/szempont/bodis-kriszta-hus-ver-embereknek-akartam-segiteni/
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Bódis Kriszta: Hús-vér embereknek akartam segíteni

Bódis Kriszta kapta Az év hősnője díját a GLAMOUR-tól. A díjátadón mondott szívszorító beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Link másolása

hirdetés

A GLAMOUR szerkesztősége az év hősnője díjat idén Bódis Kriszta írónő, pszichológus és dokumentumfilmesnek ítélte. Ez a díj olyan fontos, társadalmi kérdésekkel foglalkozó hölgyeket szeretne bemutatni, akik sokat tesznek azért nap mint nap, hogy egy jobb, szebb világban éljünk. Bódis Kriszta a Van Helyed Alapítvány modellprogramjával hosszú ideje dolgozik, segít az ózdi Hétes telepen hátrányos helyzetű gyerekeknek. Kriszta egy elképesztően vitális nő, aki szerint nagyon fontos a hitelesség szempontjából, hogy évtizedek óta ebben a világban tölti az életét, hiszen ő „bent” van a roma közösségben, nem kívülről jön és közelít a problémáikhoz.

A GLAMOUR díjátadó gáláján elmondott megható beszédében is nehéz sorsú gyermekek megsegítésére hívta fel a figyelmet. És most következzen a beszéd Kriszta által kibővített, szerkesztett változata.

bkriszta

Bódis Kriszta

hirdetés

"Szerencse kérdése, hogy hova születünk, de bizony nagyon nagymértékben meg tudja határozni további életünk alakulását.

Olyan gyerekekkel és családjaikkal, olyan közösségekkel foglalkozom, akik az átlagos lehetőségektől egyre inkább elszigetelt telepeken (szegregátumokban) élnek, tanulnak, ennek következtében egyre nehezebb körülmények között kell felnövekedniük.

Itt élnek például, mellettünk, Borsod megyében, Ózdon, Ózd 16 szegregált telepén. Mellettünk, állapítom meg szomorúan, mert egyre kevésbé velünk együtt.

Holott a befogadás hosszútávon, vagyis a társadalmi béke és jólét fenntartása érdekében mindig a szerencsésebbek, a tehetősebbek, a lehetőségekhez közelebb állók feladata és lehetősége, éppen ezért a többség akaratán múlik, hovatovább a többség munkálkodásának célja kell, hogy legyen.

Magamról: 1993-ban az ELTE pszichológia és esztétika szakán végeztem. Író, dokumentum-filmes, pszichológus vagyok. Művészként és pszichológusként társadalmi problémák foglalkoztatnak. Meghívott előadóként az ELTE-n és több egyetemen tanítottam, a Magyar Televízióban a kilencvenes években közel száz szocio-dokulmentufilmet készítettem, később független filmeket, amelyek jó néhány fesztivál díját elnyerték. 1998-tól végzett önkéntes alkotó és szociális tevékenységem eredménye egy bővíthető/adaptálható szolgáltatási rendszer, amit Alkotásközpontú szociális és integrációs modellnek neveztem el.

alkotot-2

Fotók: Van Helyed / Facebook

alkototabor2012

kep

A modell hosszú évek alatt fejlődött, az ózdi Hétes telepen - 400 fő, 250 gyerek között - a helyi viszonyok résztvevő megfigyeléséből a partnerség igényével. Jóval később, 2011-ben az addigi munkára alapozva hívta életre a Van Helyed Alapítványt. És 2o14-ben a hátrányos helyzetű, jó képességű diákok tovább tanulását segítő Van Helyed Stúdiót. Egy verses kötetem, és három regényem jelent meg eddig. A legutóbbi Carlo Párizsba, egy roma fiú története ifjúsági regény.

Hogy miért nem tudtam, vagy akartam tudományos, szakpolitikai, vagy művészeti karrierépítéssel foglalkozni, még ha annak látszólag tudományos, művészeti, szakpolitikai (vagyis társadalmi) haszna is lett volna?

Hogy miért tartottam előbbre valónak egy cigány telepen élők hétköznapjainak megismerését? Azért, mert a közvetlen célom nem a módszer kidolgozása, vagy a modell fölépítése volt, hanem hús-vér emberek életének javítása.

Azért, mert bár tudománytalanul, patetikusan és gyermekien hangzott, mégis ki mertem ezt mondani.

(Hozzátenném, szigorúan zárójelben, ha mindenki azzal foglalkozna, hogy a másikon segít, akkor az ahhoz vezetne, hogy megváltozik a világ. De ma még nem tart itt az emberiség - vagyis még ma sem tart itt az emberiség.)

Meggyőződésem, hogy az alkotás mindannyiunk joga.

Az a tapasztalatom, hogy a társadalom perifériáján nem csak az emberhez méltó élet, hanem az alkotás lehetősége sincs elérhető közelségben. Pedig a kettő nagyon is összefügg. Lehet vegetálni és lehet több, gazdagabb életet élni. Ha valakinek nem adatott meg e kettő között a választás lehetősége, akkor ott baj van.

studiotabor

foglalkozas

Akinek nincs lehetősége emberhez méltó életet, és egyúttal alkotó, építő életet élni, annak lehetőséget kell adni, hogy megtehesse. Ez már társadalmi kérdés.

Aki pedig alkot, az értéket teremt. Ráeszmél saját értékeire és érzékennyé válik a másokéra. Felszabadul és kiszabadul.

Az egyébként sokrétű munkánk során alkotói pozícióba emelni a másik embert, ez a hozzáállásunk."

A GLAMOUR interjúja Bódis Krisztával:

Van Helyed Alapítvány és Stúdió

A Van Helyed Alapítvány olyan szolgáltató rendszert épít, amely átfogó megoldásokat kínál a hátrányos helyzetű, többségében roma gyermekeknek, családjaiknak és szegregáltan élő csoportjaiknak ahhoz, hogy képessé váljanak kitörni a tartós szegénységet újra termelő ördögi körből.

Eseti beavatkozások helyett jól tervezett, átfogó integrációs szolgáltatások szorosan egymáshoz kapcsolódó láncolatát fejlesztjük, a roma telepi közösségekkel együtt végzett munkától a patronáló oktatási- és szociális esetkezelésig.

Ismerve az EU-s források felhasználásának eredménytelenségeit és az állami felzárkózáspolitika anyagi korlátait, rendkívül fontosnak tartjuk a társadalmi beavatkozást jelentő projektek elveinek, módszereinek és finanszírozásának teljesen új megközelítését.

Saját tapasztalatból tudjuk, hogy a tartós szegénység reprodukciós körei nem bonthatóak meg tetszőleges pontokon, projekt jellegű - fragmentált és esetleges - beavatkozásokkal. Éppen ezért a Van Helyed Alapítvány, olyan - a roma integrációt szolgáló - civil szervezet, amely nem projektek megvalósításán dolgozik, hanem egyre szélesebb, egymásra épülő szolgáltatási blokkok rendszerét hozza létre.

Szolgáltatásainak rendszerét pedig terepen megedzett módszereink elemzésével, értékelésével, folyamatos fejlesztésével működtetjük. A Van Helyed Rendszer egymással szinergiában lévő, egymásra épülő szolgáltatásokból áll. Nem “célcsoportként” kezeljük a hátrányos helyzetben élőket és a cigányságot, hanem partneri együttműködést igyekszünk kialakítani. Az ózdi Van Helyed adaptálható szisztéma, amely egyúttal a világ egyik legsikeresebb - hátrányos helyzetű gyerekeket korai gyerekkortól segítő - amerikai szolgáltatási rendszer példáját követi. Víziónk: a Harlem Children’s Zone magyarországi meghonosítása.

Van Helyed Stúdió

Motivált, jó képességű, tehetséges, 9-14 diákok és családjaik számára ad védőhálót, és felkészítést nyújt érettségit adó, integrált iskolai rendszerbe történő továbbtanulásra. A Van Helyed Stúdió gyerekei biztonságban és otthon érezhetik magukat, megkapva mindazt a gondoskodást, ami minden gyereknek jár.

Célunk, hogy a felvételt nyert gyerekek olyan intellektuális, kulturális és verbális közegben mozogjanak, amely egy középosztálybeli, értelmiségi család mindennapjaiban természetes. Újdonság más roma integrációs projektekhez képest, hogy tudásanyag mellet szociális és érzelmi kompetenciákat is átfogóan, tudatosan fejlesztünk. A stúdiónk "családja" hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy helyt tudjanak állni szegregált iskolán kívüli oktatási intézményekben, munkahelyeken.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk