsal fenyítik magukat és szöges ágyon alszanak, a másik, hogy habzsi-dőzsi megy és orgiák. Valójában milyen volt a fiatal szerzetesek élete?

– Sem korbács, sem orgia nem volt, ezt bátran mondhatom. Egyfelől nehéz élet volt, mert az embernek azokkal kellett együtt élni, akiket mellé sorolt a szerzetesrend elöljárósága. A mindennapok abban a házban teltek, arról a közösségről szóltak, amelyet mások határoztak meg. Akárhogy nézzük, ez problematikus tud lenni. Viszont én nagyon fiatalon kerültem oda: 18 évesen kezdtem a próbaévemet, ez volt a noviciátus időszaka, utána Budapestre kerültem és egy tanulmányi házban laktam. A szocializmus idején csak azok a szerzetesrendek működhettek Magyarországon, amelyek iskolát tartottak fent, tehát hasznot hajtottak az államnak, és csak azok lehettek a fiatalok közül szerzetesjelöltek, akik vállalták, hogy elvégeznek egy civil egyetemet is. Olyan emberek kerültek egymás mellé, akik képesek voltak arra, hogy egyszerre végezzenek két egyetemet. Tehát mindenki tanult a teológiai főiskolán és mellette vitt egy vagy két egyetemi szakot. Egy rendkívül magas szellemi színvonalú közösség tagja voltam, ebből a szempontból rendkívül boldog és intenzív életet éltem. Hogy ki-ki a saját problémáit hogy oldotta meg, az csak rá tartozott.

Mivel azóta a világi életről is éppen elég tapasztalatot gyűjtöttem, merem állítani, hogy egy szerzetes gondjai nem súlyosabbak egy a világban helytállni akaró ember gondjainál. Lelki szempontból nem nehezebb, nem könnyebb. Sajátos.

– Azt már többször elmondta, hogy a családja nyomására ment egyházi iskolába. Társult azért ehhez egyfajta hitbeli meggyőződés is?

– Nem. Az később alakult ki. Előtte sem volt ellenemre, de a családomban senki nem gyakorolta a vallását. Gyerekkoromban szerintem egyszer sem voltam misén, emlékeznék rá. A gyökeres változást ebben az egyházi középiskola és a zene hozta, ez a kettő terelt abba az irányba, hogy kicsit komolyabban kezdjek gondolkozni magamról. Szerettem az esztergomi ferences gimnáziumban, szinte minden tetszett, és nagyon intenzíven kezdtem érdeklődni a vallás és a teológia iránt.

– Azt is olvastam, hogy a klasszikus zene nem igazán vonzotta, legalábbis Beethoven V. szimfóniáját borzalmasnak találta. Akkor mégis mi terelte a Zeneakadémia felé?

– A kettő között azért történt egy-két esemény. Való igaz, Beethoven szimfóniáját a nagymamám mutatta meg nekem, és rettenetes volt.

– Mára megszerette?

– (nevetve) Igen, idáig azért eljutottam. A gimnázium egyben kollégium is volt, és ott elirigyeltem az egyik osztálytársamtól a gitárját. Elkezdtem gitározni, a zene pedig szépen az ujja köré csavart, és többé nem is akartam lemondani róla. Amikor Budapestre kerültem, elsőre nem vettek fel a Zeneakadémia karvezetés szakára, a már említett hallásbeli hiányosságok miatt. Akkor a rend elöljárói azt mondták, hagyjam abba, a zenei pálya nem fog menni. Ők azt szerették volna, ha német-magyar szakon tanulok. Engedelmeskedtem, két hétig azzal foglalkoztam, de nem bírtam: egy konkrét zenei élmény hatására az elöljáróm elé álltam, és megmondtam, vagy engednek zenét tanulni, vagy elválnak útjaink. Kis idő elteltével a zenetudományi szakot javasolták, így megoldódott a probléma. Noch dazu oda fel is vettek.

– Talán nem mindenki tudja, hogy kottaantikváriuma van. Amikor mindenütt azt tapasztalni, hogy a kultúra visszaszorulóban van, egyre kevesebben olvasnak vagy járnak koncertekre, az ember nem gondolná, hogy egy kottaantikvárium megélhet.

– Vásárolni szinte senki nem jön be. Csak eladni. Magyarországon viszonylag sokan szeretnének megszabadulni a régiségeiktől, így a könyvektől és a kottáktól is. Kottaritkaságokkal foglalkozom: kéziratokkal, régi nyomtatványokkal, dedikált, vagy első kiadású darabokkal, vagy zenetörténeti szempontból fontos dokumentumokkal. Ezekre pedig csak külföldön van kereslet. Amikor megnyitottam az üzletemet, az volt az elképzelésem, hogy miután a bolt a Zeneakadémiához közel van, majd jönnek a diákok, és szatyorszámra vásárolják az új kiadásúnál lényegesen olcsóbb használt kottákat, ahogy zeneakadémistaként én is minden pénzemet antikvár kottákra és könyvekre vertem el. Azt hittem tehát, hogy mindenki olyan mint én. Viszont az én időmben még alig volt fénymásoló, az internetről pedig még nem is hallottunk. De külföldön még lehet számítani egy viszonylag stabil gyűjtői körre: például Japánban boldogan fizetnek sok pénzt egy első kiadású Bartók-kottáért, ami Magyarországon, lássuk be, senkit sem érdekel. Egy kivételt tudok mondani: Kocsis Zoltán. Ő viszont sajnos már nincs közöttünk.

– Egyébként bárki bemehet körülnézni?

– Bárki, de időpontot kell egyeztetni.

– Hogy kezdett a médiában dolgozni?

– 1994-ben jöttem el a ferencesektől. Az első állásom a Móricz Gimnáziumban volt, beugrottam valaki helyett németet tanítani. Nem sokkal később bekopogtam a Magyar Nemzet szerkesztőségébe azzal, hogy szívesen lennék a zenekritikusuk.

Rámnézett a rovatvezető, Lőcsei Gabriella, és azt mondta: „Na, de maga egy szerzetes!”

– Leesett az állam, nem értettem, honnan tudja. Pedig egyszerű, nyilván látott a pasaréti templomban. És akkor elmondtam neki, hogy a szerzetesség a múlté, egyébként pedig negyedéves vagyok a Zeneakadémián. Nem kezdett faggatni, hanem megkért, hogy írjak egy próbakritikát. Megírtam, felvettek. Így kezdődött, ez volt az első találkozásom a médiával. Hozzá kell tegyem, hogy azóta is csak nagyon kevés olyan nyitott emberrel, főnökkel találkoztam, mint Lőcsei Gabriella, aki teljes mértékben szabad kezet adott nekem. A zenekritikák alapján keresett meg azután a Magyar Televízió, és onnantól kezdve nem volt megállás. Dolgoztam mindenfelé, szinte mindegyik nagyobb tévénél megfordultam, egyedül talán az RTL Klubnál nem.

Volt könnyűzenei rádiós időszakom, vezettem műsort kerületi televíziónál, később a Bartók Rádióban. Ez a szakma ilyen. Amíg az ember nem talál magának egy viszonylag stabil munkahelyet, addig mindenfélét csinál. Persze a szerzetesség után eleinte nagyon élveztem a sokféleséget.

– Érdekes, hogy mondja a könnyűzenei rádiót. Hisz önt általában azért a klasszikus zenével kötjük össze akár a Virtuózok, akár a Bartók Rádió kapcsán. Ezek szerint könnyűzenével is foglalkozik?

– Nem. Akkor egyszer úgy hozta az élet, hogy könnyűzenei rádióban dolgoztam, de mondtam is sok sületlenséget, sokkal többet, mint a Bartók Rádióban. Annyira nem értettem hozzá. A könnyűzenét egyébként szeretem, van olyan élethelyzet, amikor nem tudok klasszikus zenét hallgatni, viszont egyáltalán nem értek hozzá. Örülök viszont, ha azt mondja, a klasszikus zenével kötik össze a nevem. Igyekszem lehántani magamról minden mást, ami nem erről szól. Ahhoz már öreg vagyok, hogy mindenre bevethető emberként ugráljak.

– Hányan vannak Magyarországon, akikre azt lehet mondani, hogy újságíróként kimondottan klasszikus zenével foglalkoznak?

– Jó kérdés. Mit jelent ilyen szempontból az újságíró? A zenekritika az újságírásnak egy nagyon speciális válfaja. Olyan, aki mindent csinál, tehát kritikákat ír, műsorvezető, újságíróként feldolgoz témákat, olyan nagyon kevés van. Tíz-húsz talán.

– Bevallom, mint lelkes Bartók Rádió hallgató, azt figyeltem meg, hogy ha ön a műsorvezető, akkor sokkal könnyebb bekerülni a műsora becsmérlő sorokkal, mintha az ember pozitív visszajelzést ad, vagy valamilyen építő hozzászólást tesz a műsorral kapcsolatban. Miért érzi fontosnak a trollok szerepeltetését?

– Ezen elég sokat gondolkozom most már én is. Nem arról van szó, hogy én elkezdtem volna egy ilyen műsorelemet. Úgy indult, hogy amikor 2008-ban bekerültem a Bartók Rádióba, akkor rendkívüli módon igyekeztem megfelelni a feletteseimnek és a hallgatóságnak. Tudtam, hogy a Bartók Rádió egy elegáns intézmény. Tehát volt bennem egy kényszer. Az elején kaptam hideget-meleget mindenkitől, és nagyon rosszul érintett a kritika, sokszor igazságtalannak is éreztem. Aztán az egyik reggeli adás során jött egy nagyon frappáns sms. Negatív volt, de elröhögtem magam rajta. Sajnos már nem emlékszem, mi volt, de beolvastam. És az egész átfordított bennem valamit.

Rájöttem, hogy nem érdekel, kinek mennyire felelek meg. Én ilyen vagyok, ha ezt szeretitek, megtartotok, ha nem szerettek, akkor meg kirúgtok.

Az idő során arra is rájöttem, hogy azért a hallgatók nagy része tud úgy fogalmazni, hogy a negatív kritika is vállalható legyen. Nyomdafestéket nem tűrő üzeneteket nem olvastam be soha. Viszont annak nem örülök, hogy ez mára szinte műsorelemmé vált, kezdem unni. Már nem jönnek annyira jó hallgatói üzenetek. Egyébként higgye el, nagyon szívesen beolvasnám a pozitív üzeneteket is, de egyszerűen nem visz rá a lélek. Hogy jövök én ahhoz, hogy egy engem dicsérő sms-t beolvassak? Annál cikibb nincs.

– Ha valaki nem éri be a tévé képernyőjével vagy a rádióval, akkor hol találkozhat önnel személyesen?

– A stand up-műsorom első évadának az utolsó előadása december 29-én lesz az Artusban. Van egy előadássorozat, ami még csak terv, a zenetörténet leghíresebb betegségeiről. Ez, ha minden igaz, október végétől lesz látható a Három hollóban. Van a Mozsár Műhelynek egy Beszélő levelek című eseménye, ott is leszek egyszer. Az antikvárium árverést tart december 13-án, ami szintén nyilvános esemény. Október 13-án indul Pécsett a #nobabel sorozat, és lesz egy koncert a pécsi egyetemistáknak angolul, Vajda Gergellyel.

– Zeneszeretőként kik az Ön kedvencei? Patricia Petibonon kívül.

– (nevet) Fritz Wunderlich mindenen túl. Őt bármiben meghallgatom. Akár Bach János passióját, akár a Schöne Müllerint Schuberttől, akár operettet énekel. A 16. századi vokális zenét is nagyon szeretem. Még Patricia Petibonnál is sokkal jobban kedvelem Baráth Emőkét, csak neki egyelőre sokkal kevesebb felvétele van meg a rádióban, de reméljük, hogy egyre többet készít majd. Mondhatnám Baráti Kristófot. Amellett, hogy személyesen ismerem, nagyon szeretem a felvételeit hallgatni. Vilde Frang, Várdai István, Kelemen Barna... A zongoristák közül Schiff András, de ugyanúgy szívesen veszem Kocsis Zoltán Bartók felvételeit is. Tudnék mondani nagyon sokat.

– Hogy érintette, amikor megtudta, hogy Prima Primissima díjra jelölték?

– Nyilván nagyon kecsegtető ez az elismerés, arra ösztönözhet, hogy azt gondoljam, én már letettem valamit az asztalra. De nekem olyan a természetem, hogy ha ezt valaha ki fogom mondani, biztos lehet benne, hogy gyógyszer hatása alatt állok. Nagyon szeretem, amit csinálok, ha az embereknek tetszik, az boldoggá tesz, ha nem tetszik, akkor kevésbé, de nem zavar, akkor csinálok valami mást. Jól esik, de nem érzem kiemelkedő fontosságúnak az életemben, simán tudtam aludni aznap este, miután felhívtak a hírrel.

– Akkor mi az a szakmájában, ami mégis ki tudja zökkenteni, fel tudja rázni?

– Például a Pannon Filharmonikusokkal csinálom Pécsen a már említett #No Babel című sorozatot. Az első részében 45 percen keresztül be vagyok zárva a Kodály Központ nagytermébe több száz középiskolással. Őket kell érdeklődővé tennem ezidő alatt.

Ha sikerül, az nagyon jól esik, mert tudom, hogy amikor én elkértem középiskolás koromban azt a bizonyos gitárt, akkor megváltozott az életem zenei szempontból is. Ha egy picit is sikerül a gyerekeket közelebb „taszajtanom” ahhoz, ami nekem örömöt jelent, és ezt meglátom valakinek a szemében, az ki tud zökkenteni.

Annál is inkább, mert a tinédzserek még őszintén meg tudják mondani, mi volt számukra hasznos és mi nem, hogy jó volt, rossz volt, utálta, unta vagy bármi. Ez maradéktalanul pozitív.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Nekiestek az oltásellenesek Dr. Novák Hunornak, ő pedig közzétette a gyűlölködők sorait

Beoltatta magát a gyerekorvos, az erről szóló beszámolója hatalmas indulatokat kavart.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 10.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, egyre több orvos és egészségügyi dolgozó kapja meg a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcinát megkapta többek között dr. Novák Hunor is. Az orvos erről a közösségi oldalán számolt be vasárnap délelőtt. Ám arra ő sem számított, hogy ilyen támadás indul ellene. A kommentelők egy része minősíthetetlen módon esett neki. Erről egy posztjában számolt be. Azt írta:

"Előző posztomban egy videóban meséltem el tapasztalataimat, mert ma délelőtt megkaptam a COVID elleni védőoltásomat. Néhány kedves kommentet kimásoltam, amit kaptam. Azért az biztosan kijelenthető, hogy rájuk sem a védőoltás, hanem inkább a helyesírási szótár jelent életveszélyt, attól sokkot kapnának...

Neves, szakmailag kiváló szakemberek, hozzáértő kutatók sorban oltják be magukat. Azonban a semmilyen egészségügyi képzettséggel nem rendelkezők és gődény-követők a leghangosabbak, azok, akik azt sem tudják, mi az a DNS vagy RNS, pontosabban azt hiszik, az egy rapper művészneve. Nos, ők terjesztik legaktívabban az összeesküvés elméleteket, rémhíreket, mindenkinél okosabbnak hiszik magukat, ha pedig látják, hogy valaki beoltja magát, jön a buta, örök sláger: "mennyit fizettek érte?" és a "Megvették kilóra!".

Sajnos vannak olyan emberek, akik annyira egyszerűen gondolkodnak, és azt hiszik így működik a világ, hogy engem Orbán Viktor felhív vagy Bill Gates fizet majd, ha beoltom magam. Én csak annyit kérnék tőlük: kérem írjanak Orbán Viktornak és Bill Gatesnek, és figyelmeztessék őket, még soha nem utaltak nekem, pedig már itt az ideje! " - írta dr. Novák Hunor.

hirdetés

A kommentek közül íme néhány példa:

"Már nehezebben veszi a levegőt! Itt baj lesz. Ahogy egy ötgé torony mellett elhalad aktiválják is a csippet."

"Kit érdekel? Tartsd meg magadnak, mi a fas.t alkotást véleményt pár óra után? Lehet neked nem lesz mellékhatása de mást megöl te pöcs."

"Hatalmas fordulat Novák Hunortól, nemrég még arról készített videót, hogy mit tartalmaznak a védőoltások! Már neki is fizetnek a propagandáért!"

"Dr. Novák Hunor ezzel a névvel kitöltött papír alapján biztos, hogy péknek néztek vagy kőművesnek!"

"Istenem de szánalmas, pici a tű, nincs fájdalom. Majd párhónap múlva meglátod, vagy már nem. Hány zsák burgonyába kerülhetett ez poszt?"

"Akkor lenne hiteles a videód, ha mutattad volna azt is, amikkor beoltanak, de biztos jó pénzt kaptál ezért a videóért."

A gyerekorvos az oltások beadása kapcsán ismét a helyes módszerre hívta fel a figyelmet:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT

Jocó bácsi: „Szakmailag írom, idén nem szabad érettségit tartani”

A népszerű pedagógus szerint lassan hat hónapnyi digitális távoktatás és ilyen szintű bizonytalanság mellett felelőtlenség megtartani a vizsgákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Balatoni József "Jocó bácsi", az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója Facebook-oldalán már reagált is a hírre, miszerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a digitális oktatás további fenntartását javasolja a középiskolákban.

Szerinte borítékolható volt, hogy jelen helyzetben nem lehet megkezdeni a "normál" oktatást. Mint fogalmaz, nem érti, „miért kellett a diákokat álomba ringatni azzal, hogy jöhetnek”.

Szerinte azonban az oktatás folytatásának formáján túl beszélni kell más dolgokról is.

Mint írja,

hirdetés
„két hét múlva legalább százezer diák indul el, és megírja a központi felvételit. Kijelölt helyeken, összeeresztve. Milyen módon? Hogyan? Vagy van terv már erre bármi?”

Szerinte az érettségi kérdését is fontos volna mihamarabb napirendre venni, mert 5 hét múlva a diákoknak jelentkezniük kell a vizsgákra. Azt írja, a diákok immár hatodik hónapjukat kezdik meg a digitális oktatásban, ami semmiképp nem tud olyan hatékony lenni, mint a "jelenléti tanítás". „És igazából sokan szeptember-októberben sem voltak, karantén vagy éppen betegség miatt. És akkor meg semmilyen oktatásban nem részesültek.

És ez rengeteg idő, óriási lemaradás. Így szakmailag írom: idén nem szabad érettségit tartani. Igazságtalan lenne”

- írja Jocó bácsi.

Szerinte a tavaly érettségizők hetekig voltak bizonytalanságban, míg a mostani diákok már a tanévkezdet óta. „Nekik már nincs jövőképük, folyamatos bizonytalanságban vannak, lelkileg egyre lejjebb vannak. És igen, már nehezen bírják” - fogalmaz a pedagógus. Szerinte itt már nem Covid-kérdésről vagy Covid-traumáról van szó: ez emberi felelőtlenség. „Mert lehet, hogy tervezhetőbben kisebb lenne a teher rajtuk, nem nyomorodna lelkileg még jobban ez a terhelt generáció... És ez igenis emberi felelősség kérdése!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Véletlenül vette észre, hogy hónapok óta nincs érvényes tb-je, pedig mindig időben befizeti

Olvasónk hiába utalja át minden hónapban a megfelelő összeget a NAV-nak, nemrég kiderült, hogy ott megreked a pénz. A hivatalok egymásra mutogatnak.
Láng Dávid; illusztráció: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Még szeptemberben ment be a NAV-hoz olvasónk – aki azt kérte, történetét névtelenül írjuk meg –, hogy regisztráljon tb-t fizetni, mivel attól a hónaptól kezdve szüneteltette a vállalkozását.

Elmondása szerint azonban elküldték, mondván, hogy július 1-től ezt már nem kell megtenni, mert a NAV automatikusan intézi. Azt is mondták neki, hogy majd küldenek egy csekket, amit befizethet, hogy legyen ellátása, valamint ügyfélkapun is megírják, hova kell fizetni és mennyit. Azonban, mint írja, azóta se tették meg egyiket se.

A NAV honlapján viszont megtalálta azt az új számlaszámot, ahová most fizetni kell, mellette pedig az szerepel, hogy itt továbbra is automatikusan előírják az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs. El is kezdett utalni októbertől, ezután jött az igazi csavar.

„Mivel időnként lekérem az adószámlámat, azt vettem észre, hogy ezek a havonta befizetett összegek ott gyűlnek a számlán, nem utalják őket tovább a NEAK-nak. Január elején megint bementem a NAV-hoz, ahol megerősítették, hogy ez így semmit nem ér, olyan, mintha nem is fizetném. Valószínűleg azóta se vagyok regisztrálva tb-fizetésre”

– meséli, hozzátéve: nem érti, hogy történhetett mindez, mivel elvileg a NAV felelőssége lenne a továbbutalás és az ügyfelek regisztrálása a NEAK rendszerébe. Elmondása szerint az ügyintéző sem értette a helyzetet, azt javasolta neki, hogy menjen be a NEAK-hoz, „hátha ott látnak róla valamit, amit a NAV nem”.

„Ez igen fura hozzászólás, mert mindent a NAV-nál kell beadni, így nem tudom, mit láthat rólam a NEAK, amit a NAV nem” – teszi hozzá.

hirdetés

Mindenesetre írt a NEAK ügyfélszolgálatának, arról érdeklődve, mi a teendője. Azt a választ kapta, hogy ez nem az ő hatáskörük, ezért az ügyintéző a levelet továbbította a területileg illetékes kormányhivatalhoz.

Itt tart most az ügy, a kormányhivataltól egyelőre nem érkezett válasz. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a tavaly júliustól érvényes szabályozás alapján azoknak, akiknek legalább 6 havi tb-tartozásuk van, még a sürgősségi ellátás teljes díját is ki kell fizetniük.

Ez a 6 hónap épp lejárt január 1-jén, tehát aki már a hatályba lépés óta tartozik a tb összegével – akár önhibáján kívül, mint azt a fenti eset mutatja –, annak mostantól súlyos százezrekbe, adott esetben akár milliókba is kerülhet, ha például baleset éri.

„Egy Franz Kafka regényben érzem magam, éjjelente felébredek, hogy mi lesz, ha lebetegszem… Pedig fizetem a járulékot. És így vakcinára se tudok regisztrálni, mert ahhoz érvényes TAJ-szám kell. Biztos, hogy egy világjárvány közepén így kell ezt intézni?” – teszi fel a költői kérdést olvasónk.

A 444 októberi cikke alapján egyébként úgy tűnik, a probléma közel sem egyedi: a lapnak akkor többen is hasonlóról számoltak be.

A témával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a NAV és a NEAK sajtóosztályának. Arra voltunk kíváncsiak, mi a teendő, ha a hivatalok egy ilyen ügyben csak egymásra mutogatnak lényegi előrelépés nélkül, mi történik akkor, ha valakinek a NAV hibájából nincs érvényes TAJ-száma, és valóban szükség van-e erre a koronavírus-vakcinára való regisztrációhoz is.

Amennyiben érdemi választ kapunk, arról is beszámolunk.

FRISSÍTÉS: Az utolsó kérdésre a NEAK-tól azt a választ kaptuk, hogy a vakcinára való regisztráció ugyan TAJ számhoz kötött, de ebben az esetben nincs jelentősége annak, hogy milyen az oltásra jelentkező személy NEAK-os lámpaszíne, tehát a biztosítási rendszerből kiesők is kapnak védőoltást.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Én már nem kaphatom el a vírust” – külföldön élők nyilatkoztak, hogy megy náluk az oltás

Mi kell az oltáshoz Magyarországon és külföldön? Hány embert oltottak be eddig, és kiket oltanak éppen? Van elég vakcina, vagy mások is szűkölködnek?
Báthory-Beck Nóra, címkép: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat külföldön élő ismerőseink segítségével.

Magyarországon kevés az oltás, de sok az ellentmondó nyilatkozat

Vasárnap a koronavírus sajtóközpont megerősítette, hogy Magyarországon csak az kaphat koronavírus elleni oltást, aki előzetesen regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Mivel az oltás önkéntes, mindenkinek jeleznie kell a szándékát. Ezt a regisztrációval teheti meg, utána osztják be a hatóságok az oltásra az oltási terv kategóriái alapján”

– írta a Koronavírus Sajtóközpont.

Közölték azt is, hogy a regisztráció lehetősége egész évben nyitva marad, de aki később jelentkezik, hátrébb kerülhet a sorban.

hirdetés

December közepén Rogán Antal egy tévéműsorban még azt mondta, hogy aki nem regisztrál, az „hátrébb kerül a sorban”. Pár nappal később, december 16-án a járvány elleni védekezés sikereiről tartott sajtótájékoztatón Simicskó István kijelentette:

„nem kötelező regisztrálni ahhoz, hogy az ember oltást kapjon."

Ezeket az állításokat cáfolta meg a Koronavírus Sajtóközpont közleménye.

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint így azonban az adatszolgáltatás nem nevezhető önkéntesnek, ami súlyos adatvédelmi jogsértés.

"Arról nem is beszélve, hogy ezzel hátrányba kerülnek azok, akiknek nincs internet-elérésük, vagyis jellemzően éppen a veszélyeztetett idősebb és szegényebb csoportok"- írta a TASZ.

Regisztráció ide vagy oda a 10 milliós Magyarországon eddig mindössze 71 ezer embert oltottak be tavaly december óta.

Jelenleg az idősotthonokban és az egészségügyi intézményekben oltanak, hogy mikor kezdik el legalább az idősek tömeges oltását, egyelőre nem tudni.

Izrael oltottságban a világ élén

Ehhez képest a 9,2 millió lakosú Izraelben, ahol a világon a leggyorsabban oltanak, az elmúlt három hétben a lakosság 20 százalékát, vagyis közel kétmillió embert beoltottak már.

A közel-keleti országban se regisztrálni, se orvossal konzultálni nem kell az oltásért.

Aki szeretné megkapni a vakcinát, az betelefonál az egészségügyi szolgáltatójához, és kér egy időpontot a legközelebbi oltóközpontra.

Aki viszont a fővárosban él, az egyszerűen kisétálhat a Rabin tér közepén felállított óriási sátorhoz, és miután kiállta a sorát, a személyi igazolványa bemutatása után megkapja az oltást.

„Úgy tudom, akit beoltottak, kap egy sárga cetlit, amin rajta van a következő esedékes oltás időpontja és az igazolás, hogy az elsőt megkapta”

– mesélte Beck Petra, egy Tel-Avivban élő magyar származású fiatal vállalkozó.

Izraelben jelenleg bárki kérheti a vakcinát, aki elmúlt 50 éves, vagy fiatalabb, de van valamilyen alapbetegsége, és ezt orvosi papírral tudja bizonyítani. Az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat is folyamatosan oltják, bár közülük már szinte mindenki megkapta az oltást.

„Itt most naponta körülbelül 150 ezer embert oltanak be, de a cél 200 ezer, az ország hetente kap a Pfizertől oltóanyagot, úgyhogy ha jól számolok, március végéig én is sorra kerülök”

– tette hozzá a fiatal lány.

A második oltás után az izraeliek egy fél évig érvényes “zöld útlevelet” is kapnak, melynek birtokában mentesülnek majd a karantén alól, ha vírushordozóval érintkeztek, vagy külföldről tértek vissza az országba.

A britek is nagy sebességre kapcsoltak

Az Egyesült Királyságban, ahol eddig három vakcinát engedélyeztek, szintén megkezdődött a tömeges oltás. Egyelőre a 80 éveseknél idősebbek kaphatják meg a védettséget.

Boris Johnson brit miniszterelnök elmondta, hogy már több mint másfél millió állampolgár megkapta a COVID-19 elleni vakcina legalább első dózisát.

„A tervek szerint február közepéig minden veszélyeztetett ember megkapja az oltást”

– jelentette ki a szigetország vezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gregorics Éva egy kis angol város, Godalming idősotthonában dolgozik, azt meséli, ő például már mindkét oltást megkapta, ezért teljesen védett.

„Előzetesen regisztrálni kellett, de ezt a cégem intézte az NSH, vagyis a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató honlapján. Engem először december 9-én oltottak be, akkor kaptam egy kártyát, amin már rajta volt a következő oltás január 6-i időpontja. Most már azon is túl vagyok. Kitöltötték a kártyán ezt a részt is, úgyhogy én már nem kaphatom el a vírust”

– mondta megkönnyebbülten az egészségügyi dolgozó.

Hidvégi Ivett szintén Angliában élő magyar. Azt mondja, sok önkéntest keresnek a tömeges oltáshoz, mert nincs annyi egészségügyi dolgozó, amennyire most az országnak szüksége van.

„Lehet jelentkezni koordinátornak, pácienskísérőnek és oltónak is. Egészségügyi végzettség nem kell hozzá, de erkölcsi bizonyítvány igen. A sikeres interjúk után, a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató képzést is biztosít, főleg az oltóknak. Én is önkéntes vagyok, már a vírus kezdete óta, az a dolgom, hogy válaszoljak az érdeklődők által feltett kérdésekre a szolgáltató online felületén”

– magyarázta a magyar önkéntes.

Boris Johnson azt mondta, nem akar találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mikor érhető el a heti kétmillió oltás, de teljes mértékben bízik abban, hogy a következő három hónapban több tízmillió oltást lehet majd beadni Nagy-Britanniában.

Az unióban oltottságban Olaszország vezet

Olaszországban, ahol az Egyesült Királysághoz hasonlóan szintén még mindig extrém magas a fertőzöttek és a halálozások száma, mindent megtesznek azért, hogy tájékoztassák az embereket a vakcinákról, ezzel is növelve az oltási hajlandóságot.

Az Európai Unió oltási versenyében első helyen álló Olaszországban eddig 719 ezer ember kapta meg a vakcinát. Naponta átlagosan 66 ezer felnőttet oltanak be.

Az olasz Egészségügyi Minisztérium honlapján minden információ megtalálható az oltottakról, a vakcinákról és az unió vakcina beszerzési terveiről.

Az érdeklődők kérdéseket is tehetnek fel, amelyekre azonnal válaszolnak is a minisztérium ügyfélszolgálati munkatársai.

Egy asszony a regisztrációról érdeklődött, szerette volna tudni, mit kell tennie azért, hogy megkapja az oltást. A válasz néhány másodperc múlva érkezett, vastagon szedett betűkkel:

„Ha az oltási kategóriába tartozik, keressük. Adunk egy időpontot, és megkapja a vakcinát”

– írták.

Regisztráció tehát Izraelhez hasonlóan Olaszországban sincs, ráadásul itt az oltási könyv elektronikus, így a védettséget igazoló dokumentum azonnal az elektronikus iratok közé kerül.

Az olasz minisztériumi honlapról egyébként az is kiderül, hogy az Európai Unió összesen körülbelül 2 milliárd adag vakcinával tervez 2022 első negyedévéig.

Ebből 40 millió Astra Zeneca, 26 millió Pfizer, 53 millió Johnson, 40 millió Sanofi, 30 millió Curevac és 10 millió Moderna oltóanyag beszerzését tervezik. Hogy ebből melyik országnak pontosan mikor és mennyi jut, egyelőre nem tudni. Mint ahogy azt sem, hogy azok a cégek, amelyek vakcinái még nem kaptak engedélyt az EU egészségügyi hivatalától (EMA), mikor kezdhetik meg a gyártást.

Amerika sem hagyja magát, bár egyelőre nagy a káosz

Amerikában eddig 8 millió ember kapta meg az oltást, ez az oltható lakosság 2,7 százaléka, miközben egyre többen fertőződnek meg az új mutáns vírustörzzsel.

Az oltóközpontok folyamatosan nyitják meg a regisztrációt a weboldalaikon, de úgy tűnik, nagyon magas az oltási hajlandóság, ezért pillanatok alatt elfogynak az időpontok.

San Antonióban például vasárnap reggel 9 órakor nyitották meg a regisztrációt 9000 szabad időpontra. A helyek 6 perc alatt fogytak el

- adta hírül a New York Times.

Michiganben 20 ezer ember próbált egyszerre belépni az egészségügyi szolgáltató oldalára, a rendszer összeomlott.

"A regisztrációs rendszer a tervek szerint működött, de a rendelkezésre álló kínálatnál jóval nagyobb a kereslet"

- mondta Dr. Colleen Bridger, a michigani vezetés egészségügyi szakértője.

Pamela Glaser-Star, egy Florida államban élő nyugdíjas asszony azt meséli, hogy náluk is összedőlt az online nyilvántartási rendszer, ezért sokan úgy mentek oltatni, hogy előtte nem tudtak regisztrálni.

„Itt Floridában elvileg mindenki kaphat oltást, aki elmúlt 65 éves. Csakhogy az egész eljárás borzasztó stresszes és kicsit sem egyszerű. Én még csak 61 vagyok, de a nagynéném és a nagybátyám elmentek múlt héten beoltatni magukat, mert ők az említett életkor-kategóriába tartoznak. Már 45 perce vártak az autójukban, amikor közölték velük, hogy még legalább 2 órát kell várakozniuk. Erre a nagybátyám begurult, és otthagyta az oltóhelyet. Nem tudom, mikor lesz lehetőségük újra megpróbálni.”

Dr. Anthony Fauci, az amerikai kormány egészségügyi főtanácsadója korábban azt ígérte, hogy 2021 őszére az USA lakosságának 70 százaléka védett lesz.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: